Asus és Xiaomi okostelefonok összehasonlítása | Melyik márka jobb?

A 2019 első negyedévére vonatkozó piackutatás szerint a három legnagyobb okostelefon-gyártó közül kettő kínai székhelyű. És ez nem meglepő. A kínai okostelefon-gyártók egyszerre tudnak olyan funkciókban gazdag, megbízható és olcsó készülékeket gyártani, amelyek a legtöbb ember számára több mint “megfizethetőek”.

És az okostelefon-gyártók “népi rangsorában” az egyik vezető helyet a Xiaomi foglalja el. A Redmi termékcsalád olcsó, de nem ellenszenves, és a Mi sorozat a piac összes legújabb technológiáját megtestesíti.

Most azonban az Asus nyomába ered. Ez a gyártó már régóta jelen van az orosz piacon, és ezért sokkal ismertebb a hazai felhasználók számára. És az Asus okostelefonok árai is vonzóak – még a zászlóshajók esetében is.

Ennek következtében egy olyan személy, aki úgy döntött, hogy “frissíti a techno parkját”, tisztességes kérdés lehet: melyik okostelefon jobb, hogy kapjon – Asus vagy Xiaomi? Menjünk a végére a dolognak.

Asus okostelefonok

Asus okostelefonok

Az Asus messze nem új az okostelefonok piacán. Igaz, volt egy meglehetősen tragikus pillanata a történetében, amikor újra kellett indítania a mobil üzletágát. Ez 2017-ben történt.

2017-ig az Asus aktívan kísérletezett az okostelefonokkal. Egyszer például kiadta a ZenFone Selfie-t, amely 16 megapixeles előlapi kamerával rendelkezett. A ZenFone Laser pedig lézeres fókuszrendszerrel ellátott kamerát tartalmazott – elsőként a piacon.

Azonban nem minden kísérlet volt ilyen sikeres. Egyszer például több, Intel Atom processzorral működő készüléket is kiadott. A chip egyáltalán nem volt alkalmas az Android operációs rendszerrel való használatra, így a készülékek “lelassultak”, “akadoztak”, felmelegedtek és teljesen elmaradtak az árától. És azt is rutinszerűen kalapált el a támogatás a megjelent okostelefonok, nem kínál firmware vagy biztonsági frissítéseket számukra.

Végül ezek a megkérdőjelezhető kísérletek “eltemették” az Asus telefonüzletágát, és a vállalat kénytelen volt újraindítani azt. Az “újraindítás” után ennek a márkának az okostelefonjai teljesen szabványossá, sőt unalmassá váltak. Az új készülékekben nincs semmi “fülbemászó”, kivéve, hogy megfelelnek a mobilpiac jelenlegi trendjeinek.

Másrészt, Asus javított az útjain, és az új okostelefonok méltóak arra, hogy legalább jónak nevezzék őket. Még a kedvező árú változatok is nagy teljesítményű, energiatakarékos Snapdragon chipeket használnak processzorként, a képernyők 2018-2019-ben kiváló pixelsűrűséggel és színvisszaadással rendelkeznek, a kamerák pedig meglehetősen magas színvonalon fényképeznek. Természetesen nem a Google Pixel, de elég jó is.

Olvasson tovább  Melyik TV képernyő a jobb - hajlított vagy lapos?

Az Asus okostelefonok fő előnye a Xiaomi-hoz képest az operációs rendszernek tulajdonítható. A firmware-jük nem sokban különbözik a stock Androidtól, de kiegészül néhány szép funkcióval. Beépített gyors jegyzetelő eszköz, a különböző témák beállításának lehetősége, kellemes pasztellszínek a kezelőfelületen – mindez teszi az Asus okostelefonok “kényelmes” használatát.

A megbízhatóság is nagyon magas. A vállalat csúcskategóriás gyártási létesítményeket és összeszerelési technológiát használ, amely az eszközöket tartósabbá teszi, és a hibák százalékos aránya nullára csökken.

És az okostelefonok kialakítása meglehetősen ellentmondásos. Míg más gyártók aktívan kísérleteznek a színátmenetekkel, az északi fények árnyalataival és az üveg hátlapokkal, az Asus hű marad egyetlen stílushoz. Az okostelefonok körkörösen polírozott, fém tok hátlapja jellegzetes csillogással rendelkezik. Ez a tervezési megoldás egyszerre lehet “szerelem első látásra” és okozhat ellenszenvet is.

De egy hibát az Asus soha nem javított ki. Az okostelefonok továbbra sem kapnak szinte semmilyen frissítést. Persze, ez már úton van a javítás felé – az Asus ZenFone 5Z például belépett az Android 10 operációs rendszer béta tesztelésébe.0 Q – de tesz óvatos lépéseket. Tehát a 2017-es minta okostelefonok még mindig nem kapták meg az Android 9.0 pite.

Összefoglalva.

Előnyök

 • Szinte minden modern okostelefon optimalizált és csúcskategóriás hardverplatformra épül;

 • A gyári hibák kockázata minimális;

 • Viszonylag alacsony ár, és még a zászlóshajó készülékeken is;

 • “Kényelmes” és multifunkcionális operációs rendszer.

Hátrányok

 • Ritkán, sőt “hiányzó” firmware-frissítések.

A dizájn meglehetősen szubjektív fogalom, így egyesek nagyon vonzónak találhatják a körkörösen polírozott fém hátlapot, míg másoknak egyáltalán nem tetszene.

Xiaomi okostelefonok

Xiaomi okostelefonok

A Xiaomi elsősorban okostelefonjainak alacsony áráról ismert. Még 2016-2017-ben is, amikor 300 dollár volt a “költségvetési” szegmensből származó eszközök átlagos ára, ez a gyártó aktívan “bélyegezte” a 150-200 amerikai egység árcédulával rendelkező eszközöket. És ezek az ultra-olcsó okostelefonok a gyakorlatban kiderült, hogy még elég jónak is bizonyultak!

Vegyük például a Xiaomi Redmi 3 készüléket. Ez a kedvező árú okostelefon 150-200 dollárba került, és mégis kiváló akkumulátor-üzemidőt kínált a 4000 mAh-s akkumulátornak köszönhetően, jó teljesítményt az optimalizált MediaTek processzornak és a 3 GB RAM-nak köszönhetően, valamint LTE-támogatást. Valami a Samsung hasonló specifikációkkal a legjobb esetben is kétszer annyiba került volna.

2015-2017-ben a Xiaomi szó szerint elárasztja a piacot olcsó okostelefonjaival. Havonta 2-3 új készüléket adnak ki, amelyek alig különböznek egymástól. De az alacsony ár nagyon vonzóvá teszi őket az ügyfelek számára.

Olvasson tovább  A DVI-I és a DVI-D összehasonlítása | Fontos különbségek

És 2018 óta a Xiaomi “felveszi a fonalat”. Kevesebb eszköz van, és mindegyik más és más. Ezenkívül a vállalat kezdi meghódítani a “szuperolcsó zászlóshajók” szegmensét. Tehát a 300-400 dolláros árcédula a Xiaomi Pocophone F1, a Xiaomi Mi A2, a Xiaomi Redmi K2 Pro csúcskészülékeket kapja – mindannyian erős processzorokon alapulnak, nagy mennyiségű RAM-mal és RAM-mal vannak felszerelve, támogatják a legújabb technológiát.

Mindent egybevetve, a Xiaomi jelenleg egy elég érdekes rést foglal el – az ultra-olcsó zászlóshajók. A 400 dollár alatti árcédulával rendelkező készülékek funkcionalitás, teljesítmény és műszaki jellemzők tekintetében könnyen felvehetik a versenyt a versenytársak okostelefonjaival, amelyek ára akár kétszer annyiba is kerülhet.

A költségvetés 100 dolláros egységek, hogy van a tartományban, természetesen továbbra is túl. És ugyanebben az árkategóriában fejjel a konkurencia fölött járnak.

De nincs minden rendben. A Xiaomi okostelefonoknak van néhány komoly problémája.

Az első és legfontosabb a MIUI operációs rendszer. Ez a firmware az Androidon alapul, de alapvetően át lett tervezve. És a probléma nem csak a nem szokványos felhasználói élmény, nem. A MIUI számos kisebb hibát tartalmaz, amelyek ráadásul nem reprodukálhatók. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos ponton az okostelefon meghibásodhat, de a hiba nem lesz kritikus, és nincs mód az újbóli próbálkozásra.

A MIUI előre telepített, hirdetéssel támogatott alkalmazásokkal is rendelkezik. A bannerek még a standard eszközökben is megjelennek, mint a tevékenységkövető vagy a fájlkezelő. És nem lehet megszabadulni tőlük, mivel a hirdetések a rendszer szintjén vannak beágyazva.

Az előre telepített alkalmazások is tolakodóak. “Felhasználói megállapodás elfogadása”, “Adatvédelmi irányelvek elfogadása”, “Bejelentkezés a Mi fiókba”, “Ideje törölni az ideiglenes adatokat”, “Készítettünk egy kollázst a fotóiból”… minden nap legalább 2-3 előre telepített alkalmazásból származó értesítés fogja elvonja a felhasználó figyelmét.

A második probléma az alkatrészek gazdaságossága. Az okostelefonok olcsóbbá tétele érdekében a Xiaomi néha nagyon olcsó modulokat telepít beléjük, amelyek természetesen negatív hatással vannak a felhasználói élményre.

Például a Xiaomi Mi A1-nek van egy szörnyű képernyője – unalmas és szemüveg nélkül is látható érzékelők rácsával. A Pocophone F1-nek van egy kijelző problémája is – a háttérvilágítás egyenetlen, a jobb alsó sarokban erősen “világít”. A Redmi 3 kamerája lassú, és ennek eredményeképpen a kedvenc macskáid képei túlságosan elmosódottak – még akkor is, ha a négylábú barátod nem pörgött… A Mi Mix 3 csendes hangszóróval rendelkezik, a hívást a zsebedből sem hallod, nemhogy a pénztárcádból.

Általában a problémák kisebbek, de kellemetlenek.

És még néhány szó a frissítésekről. Minden Xiaomi okostelefon rendszeresen kap firmware frissítéseket. Még a nagyon öregek is. Természetesen az operációs rendszer legfrissebb verziói nem érhetők el számukra, de kisebb javítások és biztonsági frissítések megjelennek.

Olvasson tovább  Canon vagy Nikon - melyik kamera jobb?

Természetesen a frissítések nem mindig örömteliek. A MIUI 10 például nem rendelkezik a MIUI 9 levelező kliensével. Biztosan frusztráló lehet azoknak az embereknek, akik frissítést tettek be, és az összes beállított postafiók eltűnt..

Előnyök

 • Alacsony ár és a szegmenséhez képest kiváló specifikációk;

 • A zászlóshajók és a csúcskészülékek mindig a legújabb technológiát kínálják;

 • Rendszeres firmware-frissítések és biztonsági javítások még a régebbi telefonokhoz is.

Hibák

 • Instabil, kiszámíthatatlan szúró viselkedés;

 • Kisebb, de kellemetlen hardverproblémák az alkatrészeken való takarékoskodás miatt.

Még egy dolgot fontos megjegyezni. A Xiaomi okostelefon firmware két változatban érkezik – kínai és globális. Az előbbi kizárólag a kínai belföldi piacra készült:

 1. Lehet, hogy egyszerűen nincs meg az orosz nyelv;

 2. Előfordulhat, hogy az okostelefon nem rendelkezik hálózati lefedettséggel (pl. 4G LTE);

 3. Nincs Play Market, az alkalmazásbolt, amely nélkül a telefon használhatatlan.

Tehát amikor egy Xiaomi okostelefont rendel egy bizonyos A

 • Express, győződjön meg róla, hogy a Global verzióban van-e meg.

  Összehasonlítás és melyik a jobb vásárlás?

  Tehát, okostelefonok Asus megbízható, tartós és kényelmes használatban – de meglehetősen drágák, és frissítik egyszer egy ideig (és a tartomány jó, ha egy tucat modell), és Xiaomi – olcsó, rendszeresen frissített és jó az ár specifikációk – de tele van kisebb hibák, mind a szoftver és a hardveres.

  De nem ez az egyetlen különbség a két márka között.

  Jellemzők

  Asus

  Xiaomi

  Árképzési politika

  Középső és felső szegmensek

  Költségvetési és középkategóriás szegmensek

  Jelenlegi tartomány

  Körülbelül egy tucat modell

  Több tucat modell

  Jellemzők

  Mindig az aktuális hardverplatformon

  “Vegyes”, vannak mind a jelenlegi platformokon, mind az elavult platformokon

  Firmware

  Gyakorlatilag tiszta Android minimális módosításokkal

  MIUI – mélyen újratervezett Android sok változással

  Firmware frissítések

  Ritka

  Gyakori, de nem mindig jó

  Mit válasszunk? És itt jobb, ha az ár alapján tájékozódunk:

  1. Költségvetés 15 ezer rubelre – Xiaomi;

  2. 15 és 20 ezer rubel között – Asus;

  3. 20 és 35 ezer rubel között – Xiaomi;

  4. Több mint 35 ezer rubel – Asus.

  Ha így választ, a legjobb teljesítményű és nagyszerű felhasználói élményt nyújtó készüléket kapja.

  100%

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Cybulya Guculka

  Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: