A Nootropil és a Piracetam összehasonlítása | Melyik jobb

A nootróp gyógyszerek gyorsan divatba jöttek. A diákok, a szabadúszók és a szellemi munkát végző emberek tablettákat szednek a memória és a teljesítmény javítása érdekében. A kellően hatékony és viszonylag ártalmatlan nootropikumok nagyon népszerűvé váltak. De ezeknek a gyógyszereknek a bizonyítékai még mindig hiányoznak. Nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a nootropikumok valóban működnek – és “varázspirulaként” hatnak az agyra.

Nézzük meg a nootróp gyógyszerek hatását két jól ismert példán keresztül: Nootropil és Piracetam. A gyógyszerek összetétele és alkalmazási előirata azonos, és csak a formájukban és az árukban különböznek egymástól. Hogy mennyire jelentős a különbség, olvassa el a cikket.

nootróp gyógyszerek

Mi van benne: az összetétel és a formuláció

A Nootropil és a Piracetam ugyanazzal a hatóanyaggal rendelkezik. Ez a piracetam, a nootropikumok csoportjába tartozó gyógyszer. Az ebbe a kategóriába tartozó gyógyszerek serkentik az idegrendszeri aktivitást: javítják a figyelmet és a memóriát, megkönnyítik a szellemi munkát.

A nootropikumok a felszabadulás formájában különböznek. A Nootropil tabletta és injekciós oldat formájában kapható a gyógyszerpiacon. Ugyanezeket a formulákat állítják a Piracetam esetében is – de vannak szájon át szedhető kapszulák is.

Mindkét gyógyszer vényköteles, de nehezen beszerezhető. A piracetam és származékai tilosak Oroszországban. Nem szintetizálhatók és nem értékesíthetők, ezért nem kaphatók a gyógyszertárakban. Korábban a Piracetam ára 100-150 rubel volt, míg a Nootropil 250-350 rubel volt.

Agydopping: hogyan működnek a nootropikumok

A piracetám a gamma-aminovajsav (GABA) ciklikus származéka. Ez az anyag gátolja az idegrendszer aktivitását. A piracetamnak azonban önmagában nincs hatása a GABA-receptorokra, azaz nem tud gátlóként hatni. Ezt bizonyítják a gyógyszer fejlesztői által a múlt században végzett klinikai vizsgálatok.

A piracetam hatásmechanizmusa még ismeretlen. A tudósok nem tudják kitalálni, hogy a gyógyszer mely receptorokra hat, és pontosan hogyan aktiválja az idegrendszert, miközben a fő “fék” – a GABA – származéka marad. A tudományos közösségben két elmélet a legnépszerűbb:

 1. A piracetám befolyásolja az AMPA receptorokat. Ezek a receptorok felgyorsítják az idegimpulzusokat, és gyorsabbá teszik az agy reakcióját. A piraketám a receptorokkal kölcsönhatásba lépve aktiválja őket.

 2. A piracetam a sejtmembránok foszfolipidjeihez kötődik. Növeli a sejtfal áteresztőképességét és felgyorsítja az idegimpulzusok vezetését. Egereken végzett klinikai kísérletek kimutatták, hogy a gyógyszer fokozza a neuroplaszticitást – az agy azon képességét, hogy a régi idegi kapcsolatokat fenntartsa és újakat hozzon létre. Az idegrendszernek ez a tulajdonsága lehetővé teszi, hogy az ember sikeresen tanuljon és emlékezzen az információkra.

A tudósok azt is mondják, hogy a piracetam növeli az idegrendszer sejtjeinek glükózfelvételét, ezáltal fokozva munkájukat.

A gyógyszer szedésének hatásai a háttérben figyelhetők meg:

 1. jobb figyelem;

 2. megnövekedett memóriaképesség;

 3. az agyi aktivitás felgyorsulása.

Ebben az esetben a piracetamnak nincs nyugtató és pszichostimuláns hatása, ami lehetővé teszi annak használatát erőteljes tevékenység során – az iskola vagy a munka során.

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a piracetam jótékony hatással van a szív- és érrendszerre. Csökkenti a vérlemezkék aggregációját, csökkenti a vér viszkozitását és megakadályozza az érgörcsöt. A gyógyszer javítja az agy vérellátását. Ezt a hatást egyes neurológiai betegségek kezelésében használják.

A bizonyíték-alap: a gyógyszerek hatékonyságának értékelése

A tények alapja

A piracetam és származékainak hatékonyságát klinikai vizsgálatok nem igazolták. A bizonyítékokon alapuló orvoslás hívei szerint a nootropikumok nem működnek, és hatásuk a placebóhoz hasonlítható. Ez az, ami mellett érvelnek:

 1. A tudományos tanulmányok áttekintése azt mutatja: a legtöbb cikk, amely szerint a piracetam jó, megkérdőjelezhető. Kis minta, alacsony szintű bizonyítékok – ez különbözteti meg őket. A jelenlegi orvosi szakirodalomban megkérdőjelezik a korábbi tanulmányok eredményeit.

 2. A piracetammal végzett vizsgálatok eredményei az ischaemiás stroke-ban nem meggyőzőek. A szerzők rámutatnak, hogy a gyógyszer nincs hatással a betegség kimenetelére, és új vizsgálatokat javasolnak.

 3. Újabb munkák mutatják a piracetam hatásait, de sok tudós nem ért egyet az eredményekkel. Azt sugallják, hogy az eredmények véletlenszerű tényezőkkel magyarázhatók.

 4. Vannak más cikkek is az orvosi szakirodalomban. Azt mondják, hogy a piracetam hasznos diszlexia és afázia esetén gyermekeknél, myokolonikus epilepszia esetén felnőtteknél. Számos vizsgálatot végeztek, de az eredmények ellentmondásosak. Forduljunk tehát az egyik legmegbízhatóbb forráshoz, a Cochrane Libraryhöz:

 5. Egy 2001-es felülvizsgálat kimutatta, hogy a piracetam segít a stroke utáni afázia (beszédzavar) kezelésében. Nincs azonban következetes bizonyíték arra, hogy a gyógyszeres kezelés hatékonyabb lenne, mint a speciális beszédgyakorlatok előírása.

 6. Egy 2004-es felülvizsgálat a piracetam memóriára és más szellemi funkciókra gyakorolt hatását vizsgálta. A gyógyszer előnyei nem bizonyítottak.

 7. Egy 2012-es áttekintés a piracetam ischaemiás stroke-ban való alkalmazására összpontosít. A szerzők nem találtak bizonyítékot a hatékonyságra.

 8. Egy másik 2012-es felülvizsgálatban a tudósok a piracetam hatását vizsgálták az újszülöttek idegrendszerére. Korábban úgy gondolták, hogy a nootropikumok visszafordítják a prenatális és újszülöttkori hipoxia hatásait. További vizsgálatok nem erősítették meg a gyógyszer hatékonyságát.

 9. A nootrópikumokat szedő emberek visszajelzései azt mutatják, hogy sok helyzetben ezek a gyógyszerek működnek. Nem zárhatjuk ki azonban a placebo hatást: valószínűleg csak önbefolyásolásról van szó. Eddig a randomizált klinikai vizsgálatok nem igazolták a piracetam hatékonyságát.

A bizonyítékokon alapuló orvoslás összefüggésében a Nootropil és a Piracetam összehasonlításának nincs értelme. Ha mindkét gyógyszer hatása megkülönböztethetetlen a placebótól, akkor nem lehet meghatározni, hogy a két gyógyszer közül melyik a legjobb.

Használati minták

Használati rend

Ilyen helyzetekben nootropikumokat írnak fel:

 1. Memória- és figyelemzavarokkal, mentális zavarokkal, hangulati és viselkedési zavarokkal járó neuropszichiátriai betegségek tüneti kezelése. A nootropikumokat általában az Alzheimer-kór és a demencia kezelésének részeként írják fel.

 2. Rehabilitáció ischaemiás stroke után.

 3. Különböző eredetű kómás állapotok.

 4. Kortikális myocloniák kezelése – más gyógyszerekkel kombinálva.

 5. Szédülés és kapcsolódó állapotok terápiája.

 6. A gyermekkori diszlexia komplex kezelése. Az írás- és olvasástanulás ebben az állapotban akadályozott, miközben az általános tanulási képesség megmarad.

 7. Az elvonás és a pszicho-organikus szindróma kezelése krónikus alkoholizmusban.

 8. A sarlósejtes vérszegénység komplex terápiája.

 9. A gyógyszer adagját az életkornak megfelelően kell kiszámítani. A nootropikumokat általában napi 2-4 alkalommal adják 6-8 héten keresztül.

Óvintézkedések

A Piracetam és a Nootropil jól tolerálható. A gyógyszer betegtájékoztatója csak ritka mellékhatásokat említ:

 1. Hányinger, hasi panaszok;

 2. idegesség, szorongás;

 3. fejfájás;

 4. alvászavar;

 5. Fokozott libidó.

Mindkét gyógyszert nem írják fel:

 1. terhesség és szoptatás;

 2. Végstádiumú veseelégtelenségben;

 3. vérzéses stroke;

 4. Egyéni intolerancia.

Következtetések

Összefoglalva:

 1. A Nootropil és a Piracetam mindkettő a nootropics csoportból származik. A neurológiában és a pszichiátriában az agyműködés javítására írják fel őket.

 2. A Nootropil és a Piracetam ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza. A gyógyszerek javallatai, ellenjavallatai és mellékhatásai nem különböznek egymástól.

 3. A nootropikumok hatékonyságát klinikai vizsgálatok nem igazolták. Nincs bizonyíték arra, hogy hatásuk különbözne a placebótól.

A piracetam valószínűleg hatással van az idegrendszerre, de nem szabad támaszkodni a következőkre. Ha ezt az állapotot észlelik, az orvos más gyógyszereket is felír a beteg állapotának javítása érdekében – és nem csak nootróp szereket. Egyáltalán nincs értelme, hogy egy egészséges ember Nootropilt vagy Piracetamot szedjen. A jó alvás, az egészséges táplálkozás és a testmozgás jobban ösztönzi az agy működését, mint bármilyen gyógyszeres kezelés.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: