Miért nem működik a gázkazán?

Sokan élnek olyan házban, ahol a meleg vizet és még a fűtést is gázkazán biztosítja. És ha elromlik, az katasztrófa az egész világ számára. Sürgősen ki kell deríteni, hogy miért történt ez, hogy a helyzet saját erőből megoldható-e.

Mi az oka a meghibásodott gázkazánnak?

A hibák főbb típusai

A gázkazán általában a konyhában van elhelyezve. Ez a készülék felmelegíti a vizet, amellyel aztán elmosogathatja az edényeket. Lehet kicsi vagy nagyon nagy – az utóbbi esetben egy ilyen hangszóró gyakran a házat is fűti. Sajnos, de minden modell hibás lehet. Vagy legalábbis elkezd meghibásodni, ami biztos, hogy ideges leszel, mert…

Leggyakrabban az a probléma, hogy a gázkazán nem akar begyulladni. Ennek számos oka lehet. Örömmel tájékoztatjuk, hogy ezek egy része saját erőfeszítéseivel megoldható. A készülék elkezdhet zajt csapni, pattogó hangokat adhat ki, vagy nem megfelelő hőmérsékletűre melegítheti a vizet. Ezeket a problémákat is lehet kezelni. Mint egy szivárgó vízmelegítő esetében. És csak akkor, ha gázszag van a szobában, azt jelzi, hogy jobb, ha nem is gondolunk a javításra!

Ha gázszagot érez, azonnal zárja el az üzemanyagot a megfelelő csap elfordításával! Az ablakokat is ki kell nyitni, hogy szellőztesse a szobát. Ezután hívja a segélyszolgálatot.

Ne felejtse el, hogy a boltban vásárolt gázkazánra garanciaidő vonatkozik. Ha még nem ért véget, ne javítsa meg saját maga.

A gázfűtés lángjának hiánya

Ahogy fentebb említettük, a leggyakrabban a gázfűtés nem hajlandó begyulladni – ez a leggyakoribb probléma. Nézzük a fő okokat.

  1. Próbáld meg meggyújtani. Egy jellegzetes kattanást hallasz? enyhe gázszagot érez, ha nincs láng? Ha mindkét kérdésre nemleges a válasz, akkor a fűtőberendezés nem kap gázellátást. Semmit sem tudsz tenni ellene. Lehet, hogy gázszakembert kell hívnia – fennáll a lehetősége, hogy a cső egyik kötése szivárog valahol a lakáson kívül. Először is ellenőrizze, hogy az összes gázszámlát kifizette-e. Vagy a fizetés elmaradása miatt megszakították a kapcsolatot? Azt sem szabad elfelejtenie, hogy a gázszolgáltató időről időre javításokat végez – lehetséges, hogy ez az oka annak, hogy egyáltalán nincs gáz.

  2. Sok modern gázkészülék a tüzelőanyagot akkumulátorokból származó elektromossággal gyújtja meg. Ezeket általában normál akkumulátorok látják el. Az ilyen készülékek tulajdonosai hajlamosak elfelejteni, hogy időről időre – évente egyszer vagy kevesebbszer – ki kell cserélni őket. Röviden, lehet, hogy a gázfűtés akkumulátorai lemerültek, és újakat kell próbálnia.

  3. Szüksége van huzatra, hogy a láng égjen. Levegőhiány esetén a biztonsági rendszer automatikusan elzárja a gázt. A probléma oka lehet, hogy a készülékben nincs elegendő huzat. Ez akkor fordulhat elő, ha a kéményben koromdugulás keletkezik. Az is lehet, hogy egy idegen tárgy ragadt bele.

  4. A huzat ellenőrzéséhez nyisson ki egy ablakot vagy ablakot, majd tartson egy meggyújtott gyufát a kéménynyíláshoz. Ha a lámpa egyáltalán nem alszik ki, akkor a huzattal van probléma. Lehet, hogy kapcsolatba kell lépnie a gázszolgáltatóval vagy a gázszolgáltatóval. Kéményseprőt kellene küldeniük, hogy megjavítsa a szellőzőt.

  5. Az is lehetséges, hogy túl alacsony a víznyomás, és nem gyullad be. Azonnal észre fogja venni, ha megnyitja a hideg vízcsapot. Előfordul azonban, hogy a hideg víz jól folyik, a meleg víz pedig észrevehetően rosszabbul, ami a vízművekkel kapcsolatos problémára utal. Ha mindkét típusú víz ugyanolyan rosszul folyik, a probléma a vízvezetékben van.

Olvasson tovább  A sárgarépa- és céklaléfőző kiválasztása - 7 fontos tipp

Erre a problémára számos megoldás létezhet. Ha úgy gondolja, hogy a vízvezetékkel van a probléma, akkor ki kell tisztíttatnia azt. Megcsinálhatja magának, de a legjobb, ha profi vízvezeték-szerelőt hív. Nos, ha úgy gondolja, hogy a hiba a vízmelegítőben van, akkor próbálja meg kicserélni a vízegység membránját (a használati útmutatóban elolvashatja, hogyan kell ezt megtenni). Egyúttal a készülékről a kormot és a szennyeződéseket is letisztíthatja.

Az alacsony víznyomásért az élettartamuk végére érő vízszűrők is felelősek lehetnek. Ha ez a helyzet, akkor nem valószínű, hogy ez az oka a meghibásodott fűtőberendezésnek.

A gázfűtés kialszik működés közben

A gázkazán működés közben kikapcsol

Ha a fűtés néhány másodperc vagy perc után kialszik, akkor ennél bonyolultabb a helyzet. Ez általában a hőmérséklet-érzékelő hibája miatt következik be. Túlmelegíti a készüléket, és vészhelyzetben kikapcsolja azt. Vagy lehet, hogy tényleg túlmelegszik? Ezt az jelzi, hogy a lángot nem lehet újra meggyújtani. Túlmelegedés esetén a gázfűtést csak 10-15 perc múlva lehet újra bekapcsolni. Vagy az érzékelő túl érzékeny.

Az is előfordul, hogy a láng teljesen váratlanul kialszik. a fűtőberendezés néhány napig megfelelően működött, majd néhány perc után kialszik a láng. Néhány nap múlva a készülék újra működni kezd, de ismét csak egy hétig. Ez azt jelzi, hogy a hőmérséklet-érzékelő vezetőjének szigetelése elhasználódhatott.

Hogyan kell kezelni egy ilyen problémát? Az ideális megoldás az, ha kapcsolatba lép a szervizközponttal, különösen, ha a garanciaidő még nem járt le. Ha ez nem működik, próbálja szellőztetni a helyiséget. Lehetséges, hogy a hőmérséklet-érzékelő megőrül, mert túl meleg van a konyhában. Ha ez nem segít, a hőmérséklet-érzékelőt ki kell cserélni. Ha a garancia lejárt, akkor ezt maga is megteheti. A megfelelő érzékelőt a gázkazánokat és az azokhoz való alkatrészeket forgalmazó webáruházakban találhatja meg.

Működés közben pukkanó zaj keletkezik

Ha pattogó hangokat hall a gázkazánból, akkor azonnal nézzen utána a használati utasításnak. Ez a gáznyomás változása esetén történik. Most úgy tűnik, hogy túl erős vagy túl gyenge.

Olvasson tovább  A Samsung mosógép 4e hibakódja | Okok és megoldások

A probléma megoldásához meg kell tisztítania és be kell állítania az égőt. Az erre vonatkozó utasítások részletesek. Sajnos, nem tudunk róla beszélni, mert a folyamat kissé eltérő a különböző gázkazánoknál. Csak annyit jegyezz meg, hogy valószínűleg nem fog problémákat tapasztalni. Ha azonban nem biztos benne, hívjon szakembert.

A gázkazánból csöpögő víz

A szivárgó gázkazán gyakori oka a fejfájásnak. Ezt a problémát általában a készülék elhasználódott vizes alkatrésze és a gázellátó tömlők laza csatlakozása okozza. Először is javasoljuk a tömlők gumitömítéseinek cseréjét. Lehet, hogy ez azonnal kitisztítja a szivárgást.

Sajnos, de néha a probléma oka a készülék belső részeinek vízzel kapcsolatos károsodásában rejlik. Például a hőcserélő – a legtöbb olcsó gázkazán sérülékeny része – elrepedhetett. Ebben az esetben új alkatrészt kell vásárolnia, ha nem több mint egyet. A probléma az, hogy a költségek olyan magasak lehetnek, hogy könnyebb új gázkazánt vásárolni.

A víz nem megfelelő hőmérsékletre melegszik fel

Egy nagyon kellemetlen probléma, amellyel a gázkazán tulajdonosa találkozhat, a rossz vízmelegítés. Vagy éppen ennek a fűtésnek a teljes hiányában. A második esetben, ha a készüléket csak néhány perccel ezelőtt szerelték be, akkor a készüléket beszerelő szakember hibája lehet. Lehet, hogy rosszul szerelte fel a víz be- és kimeneti tömlőket. Ez a probléma egyszerűen megoldható azáltal, hogy újracsatlakoztatjuk őket. Ne felejtse el elzárni a szelepet!

Nem szabad elfelejteni, hogy minden gázkazánnak van egy bizonyos kapacitása. Ez azt jelenti, hogy csak egy bizonyos mennyiségű, rajta áthaladó vizet képes felmelegíteni. Lehetséges, hogy a víz azért nem túl forró, mert túlterheli a készüléket. Ez akkor fordulhat elő, ha egyszerre van szüksége meleg vízre a konyhában és a fürdőszobában. Sajnos, ez ellen nem tehetsz semmit. Próbálja meg felváltva bekapcsolni a meleg vizet a különböző helyiségekben. Vagy vesz egy új gázkazánt, de nagyobb teljesítményű kazánt.

Olvasson tovább  A 8 fő ok, amiért a mosógép nagy zajt csap csavarás közben

Egyes esetekben a készülék kezdetben elfogadható hőmérsékletű vizet ad ki, de aztán egyre hidegebb lesz. Figyeljen a kazán által keltett lángra. Ha kék színű és a fény mérete nagyon kicsi, akkor a probléma a membrán épségével lehet kapcsolatos. Minden jel arra utal, hogy a hideg víz részben keveredik a meleg vízzel, így a végén inkább meleg, mint meleg vizet kapunk. A membrán könnyen cserélhető, és számos, gázkazánokhoz alkatrészeket forgalmazó üzletben megtalálható.

A dugulás a víz hőmérsékletének csökkenését is okozhatja. Ez mind az égőben, mind a hőcserélőben előfordulhat. Ez a túlzott koromképződés miatt történik. Ezt a problémát piros-fehér láng jelzi. A víznyomást ésszerű szinten kell tartani. A legjobb, ha szakembert hív a gázkazán tisztításához, így biztos lehet benne, hogy nem okoz kárt a készülékben.

Következtetés

Most már ismeri a gázfűtésnél előforduló főbb hibákat. Meglepő módon, de bizonyos esetekben saját maga is megjavíthatja a készüléket! Ha nem biztos benne, hívjon egy szerviztechnikust. Ha nagy településen él, akkor elég gyors lehet – nem kell sokáig meleg víz nélkül maradnia.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: