Kötet árnyékolása a Windows 10-ben

Az árnyékmásolás a helyreállítási pontok létrehozására szolgál, és az operációs rendszer végzi a háttérben. A Windows 10 rendszerben a funkció automatikusan engedélyezésre kerül a frissítések telepítésekor, de csak akkor, ha a rendszer térfogata meghaladja a 128 GB-ot. Minden más esetben a VSS szolgáltatás nem indul el. Szakértőink megmutatják, hogyan állíthat be árnyékmásolatot, és hogyan automatizálhatja a helyreállítási ellenőrzési pontok létrehozásának folyamatát.

Rendszer tulajdonságai

Hívja elő a “Futtatás” párbeszédpanelt a “Win+R” billentyűkombinációval. Írja be a “sysdm” szót a kiemelt mezőbe.cpl”. Nyomja meg az Enter billentyűt, vagy nyomja meg az “OK” gombot a “Rendszer tulajdonságai” alkalmazás elindításához.

Váltson az eggyel (Védelem) jelölt fülre. A “C” rendszerkötet aktuális árnyékmásolási állapota a nyíllal jelzett ablakban látható. Nyomja meg a “2” jelzésű gombot, amely megnyit egy párbeszédpanelt a paraméterek beállításához.

A megnyíló ablakban helyezze az “1” jelölésű rádiógombot az “Engedélyezés” pozícióba. A kettes számmal jelölt csúszkával határozza meg a biztonsági mentés tárolására használandó lemezterület nagyságát. Ahogy a jobb oldalra tolódik, a kiemelt pozíció a kiválasztott lemezterület százalékos arányát és abszolút értékét mutatja gigabájtban kifejezve. Rögzítse a megadott beállításokat az “Alkalmaz” gombra kattintva. Kattintson az “OK” gombra a beállítások párbeszédpanel bezárásához.

Amikor visszatér az applet főablakába, az árnyékmásolás funkció aktuális állapota “Engedélyezve”-re változik. Nyomja meg a “2” számot az első manuális visszaállítási pont létrehozásához.

A megjelenő párbeszédpanel kiemelt mezőjébe írja be a biztonsági másolat nevét. Nyomja meg a “Create” gombot a dobozban, ami elindítja az árnyékmásolási eljárást.

A művelet sikerességéről szóló értesítés kézhezvétele után bezárja azt. A rendszer most a háttérben, a felhasználó beavatkozása nélkül hozza létre a helyreállítási pontokat.

Parancssor

Húzza fel a “Start” speciális menüt a “Win+X” billentyűkombinációval. Kattintson a négyzetre a PowerShell héj emelt jogosultságú módban történő indításához.

A parancssorba írja be az “Enable-Computerrestore -drive “C:\” parancsot, majd nyomja meg az Entert. A parancs engedélyezi a “C” meghajtó “Rendszervédelem” funkcióját.

Az árnyékmásolatok tárolására használt lemezterület maximális méretének beállítása. Írja be a parancssorba vagy másolja be a parancsot: “VSSAdmin –% Resize ShadowStorage /For=C: /On=C: /MaxSize=5%”. A fenti példában szakértőink a maximális méretet a teljes lemezmennyiség 5%-ában határozták meg. A parancs végrehajtását a sikerjelentés követi.

Ellenőrzőpont létrehozása kézi üzemmódban. Checkpoint-Computer -Description ‘Pont_név’ parancs megadása. Cserélje ki a “Point_name” szót a kívánt névre. A képernyőképen látható példában ez az “1. helyreállítási pont”.

Nyomja meg az Enter billentyűt, és várja meg, amíg a párbeszédpanel befejeződik. A feladat előrehaladása a konzolablakban egy pszeudo-grafikus előrehaladási sávval és százalékos mutatóval jelenik meg.

A biztonsági mentéstároló állapotának ellenőrzéséhez a következő parancsot használhatja: “VSSAdmin

Olvasson tovább  Helyreállítási pont létrehozása a Windows 10 rendszerben
 • st ShadowStorage”. A dupla vonallal jelölt terület a helyreállítási pontok által elfoglalt maximális méretet és helyet mutatja.

  Feladatütemező

  A “Rendszervédelem” engedélyezése esetén az illesztőprogramok vagy frissítések telepítésekor automatikus ellenőrzési pont létrehozása történik. Ha ezeket a műveleteket hét napig nem hajtották végre, a Windows biztonsági másolatot készít az Ütemezőben tárolt ütemezés alapján. Ha szükséges, az előre beállított árnyékmásolási időköz lerövidíthető egy új kiváltó létrehozásával.

  A Futtatás párbeszédpanelen írja be a “taskschd” parancsot.msc”. Nyomja meg az OK gombot vagy az Entert a fizikai billentyűzeten a feladatütemező elindításához.

  Lépjen be a könyvtárba, és egyenként bontsa ki a zöld színnel kiemelt mappákat. Válassza ki a “SystemRestore” célmappát az egérrel. Az Ütemező ablak jobb felső részén megjelenik egy “SR” nevű feladat. Kattintson duplán a leírás sorra a beállítások szerkesztésére szolgáló párbeszédpanel megnyitásához.

  Válassza ki az egy. Nyomja meg az “Új” gombot egy új vezérlésindító beállításához.

  Mozgassa a rádiógombot a képernyőképen látható pozícióba. Ha szükséges, állítsa be a munka kezdési időpontját a zölddel kiemelt mezőben. Zárja be a Trigger létrehozása párbeszédpanelt az OK gomb megnyomásával, miközben kiírja a megadott értékeket.

  Visszatérve a főablakba, váltson a “Feltételek” fülre. Törölje a jelölőnégyzeteket a keresztekkel. Írja le a módosított feladatot az OK gombbal.

  Összefoglalva

  Szakértőink lépésről-lépésre bemutatott útmutatója végigvezeti Önt az árnyékmásolat elindításán és konfigurálásán a Windows 10 rendszerben. Ezt megteheti a felhasználói felületen vagy a PowerShell shell segítségével.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Cybulya Guculka

  Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: