Hogyan lehet eltávolítani az ideiglenes fájlokat a Windows10-ben

A Windows 10 különböző műveleteinek végrehajtása során, például alkalmazások telepítése, internetezés, szoftverek futtatása stb. során sok ideiglenes fájl jön létre, amelyek jelentős helyet foglalhatnak el a lemezen, és hozzájárulhatnak a rendszer teljesítményének észrevehető csökkenéséhez. Ezért csapatunk úgy döntött, hogy részletes útmutatót készít arról, hogyan törölheti az ideiglenes fájlokat a Windows 10-ben anélkül, hogy fontos adatokat törölne.

Hogyan törölheti az ideiglenes fájlokat a Windows10-ben

Az ideiglenes fájlok kézi törlése

Az ideiglenes fájlok saját maga törléséhez a “Temp” könyvtárba kell lépnie a “Win+R” billentyűkombinációval és a “%temp%” futtatásával, ami után biztonságosan törölheti az összes tartalmat. Ugyanez vonatkozik a “c-meghajtó – WINDOWS – TEMP” mappára is, de a telepített alkalmazások fontos fájljai véletlenül oda kerülhetnek, és a törlés után egyes szoftverek nem működhetnek.

A felhasználók nagyon gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy képtelenek törölni a fájlokat, aminek számos oka lehet, többek között:

 1. Káros szoftvereknek való kitettség;

 2. az objektum integritása sérült;

 3. aktív folyamatok blokkolják;

 4. A hozzáférési jogok hiánya;

 5. Windows rendszerobjektum-bővítmények használata stb..

Ebben az esetben szakértőink egy egyszerű Unlocker segédprogramot ajánlanak, amely szükség esetén leállítja a leírók blokkolását és a folyamatok kötését, így a kívánt fájl eltávolításra kerül, de néha csak az operációs rendszer újraindítása után. Ugyanakkor ennek az eszköznek a használata nagyon óvatosnak kell lennie, mivel a lemezterület fontos területeit törölheti, ami az egész rendszer elkerülhetetlen újratelepítéséhez vezethet.

Törlés a fájltároláson keresztül

Az ideiglenes fájlok ilyen módon történő törléséhez nyomja meg a “Start” – “Beállítások” – “Tárolás” vagy a “Win+I” gombot, és válassza ki a kívánt meghajtót, majd az “Ideiglenes fájlok” szakaszban jelölje be az “Ideiglenes fájlok”, “Letöltési mappa”, “Kukába” melletti négyzeteket, majd kattintson a “Törlés” gombra.

Olvasson tovább  Hogyan szinkronizálhatja az iPhone névjegyeket a Gmail-lel

Lemeztisztító segédprogram

A módszer alkalmazására több szekvencia algoritmus is használható, többek között a következők

 1. a “Lemeztisztítás” beírásával a Start menü keresési területére;

 2. A “cleanmgr” parancs futtatása a “Win+R” billentyűkombinációval;

 3. a “Tulajdonságok” szakasz kiválasztása a kiválasztott meghajtó PCM megnyomása után.

Ezután az összes elemet ki kell jelölnie a listából, majd az “Alkalmazás” gombra kell kattintania. Megpróbálhat egy professzionális tisztítást is végrehajtani a %systemroot%\system32\cmd parancs végrehajtásával.exe /c cleanmgr /sageset:65535 cleanmgr /sagerun:65535, ami nagyban növeli a “Tisztítás” ablakban a törlendő területek listáját, de szakértőink nem javasolják, hogy ezt professzionális operációs rendszer beállítási tapasztalat nélkül tegye, mivel a helytelen műveletek visszafordíthatatlan rendszerváltozásokhoz vezethetnek.

Az ideiglenes fájlok automatikus törlésének beállítása

A Windows 10 legújabb verziója a Creators Update-ekkel bevezetett egy nagyon hasznos funkciót a felesleges elemek automatikus megtisztítására, amely az operációs rendszer módosításától függően két vagy három kategóriába sorolható, ezek a következők:

 1. Automatikusan törli az alkalmazások által nem használt ideiglenes fájlokat;

 2. olyan tárgyak, amelyek már több mint egy hónapja a szemetesben vannak;

 3. letölthető fájlok, amelyeket több mint 30 napja nem használtak.

Az engedélyezéshez nyissa meg a “Tárolás” menüpontot a “Beállítások” alatt, állítsa a “Memóriavezérlés” csúszkát engedélyezett helyzetbe, és kattintson az “Üres helyhez való viszonyítás megváltoztatása” gombra, ahol a következő műveleteket kell bejelölni. Ezen kívül lehetőség van azonnali tisztításra is, ha az ablak legalsó részén található “Tisztítás most” gombra kattint.

Emellett néhány haladó felhasználó gyakran folyamodik a saját tisztítófájlok létrehozásának lehetőségéhez, amihez meg kell nyitni a Notepadot a Start menü keresősávján keresztül, be kell írni a parancsot – del %TEMP%*.* /f /s /q és mentse a fájlt a következő kiterjesztéssel .bat, majd ez az objektum bármikor futtatható, hogy automatikusan felszabadítsa a helyet a “%TEMP%” mappában.

Takarítsa meg a böngészőket

Hogyan törölheti az ideiglenes fájlokat a Windows10-ben

Ha folyamatosan használja az internetet, minden alkalommal, amikor egy új oldalra lép, az összes adatot a böngésző előzményei között tárolja, ami idővel a felesleges fájlok hatalmas tömkelegéhez vezet, amelyek közül néhány igen nagy méretű lehet. Ugyanez vonatkozik az alkalmazások adataira, a letöltésekre, a cookie-kra és a gyorsítótárfájlokra is, amelyeket rendszeresen törölni kell, hogy elkerüljük a lemezterület túlterhelését, ami a rendszer teljesítményének drámai csökkenéséhez vezethet. Ezért több népszerű böngészőt is megvizsgáltunk, amelyek kissé eltérő algoritmusokkal rendelkeznek az ideiglenes fájlok tisztítására.

 1. A Yandex böngészőben a főmenü a párbeszédpanel jobb felső sarkában található, ahol az “Előzmények” – “Előzmények törlése” menüpontra kell kattintania, és be kell jelölnie a törlendő területeket.

 2. “A Google Chrome-nak is van egy hasonló felülete, de itt a Speciális eszközök – “Kúszó adatok törlése” – “Adatok törlése” menüpontot kell választani, vagy egyszerre megnyomni a “Ctrl+Shift+Del” billentyűkombinációt.

 3. A Mozilla előzményeinek törléséhez a főmenüben, amely hasonló a Google Chrome-éhoz, a Napló fülre kell lépnie – Törlés most.

Olvasson tovább  A javítási napló megtekintése a Windows 10 rendszerben

Az alternatív internetböngészők hasonló mintát követnek az ideiglenes fájlok törlésében.

Hibernáció kikapcsolása

A hibernáció kikapcsolása szintén jó módszer a lemezterület felszabadítására, mivel az ezen a területen található fájlok ideiglenes jellegűek, és a rendszer állapotának tárolására szolgálnak a merevlemezen, hogy megvédjék az adatokat áramkimaradás esetén, például egy lemerült laptop esetén. Következésképpen, ha a számítógép asztali számítógép, és különösen, ha az UPS-hez van csatlakoztatva, ez az opció kikapcsolható a parancssor “Win+R” – “cmd” paranccsal történő meghívásával és a “powercfg /h off” parancs végrehajtásával.

Harmadik féltől származó szoftverek használata

Ma már rengeteg program áll rendelkezésre az ideiglenes fájlok megtisztítására és a rendszer egyéb területeinek beállítására, ezért ez a cikk csak a leggyakoribbakra koncentrál.

 1. “A CCleaner az egyik legnépszerűbb alkalmazás a számítógép tisztítására, mert a különböző funkciók és a könnyű használat, amely akkor kell egyszerűen letölteni a programot a hivatalos honlapról –

 2. “Az Adbanced System Care egy fejlettebb alkalmazás, amely számos különböző funkcióval rendelkezik, beleértve a vírusirtó modult és a registry szerkesztőt, de a rendszeres felhasználók számára elegendő letölteni a disztribúciós csomagot a fejlesztő weboldaláról

 3. A Kaspersky Cleaner neves vírusirtó szoftverfejlesztőjének segédprogramja nem rendelkezik semmilyen beállítással, de a tesztelt számítógép érezhetően gyorsabban futott a használata után, és minden ideiglenes fájl törlődött, így szakértőink szerint a legjobb választás a kezdő felhasználók számára.

Köszönjük a figyelmét, reméljük, hogy a cikkünkből származó információk hasznosak voltak az Ön számára!

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: