A piracetam és a glicin összehasonlítása | A legjobb meghatározása

A piracetám és a glicin mindkettő nootropikum. Hatásuk célja az agy vérellátásának javítása, az anyagcsere szintjének növelése, a memória rehabilitációja, valamint a központi, perifériás, kardiovaszkuláris rendszer egészének helyreállítása. Az Expertology újságírói összegyűjtötték a legérdekesebb információkat a témában: Mi jobb, mint a Piracetam vagy a glicin: jellemzők és különbségek, amelyek segítenek mind a betegeknek, mind az orvosoknak a gyógyszerek megfelelő kiválasztásában és alkalmazásában.

Piracetam – farmakológiai hatás

Piracetam

A piracetám egy olyan gyógyszer, amely egy azonos nevű anyagot tartalmaz, amely a GABA-ból, egy aminosavból származik, amely a nem fehérjegynek minősülő szerves vegyületek csoportjába tartozik. Az emberi idegrendszer számára a piracetam fontos neurotranszmitter-gátló. Amint ez az anyag belép a szinaptikus agyi hasadékba, az idegszövetekben az impulzusjelek továbbításának teljes megszakadását vagy részleges gátlását okozza. A GABA megtalálható az emberi szervezetben, és az agyi struktúrákban végbemenő anyagcsere-reakciókat kíséri. A gamma-aminovajsav mennyisége, amelyet egy személy bevesz, a beteg általános állapotától, valamint a betegség mértékétől és az agyszövet károsodásának mértékétől függően változhat.

A gyógyszer típusa

A gyógyszerészek a gyógyszer több formáját fejlesztették ki, amelyek hasonlóak a kölcsönhatásban, de kissé különböznek a gyomor-bélrendszerben való felszívódás sebességében.

A piracetamot elő lehet állítani:

 1. filmtabletta formájában – tartalmaz továbbá Ca-sztearátot, Mg-sztearátot, povidon bázist, keményítőt;

 2. Folyékony kapszula formájában a további összetevők közé tartozik a kolloid szilícium-dioxid, zselatin, részben hidrolizált polivinil-alkohol és titán-dioxid.

Fontos! A gyógyszer beadásának formáját kizárólag az orvos határozza meg. Nemcsak egy adott forma biológiai hozzáférhetőségét veszi figyelembe a gyermek vagy felnőtt szervezet számára, hanem a segédanyagok személyre gyakorolt hatását is.

A gyógyszer hatásmechanizmusa

A piracetam normalizálja az emberi agy anyagcsere-folyamatokat. Biztosítja a megfelelő mennyiségű tápanyagot (aminosavak, lipidek, albumin, glükóz + mikro- és makrotápanyagok), és különösen elegendő mennyiségű oxigénnel látja el az agyat.

A gyógyszer hatására a szervezetben a következő hatások lépnek fel:

 1. Az adenozin-trifoszfát (ATP) megnő az agysejtekben;

 2. a ribonukleinsavak termelése serkentődik;

 3. a glükóz lebontása gyorsabb;

 4. helyreállítja a szinaptikus kapcsolatokat;

 5. növeli az impulzusátvitel küszöbértékét.

A javuló anyagcsere-folyamatok támogatják az idegrendszer és az agy egészségét, javítják a tanulási folyamatokat, fokozzák az agy vérkeringését. A Piracetam alkalmazása különösen fontos, ha a betegnek nem ajánlott értágítót szednie.

Ha figyelembe vesszük a gyógyszer hatását a keringési rendszerre, a következő hatások figyelhetők meg

 1. fokozza a véráramlást;

 2. csökken a vérlemezkék aggregációja;

 3. Csökkenti a vérrögök kialakulásának valószínűségét;

 4. az agyi táplálkozás anyagcsere-folyamatai fokozódnak;

 5. Az agy oxigénellátás révén megszűnik az agy hipoxiája.

Függetlenül a beteg életkorától, aki a gyógyszert szedi, kifejezett védőhatása figyelhető meg. A nootróp hatóanyag hatóanyaga hatására az agy nem szenved olyan intenzíven a negatív környezeti hatásoktól, mint például a stressz, valamint az áramütésnek való kitettség, az idegszövet hipoxiája, a szén-monoxid okozta fulladás, a különböző típusú mérgezések (hosszú távú gyógyszerek, krónikus betegségek, sérülések).

Olvasson tovább  Augmentin vagy Sumamed | Melyiket válasszuk?

Az Ön tájékoztatására! A Piracetam hatása halmozottan jelentkezik. Más szóval, minél hosszabb ideig szedik a gyógyszert, annál erősebbek a pozitív hatásai. Az emberi szervezet e tabletták és kapszulák hatása alatt nem tapasztal pszichostimuláló vagy nyugtató hatást.

A használat főbb javallatai és ellenjavallatai

fejfájás

neurológiai rendellenességek (különböző intenzitású fejfájás, szédülés, vestibuláris diszfunkció, agyvelőgyulladás szövődményei, fejsérülések);

Különböző traumatikus helyzetek, amelyek intenzív negatív hatással vannak az agyra – trauma, oxigénhiány (hipoxia), gyógyszeres mérgezés és kedvezőtlen külső körülmények (extrém meleg, hideg, nedvesség);

Kognitív és mentális zavarok gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt – memóriazavarok, új ismeretek elsajátításának nehézségei, koncentrációs képtelenség (figyelemzavar).

Néhány jellemző a Piracetam felírásakor

A piracetamot nem írják fel 3 év alatti gyermekek számára – az utasításoknak megfelelően. De az életkornak megfelelő dózis írható fel – átlagosan körülbelül 30 mg gyógyszer 1 kg testsúlyra a gyermekek számára. Az előnyöket azonban mérlegelni kell a lehetséges negatív mellékhatásokkal szemben. A 3 év alatti gyermekeknél a piracetam bizonyos mellékhatásokat okozhat, amelyeket nehéz lehet visszafordítani.

A Piracetam beadása

A gyógyszer szedésének ellenjavallatai

különböző alkoholos állapotok;

drogfüggőség;

Parkinson-kór és Alzheimer-kór;

depressziós zavarok;

Ateroszklerózis, különösen az agyi erekben;

Magas vérnyomás;

altatószerek túladagolása; – altatószerek túladagolása.

ha a beteg vérzéses stroke-ban szenved;

4. és 5. stádiumú akut veseelégtelenség;

Huntington-kór;

a pszichomotoros típusú idegrendszeri ingerlés.

A piracetamot nagy óvatossággal írják elő cukorbetegségben, basiditisben, végstádiumú reumában és szisztémás betegségekben szenvedő betegeknél.

Glicin – farmakológiai hatás

Glicin

Ez a gyógyszer tabletta formájában kapható, amelynek fő összetevője a glicin vagy aminoecetsav, amelyet az emberi szervezet képes előállítani. Közvetlenül részt vesz a szervezetben zajló anyagcsere-folyamatokban. Hatásai az idegrendszert egészséges és erős állapotban tartják. A termék fő hatása az, hogy antitoxikus hatást fejt ki és javítja az agyszövetek vérkeringését.

A gyógyszer főbb jellemzői:

 1. a hangulat javulása;

 2. a szorongás jeleinek megszüntetése;

 3. enyhe nyugtató hatás (bár nem tekinthető nyugtatónak).

Fontos megjegyezni, hogy! Szakértőink számos forrás felkutatása után megállapították, hogy a gyógyszer tartós hatása csak akkor jelentkezik, ha azt rendszeresen orvosi felügyelet mellett szedik, és folyamatos laboratóriumi + műszeres vizsgálatokat végeznek.

A glicin fő pozitív tulajdonságai a következők:

 1. A központi idegrendszerre ható mérgező anyagok – alkohol, antidepresszánsok és egyéb vegyi anyagok – hatásának csökkentése;

 2. kiegyensúlyozza és normalizálja a pszicho-érzelmi állapotot, megszünteti az agressziót és a konfliktusokat; ösztönzi a gyermekek és felnőttek szociális alkalmazkodását; a neurotranszmitterek szintézise révén serkenti az agyi aktivitást.

A gyógyszert csak az orvos írhatja fel, mivel minden egyes esetben ő választja ki az adagolást, figyelembe véve a beteg korát és egészségi állapotát. A glicint óvatosan kell alkalmazni a magas vérnyomásban szenvedőknél. A vérnyomáscsökkenés különösen kifejezett lehet a gyógyszer hosszan tartó alkalmazása esetén. A glicin fő tulajdonságai az érzelmi háttér normalizálása és az emberek alkalmazkodása a szociális körülményekhez és a külső ingerekhez.

A gyógyszer használatára vonatkozó javallatok listája:

 1. IBS;

 2. zavarok az alvásban, az ébredésben és magában az alvási folyamatban;

 3. enyhe vagy közepesen súlyos depresszió és neurózisszerű állapotok;

 4. Az érzelmi háttér instabilitása, agresszivitás és ingerlékenység megnyilvánulása;

 5. elhúzódó és krónikus mentális fáradtság;

 6. a szervezet vitalitásának és tónusának csökkenése

 7. Hosszan tartó stresszes időszakok, amelyek stressz alatt hagyják az embert, és pszichés túlterheléshez vezetnek;

 8. Az idegrendszer fertőzése csecsemőknél;

 9. A mellékhatások kiküszöbölése traumás agysérülések esetén

 10. A stroke utáni felépülés (ischaemiás stroke);

 11. alkohol- és kábítószerrel való visszaélés;

 12. az idegrendszeri működési zavarok kiigazítása és korrekciója a fokozott pszicho-érzelmi és mentális stressz során.

A gyógyszer szedésének módjai

Hogyan kell bevenni a gyógyszert

A glicin adagolása hasonló a biotredinéhez – ez azért van, mert ugyanabba a gyógyszercsoportba tartozik. A tabletták egyszeri bevitelének száma az orvosi rendelvénytől függően 1-3 között változhat. A nyelv alá kell helyezni és lassan lenyelni. 24 óra alatt a bevett tabletták száma a beteg állapotától és életkorától függően 3 és 9 között változhat. A tablettákat étkezéstől függetlenül kell bevenni, de jobb, ha ezt 0,5 órával étkezés előtt vagy 1 órával étkezés után teszi. Nem kell itallal együtt bevenni.

Fontos! Az orvos csak az általános fizikális vizsgálat, a laboratóriumi vagy műszeres eredmények és a beteg állapota után írhatja fel a gyógyszert és módosíthatja az adagolást.

A glicin használatának ellenjavallatai

A természetes összetevők és a gyógyszer hatásainak enyhébbsége miatt nincs ellenjavallata, kivéve az összetevőkkel szembeni egyéni intoleranciát és az allergiás reakciók megnyilvánulását.

A készítmények kombinációja

Az orvosok gyakran írják elő a glicin és a Biotredin egyidejű szedését. Ez annak köszönhető, hogy egyidejű használatuk erősebb hatást gyakorol az emberi központi idegrendszerre, és mindegyikük kiegészíti a másik hatását. Jelenleg nem lehet megmondani, hogy melyik gyógyszer jobb – minden az emberi szervezetnek az alkotóelemekre adott egyéni reakciójától és a meglévő egészségügyi problémáktól függ. A legtöbb esetben az orvost az anamnézis irányítja. ha egy személy hajlamos az alkoholfogyasztásra, depresszióra vagy depressziós rendellenességekre, a Biotredine-t írják fel. Míg a fokozott mentális terhelés, intenzív idegfeszültség és stresszes helyzetek esetén a glicint használják. Ha a tablettákat egyidejűleg adják be, akkor rövid, körülbelül 5-10 perces időközönként kell bevenni őket.

A glicin és a biotredin együttes alkalmazásának fő előnyei a következők

A kombinált terápia előnyei:

 1. ismételt pozitív hatások a központi idegrendszerre és az emberi agyra;

 2. Két gyógyszer szedése nem jár mérgező hatással, mivel a természetes anyagok összetétele, amelyeket maga a szervezet termel, de több okból kifolyólag a mennyiségük nem lehet elegendő;

 3. a vitalitás és a tónus fokozódik;

 4. csökken a pszicho-érzelmi stressz;

 5. Az alvási folyamat normalizálódik;

 6. a hangulat javulása;

 7. A kognitív képességek – memória, figyelem, reakciósebesség, tanulási és új anyag elsajátítási képesség – normalizálódnak és megerősödnek;

 8. Az IBS és a neurózis csökkentett megnyilvánulásai;

 9. szinte semmilyen, vagy minimális mellékhatás;

 10. A gyógyszer szedésének hatása meglehetősen gyors – néha egy vagy két adag után a személy sokkal jobban érzi magát;

 11. Mindkét gyógyszer megfizethető árkategóriában van;

 12. mindkét gyógyszer vény nélkül kapható;

 13. Mind a glicin, mind a biotradin adható kisgyermekeknek – mivel összetevőik természetesek;

 14. kényelmesen elviselhető.

Piracetam vagy glicin – a két gyógyszer jellemzői

funkciók

Jellemzők:

Piracetam

Glicin

A piracetámot leginkább az agyi vérkeringés fokozására, a gyermekek tanulási képességének javítására, a szorongás csökkentésére és az alkoholfüggőség kezelésének részeként használják.

A glicint már 1820-ban felfedezte Braconneau francia biokémikus. Régebben ezt az aminosavat “gyönyörűnek” nevezték, mert hatásai javították a bőr, a haj és a köröm szerkezetét. De ezen túlmenően a fő hatása az idegrendszer szabályozására irányul. A glicin kapcsolatot hoz létre az agy és a gerincvelő receptorai között.

A Piracetam megkülönböztető jellemzői

a gyógyszer egyszerre nyugtató és stresszoldó hatású

az agyműködés fokozódik;

a toxikus hatások előfordulása csökken;

a plazma keringési köre megerősödik;

az agyban az anyagcsere-folyamatok felgyorsulnak;

A rohamok teljesen megszűnnek vagy jelentősen csökkennek;

A központi idegrendszer aktiválása és lassítása között egyensúlyt kell teremteni.

A gyógyszer csökkenti a sóvárgást az alkoholfüggőségre hajlamos betegeknél.

Kifejezett nootróp hatása van – egy teljes kúra után megszünteti a depressziót, szorongást, stresszt, idegességet, agresszivitást, normalizálja a gondolkodást, a memóriát, a figyelmet, a tanulási képességet, és a reakciósebesség nő, az új anyag megtanulása két-háromszor gyorsabb. Igen, a glicin jót tesz az immunrendszernek és támogatja azt, különösen intenzív stressz esetén.

A Piracetam szedésének sajátosságai

A glicin szedésének sajátosságai

A nootropikum álmatlanságot okozhat, ezért nem szabad este bevenni.

Mentális problémákkal küzdő személyeknek sem ajánlott, mivel túlságosan izgatja az idegrendszert.

A mellékhatások közé tartozhat a nyugtalan alvás, kézremegés, hasi fájdalom, valamint a kapcsolódó hányinger, hasmenés és hányás.

A piracetamot nők nem használhatják terhesség és szoptatás alatt. A piracetam tabletta vagy injekció formájában is bevehető, a vénytől függően, de az orvos dönt az adagolásról és a formáról. Az injekciók időtartama általában 2 hét.

Míg a tabletta formája hosszabb – akár 3 hétig is eltarthat.

A piracetam befolyásolja a reakciósebességet, ezért nem ajánlott azoknak, akik autót vezetnek vagy veszélyes gépekkel dolgoznak.

A nootropikumokat agyi bénulás, Alzheimer- és Parkinson-kór, agyi érrendszeri problémák és kómás állapotok kezelésére írják fel. Hatékony a krónikus fáradtság ellen.

Tabletta formájában felnőtteknek 1 tabletta szájon át történő lenyelése javasolt. Gyermekek esetében 0,5 tablettára csökkenti az adagot.

A piracetámot óvatosan kell alkalmazni, figyelembe véve más gyógyszerek esetleges alkalmazását is. Az utasítások szerint 3 éves kortól gyermekek számára engedélyezett, de korábbi életkorban orvos írhatja fel az egyéni adagolás kiválasztásával.

Ezt a gyógyszert szakaszosan és hosszú ideig lehet használni, mivel ez egy saját termelésű aminosav. Ez azt jelenti, hogy barátságos és kapcsolódik a test minden szervéhez és szövetéhez. Nem halmozódhat fel a szervezetben. Az életciklus során 2 komponensre bomlik le – szén-dioxidra és vízre.

A túladagolás allergiás reakciókat, például kiütést, viszketést, bőrpírt okozhat.

Az egyes gyógyszerek sajátosságai – Glycine és Piracetam A glycin minden korosztály számára alkalmas, nincs mellékhatása, és meglehetősen széles körű felhasználási területtel rendelkezik. A 2 gyógyszer farmakológiai összetétele azonos – a hazai gyógyszeripari vállalatok által gyártott nootropikus és anxiolitikus szerek csoportja. A gyógyszerek ára az adagtól és az értékesítési régiótól függően változik. A nootropikumok szabadon megvásárolhatók vényköteles vagy vény nélkül. A kezelést a beteget kezelő orvos írja elő.

Olvasson tovább  A Captopril és az Enalapril összehasonlítása | A legjobb meghatározása
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: