Hogyan és mikor cserélik ki az Orosz Föderáció állampolgárának útlevelét

Leggyakrabban egy dokumentum egy bizonyos ideig érvényes. Az Orosz Föderáció állampolgárainak útlevelét életük során legalább kétszer meg kell változtatniuk. Ebben a cikkben elmondjuk, hogy mikor van rá szükség, és milyen esetekben. Megemlítjük azt is, hogy hogyan történik az útlevél cseréje.

Mikor kell megváltoztatni az útlevelet?

Mikor kell útlevelet váltania?

Az első dokumentum egy személy életében a születési anyakönyvi kivonat. Az útlevelet csak akkor adják ki az Orosz Föderáció állampolgárának elismert személynek, ha eléri a 14 éves kort.

Bizonyos esetekben az útlevelét ki kell cserélni. A törvény pontosan hat ilyen esetről rendelkezik:

 1. megünnepelted a 20. születésnapodat;

 2. megünnepelte 45. születésnapját;

 3. Változott a keresztneve, vezetékneve vagy apai neve és egyéb adatai az útlevél főoldalán;

 4. Megváltozott a neme vagy a megjelenése;

 5. Az útlevele súlyosan megsérült, így már nem használható;

 6. A dokumentumban van néhány hiba.

Ha a fenti okok valamelyikének fennállása miatt kell útlevelet váltania, pontosan 30 nap áll rendelkezésére a kérelem benyújtására. Ez azt jelenti, hogy a 45. születésnapját követő egy hónapon belül meg kell írnia és be kell nyújtania az útlevélváltás iránti kérelmet az illetékes hatóságokhoz. Ellenkező esetben közigazgatási bírságot kell fizetnie. Mérete 2000 és 5000 között mozog. Az útlevél cseréjének fő hátránya a hosszú sorban állás – 10 rubelbe kerül, attól függően, hogy hol él.

Ön megváltoztatta a nemét vagy a külsejét; – Kivételt képez ez alól, ha Önt besorozták a fegyveres erőkhöz. Az útlevelüket az élettartamuk lejártakor bírság megfizetése nélkül lecserélhetik, még akkor is, ha a 20. születésnapjuk óta több mint egy hónap telt el.

Olvasson tovább  Hogyan lehet megszabadulni a macska vizelet szagától

Milyen dokumentumokra van szükség?

Milyen dokumentumok szükségesek

Az Orosz Föderáció állampolgárának új útlevelével való kiállításához néhány dokumentumot, fényképet és pénzt kell vennie. Íme egy pontos lista:

 1. Útlevélváltás iránti kérelem.

 2. Magát az útlevelet ki kell cserélni.

 3. Két 35×45 mm-es színes vagy fekete-fehér fotó.

 4. Az útlevélváltás indokaira vonatkozó dokumentumok (ha névváltoztatás vagy más hasonló okok miatt változtatja meg az útlevelét).

 5. Az útlevélben a kötelező jegyzetek elkészítéséhez szükséges dokumentumok – gyermekek születési anyakönyvi kivonata, katonai számla, házassági vagy válási bizonyítványok.

 6. Az állami vámról szóló nyugta.

A jelenlegi állami díj 300 rubel. 1500 rubelre emelkedik, ha a dokumentumot sérülés, elvesztés vagy lopás miatt cserélik ki.

Útlevélcsere a Bevándorlási Hivatalban

Útlevelének megváltoztatásához az orosz Belügyminisztérium Migrációs Főosztályának a lakóhelyén lévő fiókjához fordulhat. A szükséges címet a minisztérium honlapján találja meg.

Az útlevélcsere e módszerének fő hátránya a hosszú sorban állás. Ezekben az irodákban szinte mindig megfigyelhető.

Útlevélváltás az MFC-nél

A közelmúltban Oroszországban számos többfunkciós központot hoztak létre az állami és önkormányzati szolgáltatások nyújtására. Pótútlevelet igényelhet egy szakembertől. Ők önállóan továbbítják az összes dokumentumot a Belügyminisztérium irodájába.

A legközelebbi multifunkcionális központot a megfelelő portálon találja meg, ahol megtalálja a szükséges listát. Fontos megjegyezni, hogy ilyen központok nemcsak a regionális fővárosokban, hanem kisebb városokban, sőt egyes falvakban is léteznek.

Ez a módszer valamivel időigényesebb, mivel az MFC alkalmazottainak időre van szükségük ahhoz, hogy a dokumentumokat átadják a Belügyminisztériumnak. A dokumentumot a Bevándorlási Hivatal ugyanezen irodájában is átveheti.

A közszolgáltatási portál használata

Közszolgáltatási portál használata

Szinte minden esetben az útlevél pótlását a közszolgáltatási portálon keresztül is lehet kérelmezni. Regisztrálnia kell, ha még nem rendelkezik fiókkal. Meg kell adnia az SNILS-ét, és meg kell adnia az Orosz Föderáció állampolgárának útlevelének adatait, amellyel még mindig rendelkezik. Ezután meg kell erősítenie a személyazonosságát. Ennek három módja van:

 1. Jelentkezés a szervizközpontban;

 2. A személyazonosságot megerősítő kód postai úton történő beszerzése (a leggyakoribb);

 3. Megerősített elektronikus aláírás használata.

Olvasson tovább  Ágyi poloska gőzfejlesztő - hatékonyság és használatának módja

Az első lehetőség a legegyszerűbb és leggyorsabb – a szervizközpontok szakemberei azonnal létrehoznak Önnek egy megerősített fiókot.

Ha már rendelkezik fiókkal a közszolgáltatási portálon. Most el kell mennie a weboldalra, és a katalógusba kell lépnie. Itt kell kiválasztania az Orosz Föderáció állampolgára útlevelének cseréjének szolgáltatását. Meg kell határoznia, hogy miért van szüksége csereokmányra.

Ezután ki kell töltenie a jelentkezési lapot. Ebben az esetben csak elektronikus formában fog létezni. Egy fényképet is fel kell töltenie, amelyet beillesztünk a dokumentumba.

Most már csak a kérelmet kell elküldenie ellenőrzésre.

Ugyanez az eljárás a mobilalkalmazás használatához is elérhető a közszolgáltatási portálon. El kell mennie a katalógusba, ki kell választania az Orosz Föderáció állampolgára útlevelének cseréjének szolgáltatását a megfelelő okból, ki kell töltenie egy kis jelentkezési lapot, majd el kell küldenie ellenőrzésre. Semmi bonyolult. Az alkalmazás letölthető iPhone-ra és Androidra is.

Most már csak arra a pillanatra kell várnia, amikor a Belügyminisztérium jóváhagyja a kérelmét. Ez néhány órán vagy néhány napon belül bekövetkezhet. Minden attól függ, hogy hol élsz, és néhány más tényezőtől. Mindenesetre hamarosan értesítést fog kapni SMS-ben, e-mailben vagy mobilalkalmazáson keresztül. Ezután meg kell fizetnie az állami vámot. Az átvételi elismervényt a kérelem jóváhagyását követően azonnal megkapja.

A közszolgáltatási portál és a megfelelő alkalmazás használata során van egy szép dolog. Ha az állami illetéket banki átutalással fizeti meg, 30% kedvezményt kap.

Most már csak arra kell várnia, hogy meghívást kapjon a Belügyminisztérium IAD-jának meglátogatására. Az eredeti dokumentumokat magával kell hoznia, és a tisztviselő ellenőrzi azokat a kérelemben szereplő adatokkal összevetve. Ezt követően értesítjük, hogy mikor veheti át az új dokumentumot.

Mennyi ideig tart az útlevél kiállítása??

A legtöbb esetben a kérelem megírása után 10 nappal új dokumentumot állítanak ki. Ez a szabály azonban a lakóhelyen történő csere esetén is érvényes. Ha az előző útlevelét a Belügyminisztérium másik kerületi hivatala állította ki, 30 napot kell várnia az új útlevélre.

Olvasson tovább  Hogyan termesszünk fűszernövényeket, zöldségeket és epret egy lakásban?

A fenti határidőket attól a pillanattól kell számítani, amikor a dokumentumok beérkeznek a MIA osztályára. Ezért az MFC-szolgáltatások ezt az időszakot némileg meghosszabbítják.

Ideiglenes személyazonosító igazolvány kiállítása

Ha munkájához szinte minden nap szükség van útlevélre, akkor ideiglenes személyi igazolványra lesz szüksége. Ezt a Belügyminisztérium migrációs ügyekért felelős helyi hivatalánál lehet kérelmezni. Ezt akkor adják ki, amint a helyettesítési kérelmet benyújtották. De készletezz egy extra képet!

Meg kell jegyezni, hogy az ideiglenes személyi igazolvány csak Oroszország területén érvényes. Amikor új útlevelet igényel, le kell adnia az alábbiakat.

Következtetés

Most figyelmeztetlek. Mostantól tudod, mikor jár le az útleveled. A dokumentum cseréje nem okoz majd gondot, mivel ez a folyamat szerencsére sokkal egyszerűbbé vált.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: