Mi a teendő, ha a laptop akkumulátora nem töltődik fel?

Ha az akkumulátor nem töltődik fel, ne essen pánikba. Bizonyos esetekben a BIOS akkumulátor-beállításainak egyetlen “hibája” vagy az akkumulátor töltési paramétereinek helytelen beállítása okozhatja.

Ezért a helyes eljárás, amelyet követni kell, ha ilyen probléma merül fel:

 1. Próbálja meg visszaállítani az akkumulátort a BIOS-ban;

 2. Ellenőrizze a “fokozókat”;

 3. Ellenőrizze, hogy a tápegység működik-e;

 4. Telepítse újra az ACPI akkumulátor-illesztőprogramokat.

Ha mindezek a lépések nem vezetnek a kívánt eredményre – akkor itt az ideje, hogy a notebookot szervizbe vigye. Vagy vegyen új akkumulátort, a probléma jellegétől függően.

Mi a teendő, ha a laptop akkumulátora nem töltődik fel?

Az akkumulátor visszaállítása a BIOS-ban

A BIOS helytelen használati statisztikákat tárolhat, és az akkumulátor töltése leállhat. Ebben az esetben ajánlott a visszaállítás elvégzése. Nem kell szétszedni a notebookot és eltávolítani a táblagépet – van egy egyszerűbb, humánusabb alternatíva.

Utasítások:

Kapcsolja ki a laptopját. Húzza ki a tápegységet, vegye ki az akkumulátort;

 1. Nyomja meg a bekapcsológombot, és tartsa lenyomva körülbelül egy percig;

 2. Csatlakoztassa a notebookot a hálózathoz. Ne szerelje be az akkumulátort;

 3. Menjen a BIOS-ba, kattintson a Kilépés fülre, nyomja meg a billentyűzet nyilait, válassza a Defa visszaállítása

   Egyezzen meg abban, hogy valóban vissza szeretné állítani a beállításokat, majd válassza a Mentés és kilépés lehetőséget;
  • A notebook elindul. Ezután kapcsolja ki újra;

  • Csatlakoztassa az akkumulátort és a tápegységet, kapcsolja be a laptopot, és már mehet is.

A legbonyolultabb pont valójában a harmadik, amikor be kell lépni a BIOS-ba. Ez a különböző laptopokon eltérő módon van megvalósítva. Az általános algoritmus a következő: amint bekapcsolja a számítógépet, nyomja meg az egyik speciális billentyűt.

A “speciális kulcsoknak” számos változata lehet. A leggyakoribb lehetőségek az Esc, F2 és F8. De néha lehet, hogy a Del, F12, F10… Tehát érdemes kipróbálni a különböző billentyűket. Maga a BIOS pedig legtöbbször úgy néz ki, mint egy fehér és kék táblázat (kivéve az újabb Asus laptopoknál, ott tele van animációkkal).

Távolítson el minden “hasznos” programot

Néhány “hasznos” program a laptop akkumulátorának kopásának csökkentése érdekében elkezdi figyelni a töltést. Úgy vélik, hogy ha 60-80%-ra tölti az akkumulátort, az tovább bírja.

Valójában ez az állítás nem nélkülözi az igazságot. A lítium-ion akkumulátorok a töltési ciklusok számának növekedésével veszítenek a kapacitásukból. Az akkumulátor töltési folyamatát vezérlő programok azonban nem mindig működnek megfelelően a teljes hardverrel.

Ennek következtében egy ilyen program elvileg blokkolhatja a töltési folyamatot. Érdemes átnézni a telepített alkalmazások listáját, és eltávolítani mindent, ami gyanús és “a számítógép teljesítményének javítása”. Ezután indítsa újra a laptopot, és ellenőrizze – valószínűleg folytatja a töltést.

Ellenőrizze a tápegység működését

Ha a “Csatlakoztatva, de nem töltődik” üzenet jelenik meg, amikor az akkumulátor ikonja fölé mozgatja a kijelzőt, és az akkumulátor szintje meglehetősen rendellenes (például 46% vagy 72%) – a probléma valószínűleg a tápegységben van.

Ennek nyilvánvaló tünete a laptop fokozatos lemerülése, miközben a tápegység csatlakoztatva van. Ez azt jelenti, hogy a tápegységnek egyszerűen nincs elég energiája az akkumulátor töltéséhez és a számítógép egyidejű működtetéséhez.

Ebben az esetben ajánlott kicserélni a tápegységet, jó dolog, hogy tucatjával árulják őket az elektronikai boltokban. Csak az a fontos, hogy az új töltőnek ugyanazzal a kapacitással kell rendelkeznie, mint az előzőnek.

Telepítse újra a laptop ACPI illesztőprogramjait

Ez ritka, de nem ismeretlen eset. Például az operációs rendszer frissítésének telepítésekor az ACPI hardverhez tartozó illesztőprogramok “hibásan” települnek, így már nem tudják megfelelően vezérelni a töltőt és az akkumulátorcsomagot.

Az ACPI-illesztőprogramok újratelepítése nem bonyolult folyamat, mivel azok már “be vannak drótozva” a Windows operációs rendszerbe, és az akkumulátor jelenlétét érzékelő szolgáltatás aktiválja őket.

Utasítás:

Nyissa meg a “Saját számítógép” vagy “Ez a számítógép” menüpontot, és kattintson a jobb gombbal egy szabad helyre;

 1. Válassza a “Tulajdonságok” menüpontot a kontextusmenüből;

 2. Kattintson a bal gombbal az “Eszközkezelő” gombra a megnyíló ablakban. Csak a számítógép rendszergazdái férhetnek hozzá, ezért ha vendég vagy normál fiókkal dolgozik – váltson át az admin fiókra, és ismételje meg a fenti lépéseket;

 3. Nyissa meg az “Akkumulátor” részt, és keresse meg az ACPI-vel kapcsolatos elemet. Kattintson rá a jobb gombbal;

 4. Válassza a “Törlés” lehetőséget a kontextusmenüből, majd erősítse meg a törlési szándékát.

 5. A notebookot most újra kell indítani. Újraindítás, nem ki- és bekapcsolás. A meghajtóknak normálisan kell elindulniuk.

Ha a fenti módszerek egyike sem segít

Valószínűleg a tápegységgel van a probléma. Az akkumulátorok nem “hirtelen” romlanak el, a működés teljes elvesztését hosszú és lassú romlás előzi meg. Egyelőre nincs szükség új akkumulátor vásárlására.

Javasoljuk, hogy először forduljon egy szervizközponthoz, ahol diagnózist végeznek, és megállapítják, hogy mi a baj a laptopjával.

Olvasson tovább  Hogyan készítsünk képernyőképet iPhone-on
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: