Szülői felügyelet Windows 10 PC-n

A szülői felügyelet célja a gyermekek védelme, amikor egyedül használják a számítógépet. Az idősebb családtagok programozottan betilthatnak bizonyos tartalmakat, vagy korlátozhatják a gyermek monitor előtt töltött idejét. Szakértőink megmutatják, hogyan állíthatja be ezt a funkciót a Windows 10-ben.

Szülői fiók

Nem elég rendszergazdának lenni a szülői felügyelet beállításához. A felhasználónak be kell jelentkeznie a Microsoft-fiókjával.

Nyissa meg a “Windows beállítások” panelt a “Win+i” billentyűkombinációval. Menjen a képernyőképen látható doboz által jelzett részhez.

Alapértelmezés szerint az “Ön adatai” blokkban a munkamenetben jelenleg aktív felhasználóra vonatkozó információk jelennek meg. Figyelje meg az avatár alatti jellemzőket. Keresse meg a pirossal kiemelt bejegyzést, kattintson a hármasával jelölt hiperhivatkozásra. A Microsoft-fiókba történő bejelentkezéskor a képernyőképen látható nézet a dobozban látható. Az azonosítási módszer az avatár alatt jelenik meg. Ebben a példában – email.

Gyermekszámla

Miután bejelentkezett egy Microsoft-fiókkal és rendszergazdai jogokkal, a szülőnek létre kell hoznia egy további fiókot a gyermek számára.

A Windows beállítások panel ugyanezen szakaszában váltson a navigációs területen az eggyel jelölt blokkra. Nyomja meg a nyíl által jelzett “+” szimbólumot egy új családtag felvételéhez.

Ekkor megjelenik a Fiók varázsló párbeszédpanel. Állítsa a rádiógombot a nyíl által mutatott pozícióba. Mivel a gyermeknek még nincs saját e-mail címe, kattintson a bekeretezett hiperhivatkozásra.

Válasszon ki egy ki nem osztott nevet a fiókhoz. Alapértelmezés szerint a Microsoft e-mail tartomány használatát ajánlja fel . Ha szeretné, a legördülő menü segítségével megváltoztathatja a következőket .

Hozzon létre egy megjegyezhető jelszót gyermeke számára. Írja be egyszer a kiemelt zöld jelölőmezőbe. Hagyja figyelmen kívül az alábbi jelölőnégyzetet, amely lehetővé teszi, hogy a Microsoft promóciós ajánlatokat és vállalati termékinformációkat küldjön.

A varázsló következő oldalán a “Mi a neved?” kérdésre válaszolva?”Adja meg a gyermeke kereszt- és vezetéknevét. Kattintson a Tovább gombra.

Az utolsó beállítási lépésben a lakóhely szerinti ország automatikusan meghatározásra kerül. Írja be a gyermek születési dátumát is, ne a sajátját.

Kattintson a “Bezárás” gombra, ezzel befejezve a gyermekfiók létrehozásának folyamatát.

A szülő Microsoft-fiókjához kapcsolódó e-mail címre érkezik értesítés az új “családtagról”.

Engedélyek beállítása

A gyermekfiók beállításait a Microsoft kiszolgálóin távolról kezelik, ezért a szülői felügyeleti engedélyek beállításához a számítógépnek kapcsolódnia kell az internethez.

Olvasson tovább  Hogyan lehet törölni a törmeléket a Windows 10-ben

Menjen a “Család” blokkba, ahol a gyermeket hozzáadta a PC-felhasználók listájához. A fiókja alatt a “2” szám egy hiperhivatkozás a beállításokhoz.

Az alapértelmezett böngésző megnyílik a szülői felügyelet oldalon. Kattintson a dobozra, hogy bejelentkezzen a szerverre a fiókjával.

Az Ön családi oldala mutatja gyermeke fiókját. A vezérlőszekciók megnyitásához vezető hiperhivatkozások az “1” szám alatt jelennek meg. A dupla számjegyek a további beállítások területeit jelzik. A tetején megtekintheti azokat az eszközöket, amelyekre a gyermek jogosult. Az alsó link a játékokra és az alkalmazáson belüli vásárlásokra elkülönített pénzeszközök feltöltésére és nyomon követésére szolgál.

Időszabályozás

A futásidő-időzítő lehetővé teszi, hogy beállítson egy időtartamot, amely alatt gyermeke használhatja a számítógépet.

Menjen a képernyőképen eggyel jelölt részhez. Itt láthatja azokat az eszközöket, amelyeket a szülő irányíthat. A “2”-vel jelölt gombok a kiválasztott objektum vezérlését aktiválják. A hárommal jelölt rádiógomb a beállított intervallum szinkronizálására szolgál az oldalon felsorolt összes eszköz között.

A Windows 10 PC-t kiválasztva a listában láthatjuk a heti idővonalat. A függőleges tengelyen a napok, a vízszintes tengelyen az órák szerepelnek. Kattintson a képernyőképen hárommal jelölt interaktív területre.

A felugró ablakban állítsa be az új engedélyezett intervallum kezdő- és végpontját. A “Mentés” gomb inaktív marad, és a “Hozzáadás” gomb nem teszi lehetővé a módosítást, amíg a régi értéket el nem távolították. Törölje azt a képernyőképen látható, három csillaggal jelzett szemetes ikonra kattintva.

Adja hozzá a beállított intervallumot, majd aktiválja a “Mentés” gombot. Mentse a módosításokat, miközben bezárja a beállítások oldalt.

A következő képernyőkép a beállítás eredményét mutatja. Hétfőn a gyermek számítógépes ideje két órára csökken.

Alkalmazások korlátozása

A szülőnek lehetősége van a számítógépre telepített minden egyes alkalmazáshoz egyedi használati szabályokat beállítani.

A “Korlátozások” szakasz eléréséhez válassza ki a műveletlistából. A vezérlőfunkció kapcsoló alapértelmezés szerint inaktív. Kattintson a képernyőképen egy háromágú csillaggal jelzett linkre.

Egy új lapon mozgassa a “Tevékenységi jelentések” nyílvesszőt az “ON” pozícióba. Miután ezt megtette, a gyermeknek használnia kell a fiókját, hogy a rendszer elkezdhesse a viselkedési adatok gyűjtését és elemzését.

Menjen a “Korlátozások” menüpontba, és állítsa az aktívvá vált kapcsolót “ON” állásba. Alatta megjelenik az eszköz, amelyen a gyermek fiókját használták, a telepített alkalmazások listájával együtt. Kattintson arra a sorra, amelyikben az az alkalmazás található, amelyre a használati szabályt be kívánja állítani.

Bontsa ki az interaktív vezérlőterületet, és aktiválja a képernyőképen látható rádiógombot. A “2”-vel jelölt területen válassza ki a hét azon napjait, hétköznap vagy hétvégén, amikor a szabály érvényben lesz. A hárommal jelölt csúszkával állíthatja be a teljes intervallum hosszát. Ezenkívül lehetőség van a cselekvés pontos időpontjának beállítására is. A “4” számmal jelzett területen található legördülő menük segítségével megadhatja a szabály kezdetét és végét.

Tartalomkorlátozás

A tartalomkorlátozások lehetővé teszik, hogy szűrje a gyermeke számára elérhető tartalmakat, amikor online van.

Olvasson tovább  Hogyan szinkronizálhatja az iPhone névjegyeket a Gmail-lel

Menjen a képernyőképen eggyel jelölt vezérlő részhez. Az oldalon két beállítási blokk található. Az első lehetővé teszi a tartalom és az alkalmazások korhatár-besorolását. A második a szelektív weboldal-szűrés.

Csúsztassa az első blokk kapcsolóját “ON” állásba. Állítsa be a korhatárt a dupla sorban látható legördülő menü segítségével. Alapértelmezés szerint “Bármely”. A gyermek életkorának megadásával kattintson a “3” feliratú linkre a megengedett kategóriák listájának megnyitásához.

Egy felugró menü felsorolja a numerikus korlátozási jelölésekkel ellátott tartalmi szakaszokat. Automatikusan generálódik és nem szerkeszthető.

Alatta, ugyanebben a beállítási blokkban található a tiltott böngészők listája. Alapértelmezés szerint minden szűrési szabály csak a Windows 10 disztribúcióban található Microsoft Edge böngészőben működik. Ha azt szeretné, hogy gyermeke használhassa például a Mozilla Firefoxot, akkor azt ki kell zárni az oldalon található listából.

Kapcsolja be a kapcsolót a második beállítási blokkban. A zöld színnel kiemelt mező az Ön által engedélyezett oldalakat tartalmazza. A “3” jelölőnégyzet bejelölése megakadályozza, hogy a gyermek a szülő által létrehozott listán kívül más oldalakat is meglátogasson. A blokkolt oldalak a kékkel kiemelt dobozba kerülnek.

Kiadások, értesítések és keresés

A szoftverek pénzzé tételének egyik legnépszerűbb módszere az alkalmazáson belüli vásárlásokon keresztül történik. Az alapfunkciókkal az alkalmazás ingyenes, és a felhasználó csak a bővítésekért fizet. A szülői felügyelet lehetővé teszi, hogy nyomon kövesse gyermeke kiadásait anélkül, hogy lehetővé tenné, hogy saját maga hozzon vásárlási döntéseket.

Adja meg a képernyőképen látható műveleti részt egyenként. Két kapcsoló látható nyilakkal. A legfelső aktiválja a gyermek által végrehajtott vásárlások felnőtt családtag általi kötelező megerősítését. Alul, értesítést küld az alkalmazásokban végzett műveletekről a szülő e-mail címére.

A kapcsolók alatt található egy terület a felhasználói fiók felügyeletére. A kerettel jelölt gomb megérintésével a szülőnek lehetősége van arra, hogy a gyermeknek egy bizonyos összeget különítsen el az alkalmazáson belüli független vásárlásokhoz és játékokhoz.

A következő képernyőkép egy szülőnek küldött e-mail értesítés példáját mutatja be. E-mail üzenet érkezik akkor is, ha az alkalmazás ingyenesen letölthető a Microsoft Store-ból.

Az utolsó szakasz nem kapcsolódik közvetlenül a számítógéphez, és a gyermek mozgásának megfigyelésére szolgál. A Microsoft Launcher alkalmazással telepített Windows 10 vagy Android készüléket felügyelhet.

Összefoglalva

Ebben a részletes nézetben szakértőink ismertetik a szülői felügyelet lehetőségeit. A fenti lépésről-lépésre követve a Windows 10 otthoni számítógépén saját maga is beállíthatja azt.

Olvasson tovább  Hogyan adhat leállítás gombot az asztalhoz a Windows 10 rendszerben?
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: