A bojler és az átfolyós vízmelegítő összehasonlítása | Melyik a jobb?

A forró víz rendelkezésre állása otthon, bármikor kényelmesen, régóta a luxus kategóriájából az egyszerű háztartási szükséglet kategóriájába került. Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki vízmelegítőjéből, tisztában kell lennie a leggyakoribb készülékek jellemzőivel, és itt kell meggyőződnie arról, hogy az Ön igényeinek leginkább megfelelőt választja. Természetesen a kazánról és az átfolyós fűtőberendezésekről beszélünk. Melyik lehetőség a jobb és mi a különbség közöttük?? Szakértőink értik a kérdés bonyolult részleteit.

Az átfolyós vízmelegítőkről

átfolyó fűtőtest

Az átfolyós vízmelegítők elve nagyon egyszerű: amikor folyadék kerül a vízbe, nyomás keletkezik, amely egy relét aktivál. Ez utóbbi viszont egy fűtőelemet tartalmaz (a folyamat egy rézgömbben zajlik). Ez a hőcserélő csövön keresztül áramló hideg vizet 45-60 °C-ra melegíti fel 0. A felmelegítési folyamat csak másodpercekig tart, így a víz azonnal használatra kész. A vízmelegítő készülékek piacán vannak gázüzemű vízmelegítők is (oszlopok).

A szóban forgó készülékek speciális termosztáttal vannak felszerelve, amely lehetővé teszi a vízmelegítés optimális hőmérsékletének beállítását. Még egy fontos részlet – a védelem: a fűtőelem kritikus felmelegedésekor az áramellátás automatikusan megszakad, ami segít megelőzni a készülék törését. Számos átfolyós vízmelegítő víznyomás-szabályozóval is kapható.

A fűtőberendezés helyes beszerelése elengedhetetlen a fűtőberendezés hatékony működéséhez. Ez utóbbi két tényező megléte esetén lehetséges:

 1. Erős víznyomás – a víznyomás hiánya a fűtőelem gyors meghibásodását okozhatja (kiég). Ebben az esetben az elem garanciális javítása nem lehetséges;

 2. Biztonságos vezetékezés – ha a vezetékezés gyenge vagy nem elég jól megtervezett, a fűtőtest áramkimaradást okozhat, mivel sok energiát fogyaszt.

Az átfolyós fűtőtestek a beépítés típusa szerint különböznek: vannak kis méretű, nyomás alatt álló és nyomás nélküli fűtőtestek. Az elsőt közvetlenül a felszállócsőbe szerelik, és eléggé képesek meleg vizet biztosítani az egész lakásban. Különböző keverőcsapok alkalmasak ezekhez a készülékekhez, és a fűtőteljesítmény akár 36 kW is lehet. A vízmelegítőket ezért 380 voltos hálózaton való használatra ajánljuk.

Olvasson tovább  Vasalók és gőzölők összehasonlítása | Találja meg a legjobbat

Másrészt a gravitációs átfolyású fűtőtestek egyetlen felhasználási pontra használhatók, és könnyen telepíthetők. Leggyakrabban saját zuhanyfejjel, csappal vagy zuhanykészlettel felszerelve. Ezek a fűtőtestek maximális teljesítménye 8 kW.

MEGJEGYZÉS.A hideg vizet nem kell bekapcsolni az átfolyós melegítőkben: csak állítsa be az optimális teljesítményt és a kívánt nyomást. Elektronikusan szabályozhatóak, és így képesek a beállított hőmérsékletet a kiindulási vízhőmérséklettől és a víznyomástól függetlenül fenntartani.

Előnyök

 • Kis méretek – ideális a kis helyiségekben való használathoz;

 • Gyors vízmelegítés – gyakorlatilag pillanatok alatt;

 • Takarékos villamosenergia-fogyasztás (csak a fejlett modelleknél) – a fűtőelem csak akkor aktiválódik, ha a víznyomás rendelkezésre áll.

Hátrányok

 • Az elektromos rendszer nagy igénybevétele – ez a fűtési rendszer meghibásodását okozhatja;

 • Rövid vízmelegítési idő – nagyobb áramkimaradások esetén;

 • Elégtelen víznyomás a zuhanyozáshoz;

 • Speciális (rövidzárlatbiztos) védelem hiányában nem biztonságos – áramütést kaphat.

A kazánok jellemzői és típusai

kazán

A bojler, függetlenül a használt fűtőelemtől, a kényelmesebb megoldás a rendszeres vízhasználathoz. A munka elve nagyon egyszerű: a tartály (térfogata általában 30-100 liter) tele van hideg vízzel, amely szintén egy fűtőelembe van beépítve, amely felmelegíti a kívánt hőmérsékletre.

Az előlapon található egy termosztatikus szabályozó, amelynek funkciója az optimális vízmelegítési hőmérséklet beállítására szolgál. A fűtőelem automatikusan kikapcsol, amikor a víz elérte a teljes hőmérsékletet, így megakadályozza az egész készülék károsodását.

Az átfolyós vízmelegítőkhöz hasonlóan a kazánok is lehetnek nyomás alatt álló (zárt) vagy nyomás nélküli (nyitott). Az előbbi az egynél több vízvételi ponttal rendelkező rendszerekre vonatkozik. A zárt készülékek tartálya fémből készül, és magas nyomás esetén speciális elemekkel védett. Tágulási tartályok, szelepek, nyomáscsökkentők stb.

A nyitott modelleket úgy tervezték, hogy legfeljebb egy csapot tudjanak kiszolgálni. csaptelep szükséges a beszereléshez, amely egyébként a legtöbb esetben nem tartozik a készlethez. A keverő biztonsági funkciót is biztosít, mivel elzárja a víz hozzáférését a kazánhoz, ha a nyomás egy elfogadható szint fölé emelkedik.

Olvasson tovább  Teflon- és kerámia bevonatú felületek összehasonlítása | A legjobb megoldás meghatározása

MEGJEGYZÉS.Nem szabad nyomás nélküli kazánra fogadni, a neve alapján, mert furcsa módon egy ilyen eszköz nem használható nyomás hiányában. Mindez a működési elve miatt: ha nincs hideg víz a tartályban, a készülék nem engedi ki a már felmelegített vizet.

Előnyök

 • Korlátlan víztárolás (ha elegendő és folyamatos nyomás áll rendelkezésre);

 • A folyadék magas hőmérsékletre (kb. +800C) történő melegítésének lehetősége;

 • Egyes modellekben lehetőség van éjszakai fűtésre (ez a feszített elektromos hálózattal rendelkező otthonok esetében fontos);

 • Vízmelegítés bármilyen nyomáson;

 • Az eszközök széleskörű kiegészítő funkcionalitása.

Hátrányok

 • Nagy hálózati terhelés és magas villamosenergia-fogyasztás (az elektromos kazánok esetében);

 • Hosszú fűtési idő (általában több óra);

 • Jelentős méret (nagy modellek esetében, pl. 100 l).

vízmelegítő

Összehasonlító jellemzők

Hagyományosan összefoglaljuk két gyökeresen különböző, de közös funkciójú eszköz összehasonlítását. Szakértőink összehasonlították a készülékek legfontosabb jellemzőit, és a következőket állapítottuk meg.

Csapvízmelegítő

Kazán

Méretek

Kis méretek, a készülék kis helyet foglal el

A méretek a kicsiktől a nagyokig terjednek (a víztartály térfogatától függően – 10 és 200 liter között)

Energiafogyasztás

Átlagosan kb. 8kW

Átlagosan körülbelül 3 kW

A víznyomástól függ

“Érzékenyek” a víz nyomására (ezért a többszintes épületek felső szintjein lévő lakásokban való alkalmazásuk nem releváns)

Független a fejteljesítménytől

A telepítés összetettsége

Számos modell könnyen telepíthető: nem szükséges hozzá szakmai tapasztalat (kivéve a gázzal és a gázvezetékkel szerelt modelleket)

Szakember bevonása szükséges (a legtöbb esetben)

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: