Enterofuryl és Loperamid | Mit válasszon

A hasmenés az egyik leggyakoribb panasz, amelyet a háziorvosok látnak. A zsigeri széklet lehet az emésztőrendszeri állapotok megnyilvánulása vagy más fizikai állapotok tünete. A hasmenés bélfertőzéseket kísér, gyógyszerek szedése után jelentkezik, stressz után jelentkezik. Ezért a széklet normalizálására szolgáló termék kiválasztásakor fontos figyelembe venni a bélrendszeri rendellenesség lehetséges okát – és ennek figyelembevételével kell kiválasztani a gyógyszert.

Hasmenés

A hasmenés kezelésére a következő tüneti és etiotróp gyógyszereket alkalmazzák. Az első csoportba tartozó gyógyszerek közé tartozik a Loperamid. A betegség okát nem befolyásolja, de enyhíti a tüneteket, például a laza székletet, a fájdalmat és a puffadást. Az etiotróp szer, az enterofuril, másképp működik. A bélfertőtlenítő közvetlenül a hasmenés okára hat – elpusztítja a kórokozó flórát és normalizálja a székletet. Az egyes termékekről bővebben a cikkben olvashat.

Emlékezz a! Minden információ csak tájékoztató jellegű. Ne próbálja meg maga felvenni a gyógyszert. Beszéljen orvosával, ha hasmenése van – ő majd kideríti a folyékony széklet okát, és megfelelő terápiát ír fel.

Mi van benne: Tartalom és összetétel

Az enterofuril és a loperamid különböző farmakológiai csoportokhoz tartozik, összetételük és áruk különbözik. A gyógyszerek részletes leírását az alábbi táblázat tartalmazza.

A gyógyszer

Enterofuryl

Loperamid

Farmakológiai csoport

Hasmenés elleni gyógyszer. Bélfertőtlenítő

Hasmenés elleni tüneti gyógyszer

Aktív összetevő

Nifuroxazid

Loperamid-hidroklorid

Adagolás

200 mg

2 mg

Formanyomtatvány termék

Szájon át szedhető kapszulák és szuszpenzió

Szájon át szedhető tabletták, kapszulák

Költségek

200-400 rubel

10-25 rubel

Előre fizetett a gyógyszertárban

Vény nélkül

Vény nélkül

Gyártó

“Bosnalek (Bosznia-Hercegovina)

“Pharmacor Production” (Oroszország)

Hogyan működnek a hasmenés elleni gyógyszerek

Az Enterofuryl és a Loperamid különbözőképpen enyhíti a hasmenést. Részletesebben ismertetjük az egyes kezeléseket.

Enterofuryl

Enterofuril

A nifuroxazid bélfertőtlenítő szer antimikrobiális szer és 5-nitrofurán-származék. A hasmenést okozó patogén és opportunista flóra ellen hat. Befolyásolja a mikrobiális sejt kulcsfontosságú biokémiai folyamatait: blokkolja az enzimaktivitást, gátolja a légzési láncokat, roncsolja a membránokat. E műveletek eredményeként a baktériumok abbahagyják a toxintermelést és elpusztulnak. A belek megtisztulnak a kórokozó flórától és a széklet normalizálódik.

A nifuroxazid bizonyos baktériumok ellen hat:

 1. Escherichia coli;

 2. Szalmonella;

 3. clostridia;

 4. Campylobacter;

 5. Staphylococcus aureus;

 6. Vibrio stb.

A hasmenést okozó leggyakoribb baktériumok ellen hat. Néhány más mikroorganizmussal azonban nem birkózik meg. Nincs értelme a nifuroxazid alkalmazásának pseudomonádok, Klebsiella és Proteus által okozott hasmenés esetén.

A gyógyszerre vonatkozó utasítás szerint: a nifuroxazid nem zavarja a bél mikrobiális tájképét. Nem befolyásolja vagy elnyomja a normál flóra növekedését. Az Enterofuryl nem okoz diszbakteriózist a következő esetekben. Ezért aktívan előírják a bélfertőzések kezelésében, és előnye van más antimikrobiális szerekkel szemben.

Az Enterofuryl használatakor két másik fontos dolgot is figyelembe kell venni:

Nem befolyásolja az enterotróp vírusokat, de vírusos hasmenés esetén megakadályozza a másodlagos bakteriális fertőzés kialakulását.

Helyreállítja a bélflóra egyensúlyát akut bakteriális hasmenés esetén.

Az enterofuril gyakorlatilag nem szívódik fel, és a bél lumenében hat. Nincs szisztémás hatása, ezért ritkán okoz mellékhatásokat. Nem alakul át a májban, és a bélben kiválasztódik.

Loperamid

Loperamid

A loperamid pontos hatásmechanizmusa nem ismert. A gyógyszer feltehetően a bélfal opioid receptoraihoz kötődik, és gátolja a hasmenés kialakulását befolyásoló két anyag – az acetilkolin és a prosztaglandinok – felszabadulását. Emiatt a Loperamid:

 1. Csökkenti a bél simaizomzatának tónusát;

 2. Gátolja a bélfal mozgékonyságát;

 3. Lassítja a perisztaltikát;

 4. Megnöveli a béltartalom áthaladásának idejét;

 5. Erősíti a végbél záróizmot.

A loperamid a perisztaltikára gyakorolt hatása révén megszünteti a hasmenést, de nincs hatással a hasmenés egyéb okaira. Nem szünteti meg a patogén flóra növekedését a fertőző folyamatban, és nem változtatja meg az anyagcserét. Ezért a Loperamidot csak a túlzott bélösszehúzódások által okozott hasmenés esetén használják – és teljesen haszontalan a mérgezésre.

A loperamid a májban metabolizálódik, és kis mennyiség kerül a szisztémás véráramba. A bélrendszerben az epével, a vesén keresztül pedig a vizelettel ürül ki.

A gyógyszerek hatékonyságának értékelése

Tekintsük az egyes gyógyszereket külön-külön.

Enterofuryl

Az enterofurilt (nifuroxazid) az orvosi szakirodalomban elsősorban gyermekek és felnőttek akut fertőző hasmenésének kezelésére jelentették be. A kutatók hangsúlyozták, hogy a gyógyszer alig szívódik fel az emésztőrendszerben, nem kerül a szisztémás véráramba, és magas biztonsági profillal rendelkezik. Az élet 2. hónapjától engedélyezett, nem befolyásolja a bélflóra mikrobiális egyensúlyát, jól tolerálható, és hatékonyan kezeli a gyógyszerre érzékeny baktériumokat.

Az orosz nyelvű szakirodalom tudományos cikkeket is tartalmaz az Enterofuryl használatáról a gyomorhurut és a peptikus fekélybetegség komplex terápiájában. A gyógyszer segít megszabadulni az októl – elpusztítja a H. Megakadályozza a pylori és megelőzi a szövődmények kialakulását. Az Enterofuryl állítólag ugyanolyan hatékony, mint a helikobakteriózis kezelésében hagyományosan alkalmazott más antibiotikumok.

Loperamid

Az orvosi szakirodalomban a loperamidot elsősorban tüneti kezelésként alkalmazzák. Nem fertőző eredetű krónikus és akut hasmenés esetén ajánlott. A Loperad enyhe, gyorsan fellépő hasmenést okozhat, de a kutatók nem javasolják a használatát, ha bélfertőzés gyanúja merül fel.

A krónikus hasmenés okai közül az irritábilis bél szindróma és a székletürítési zavarok különleges helyet foglalnak el. A loperamidot a következők kezelésére használják. A gyógyszer csökkenti a bélmozgást, megszünteti a hasmenést és a kapcsolódó tüneteket, és enyhülést biztosít.

Alkalmazási rend

Adagolás

Az enterofuril és a loperamid a hasmenés különböző mechanizmusaira hatnak. A javallatok és a felírási rend változik.

Enterofuril

Az Enterofurilt a gyógyszerre érzékeny baktériumok által okozott fertőző hasmenés kezelésére írják fel. A gyógyszerre vonatkozó utasítás hangsúlyozza, hogy a hasmenést mérgezés, láz és az általános állapot romlása nélkül kell kezelni. Egyéb kezelésre lehet szükség, ha ezek a tünetek fennállnak.

Az orvosi szakirodalomban bizonyíték van arra, hogy az Enterofuryl jótékonyan hat bizonyos krónikus állapotokra – például az irritábilis bél szindrómára. A kutatók szerint az IBS egyes formái a bélmikrobiom egyensúlyhiányához kapcsolódnak, és a nifuroxazid segíthet a hasmenés kezelésében.

Az enterofurilt szájon át adják. A kapszula felnőtteknek és serdülőknek, a szuszpenzió gyermekeknek ajánlott. Általában napi 2-4 alkalommal használják. A kezelés 5-7 napig tart. Javulás a készítmény szedését követő első három napon belül. Ha a megadott időn belül nem jelentkezik hatás, orvoshoz kell fordulni.

Loperamid

A heveny hasmenést nagy dózisban, fokozatos csökkentéssel kezelik. Krónikus hasmenés esetén a gyógyszer adagját egyénileg a betegség súlyosságához és az egyéni toleranciához igazítják. A kezelés időtartama 5 naptól két hétig terjed. Ha két napon belül nincs hatása a terápiának, orvoshoz kell fordulni – a betegség fertőző genezisének kizárása érdekében.

Óvintézkedések

Az Enterofuryl alig szívódik fel a bélben, ezért jól tolerálható. Allergiás reakció – csalánkiütéshez hasonló bőrkiütés – jelentkezhet.

A loperamid a szisztémás véráramba kerül, így nagyobb valószínűséggel okoz mellékhatásokat:

 1. hasi fájdalom;

 2. hányinger;

 3. székrekedés;

 4. szájszárazság;

 5. álmosság;

 6. Szédülés;

 7. allergiás reakciók.

Az Enterofuryl nem javallott terhesség és szoptatás idején – a gyógyszer biztonságosságára vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok. A loperamid alkalmazható a második és harmadik trimeszterben – óvatosan, és csak akkor, ha a potenciális előny magas.

A loperamid nem engedélyezett ezen állapotok esetén:

 1. fertőző hasmenés;

 2. bélelzáródás;

 3. akut fekélyes vastagbélgyulladás;

 4. Pseudomembranosus colitis.

Ezekben a helyzetekben a késleltetett bélperisztaltika komplikációkhoz vezethet.

Az Enterofurilt gyermekeknél alkalmazzák, és csecsemők számára 1 hónapos kortól írják fel. A loperamid csak 4 éves kortól engedélyezett.

Következtetés

Röviden a fontos dolgokról:

 1. Az Enterofurilt fertőző hasmenés kezelésére használják. Küzd a patogén baktériumokkal és helyreállítja a bélflórát.

 2. A loperamid tüneti hatású – csökkenti a bélizomzat tónusát, gátolja a perisztaltikát, és így megszünteti a hasmenést. Nem alkalmazható bélfertőzések esetén.

 3. A hasmenés elleni gyógyszer kiválasztása a székelési zavar okától függ.

 4. A kezelés hatása a kezelés 2. vagy 3. napján várható. Ha nincs javulás, forduljon orvoshoz, és változtassa meg a gyógyszert.

Olvasson tovább  A Trental és a Pentoxifylline összehasonlítása | Határozza meg a legjobbat
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: