A Superfetch letiltása a Windows 10 rendszerben

A háttérben futó Superfetch elemzi a rendszer viselkedését és a számítógépre telepített szoftverrel végzett felhasználói műveleteket. Az összegyűjtött adatok alapján a gyakran használt könyvtárak előre betöltődnek a RAM-ba. Elméletileg ezeknek a műveleteknek fel kell gyorsítaniuk a felhasználó által igényelt programok indítását. A gyakorlatban ez gyakran azt eredményezi, hogy a Windows nehezebben tud lépést tartani a merevlemez terhelésével, és a rendszer általános lassulását okozza. Szakértőink elmondják, hogyan tilthatja le a Superfetchet, ha a tevékenysége nincs pozitív hatással a számítógépére.

A szolgáltatás leállítása

A Superfetch letiltásának legegyszerűbb módja a szolgáltatás leállítása az MMC konzol alkalmazás segítségével.

A “Futtatás” párbeszédpanel meghívása a “Win+R” billentyűkombinációval. Írja be a “services” szót a szövegdobozba.msc”. Nyomja meg az OK vagy az Enter billentyűt a számítógép billentyűzetén a Szolgáltatáskezelő alkalmazás elindításához.

Keresse meg a “SysMain” nevű sort a közös listában, amelyet a képernyőképen egy nyíl jelez. Kattintson duplán a leírási területre a tulajdonságok szerkesztési párbeszédpanel megjelenítéséhez.

Az “Általános” lapon a duplán jelölt legördülő menü segítségével változtassa meg az indítás típusát. Állítsa “Letiltva” értékre. A szolgáltatás leállításához nyomja meg a “3” jelzésű gombot. A végső pozíciót a következő képernyőkép “B” területe mutatja. Mentse a módosításokat az “Alkalmaz” gombra kattintva.

Parancssor

A második lehetőség a letiltására a parancssor használatával történik.

A “Start” speciális menü elérése a Win+X billentyűkombinációval. Kattintson a keretes területre a héj emelt jogosultságú módban történő indításához.

A Windows 10 alapértelmezés szerint a PowerShellt használja. Írja be a “cmd” szót, és állítsa be, hogy a klasszikus parancssort emulálja. Írja be a parancsot: “sc stop “SysMain” sc config “SysMain” start=disabled”. Nyomja meg az Enter billentyűt a fizikai billentyűzeten. Néhány sornyi szolgáltatási információt és a kért művelet sikeres elvégzéséről szóló jelentést kap a hárommal jelölt területen.

Normál PowerShell üzemmódban használja a szolgáltatáskezelésre tervezett parancsokat. Írja be vagy másolja be a következő sort a konzol ablakba “Stop-Service -Force -Name “SysMain”; Set-Service -Name “SysMain” -StartupType Disabled”. Mindkét esetben a szolgáltatás le van állítva, és az indítás típusa Disabled (Kikapcsolva) értékre van állítva.

A nyilvántartás beállítása

A rendszerleíró adatbázis szerkesztésével nemcsak a Superfetch letiltható, hanem a szolgáltatás beállításai is módosíthatók.

Olvasson tovább  Hogyan lehet megjeleníteni a rejtett fájlokat a Total Commanderben

Írja be a “regedit” szót a Futtatás párbeszédpanel szövegmezőjébe. Kattintson az “OK” gombra a registry editor elindításához.

Kövesse a címsor zöld jelzéssel jelzett útvonalat. Válassza ki a célkönyvtárat az egérrel, és nyissa meg a tartalmát a szerkesztő jobb felében. Keressük meg a hárommal jelölt vonalat. Kattintson rá duplán a beállítások párbeszédpanel megnyitásához. A “4” jelű mezőben a következő értékeket állíthatja be:

3 – Alapértelmezett. A Superfetch a Windows-összetevők és a harmadik féltől származó alkalmazások esetében használatos;

2 -Kizárólag szoftverek kiválasztása;

0 -A szolgáltatás kikapcsolása.

A kívánt érték beállítása után nyomja meg az “OK” gombot, és írja be az új beállításokat. A módosítások a számítógép újraindítása után lépnek hatályba.

Végül

A szakértőink által megadott módszerek segítségével könnyedén letilthatja a Superfetch szolgáltatást, ha az nem kívánt terhelésnövekedést okoz a számítógépén.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Comments: 1
  1. Patrik

    Hogyan lehet letiltani a Superfetch-et a Windows 10 rendszerben?

    Válasz
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: