Melyik mikrofon a jobb – kondenz√°tor vagy dinamikus mikrofon?

A professzion√°lis k√∂rnyezetben ma a dinamikus √©s a kondenz√°tor mikrofonok sz√°m√≠tanak a legn√©pszerŇĪbb mikrofonoknak. A hangeszk√∂z√∂k mindegyik√©nek megvannak a maga jellemzŇĎi √©s a hangok elektromos jell√© t√∂rt√©nŇĎ √°talak√≠t√°s√°nak k√ľl√∂nb√∂zŇĎ mechanizmusa. Milyen t√≠pus√ļ mikrofon a jobb – dinamikus vagy kondenz√°tor?? Erre a k√©rd√©sre szak√©rtŇĎink v√°laszoltak.

A dinamikus mikrofonok jellemzŇĎi

dinamikus mikrofonok

Ennek a hangk√©sz√ľl√©knek a ny√≠l√°sa egy v√©kony mŇĪanyag f√≥lia form√°j√°ban van, amely vibr√°l. Ez a f√≥lia nikkelezett/aranyozott, √©s egy r√∂gz√≠tett vezetŇĎanyagb√≥l k√©sz√ľlt lemezhez van ragasztva. A lemez √©s a membr√°n k√∂z√∂tt elektromos mezŇĎ keletkezik egy k√ľlsŇĎ forr√°sb√≥l vagy egy elektrom√°gneses anyagb√≥l, amely k√∂zvetlen√ľl a mikrofonban tal√°lhat√≥.

Az elsŇĎ esetben ez egy fantom t√°pegys√©g vagy egy elektromos akkumul√°tor, amely lehetŇĎv√© teszi a polariz√°l√≥ fesz√ľlts√©gnek a ny√≠l√°sra t√∂rt√©nŇĎ alkalmaz√°s√°t. Ez ut√≥bbiban a belsŇĎ lemezbe vagy membr√°nba egy polariz√°lt anyagot (elektrett) helyeznek. A hanghull√°m mozg√°st hoz l√©tre a membr√°nban, megv√°ltoztatva a membr√°n/lemez t√°vols√°gtart√≥k√©nt szolg√°l√≥ l√©gkamra kapacit√°s√°t.

A dinamikus mikrofonok k√ľl√∂nb√∂zŇĎ form√°j√ļak, m√©retŇĪek – a nagyon kicsi √©s a nagy membr√°nos modellek k√∂z√∂tt. Egy√©bk√©nt a sz√≥ban forg√≥ term√©k kialak√≠t√°sa jelentŇĎs szerepet j√°tszik a k√©sz√ľl√©k hangz√°s√°ban. A nagy membr√°n p√©ld√°ul m√©ly, sima hangz√°st biztos√≠t, lehetŇĎv√© t√©ve az ide√°lis √©nekhang reprodukci√≥t. Ez a legjobb megold√°s r√©zf√ļv√≥s √©s basszusgit√°r hangszerekhez.

√Āltal√°ban v√©ve,A dinamikus mikrofonokat nagyra √©rt√©keliktart√≥ss√°guk, praktikuss√°guk √©s tiszta hangvisszaad√°suk miatt. De ezeknek a term√©keknek is vannak gyenge pontjaik: a frekvenciatartom√°ny √©s a nagy √©rz√©kenys√©g. Ezek ellen a bossz√ļs√°gok ellen a dinamikus hangterm√©kek gy√°rt√≥i minden erej√ľkkel k√ľzdenek: az elm√ļlt √©vekben a h√°tr√°nyokat minim√°lisra cs√∂kkentett√©k.

A kondenz√°tor mikrofonok jellemzŇĎi

kondenz√°tor mikrofonok

A kondenz√°tor mikrofonok teljesen m√°s t√≠pus√ļ √°talak√≠t√≥val rendelkeznek. Ennek az audioeszk√∂znek a legt√∂bb modellje egy fix h√°ts√≥ panel √©s egy mozgathat√≥ elŇĎlap kombin√°ci√≥ja, amelyek bizonyos t√°vols√°gra vannak egym√°st√≥l. Amikor a hang az elŇĎlapot √©ri, az rezeg, ami egy kis kapacit√≠v v√°ltoz√°st hoz l√©tre, amely elektromos t√∂lt√©ss√© alakul √°t. Igaz, hogy nagyon kicsi, √©s valamilyen erŇĎs√≠tŇĎre van sz√ľks√©ge.

Olvasson tov√°bb  A DVI √©s a HDMI √∂sszehasonl√≠t√°sa | Mi a k√ľl√∂nbs√©g?

K√∂vetkez√©sk√©ppen egy kondenz√°tor t√≠pus√ļ term√©k nagysz√°m√ļ elektromos √°ramk√∂rt ig√©nyel a hangfelv√©tel l√©trehoz√°s√°hoz. √Čs az ilyen jellegŇĪ manipul√°ci√≥hoz mindenk√©ppen sz√ľks√©g van egy t√°pegys√©gre.

A kondenz√°toros mikrofonokat m√°r √©vek √≥ta haszn√°lj√°k. Az ilyen audioeszk√∂z√∂k technol√≥gi√°ja meglehetŇĎsen egyszerŇĪ: a membr√°n mozg√°sa sor√°n a membr√°n √©s a r√∂gz√≠tett lemez k√∂z√∂tti t√°vols√°g megv√°ltozik, √©s az ebbŇĎl eredŇĎ kapacit√≠v v√°ltoz√°s elektromos t√∂lt√©st hoz l√©tre. A kondenz√°toros mikrofonok rendk√≠v√ľl √©rz√©kenyek, ez√©rt ide√°lisak mindenf√©le hang r√∂gz√≠t√©s√©re, m√©g az emberi f√ľl sz√°m√°ra el√©rhetŇĎ frekvenciatartom√°nyon t√ļl is.

Nagym√©retŇĪ kondenz√°torral rendelkezŇĎ term√©keket kell v√°lasztani, ha √©nekhangot k√≠v√°nnak r√∂gz√≠teni, m√≠g a kis √°tm√©rŇĎjŇĪek jobban megfelelnek a pontos felv√©telek k√©sz√≠t√©s√©hez. A kondenz√°toros mikrofonokat mobil eszk√∂z√∂kbe, sz√°m√≠t√≥g√©pekbe √©s m√©g egyes aut√≥kba is be√©p√≠tik.

√Ėsszehasonl√≠t√≥ jellemzŇĎk

√Āltal√°noss√°gban elmondhat√≥, hogy egy bizonyos t√≠pus√ļ eszk√∂z kiv√°laszt√°sa legink√°bb a preferenci√°kt√≥l √©s bizonyos esetekben az adott munkak√∂r√ľlm√©nyektŇĎl f√ľgg. √Āltal√°noss√°gban elmondhat√≥, hogy a kondenz√°tor mikrofonok m√©g mindig a legt√∂bb. De p√©ld√°ul zord idŇĎj√°r√°si k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt nem lehet jobb egy dinamikusn√°l. A megfelelŇĎ opci√≥ kiv√°laszt√°s√°nak egyszerŇĪs√≠t√©se √©rdek√©ben elk√©sz√≠tett√ľk a k√©tf√©le term√©kt√≠pus √∂sszehasonl√≠t√≥ jellemzŇĎit.

Dinamikus

Kondenz√°tor

Frekvenciatartom√°ny

Közepes

Széles

Ir√°nyults√°g

Egyir√°ny√ļ modellek t√ļls√ļlya (√©rz√©kenyebbek az egy ir√°nyb√≥l √©rkezŇĎ hangra)

t√ļlnyom√≥r√©szt omnidirekcion√°lis (a k√©sz√ľl√©k a lehetŇĎ legt√∂bb hangot veszi fel a t√©rbŇĎl)

További tápegységet igényel

Nem

További akkumulátort igényel

A termék mérete

A méretarányos rács korlátozott

Sz√©lesk√∂rŇĪ elt√©r√©s

Overdrive képesség

Magas szint (alkalmas sz√≠npadi alkalmaz√°sokhoz, dobfelszerel√©sekhez, git√°rerŇĎs√≠tŇĎkh√∂z)

Alacsony szint (alkalmas st√ļdi√≥munk√°hoz √©nekkel, akusztikus rendszerekkel)

√Črt√©kelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Hell√≥ mindenkinek! √Čn vagyok Cybulya Guculka, √©s nagy lelkesed√©ssel osztom meg szenved√©lyemet a h√°ztart√°si g√©pek jav√≠t√°s√°val √©s telep√≠t√©s√©vel kapcsolatban. Ennek az oldalnak az √≠r√≥jak√©nt engem a technol√≥gia ir√°nti szeretetem √©s a v√°gy hajt, hogy seg√≠tsek m√°soknak meg√©rteni √©s megoldani a g√©peikkel kapcsolatos probl√©m√°kat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: