Nyilvános DNS-kiszolgálók a Google-tól

A Domain Name System, vagy röviden DNS, az IP-címek szimbolikus nevekhez való hozzárendelésére szolgál. Más szóval, a jól ismert, ember által olvasható “” szöveget a számítógép által felismerhető “87.240.139.194”. A domain név változatlan marad, de a weboldal IP-címe különböző okokból megváltozhat. Ennek eredményeképpen a felhasználó az oldal megnyitásakor a “cím nem található” hibaüzenetet kapja. A nyilvános szerverek használatával elkerülhetőek az ilyen helyzetek, mivel ezek adatbázisai gyorsabban frissülnek, mint a szolgáltatóké. Szakértőink megmutatják, hogyan konfigurálhatja internetkapcsolatát a Google DNS-sel való együttműködésre.

Windows telepítés

Ha a számítógép vezetékes, a hálózati kapcsolat beállításai közvetlenül az operációs rendszerben konfigurálhatók.

Hálózati központ

Nyissa meg a “Futtatás” párbeszédpanelt a “Win+R” billentyűkombináció megnyomásával. Írja be a kiemelt szövegmezőbe az “ncpa” szót.cpl”. Nyomja meg az “OK” gombot a Hálózati kapcsolat kezelése alkalmazás elindításához a klasszikus Vezérlőpultról.

Kattintson a jobb gombbal az aktív kapcsolat ikonjával jelölt területre. A kibontakozó menüben menjen a “Tulajdonságok” menüpontra, amelyet a képernyőképen egy keret jelez.

A komponensek területén az “IP verzió 4. Nyomja meg a kettes számmal jelölt gombot, amely most már aktív.

Alapértelmezés szerint a rendszer automatikusan lekérdezi a DNS. Állítsa a rádiógombot az “1”-gyel jelölt pozícióba, és válassza a kézi hozzárendelés opciót. Írja be a “8” értéket a zölddel kiemelt mezőbe.8.8.8″ az alap és “8.8.4.4” a további szerverhez. Nyomja meg az “OK” gombot a módosítások alkalmazásához.

Parancssor

A parancssorban is hozzárendelhet DNS-t. “Win+X” parancsikon a Start gomb kibővített menüjéhez. A keretes területre kattintva az alapértelmezett héj megnövelt jogosultságokkal indul el.

Adja meg a “netsh interface ip add dns name=”Ethernet” parancsot 8.8.8.8 index=1″. Az “Ethernet” helyett adja meg az aktuális kapcsolat pontos nevét, ahogyan az a Hálózati kapcsolat kezelése alkalmazásban megjelenik. Nyomja meg az Entert a fizikai billentyűzeten.

A parancs újbóli megadása a másik kiszolgálóhoz. Cserélje ki a DNS-címet “8” -ra.8.4.4″ és rendelje az “index” értékét két.

Router beállítások

Ha egy vezeték nélküli hálózaton egyszerre több eszközt szeretne csatlakoztatni, módosítsa az útválasztó konfigurációját. Így az összes otthoni Wi-Fi-t használó eszköz a Google nyilvános DNS-ével fog működni.

Olvasson tovább  Több virtuális asztal létrehozása a Windows 10 rendszerben

Az útválasztó beállításai szabványos webböngészővel konfigurálhatók. Ha a gyári alapértelmezett konfigurációt nem változtatta meg, akkor a “192” beírásával érheti el a konfigurációt.168.1.1″ vagy “192.168.0.1”. Az IP-számot a felhasználói kézikönyvben vagy a készülék hátuljára vagy aljára erősített címkén találja.

A vezérlőpult elérése után beléphet az internetkapcsolat tulajdonságaiba. A példában szakértőink a ZyXEL Keenetic routerét használták, más modellekben az elemek neve kissé eltérhet. A DNS lapon adja meg az elsődleges és a helyettesítő kiszolgálók címét. Mentse a módosításokat az “Alkalmaz” gombra kattintva.

Összefoglalva

Szakértőink alábbi tippjei segítenek beállítani hálózati kapcsolatát úgy, hogy az működjön a Google nyilvános szervereivel, és elkerülje a buktatókat, amelyek abból adódnak, hogy a szolgáltatók nem frissítik a DNS-adatbázisukat olyan gyakran, ahogyan kellene.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: