A meghajtók elrejtése a Windows 10-ben

A merevlemez vagy annak partíciója láthatatlanná tehető az Explorer alkalmazásban történő elrejtésével. Így kiküszöbölheti a HDD sikertelen particionálásának következményeit, vagy elrejtheti a bizalmas információkat. Szakértőink megmutatják, hogyan teheti ezt meg a Windows 10 alatt.

Lemezek kezelése

A Microsoft operációs rendszerekben a meghajtók kezelése egy speciális MMC konzol alkalmazással történik.

A Start menü kibontása a Win+X billentyűkombinációval. A lemezkezeléshez tervezett MMC konzol alkalmazás elindítása.

A megnyíló ablak felső felében keresse meg az elrejteni kívánt meghajtót vagy partíciót. Kattintson rá a jobb gombbal az elérhető műveletek menü megnyitásához. Válassza ki a képernyőképen kettesével jelölt sort.

Győződjön meg róla, hogy a felugró ablakban kiválasztotta a szükséges részt. Ebben a példában az “E” meghajtó az “Elrejt” jelöléssel. A meghajtó betűjelének törléséhez nyomja meg a duplával jelölt gombot.

Fogadja el az értesítést, hogy a kötet nem elérhető. A művelet befejezése után a Hide meghajtó láthatatlanná válik az Explorerben. A rajta tárolt információk eléréséhez ismételje meg a fenti lépéseket, és rendeljen hozzá egy meghajtóbetűt a “Hozzáadás” gombbal.

Parancssor

A fent leírt műveleteket a diskpart parancssori segédprogrammal is elvégezhetjük.

A “Start” speciális menü meghívása és az alapértelmezett héj elindítása emelt jogosultságú módban.

Írja be a “diskpart” parancsot a promptba. Nyomja meg az Enter billentyűt a konzol segédprogram elindításához. A parancssorban megjelenik egy prompt, amely a verziószámot mutatja. A meghívó sor a képernyőképen látható “2” számmal jelenik meg.

Írja be a “

 • Lemezek és partíciók listájának megjelenítése. Az elrejteni kívánt meghajtó kötetszámának megtekintése “Elrejtésként”.

  Váltson át egy kívánt meghajtóra a “kötet kiválasztása” parancs segítségével. Adja meg a kötet számát az alábbi képernyőképen látható módon.

  Törölje az “E” betűt, amely a “Hide” meghajtóhoz van rendelve, a “remove letter” paranccsal. A segédprogram megjeleníti a kért művelet sikeres végrehajtásáról szóló jelentést. Írja be az exit billentyűt a diskpart végére, majd ismét a PowerShell ablak bezárásához.

  Csoportos irányelvek

  A csoportházirend lehetőséget ad arra, hogy a Microsoft által előre meghatározott listából egyes lemezek láthatóságát korlátozza az Intézőben. Ahhoz, hogy kihasználhassa ezt a lehetőséget, a felhasználónak először a lemez segédprogramban át kell rendelnie a betűket.

  Olvasson tovább  A SteamUI hiba betöltése sikertelen volt.dll

  Nyissa meg a “Futtatás” párbeszédpanelt a “Win+R” billentyűkombinációval. Írja be a “gpedit” szót a szövegbeviteli mezőbe.msc”. Nyomja meg az ok vagy az Enter billentyűt a csoportházirend-szerkesztő elindításához.

  Válassza a “Felhasználói konfiguráció” lehetőséget az ablak bal oldalán. Bontsa ki egymás után a “Felügyeleti sablonok” – “Windows-összetevők” könyvtárat. Válassza ki az “Explorer” mappát, amelyet egy. Az ablak jobb felében a következő szabályok jelennek meg. Kattintson duplán a kiemelt doboz sorára.

  A beállítások ablakban állítsa a rádiógombot az “Engedélyezve” pozícióba. Nyissa meg a “2” feliratú legördülő menüt. Az elérhető meghajtók listája előre be van állítva, és nem függ a tényleges hardverkonfigurációtól. A csoportházirend-szabály használatához szakértőink korábban átcsoportosították a “Hide” partíció betűjelét “E”-ről “D”-re. Kattintson a triplával jelölt sorra. Mentse a módosításokat az “Alkalmaz” gombra kattintva.

  Nyissa meg a Windows Intézőt, és győződjön meg róla, hogy a “Rejtsd el” meghajtó nem jelenik meg. A képernyőképen látható keret az “Adatok” részt mutatja, amely most az “E” betűt kapta. Tegye láthatóvá a rejtett meghajtót a rádiógomb “Nem konfigurált” pozícióba történő visszahelyezésével.

  Rendszerregiszter

  A rendszerregiszter manipulálása lehetővé teszi a latin ábécé bármely betűjével jelölt partíció törlését.

  Nyissa meg a Futtatás párbeszédpanelt, és írja be a “regedit” szót a szövegmezőbe. Nyomja meg az OK gombot a registry editor elindításához.

  Menjen a HKCU-ba, és kövesse a zölddel jelölt utat. Jelölje ki az Explorer mappát. Az ablak jobb oldalán kattintson a szabad helyre, hogy megjelenjen az “Új” menü. Bontsa ki a rendelkezésre álló lehetőségeket, és válassza ki a “4” jelzésű sort.

  A létrehozott DWORD-paraméterhez a “NoDrives” nevet kell rendelni. Kattintson rá duplán a beállítási ablak megnyitásához. A számítási rendszer tizedesjegyekre való átállítása. Írja be az elrejteni kívánt meghajtó betűjelének számkódját a kiemelt mezőbe. A számozás 1-gyel kezdődik, és minden további számmal megszorozzuk 2-vel (A=1, B=2, C=4, D=8, E=16, F=32 és így tovább). Kattintson az OK gombra, és győződjön meg róla, hogy az “E” meghajtó eltűnt az Explorerben. A visszaállításhoz nullázza vagy törölje a “NoDrives” opciót, és indítsa újra a számítógépet.

  Összefoglalva

  A fenti módszerekkel a Windows 10 segítségével elrejthet egy lemezt vagy partíciót az Intézőben, a rajta lévő összes információval együtt.

  Olvasson tovább  5 mód a Windows 10 frissítés utáni PC-lassulás okainak kijavítására
 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Cybulya Guculka

  Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: