Az ‘Intéző’ megnyitása a Windows 10-ben

A File Explorer negyed évszázada a Microsoft operációs rendszereinek vitathatatlan fájlkezelője. Ennek ellenére a teljes funkciói még a tapasztalt felhasználók számára is ismeretlenek. Ebben a cikkben szakértőink összegyűjtötték, hogyan nyithatja meg azt a Windows 10-ben.

Keresés és parancsikon

Ha véletlenül törölte a File Explorer ikonját a tálcáról, akkor a keresés menü segítségével nyithatja meg. Írja be a fájlkezelő nevét az “1”-gyel jelölt sorba. Indítsa el az alkalmazást a “Megnyitás” ikonra vagy a megfelelő területre kattintva. A “Pinned” mező zölddel van kiemelve. A gyors hozzáférés érdekében közvetlen hivatkozásokat jelenít meg a fájlkezelőben kijelölt mappákra.

A név mellett a folyamat neve alapján is megtalálhatja az alkalmazást. Írja be a “explorer” szót a keresőmezőbe. Indítsa el ugyanígy, a “2”-vel jelölt területek egyikére kattintva. A “3”-mal jelölt hivatkozás hozzáférést biztosít a rendszer könyvtárához, amely a futtatható fájlt tartalmazza.

Az “explorer” mappát tartalmazó mappa.Az “exe” fájl a fájlkezelőben nyílik meg, de ha szükséges, a bekeretezett ikon segítségével létrehozhat egy parancsikont az asztalon.

Keresés nélkül az Explorer a “Win+E” billentyűkombinációval indítható el. A benne lévő “E” a futtatható fájl nevének első betűjének felel meg. Ha az alkalmazás ikonja megjelenik a tálcán, kattintson rá a jobb gombbal a kontextusmenü megnyitásához. A rögzítéshez válassza a kerettel jelölt lehetőséget.

A “Start” menü

A “Start” gomb Start menüje háromféleképpen nyithatja meg a fájlkezelőt. Ezek közül kettő alapértelmezés szerint elérhető, és nem igényel további beállításokat.

A speciális menü a “Win+X” billentyűkombináció megnyomásával hívható elő. A második doboz alján öt állandó hivatkozás található a rendszeralkalmazásokra vonatkozóan. Kattintson a megadott mezőre a Windows fájlkezelő elindításához.

Az alkalmazások listájában bontsa ki a képernyőképen jelölt “Utilities” könyvtárat. Indítsa el a Fájlkezelőt a keretezett területre történő egyszeri kattintással. A hármas szám a parancsikon területét mutatja, amely a felhasználó saját belátása szerint testreszabható. Vigye a kurzort a benne lévő ikonok bármelyike fölé.

A hivatkozási terület egy “függönnyé” alakul, amely átfedésben van a Start menü programlistájával. Nyissa meg a fájlkezelőt az egér egyetlen kattintásával a mezőn.

A navigációs oldalsáv beállításához használja a “Win+i” billentyűkombinációt. Lépjen be a képernyőképen látható “Személyre szabás” részbe.

Válassza ki az ablak bal oldalán az eggyel jelölt sort. Görgessen a panel jobb felében lévő kapcsolólista végére. Kattintson a bekeretezett hiperhivatkozásra.

A további beállítások blokkban mozgassa a csúszkát az “Engedélyezve” pozícióba, ahogyan azt a nyíl jelzi. Ha ezt megteszi, a Start menü oldalsávjába egy Explorer ikont teszünk.

Parancsok és név

A Windows 10 rendszeralkalmazások, köztük a fájlkezelő, vezérlőparanccsal vagy a futtatható fájl neve alapján indíthatók el.

Olvasson tovább  A Windows 10 biztonsági mentése

Indítsa el a Futtatás párbeszédpanelt a Win+R billentyűkombinációval. Írja be a “explorer” szót a kiemelt mezőbe, és nyomja meg az Enter billentyűt. Nem kell megadnia a fájlkiterjesztést, ha az alapértelmezett környezeti változó beállításai vannak telepítve.

A “Ctrl+Shift+Esc” parancsikon megnyithatja a feladatkezelőt. Kattintson a “Fájl” területre az eszköztáron. Válasszon ki egy elemet a felugró menüből a két nyíl segítségével.

Megnyílik a feladat létrehozásának ablaka, amely a “Futtatás” parancs párbeszédpaneléhez hasonlóan néz ki. Írja be az “explorer” szót a kiemelt “Megnyitás” mezőbe. Nyomja meg az “” gombot a fájlkezelő elindításához. Ugyanez a módszer használható az explorer váratlan bezárása vagy leállása után is.

A Windows 10-ben a parancssor segítségével is megnyithatja a keresőt. Hívja fel a “Futtatás” ablakot, és írja be a “cmd” szót a szövegmezőbe. Nyomja meg az OK gombot, vagy használja a billentyűzet Enter billentyűjét a klasszikus shell parancssor elindításához.

Írja be a “explorer” szót a nyitó sorba. Nyomja meg az Enter gombot a File Explorer megnyitásához.

A következő két parancs segítségével közvetlenül elérheti a home mappáját. A promptba írja be a “start.”. Miután megnyomtuk az Enter billentyűt, egy fájlkezelő ablak nyílik meg az aktuális felhasználó könyvtárában. A parancs beírásakor nem egy, hanem két pontot lehet beírni. Ebben az esetben a File Explorer a “Felhasználók” rendszermappa megjelenítésével indul.

Kísérleti interfész

Az 1703-as buildtől kezdve a fájlkezelő egy másik, kísérleti változata is használható a Windows 10-ben.

Hívja elő a “Futtatás” párbeszédpanelt, és másolja be a következő parancsot: explorer shell:AppsFolder\c5e2524a-ea46-4f67-841f-6a9465d9d515_cw5n1

txyewy!App. Nyomja meg az “OK” vagy az Enter billentyűt az alternatív felület elindításához.

A megnyíló alkalmazás eltér a szabványos fájlkezelőtől, és az érintőképernyőkhöz van igazítva.

Összefoglalva

A szakértőink által felsorolt módszerekkel szinte bármilyen helyzetben megtalálhatja és megnyithatja a Windows 10 Fájlkezelőt, amellyel a felhasználó találkozhat.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: