A DNS-kiszolgáló nem válaszol a Windows 10 rendszerben

A DNS használata lehetővé teszi, hogy a numerikus cím helyett egy ismertebb betűrendes oldalnevet használjon. Következésképpen a tartománynévkiszolgálóhoz való kapcsolódás képtelensége megszakítja a hálózati kapcsolatot. A felhasználó nem tud hozzáférni a kívánt internetes oldalakhoz, és a “nem tud csatlakozni a DNS-hez” üzenetet kapja. Szakértőink megmutatják, hogyan javíthatja ezt a hibát a Windows 10 rendszerben.

Hibaelhárítás

Az operációs rendszer részét képező Edge böngésző használata esetén a felhasználó azonnal értesítést kap a DNS-kiszolgálóhoz való kapcsolódási problémákról. A megszakítás szöveges leírása és egy hibaüzenet egységként jelenik meg. A diagnosztikai eszköz elindításához kattintson a “2”-vel jelölt linkre.

Várakozás a Hibaelhárítás varázsló tesztelésének befejezésére. Az észlelt probléma leírása a megjelölt mezőben jelenik meg. További információ a képernyőképen feltüntetett linken érhető el.

A fejlett hibaelhárítási útmutató alapvető tanácsokat ad a probléma megoldásához. A “Tovább” gombra kattintva visszatér a diagnosztikai varázsló kezdeti ablakához.

Ha nem tudja megnyitni a weboldalt egy másik böngészőben, használja a “Win+i” billentyűkombinációt a Windows-beállítások eléréséhez. Lépjen be az operációs rendszer beállításai szakaszba, amelyet egy keret jelöl ki.

Az alapértelmezett “Status” blokk, amely megnyílik, a kapcsolati sémát mutatja. A kötőjellel jelölt területen láthatjuk, hogy a problémát a külső hálózathoz való hozzáféréskor észlelték. Kattintson a hármas gombra a diagnosztikai varázsló elindításához, megismételve a fenti “2” és “3” lépést.

Ellenőrző szolgáltatás

Ellenőrizze, hogy a kapcsolódási problémát nem a rendszer szolgáltatásainak hibája okozza-e. Nyissa meg a “Futtatás” párbeszédpanelt a Win+R billentyűkombinációval. A kiemelt mezőbe írja be a “services” szót.msc”. Nyomja meg az OK vagy az Enter billentyűt az MMC konzolablak és a rendszerszolgáltatásokat kezelő alkalmazás elindításához.

Keresse meg a nyíllal jelölt vonalat a közös listában. Kattintson rá duplán, és nyissa meg a Tulajdonságok ablakot.

Győződjön meg róla, hogy a szolgáltatás állapota “Fut”, és az alábbi vezérlők inaktívak. Most, hogy a DNS-kliens leállt, elindíthatja. A legördülő menü “Startup Type” (Indítás típusa) menüpontjában állítsa be az “Automatic” (Automatikus) értéket. Indítsa újra a számítógépet a módosítások alkalmazásához.

A cím módosítása

Gyakran a DNS-hozzáféréssel kapcsolatos probléma az internetszolgáltató szervereinek elérhetetlensége miatt merül fel. Ezt elkerülheti, ha módosítja a szolgáltató kezdeti beállításait a Google, a Yandex vagy a Cloudflare nyilvános címével. Nyissa meg a “Futtatás” párbeszédpanelt, és írja be az “ncpa” szót a szövegmezőbe.cpl”. Az “OK” gombra kattintva elindul a Hálózati kapcsolatvezérlő alkalmazás a klasszikus Vezérlőpultról.

Jelöljön ki egy aktív kapcsolatot, és kattintson rá a jobb gombbal a vezérlőmenü megnyitásához. Nyomja meg a mezőt a Kapcsolat tulajdonságainak szerkesztése párbeszédpanel megnyitásához.

Keresse meg a nyíllal jelölt vonalat az összetevők listájában. Nyomja meg a kötőjellel jelölt gombot.

Egy új ablakban mozgassa a rádiógombot a megadott pozícióba. Adja meg a kiszolgáló címét a zölddel kiemelt mezőkben. A képernyőképen látható példában a Google nyilvános DNS-ét használjuk. A Yandex szolgáltatásokhoz tárcsázza a “77.88.8.8” “77.88.8.1”, a Cloudflare esetében – “1.1.1.1” “1.0.0.1”. Ha útválasztó segítségével csatlakozik a hálózathoz, módosítsa az ISP-címeket az útválasztóban a fenti címekre.

A konfiguráció visszaállítása

Ha a fenti módszerek nem oldják meg a hibát, állítsa vissza a hálózati konfigurációt. Lépjen be a Windows Beállítások panel korábban tárgyalt “Hálózat és internet” szakaszába. Válassza ki a “Status” blokkot, és lépjen az ablak jobb oldalára. Miután a beállításokat egészen az aljára görgette, kattintson a dupla fejű linkre.

Az új ablakban erősítse meg, hogy vissza kívánja állítani a hálózati konfigurációt az alapértelmezettre.

Egyetért a visszaállítással az “Igen” gombra kattintva a felugró értesítésben. A számítógép a szükséges műveletek elvégzése után automatikusan újraindul. A kapcsolat konfigurálása új kapcsolatként, nyilvános tartományi névkiszolgálók használatával.

Összefoglalva

A következő, szakértőinktől származó, lépésről lépésre követhető utasítások segítségével megoldhatja a DNS-kapcsolati problémákat, és elkerülheti azokat a jövőben.

Olvasson tovább  6 módja a programok automatikus indításának letiltására a Windows 10-ben
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: