A 6 legjobb grafikus kagyló a Linux asztalon

Az operációs rendszercsalád egyik jellemzője

 • A nux a különböző grafikus asztali környezetek használatának lehetősége. Ez nem egy kiegészítő vagy bővítmény a meglévő funkciók bővítésére, hanem egy teljes asztali környezet ablak- és fájlkezelővel. Szakértőink elmondanak nekünk néhányat, a leggyakoribbakat és a felhasználók körében legnépszerűbbeket.

  KDE

  Az egyik legrégebbi, 1996 óta fejlesztés alatt álló, és leggyakrabban használt asztali kagyló a

 • nux a KDE. A jelenlegi verzió, a KDE Plasma 5 2014-ben jelent meg. A héj négyhónapos kiadási ciklusa van a funkciófrissítésekhez és 1,5 éves kiadási ciklusa a hosszú távú támogatáshoz.

  A KDE asztali elrendezése és funkcionális logikája nagyon hasonló a Windows felhasználókéhoz. A képernyő alján egy feladatsáv is található. A jobb alsó sarokban található a szokásos tálca az óra, a naptár és a rendszeralkalmazások ikonjaival. A Start menü a bal alsó sarokban található Start gomb analógiájával jött létre. Maga az asztal támogatja az információs és funkcionális widgetek elhelyezését. A héj eredetileg arra lett tervezve, hogy a felhasználónak egy olyan környezetet biztosítson, amelyben minden program közös stílusban és logikával van felépítve. Ennek eredményeképpen a Plazma-asztal használata az operációs rendszer integritásának és stabilitásának érzetét kelti.

  A KDE projekt mintegy 200 integrált alkalmazást fejleszt. Mint maga a héj, ezek is Qt alapúak. Tartalmazza a hírek olvasására, e-mailek megosztására, valamint professzionális hang- és videokezelésre szolgáló programokat. A KDE App megkülönböztető jellemzője

 • A latin “K” betű használata számos alkalmazás nevében: Ktorrent, Kmail, digiKam, Krita.

  Stabilitása, rugalmassága és nagy teljesítménye miatt a KDE Plasma az openSUSE, Kubuntu, Mageia, Kubuntu és Mageia egyik alap asztali környezeteként használatos.

  GNOME

  A GMOME projekt 1997-ben jelent meg a KDE ellensúlyaként. Létrehozásának egyik fő oka az volt, hogy az akkor zárt Ot. A GNOME a teljesen ingyenes GTK könyvtáron alapul. Mire a licencelési problémák megoldódtak, a KDE shell népszerűvé vált a felhasználók körében, és a projektek párhuzamosan folytatták a fejlesztést.

  A GNOME jelenlegi verziója a 3. verzió. A frissítések kiadására féléves fejlesztési ciklusban kerül sor. A stabil verziók egyenletes számozásúak, a főverzió után: 3.10, 3.12 és így tovább. A héjra jellemző a képernyő tetején található feladatsáv és az ablakok lekerekített sarkai. A főmenü a bal felső sarokból esik le. A tálca a jobb felső sarokban található, és itt jelennek meg a rendszerértesítések is.

  Olvasson tovább  Hogyan törölhet egy fiókot a Windows 7-ben

  A GNOME-t eredetileg az egyszerűség és az intuitív funkcionalitás jegyében tervezték. A felhasználók ellentmondásosan fogadták a héj 3. verziójának 2011-es kiadását, amely új logikát alkalmazott az asztali környezettel való felhasználói interakcióra. A projekt alapítója

 • nux Linus Torvalds kritizálta, és felszólította a fejlesztőközösséget, hogy tartsák meg a 2. ágat.0 mint önálló fejlesztési terület.

  A GNOME több tucat alkalmazást fejleszt az alapértelmezett héj részeként, de a hangsúlyt a más fejlesztők termékeivel való integráció javítására helyezi. A Fedora disztribúcióban a fő asztali környezetként használatos.

  MATE

  A MATE asztali környezet Linus Torvalds felhívásának eredménye a Gnome 2 ág független fejlesztésének folytatására. Az elsők között támogatta az Arch projekt alapítója

 • nux. Az olyan fő alkalmazások, mint az ablakkezelő és a fájlkezelő át lettek nevezve. A kódváltoztatások eredményeként ezek belső konfliktusok nélkül használhatók hasonló Gnome-alkalmazásokkal együtt. Az ingyenes GTK könyvtáron alapuló shell, amely lehetővé teszi a különböző szoftverek használatát
 • nux.

  A MATE projekt aktívan fejlődik, miközben új technológiákat vezetnek be, a fejlesztők ügyelnek arra, hogy ne változtassák meg a felhasználók által megszokott megjelenést. A shell hivatalosan is elérhető közel három tucat disztribúcióhoz

 • nux. Alapértelmezés szerint a Mint MATE és az Ubuntu MATE használja.

  Fahéj

  Egy másik desktop shell, amely külön zászlóshajóként vált le a GNOME-ról. Eredetileg a Gnome Shell helyettesítőjeként fejlesztették ki a Gnome Shell disztribúcióban

 • nux Mint. A grafikus környezettel való felhasználói interakció új koncepciója nem illeszkedett a projekt fejlesztési stratégiájába, ezért úgy döntöttek, hogy egy egyedi héjat hoznak létre. A MATE a Mutter ablakkezelő egy elágazásán alapul, a GNOME 3 alapjai, de mentes a Shell és a Unity hibáitól, amelyeket a felhasználók nem szerettek
 • nux.

  Az alapértelmezett shell klasszikus elrendezést követ. A feladatsáv a képernyő alján helyezkedik el, de a felhasználónak megfelelően átrendezhető. Az appletek támogatása a funkciók bővítéséhez. Elhelyezhetők a tálcára vagy közvetlenül az asztalon. Egy modern ablakkezelő, amely támogatja az átláthatóságot és az ablak animációs effekteket.

  Olvasson tovább  Hogyan lehet letiltani a billentyűzavarást a Windows 10 rendszerben

  Alapértelmezett shellként a Cinnamon a következő programokban használatos

 • nux Mint. Több tucatnyi más disztribúció is elérhető a telepítéshez a tárolókon keresztül.

  Xfce

  Az Xfce az egyik legrégebbi grafikus héj

 • nux. 1996-ban fejlesztették ki, amikor az akkor népszerű CDE kiegészítője volt. A projekt fejlődése a prototípustól való eltávolodáshoz és egy saját ablakkezelő, majd később egy fájlkezelő megjelenéséhez vezetett. Az Xfce jelenlegi formájában több tucat alapalkalmazással rendelkezik, és teljes mértékben kompatibilis a GTK könyvtárakat használó más fejlesztésekkel. A héj alacsony erőforrásigénye miatt “könnyűnek” tekinthető, és viszonylag gyenge GPU-kon is használható.

  Az Xfce funkcionalitása hasonló a kiforrottabb asztali környezetekhez. A felhasználók a Compiz Fusion csatlakoztatásával vizuális effekteket adhatnak hozzá.

  “Könnyű” shellként az Xfce a legtöbb népszerű disztribúció tárolójában megtalálható

 • nux.

  LXDE/LXQt

  Egy másik példa egy hatékony grafikus környezetre korlátozott hardver konfigurációjú számítógépek számára -LXDE. A héj viszonylag fiatal, a fejlesztés 2006-ban kezdődött. Ez a projekt az Openbox ablakkezelőn és a GTK könyvtárakon alapul. A cél egy “könnyű” és energiatakarékos grafikus környezet létrehozása volt, amely nem igényel erőforrásokat, és amely képes teljes kapacitással futni egy nem túl erős PC-n. A funkcionalitás javításával kapcsolatos kísérletek 2013-ban a PCmanFM fájlkezelő Qt-re történő átültetését eredményezték. A projekt két irányba ágazott szét.

  2014-ben, a Razor-qt fejlesztőcsoporttal való egyesülés után megjelent az LXQt héj. Ez is az Openbox ablakkezelőn alapul. Jelenleg párhuzamosan zajlik a projektek fejlesztése. Az LXDE-t a Knoppix és a Raspberry Pi OS disztribúciók fő asztali környezeteként használják. Kevés hardveres erőforrásra tervezett, könnyű Ubuntu változat -Lubuntu 2018 óta LXQt-t használ alap grafikus héjként.

  Összefoglalva

  Szakértőink röviden ismertették a legnépszerűbb disztribúciókban használt grafikus héjakat

 • nux. Az ingyenes operációs rendszereknek általában több alapvető lehetőségük van különböző asztali környezetekkel. A kifinomultabb felhasználók választhatnak olyan disztribúciót, amely lehetővé teszi a grafikus héjak tetszőleges kiválasztását. A szakértőink által készített anyag alapján kiválaszthatja a számítógép hardverének és egyéni igényeinek leginkább megfelelő környezetet.
 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: