A hosts fájl módosítása a Windows 10 rendszerben

A Hosts fájl egy adminisztrációs eszköz, amely meghatározza a hálózat alapszabályait. Az elosztott DNS megjelenése előtt egy adatbázist vezetett a tartománynevekről, és azokat hálózati címekhez rendelte hozzá. A hosts fájl használata nem tekinthető kötelezőnek a modern számítógépes hálózatokban. Mindazonáltal a hagyomány szerint elsőbbséget élvez a DNS-szerverekhez intézett kérésekkel szemben. Egy otthoni hálózaton az operációs rendszer ezen funkciója a címek szelektív kiosztására vagy blokkolására szolgál. Ebben a tartalomban szakértőink megmutatják, hogyan találja meg és változtassa meg a hosts fájlt a Windows 10 rendszerben.

Helyszín és tartalom

A Microsoft operációs rendszereiben a hosts fájl egy írásvédett rendszerkönyvtárban található. Helye alapértelmezés szerint rögzített, és harmadik féltől származó szoftverek nem változtathatják meg.

Nyissa meg a Futtatás párbeszédpanelt a Win+R billentyűkombinációval. Írja be vagy másolja be a “%windir%/system32/drivers/etc” sort a szövegdobozba, az idézőjelek nélkül. Nyomja meg az OK vagy a számítógép billentyűzetén az Enter billentyűt.

Csak egy hosts fájl lehet abban a könyvtárban, amely megnyitja a. Kattintson duplán a nyíllal jelölt sorra a tartalmának megtekintéséhez.

A felugró ablakban válassza a Jegyzettömböt. Jelölje ki a nevét tartalmazó sort, és kattintson az OK gombra, amikor aktívvá válik.

A következő képernyőképen a rendszerben tárolt hosts fájl látható. Valójában nulla, mert a “#” szimbólummal kezdődő sorok megjegyzésnek számítanak.

Valószínűleg nem fogja megtalálni a hosts fájlt az Intézőben, miután megnyitotta a fájlt a fent leírtak szerint. Ha ilyen helyzetbe kerül, győződjön meg róla, hogy nem került át egy másik rendszerkönyvtárba. Nyissa meg a Futtatás párbeszédpanelt, és írja be a “regedit” szót. Kattintson az OK gombra a rendszerleíró adatbázis szerkesztőjének megnyitásához.

Válassza ki a HKLM ágat, és navigáljon a címsor zöld színnel kiemelt útvonalára. Válassza ki a képernyőképen látható fa struktúrában kijelölt könyvtárat. Figyelje meg a kerettel jelölt beállítás értékét. Ha az elérési útvonal eltér a képernyőképen láthatótól, kattintson duplán az azt tartalmazó sorra a Módosítás párbeszédpanel megnyitásához.

Másolja a nyíllal jelölt szövegdoboz tartalmát. Az Explorer vagy a Futtatás segítségével keresse meg a hiányzó rendszerfájlt.

Szerkesztés

Készítse el saját bejegyzéseit a hosts fájlba a Notepad segítségével, rendszergazdaként futtatva.

Olvasson tovább  Nem lehet alkalmazásokat telepíteni a Windows 10-ben | 6 fő ok

A Start menü kibontása a Win+X billentyűkombinációval. Alapértelmezett shell futtatása emelt jogosultságokkal.

A promptba írja be, hogy “notepad.exe”. Nyomja meg az Enter billentyűt a billentyűzeten a Notepad rendszergazdaként történő indításához.

A kiválasztási párbeszédpanel megnyitásához használja az eszköztár “Fájl” menüjét vagy a “Ctrl+O” billentyűkombinációt.

Navigáljon a címsorban zöld jelzéssel jelzett útvonalra. Tartalmának megtekintéséhez állítsa be az “Összes fájl” üzemmódot a dupla jelöléssel jelölt legördülő listában. Válassza ki az egérrel a hostok fájlját, és nyomja meg a “Megnyitás” gombot.

A fájl végén minden szükséges bejegyzést végezzen el, az utolsó sort hagyja üresen. A fenti példában szakértőink blokkolták a Yandex főoldalához való hozzáférést. Ajánlott telephelyenként két bejegyzést készíteni. Az egyikben adja meg a “www” előtagot. Győződjön meg róla, hogy az IP-cím és a következő állomásnév egy szóközzel van elválasztva egymástól. Mentse a módosításokat a Ctrl+S billentyűkombinációval vagy a Fájl menü segítségével, ahogy a képernyőképen látható.

Visszaállítás

Ha a hosts fájl valamilyen okból törlődött, visszaállíthatja azt, ha egy egyszerű szövegszerkesztővel újra létrehozza azt.

Nyissa meg az Intézőt, és bontsa ki a Nézet panelt az eggyel jelölt területre kattintva. Kattintson a nyílra az ikonon.

A megnyíló appletben lépjen a “Nézet” fülre is. Görgesse lefelé a bejegyzéseket a Speciális beállítások ablakban a végéig. Törölje a jelölőnégyzetet a nyíllal jelölt négyzetből, amely lehetővé teszi, hogy a Windows megjelenítse az összes fájlkiterjesztést.

Bármely nem rendszermappában kattintson a jobb gombbal a szabad helyre a kontextusmenü megnyitásához. A kettesével jelölt elemhez tartozó műveletek allistájának kibontása. Új szöveges dokumentum létrehozása.

Adjon neki egy “hosts” nevet, és törölje a “txt” kiterjesztést.

Nyugtázza a rendszer figyelmeztetését az “Igen” gomb megnyomásával.

Nyissa meg a létrehozott fájlt a Notepad programmal normál jogosultságokkal, és írja be a bejegyzéseket a fent leírtak szerint. Mentsük el a fájlt, és helyezzük át a “stb. Másolás közben a Windows figyelmeztet a védett mappába való írásra. Erősítse meg a műveletet a bekeretezett gomb megnyomásával.

A probléma megoldása

A hosts fájlban megváltoztatott szabályok a mentés után azonnal alkalmazásra kerülnek. Ha nem, törölje a DNS gyorsítótárat, és ellenőrizze, hogy az aktuális kapcsolat nem használ-e proxy-t vagy VPN-t.

Olvasson tovább  A szimatolás letiltása a Windows 10 rendszerben

Command Shell futtatása adminként. Írja be az “ipconfig /flushdns” parancsot a promptba. Nyomja meg az Enter billentyűt a fizikai billentyűzeten a gyorsítótár törléséhez. Értesítés a művelet sikerességéről, majd zárja be a PowerShell ablakot.

Hívja meg a “Futtatás” párbeszédpanelt, és írja be a “control” szövegmezőbe a következőt. Nyomja meg az “OK” gombot a klasszikus Windows Vezérlőpult megnyitásához.

Egyszeri kattintás a képernyőképen a kerettel jelölt részre.

A megnyíló tulajdonságok alkalmazásban váltson a “Kapcsolatok” fülre. Kattintson a duplán megjelölt gombra a hálózati kapcsolat beállításainak megnyitásához.

Törölje a jelölőnégyzeteket a nyilakkal jelzett területeken, és zárja be a beállítások ablakát. Ha nem történt gépelési hiba, akkor a létrehozott szabályoknak működniük kell.

Összefoglalva

Szakértőink lépésről-lépésre történő útmutatásait követve képes lesz megváltoztatni a hosts fájl tartalmát, beállítva a saját szabályait a hálózati kapcsolatokra vonatkozóan.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: