A Postinor és az Escapel összehasonlítása | A legjobb megoldás kiválasztása

Nem tervezett terhesség – világszerte gyakori helyzet. Sok nő Kanadától Ausztráliáig minden nap megtudja, hogy véletlenül gyermeket fogant. Nem mindenki akar gyermeket vállalni, és az abortuszok aránya növekszik. A sürgősségi fogamzásgátló tablettát az abortusz alternatívájaként vezették be a huszadik században. Elmondjuk Önnek a csoport leghíresebb képviselőit.

Harminc évvel ezelőtt csak egy gyógyszer volt az anyaságra nem kész nők arzenáljában – a Postinor. Két tablettát kellett bevenni 12 óra különbséggel a nem kívánt fogamzás megelőzése érdekében. Később az Escapel megjelent a gyógyszerpiacon. Összetételében nem különbözik a Postinortól, de már csak egy tabletta elegendő a megbízható fogamzásgátláshoz.

Nem a felhasználás mintája az egyetlen különbség a vizsgált gyógyszerek között. Magazinunk szakértői tanulmányozták az orvosi véleményeket, és megállapították, hogy az Escapel hatékonyabb, mint a Postinor. Egy tabletta jobban kezeli a problémát, mint két, időközönként bevett tabletta. A WHO jelenlegi ajánlásai szerint az Escapel a legmegfelelőbb gyógyszer a csoportba tartozó szerek közül.

A tabletta

Levonorgestrel a nem kívánt terhesség ellen

A Postinor és az Escapel mindkettő sürgősségi fogamzásgátló gyógyszer. A nem kívánt fogamzás megelőzésére szolgálnak, ha a nő nem hajlandó vagy nem képes a szokásos védekezési eszközök használatára. A szóban forgó gyógyszer összetétele ugyanaz, az egyetlen különbség az adagolás:

 1. A Postinor 0,75 mg levonorgestrelt tartalmaz. Egy csomagban két tabletta van.

 2. Az Escapel 1,5 mg levonorgesztrelt tartalmaz. Egy tabletta egy csomagban.

Egy nőnek 1,5 mg levonorgesztrelt kell bevennie a kívánt hatás eléréséhez – egy Escapel tabletta vagy két Postinor tabletta. A gyógyszerek adagolását nem szabad megváltoztatni. Ha egy nő csak egy Postinor tablettát vesz be, a gyógyszer nem fog hatni, és terhesség lép fel.

Mind a Postinor, mind az Escapel gyógyszertári vényre kapható. Nőgyógyásztól lehet receptet kapni. Fontos, hogy a lehető leghamarabb forduljon orvoshoz, mert a sürgősségi fogamzásgátlás csak az első három-négy napban hatékony.

Hogyan működnek a gyógyszerek, és van-e különbség??

A levonorgesztrel, mindkét gyógyszer összetevője, a szintetikus gesztagének képviselője. Aktívabban kötődik a szöveti receptorokhoz, mint maga a progeszteron. A véráramba kerülve gátolja az FSH és az LH kiválasztását az agyalapi mirigyben, és megzavarja a menstruációs ciklus természetes lefolyását. Az ajánlott adagolási séma mellett a levonorgestrel megbízhatóan megakadályozza a nem kívánt terhességet:

 1. Ovulációgátló – megállítja a petefészek tüsző érését, és megakadályozza, hogy az a hasüregbe távozzon. Ha nincs peteérés, akkor nincs magömlés. A megtermékenyítés nem lehetséges, és a védekezés nélküli közösülés nem eredményez fogantatást.

 2. Sűríti a méhnyak nyálkáját. A hímivarsejtek nem tudnak gyorsan mozogni a sűrű méhnyakcsatorna váladékában. Elpusztulnak, mielőtt elérnék a tojást.

Olvasson tovább  A szoptatás és a kiegészítő táplálás összehasonlítása | Melyik a jobb?

Az ECP tájékoztatója szerint: Az Escapel és a Postinor elsősorban az ovulációra hat. A gyógyszer egyéb hatásmechanizmusai kevéssé ismertek. Nincs bizonyíték arra, hogy a levonorgestrel valóban hatékonyan sűríti a méhnyakváladékot. A javasolt felülvizsgálat nem mutat jelentős különbséget a Postinor és az Escapel között – mindkét gyógyszer ugyanolyan hatással van a reproduktív szervekre.

Fontos tudni:Mindkettő csak a megtermékenyítésig működik. Korábban úgy gondolták, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tabletta akadályozza az embrió előrehaladását a petevezetéken keresztül, és elpusztítja a méhben már lehorgonyzott embriót. A WHO tanulmánya szerint ez nem igaz. Az általunk vizsgált gyógyszerekben lévő levonorgestrel nem alkalmas:

 1. Megakadályozza, hogy a megtermékenyített magzat a méh üregébe kerüljön.

 2. Megakadályozza a beágyazódást – az embrió bejutását a méhfalba.

 3. Megöli a méhben rögzült magzatot és spontán vetélést okozhat.

Az Escapel és a Postinor nem rendelkezik abortuszgátló hatással. Megelőzik a terhességet, de nem szakítják meg a meglévő terhességet. A gyógyszerek között az eltérő adagolási mód ellenére nincsenek különbségek.

Melyik módszer a hatékonyabb??

A WHO klinikai vizsgálata kimutatta, hogy az Escapel biztonságosabb, mint a Postinor. Helyes használat esetén az Escapel 98,7%-os, míg a Postinor 96% körüli hatékonyságú. Erre van magyarázat:

 1. Az Escapel 96 órán keresztül működik, míg a Postinor csak 72 órán keresztül. A nőnek több ideje volt arra, hogy eljusson az orvoshoz, receptet kapjon, megvegye a gyógyszert és bevegye a tablettát.

 2. Az Escapel kényelmesebb, mint a Postinor. A nőgyógyászok arról számolnak be, hogy a betegek gyakran elfelejtik bevenni a második Postinor tablettát, vagy 12 óránál később veszik be azt. A fogamzásgátló hatékonysága csökken, és nő a terhesség esélye.

 3. Ha egy nő a Postinort szigorúan az utasításoknak megfelelően veszi be a közösülést követő első 72 órában, és nem felejti el időben bevenni a második tablettát, biztonságban lesz a nem kívánt terhességtől. Ebben az esetben a Postinor hatékonysága nem rosszabb, mint az Escapelé.

Mikor kell felírni?

A használati utasításnak megfelelően a használatukra vonatkozó javallatok ugyanazok. A Postinor és az Escapel a védekezés nélküli nemi közösülés utáni sürgősségi fogamzásgátlásra szolgál:

 1. Ha az óvszer elszakad közösülés közben.

 2. Ha egy nő elfelejti bevenni az orális fogamzásgátlót vagy behelyezni a hüvelygyűrűt.

 3. Ha az implantátum, az injekciós gesztagén vagy a spirál lejárt.

 4. Ha egy spirál vagy hüvelygyűrű kihullott.

 5. Ha a nő nem használta a rendelkezésre álló fogamzásgátló módszerek egyikét sem.

Olvasson tovább  Melyik gyógyszer jobb, mint a Gaviscon vagy a Maalox, és miben különböznek?

Skóciában érdekes tanulmányt végeztek a fogamzásgátlásról. Megállapította, hogy az abortuszra jelentkező nők 89,7%-ának nem tervezett terhessége volt. Ezért a WHO azt tanácsolja minden szülőképes korú nőnek, hogy tartsanak kéznél sürgősségi fogamzásgátló tablettát, hogy a védekezés nélküli közösülés után ne kelljen sokáig keresgélniük.

Hogyan írják fel a tablettát?

A kezelés a szóban forgó gyógyszerek esetében eltérő:

 1. Az Escapel-t a közösülést követő 96 órán belül egyszer kell bevenni. Egy tabletta elegendő a nem tervezett terhesség megelőzéséhez.

 2. A Postinort kétszer kell bevenni. Az első tablettát a lehető leghamarabb, a másodikat pedig 12 órával az első után (de legkésőbb 16 órán belül) vegye be. Mindkét tablettát legkésőbb a szexuális együttlétet követő 72 órán belül kell bevenni.

 3. Ha a fogamzásgátló bevétele után három órán belül hány, akkor egy másik tablettát kell bevennie ugyanabban az adagban.

Hogyan tolerálják?

Számos tanulmány megállapította, hogy a mellékhatások gyakorisága nem nő a dózis növelésével. A Postinor (0,75 mg) esetében a mellékhatások ugyanolyan hatásúak, mint az Escapel (1,5 mg) esetében.

Lehetséges mellékhatások:

 1. Allergiás reakciók – csalánkiütés, viszketés, arcödéma;

 2. Fejfájás és szédülés;

 3. Asztenikus szindróma: gyengeség, fáradtság, fáradtság;

 4. Hányinger, hányás és hasmenés;

 5. Alsó hasi fájdalom;

 6. mellfájás;

 7. Aciklikus véres hüvelyi folyás.

A sürgősségi fogamzásgátló tabletta gyakran 5 és 7 nap közötti késést okoz a menstruációban. Ha egy hete vagy annál hosszabb ideje nem volt menstruációja, kérdezze meg orvosát, hogy kizárja a terhességet.

A Postinor és az Escapel nem veszélyes a csecsemő számára. Ha a fogamzásgátlás nem működik, és a terhesség bekövetkezik, nincs szükség abortuszra. Nincs bizonyíték a levonorgestrel magzati fejlődésre gyakorolt negatív hatásaira.

Az Escapel és a Postinor nem használatos:

 1. 16 év alatti gyermekeknél;

 2. Terhesség alatt nem állnak rendelkezésre orvosi abortuszgátlóként;

 3. Súlyos májbetegségben.

A gyógyszerek szoptatás alatt nem javasoltak. Szükség esetén 24 órára hagyja abba a szoptatást – amíg a levonorgestrel ki nem ürül a szervezetből.

Olvasson tovább  Összehasonlítás Ursosan és Heptral | Határozza meg a legjobbat

Mit kell még tudnia a sürgősségi fogamzásgátlásról

Fontos megjegyezni:

 1. A levonorgestrel-alapú termékek csak a ciklus első szakaszában hatékonyak. Elnyomhatják a peteérést, de nem tudják megakadályozni a petesejt kialakulását. Az Escapel és a Postinor gyakorlatilag nem működik közvetlenül az ovulációban és 2-3 nappal előtte. A ciklus második szakaszában nem indokolt a tabletta szedése. Az a petesejt, amely nem találkozik spermiummal, 24 órán belül elpusztul, és a következő ciklusig nem lesz lehetséges a fogamzás.

 2. A levonorgestrel hatékonysága csökken, ha Ön túlsúlyos (BMI nagyobb, mint 25) vagy elhízott (BMI nagyobb, mint 30). Az Escapel vagy Postinor szedése után a nem kívánt terhesség kockázata 1,5-szer magasabb a túlsúlyos nőknél és 3-szor magasabb az elhízott nőknél. A gyermek fogantatásának esélye 5,38% (normál testsúly esetén legfeljebb 2%). Ezek a nők jobban járnának mifepriston-alapú vagy hormonális spirállal.

 3. A sürgősségi fogamzásgátló tabletták idővel kevésbé lehetnek hatékonyak. Ez továbbra is ellentmondásos kérdés. Egyes források szerint a levonorgestrel nem változik a közösülés utáni első 3-4 napban. Mások csökkent fogamzásgátló hatékonyságról számolnak be. A Postinor utasításai szerint a nem kívánt terhesség megelőzése az első napon 95%-os valószínűséggel, a második napon pedig csak 85%-os valószínűséggel lehetséges. Ha egy nő a harmadik napon veszi be a tablettát, a hatékonyság akár 58%-kal is csökkenhet. Bár a tudósok még nem jutottak konszenzusra, a nőgyógyászok azt tanácsolják betegeiknek, hogy a közösülés után a lehető leghamarabb vegyék be a gyógyszert.

 4. A gyógyszerek nem védenek a szexuális úton terjedő fertőzések ellen. Nem akadályozzák meg a HIV, a hepatitis, a szifilisz, a klamídia és más veszélyes betegségek kialakulását.

 5. Egy menstruációs cikluson belül legfeljebb egyszer szabad bevenni. Ezek sürgősségi fogamzásgátlók, és nem helyettesítik a terhesség elleni alapvető védekezést.

Következtetés

Összefoglalva:

 1. Az Escapel és a Postinor ugyanazt a hatóanyagot, levonorgesztrelt tartalmazzák. Védekezés nélküli közösülés utáni sürgősségi kezelésként alkalmazzák, és segítenek megelőzni a nem kívánt terhességet.

 2. Az Escapel kényelmesebb, mint a Postinor: elég egy tablettát bevenni.

 3. Az Escapel hosszabb ideig tart és jobb védelmet nyújt a terhesség ellen.

 4. A mellékhatások kockázata mindkét termék esetében azonos.

 5. A Postinor és az Escapel nem bolondbiztos a terhesség ellen. Néha nem sikerül – és a baba megfogan. A menstruáció késése, az emlőmirigyek érintettsége, az étvágy megváltozása, hányinger és hányás terhességre utal. Ha a gyógyszer szedése után a következő tünetek bármelyike jelentkezik, forduljon orvoshoz.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: