A gyógyszerek felülvizsgálata – Ascoril és ACCZ | Mit válasszon

Amikor az emberek vírusos, mikrobiális vagy kombinált típusú megfázásban szenvednek, problémájuk van a legjobb köhögés elleni gyógyszer kiválasztásával. Az orvosok által gyakran felírt és a fogyasztók által kedvelt gyógyszerek egyike az Ascoril és az ACC-k. Mikor jobb választani egy adott gyógyszert, hogy kombinálhatók-e egymással, az Askoril és az ACC javallatai és ellenjavallatai. Ahhoz, hogy megértsük ezt a helyzetet segít a szakértőknek Journal “” csak kemény bizonyítékot nyújt az Askoril vagy az ACC összehasonlítása a gyógyszerekről, és mi a jobb?.

Ascoril

Ascoril

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan működik egy gyógyszer, meg kell értenünk a köhögés természetét. A köhögést a hörgők szűkülete és a hörgők nyálkahártya-felületének irritációja okozza.

Az Ascoril egy köhögés elleni gyógyszer, amely kombinált összetételének köszönhetően nagyon jól bevált:

 1. 1 összetevő szalbutamol, amely enyhíti a hörgőgörcsöt és javítja a hörgők torlódását.

 2. 2 komponens – bromhexin, amely a nyálka hígítására képes.

 3. 3 komponens – guaifenesin a hörgőkben felhalmozódott nyálka kilökődésére.

Farmakológiai hatás

Az Ascoril a hörgőfára hat, a szalbutamol révén enyhíti a hörgőgörcsöt. Ez egy alfa-adrenoceptor-stimulátor, amely a görcsök enyhítésével javítja a légutak átjárhatóságát. A görcsöt okozhatja gyulladásos vagy allergiás komponens is. A koszorúereket is tágítja anélkül, hogy csökkentené a vérnyomást. Megkönnyíti a beteg légzését és megszünteti a légszomjat. A termék nagyon gyors hatása. A bromhexin a szekréció mennyiségének növelésével és a csillóhám irritálásával segíti a köpetürítést. A gweifenesin nyákoldó, amely serkenti a hörgőkben a szekréciót, ezáltal csökkenti a köpet viszkozitását. A ciliáris hám aktiválása gyorsabb köpetürítést tesz lehetővé. A száraz, terméketlen köhögés nedves köhögéssé válik. Jelentősen enyhíti a beteg állapotát, és megszünteti a torlódást, amely hosszú távon hörghuruthoz vagy tüdőgyulladáshoz vezethet.

Olvasson tovább  Az Omega-3 és a halolaj összehasonlítása | Fontos különbségek

Figyelmeztetés! Minden egyes összetevőt úgy választunk ki, hogy mindegyik kiegészítse a másikat. A szirup mentolt tartalmaz, amely szintén hörgőtágító hatású, növeli a váladék kiválasztását és fertőtlenítő hatású.

Az Ascoril alkalmazásának javallatai

Különböző tüdőbetegségek kombinált terápiájának kiegészítőjeként alkalmazzák. A fő indikáció a nehezen ürülő, viszkózus köpet, nehézlégzés, hörgőgörcs.

A következő betegségek esetén alkalmazzák:

 1. Bronchospasmus.

 2. Tracheitis és hörghurut.

 3. Obstrukciós szindróma.

 4. Akut vagy krónikus tüdőgyulladás.

 5. Emphysematosus elváltozások a tüdőben.

 6. Pneumoconiosis.

 7. Tüdőtuberkulózis.

 8. Cisztás fibrózis.

Gyógyszeres kezelés

Adagolási rend

Két fő változatban kapható – tabletta és szirup gyermekek számára Ascoril Expectant 100 és 200ml. A kábítószert életkor szerint számítják ki. A gyógyszert szájon át kell bevenni. Felnőtt adagolás 1t x 3 P naponta. 6 és 12 év közötti gyermekek ½ vagy 1tab x 3P/nap. Élelmiszerektől függetlenül is bevehető. A szirupot 12 éves korig kell bevenni, naponta 3-szor 5 ml-t. 12 éves kortól és felnőttektől 10 ml x 3 alkalommal. Az orvos által előírt tanfolyam hossza, általában 7 nap.

Mellékhatások

A gyógyszer következő mellékhatásai figyelhetők meg:

 1. Ritka esetekben szédülés, fejfájás, ideges ingerlékenység vagy álmosság, alvászavar, a végtagok remegése, görcsroham szindróma.

 2. Gyomor-bél traktus – gyomor- és nyombélfekély súlyosbodása.

 3. Szív – megnövekedett pulzusszám.

 4. Vese oldala – a vizelet rózsaszínűre festése.

 5. Az egyik legsúlyosabb komplikáció az allergiás reakció – csalánkiütés, Quincke-ödéma. Előfordulhat összeomlás vagy fokozott hörgőgörcs is.

 6. Vannak olyan ellenjavallatok is, amikor nem ajánlott a gyógyszer felírása.

A használat ellenjavallatai

A gyógyszert nem szabad felírni és szedni a következő esetekben

 1. Nagyfokú érzékenység a gyógyszerkészítmény alkotóelemeire;

 2. Terhesség és szoptatás

 3. Laktációs időszak;

 4. tachycardiára való hajlam;

 5. szívizomgyulladás vagy szívhiba;

 6. Diabetes mellitus dekompenzációban;

 7. pajzsmirigy rendellenességek;

 8. Megnövekedett intraokuláris nyomás;

 9. COPD;

 10. Fekélybetegség;

 11. magas vérnyomás;

 12. 6 év alatti gyermekek.

A tolerálhatóság jó, ha a javallatokat és ellenjavallatokat betartják. Gyorsan hatni. A gyógyszert legfeljebb 7 napos kúrákban kell szedni. Hosszan tartó használata a bromhexin felhalmozódását okozhatja a szervezetben. Orvos írja fel, és csak receptre kapható a gyógyszertárban.

Olvasson tovább  Mi a különbség a sinusitis és a sinusitis maxillaris között?

ACC

ACS

Nyálkaoldó szer, amelyet minden olyan állapotra használnak, amely a hörgőkben felgyülemlő sűrű köpet felhalmozódásával jár.

Farmakológiai hatás

ACC jól felszívódik a gyomor-bélrendszerben, maximális hatása 1-3 óra elteltével érvényesül. 50% plazmafehérje kötődés. A veséken és a gyomor-bél traktuson keresztül ürül. Eliminációs felezési idő – 1 óra, vesepatológiában akár 8 óra is lehet.

A fő hatás az acetilcisztein egy olyan enzim, amely cseppfolyósító hatással van a köpetre és a légutakból való eltávolításra. A légutak felszabadítása javítja a vér oxigénellátását és gyorsítja a felépülést. A sűrű gennyes dugók akár tüdőgyulladást is okozhatnak, így az ACC megakadályozza a krónikus hörghurutba való átmenetet vagy a tüdőgyulladás kialakulását.

Az ACP antidotumként is működik mérgek és toxinok, különösen paracetamol, aldehidek, fenol mérgezésében.

Jelzések

A tüdőtorlódás bármely formája:

 1. Tracheobronchitis.

 2. Obstruktív hörghurut.

 3. Bronchiectasis.

 4. Bronchiális asztma.

 5. Elhúzódó sinusitis.

 6. Cisztás fibrózis.

 7. Gégegyulladás.

Mellékhatások

 1. CNS – fejfájás, fülzúgás.

 2. Szív- és érrendszer – ritmuszavar, megnövekedett vérnyomás.

 3. Gyomor-bélrendszeri – hasmenés, hányinger, hányás, hányás, gyomorégés, szájgyulladás.

Ellenjavallatok:

 1. Túlérzékenység az összetevőkkel szemben.

 2. Gyomorfekély.

 3. Vérzés a tüdőből.

 4. Glükóz intolerancia.

 5. Hepatitisz és veseelégtelenség.

 6. Terhesség és szoptatás.

Az ACC és az Ascoril hasonlóságai

Az ACC és az Ascoril hasonlóságai

A főbb hasonlóságok a következők:

 1. Hasonló, köhögéssel járó betegségek esetén használatos.

 2. Általános ellenjavallatok – terhesség és szoptatás, komponensek intoleranciája, 2 év alatti gyermekek számára nem engedélyezett.

 3. Nem kombinálható köhögés elleni gyógyszerekkel. Nemkívánatos hatásokat okozhat.

A termékek főbb különbségei

Az aszkoril tágítja a hörgőket; az ACP hörgőgörcsöt okozhat.

Az ACC csökkenti az antibiotikumok hatását, az Ascoril fokozza az antibakteriális gyógyszerek hatását. Ezeket a tényeket figyelembe kell venni bakteriális tüdőgyulladás és hörghurut esetén, amikor antibiotikumokat írnak fel.

Az Ascoril hatékonyabb a betegség akut fázisában, amikor görcs, száraz köhögés van. Enyhíti ezeket a jelenségeket, a köhögést nedves köhögéssé változtatja, megkönnyítve a betegség lefolyását. ACS – krónikus lefolyású, sűrű, viszkózus váladékkal.

Olvasson tovább  A kolonoszkópia elvégzésének legjobb módja, érzéstelenítéssel vagy anélkül

Melyik gyógyszert érdemes szedni?

A gyógyszerek nem felcserélhetők egymással. Az egyes gyógyszerek indikációja eltérő:

 1. Ascoril – obstruktív hörghurut, asztma, szamárköhögés és egyéb légúti görccsel járó állapotok.

 2. ACC – akut, krónikus hörghurut. Cisztás fibrózis, bronchiektatikus betegség, tüdőgyulladás, légcsőhurut sűrű, viszkózus köpetdel.

Szedhetem az ACS-t és az Ascorilt egyidejűleg?

Ezek a készítmények egyidejűleg is szedhetők a javallatok szerint, mivel eltérő hatásmechanizmussal rendelkeznek:

 1. Az ACE (acetilcisztein) egy enzim, amely a poliszacharidok közötti kötéseket bontja és a köpetet folyékonyabbá teszi. Ezért alkalmazható arcüreggyulladás és középfülgyulladás esetén.

 2. A bromhexin a hörgőkben lévő váladékot termelő mirigyekre hat, normalizálva a savó- és nyálkahártyát. A váladék elfolyósodik és gyorsabban ürül ki. A hörgők csillószőrös hámja is stimulálódik, ami lehetővé teszi a hörgők váladékának gyorsabb kiürülését. Ha azonban a hörgőváladék sűrű, akkor a Bromhexin nem biztos, hogy hatásos. Ebben az esetben az ATS a segítségére siet.

Fontos, hogy bármilyen gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával. A köhögés komoly tünet, és számos betegségben előfordul. A diagnózis tisztázásához átfogó vizsgálatra van szükség a kóros állapot okának meghatározásához. A helyes diagnózis felállítása után a megfelelő kezelést írják elő. Ne kezelje magát, különösen ne olyan erős gyógyszerekkel, mint az Ascoril és az ACCZ. Ez helyrehozhatatlan következményekkel járhat.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: