Kreon és Pangrol összehasonlítása | A legjobb kiválasztása

A Creon és a Pangrol hasonló összetételű, gyomor-bélrendszeri állapotok kezelésére szolgáló enzimkészítmények. Majdnem azonos hatásuk van, de van néhány különbség is. Összehasonlítottuk az előnyöket és hátrányokat, hogy megtudjuk, melyik a legjobb és mikor.

Kreon

Előnyök

Hátrányok

Az amiláz túlsúlya

Az adagolás súly szerint kerül kiszámításra

Gyors felszívódás, a hatás egy órán belül megfigyelhető

Alkalmanként hányinger, hasi fájdalom és hasmenés formájában jelentkező mellékhatások fordulnak elő

Indikáció szerint gyermekgyógyászatban és terhes nőknél alkalmazható

A gasztroenterológiában történő széles körű felhasználás

Pangrol

Előnyök

Hátrányok

Proteáz túlsúly a készítményben

Nem olyan gyors a hatás kezdete

Jó tolerancia

Gyakran okoz fájdalmat a bélben és a gyomorban

Az ellenjavallatok rövid listája

A kezelés során hasmenés fordulhat elő

Kreón leírása

Kreon

A Creon egy pancreatin hatóanyagú gyógyszer. A jól ismert gyógyszeripari vállalat, az Abbott Laboratories GmbH gyártja. 10 000 és 25 000 UEF kapszulában kapható, ugyanannyi lipázt tartalmaz.

A hasnyálmirigy enzimhiányának korrigálására használják. Javítja az emésztési folyamatot azáltal, hogy segíti a zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontását a gyomor-bél traktusban történő normális felszívódásukhoz.

A kapszulák speciális mikrogömböket tartalmaznak, amelyek keverednek a gyomor-bélrendszer tartalmával. A több egységből álló adagolás biztosítja az anyag megfelelő eloszlását a felszabadulás után. Lipolitikus és amilolitikus hatású enzimek jutnak a bélbe.

Rendszeres alkalmazásával az emésztés jelentős javulást mutat, függetlenül a rendellenesség etiológiai tényezőitől. Hatékonyság jól kutatott és bizonyított.

Kutatás

Az enzimgyógyszereket széles körben használják a felszívódási zavarok és az emésztés javítására. Az emésztőenzimek szintén jót tesznek a fájdalom kezelésére. A Creon terápia segít a zsírok emészthetőségének javításában és az étrend változatosabbá tételében.

A Creont 8-12 héten át ajánlatos támogató intézkedésként alkalmazni, és további 1-2 hónapig a klinikai tünetek teljes megszűnéséhez.

Tanulmányok jó eredményeket mutattak ki a Creonnal a gyomor-bélrendszeri műtétek után is. Ilyen esetekben enzimek adhatók hosszú távú kezelésként.

Forrás: “Kreon helye a GI enzimkészítményekkel történő terápiában”. Lapshin A.. 2006.

Mik az ellenjavallatok?

Nem javallott, ha a hatóanyaggal szembeni túlérzékenység áll fenn. Ellenjavallt akut hasnyálmirigy-gyulladásban és a következők akut súlyosbodásában. A termék méhen belüli biztonságosságáról nem áll rendelkezésre elegendő információ. Terhes nőknek szigorú indikációk esetén fel lehet írni a gyógyszert, ha az előnyök nagyobbak, mint a kockázatok. Ez a szoptató nőkre is vonatkozik.

Mellékhatások

Ritka kellemetlen reakciók az allergia. Nagyon ritkán hányinger, székrekedés, folyékony széklet és hasi panaszok jelentkezhetnek.

Nagyon ritka, hogy az enzimek szedése olyan eseményeket okoz, mint:

 1. a húgysav károsodott kiválasztása;

 2. hörgőgörcs;

 3. könnyezés;

 4. viszketés;

 5. A vérnyomás csökkenése;

 6. anafilaxiás sokk és egyéb súlyos allergiás reakciók.

Hasnyálmirigy

Adagolás és az alkalmazás módja

Az adagolás egyéni. A választás a diétától és a kóros folyamat lefolyásától függ. Ajánlott étkezés előtt és után is inni belőle. A kapszulákat fel lehet tépni és el lehet keverni az étellel, ami szükséges lehet, ha a nyelés nehéz, illetve gyermekgyógyászatban.

Cisztás fibrózisban az adagot a testsúlyhoz igazítják. 4 éves korig – 1000 NE/kg étkezésenként, 4 éves kor után – 500 NE/kg.

GI elégtelenség esetén – 20000-75000 NE étkezéskor és 5000-25000 NE uzsonna közben. A kezdő adag 10000-25000 NE.

Az adag fokozatosan növelhető. A klinikai gyakorlatban általában legalább 20 000-50000 NE ECP-t adnak étkezés közben.

Túladagolás esetén hiperurikémia és hiperurikuria. Tüneti kezelést írnak elő, a Kreont visszavonják.

Ki a megfelelő

A Creon hasnyálmirigy-elégtelenség esetén helyettesítő terápiaként javallott. Az emésztőrendszer tüneti kezelésére is használják.

A Kreont olyan betegségeknél használják, mint:

 1. cisztás fibrózis;

 2. A RV daganatos megbetegedése miatti elzáródás;

 3. gyomortágulás;

 4. Hepatobiliáris rendellenességek;

 5. Fokozott baktériumszaporulat;

 6. epeúti elzáródás.

A Pangrol leírása

Pangrol

A Pangrol egy pankreatint, lipázt, amilázt és proteázt tartalmazó enzimkészítmény. Minikapszulákban kapható. Gyártó – Ber

 • n-Chemie AG/Menarini csoport. Adagolás – a GI-enzim hiányosságainak pótlása. Javítja az emésztést és a gyomor-bélrendszer funkcionális állapotát.

  Kutatás és hatékonyság

  Kreónt és Pangrolt összehasonlították. A vizsgálatban 20, 16 év alatti, cisztás fibrózisban szenvedő beteg vett részt. A kezelés hatékonyságát a társprogram és a széklet jellege alapján értékelték. A kapszulázott pankreatint a betegek jól tolerálják. A Creon és a Pangrol együttes hatékonysága nem különbözött egymástól.

  Amikor a betegeket Creonról Pangrolra váltják, a mellékhatások ritkák és átmenetiek. A legtöbb beteg úgy döntött, hogy a vizsgálat után is folytatja a Creon szedését, ami nagyrészt a hosszú távú használatnak köszönhető.

  Forrás: “A Pangrol 10000 iu és 25000 iu miniplatetikus pancreatin hatékonysága és biztonságossága cisztás fibrózisban szenvedő betegeknél”. Orlov A.. Nikitina M.. 2016.

  Mik az ellenjavallatok?

  A Pangrol nem alkalmazható, ha a pancreatinnel vagy a készítmény egyéb összetevőivel szembeni túlérzékenység áll fenn. Akut hasnyálmirigy-gyulladásban nem szabad szedni.

  Mellékhatások

  Mellékhatások jelentkezhetnek a gyomor-bélrendszerben és a bőrön:

  1. puffadás;

  2. hányás;

  3. fájdalmat;

  4. folyékony széklet;

  5. Urtikária;

  6. viszketés.

  Adagolás és alkalmazási módok

  A kapszulákat egészben, vízzel kell bevenni. Az adagolás egyéni. A szokásos adagolás 2-4 kapszula étkezés közben felnőtteknek. A megnövelt adagokat szakembernek kell ellenőriznie. A 15000-20000 NE adagot nem szabad növelni. A kezelés időtartama szintén egyéni, az orvos határozza meg.

  500-1000 egység/kg adható a gyermekeknek.

  Cisztás fibrózisban – 1000 NE/kg étkezésenként 4 éves kor előtt, 500 NE/kg 4 éves kor után. Standard adagolás – legfeljebb 10000 NE/kg/nap.

  Túladagolás esetén a betegeknél hiperurikémia és hiperurikozúria léphet fel. Ezután a gyógyszert visszavonják, és tüneti gyógyszert írnak fel.

  Ki alkalmas

  Ki a megfelelő?

  A Pangrolnak elég sok jelzése van a felírásra:

  1. krónikus hasnyálmirigy-gyulladás;

  2. GI műtét után;

  3. A prosztatarák proliferációja és a prosztata szűkülete kövek jelenlétében;

  4. cisztás fibrózis;

  5. GI-rendellenességek a sugárzás után;

  6. Nehezen emészthető ételek fogyasztása;

  7. IBS, akut fertőzések.

  A készítményt emésztőrendszeri ultrahang- és röntgenvizsgálat előkészítésére is használják. Kezelőorvosa a Pangrolt szinte minden olyan állapotra felírhatja, ahol exogén GI-hiba áll fenn.

  Költségek és analógok

  Gyógyszerek

  Ár

  Helyettesítő anyagok

  Kreon

  10000 IU #20 – 270 rubeltől

  25000 IU #20 – 530 rubelből

  Hermital:

  Több ellenjavallata van – májelégtelenség, hepatitis, mechanikus sárgaság, bélelzáródás

  Microzyme:

  Teljes értékű megfelelő, néhány segédanyaggal a készítményben

  Zentase:

  Valószínűbb mellékhatások, beleértve az immunrendszeri rendellenességeket is

  Pangrol

  10000 IU #20 – 270 rubeltől

  25000 IU #20 – 580 rubelből

  Melyik gyógyszer a jobb

  Kreón és Pangrol hasonló összetételűek és hatásúak. A különbség az, hogy a Pangrol több amilázt tartalmaz, amely a szénhidrátok aktív lebontását biztosítja. A kreonban a proteáz dominál, amely a fehérjék lebontásáért felelős.

  A kapszulák feloldódási mechanizmusa eltérő. A Creon tabletta feloldódik a gyomorban, majd eljut a bélbe, ahol megkezdi működését. A Pangrol kapszula pankreatin granulátumot tartalmaz. Ezek közvetlenül a bélben oldódnak fel.

  A gasztroenterológus írja fel a gyógyszert a jelzésekre. Az önkezelés veszélyes lehet.

  Olvasson tovább  A Piracetam és a Mexidol összehasonlítása | A legjobb meghatározása
 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Cybulya Guculka

  Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: