Sumamed vs Amoxiclav | Melyik a jobb?

A Sumamed és az Amoxiclav antimikrobiális szereket hagyományosan a légutak, az urogenitális rendszer és a lágyrészek fertőző betegségeinek kezelésére használják. Különböző csoportokba tartoznak, különböző mikroorganizmusokra hatnak, és saját árnyalataik vannak. Néha felcserélhetően használják őket – ahol az egyik gyógyszer nem használ, a másik segít. Olvasson többet az egyes kezelésekről a cikkben.

Fontos szem előtt tartani: antibiotikumot csak akkor szabad adni, ha egyértelmű bakteriális fertőzésről van szó. Nincs értelme antibiotikumot szedni, ha megfázás vagy influenza van. Nem kell ilyen súlyos gyógyszert szedni a legkisebb rosszullét miatt. Nemcsak haszontalanok, hanem veszélyesek is – a baktériumok hozzászoknak az antibiotikumokhoz, és a kezelés kudarcot vall. Ezért csak orvos írhat fel antibiotikumot – és csak a beteg vizsgálata és tesztelése után.

Antibiotikumok

Mi van benne: Tartalom és összetétel

A Sumamed és az Amoxiclav mindkettő antibakteriális gyógyszer. Kizárólag a baktériumok által okozott fertőzések ellen hatnak – és nem segítenek, ha a betegséget gomba vagy vírus okozza. A gyógyszerek különböző csoportokba tartoznak és különböző mikroorganizmusokra hatnak. Az alábbi táblázatban többet olvashat az egyes gyógyszerekről.

A gyógyszer

Sumamed

Amoxiclav

Farmakológiai csoport

Makrolid csoport antibakteriális

Antibakteriális szer a penicillin csoportból béta-laktamáz gátlószerrel

Aktív összetevő

Azitromicin

amoxicillin;

klavulánsav

Adagolás

250 mg

250/125 mg;

500/125 mg;

875/125 mg

Formanyomtatvány kiadása

kapszulák;

Por szájon át történő szuszpenzió készítéséhez;

Diszpergálható tabletták

bevont tabletták;

Por belsőleges szuszpenzióhoz;

Por intravénás injekcióhoz való oldat készítéséhez

Adagolás a gyógyszertárban

Vényköteles

Vényköteles

Gyártó

“Teva (Izrael)

“Sandoz (Svájc)

Költségek

400-800 rubel

150-750 rubel

Hogyan küzdenek az antibiotikumok a fertőzés ellen

Az antibakteriális szerek különböző hatásspektrummal rendelkeznek. Nézzük meg közelebbről az egyes bemutatott jogorvoslati lehetőségeket.

Sumamed

Sumamed

Széles hatásspektrumú makrolidcsoportba tartozó antibiotikum. Jól működik a mikrobiális világ ezen tagjai ellen:

 1. Gram-pozitív aerob baktériumok: Staphylococcus aureus meticillinérzékeny törzsei, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes penicillinérzékeny törzsei stb.

 2. Gram-negatív aerob baktériumok: Neisseria gonorrhoeae, Haemophilus influenzae, Haemophilus parainfluenzae, Moraxella catarrha

 3. s és mások.
 4. Anaerob baktériumok: Clostridium perfringens, Fusobacterium spp. stb.

 5. Egyéb baktériumok: Chlamydia

  achomatis, Mycoplasma pneumoniae, Mycoplasma hominis stb.

Az azitromicin hatásos a felső és alsó légutak, a húgyutak és a reproduktív rendszer főbb fertőző kórokozói ellen. Sok más antibiotikumtól eltérően még az intracelluláris baktériumokra, például a klamídiumokra és a mikoplazmákra is hatással van. Nem minden antibiotikum képes elérni a sejt belsejében rejtőző szervezetet.

A Sumamed egy bakteriosztatikus antibiotikum. A mikrobiális riboszómák 50S-alegységéhez kötődik, gátolja a peptidtraszlokáz enzimet és gátolja a fehérjetermelést. A baktériumok már nem kapnak anyagot a sejtfal szintéziséhez, növekedésük és további szaporodásuk leáll. A baktériumok elpusztulnak, és a személy meggyógyul. Nagy koncentrációban az azitromicin baktériumölő hatással is rendelkezik – azonnal elpusztítja a patogén baktériumokat.

Fontos megjegyezni: a baktériumok kezdetben rezisztensek lehetnek a Sumamedával szemben, vagy a kezelés során szerezhetik meg ezt a tulajdonságot. Ha az antibiotikum-terápia nem válik be, a kezelés megváltoztatására van szükség. Lehetőség van egy gyógyszer baktériumérzékenységének előzetes meghatározására tápközegeken történő tenyésztéssel – de ez technikailag nem mindig lehetséges.

A Sumamed szájon át szedve gyorsan felszívódik. A májban metabolizálódik, így biológiai hozzáférhetősége alacsony, 37%. Maximális vérkoncentráció 2-3 óra elteltével. Elhúzódó kiválasztás: a gyógyszer terápiás hatása az utolsó tabletta bevétele után legfeljebb 7 napig tart.

Amoxiclav

Amoxiclav Quicktab

A gyógyszer két összetevőből áll. Az amoxicillin egy antibakteriális szer. Számos mikroorganizmus ellen hatékony:

 1. Gram-pozitív aerob baktériumok: Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Enterococcus spp., Staphylococcus aureus (kivéve a meticillin-rezisztens törzseket), Staphylococcus epidermidis stb.

 2. Gram-negatív aerob baktériumok: Escherichia co

 3. , Gardnerella vagina
 4. s, He
 5. cobacter pylori, Klebsiella spp., Neisseria gonorrhoeae, Proteus spp., Salmonella spp., Shigella spp. stb.
 6. Anaerob baktériumok: Peptococcus spp., Clostridium spp., Bacteroides spp. stb.

A Sumameddel ellentétben az Amoxiclav szélesebb hatásspektrummal rendelkezik, de nincs hatással az intracelluláris mikroorganizmusokra.

A klavulánsav egy bakteriális enzim, a β-laktamáz gátlója. Megakadályozza az amoxicillinnel szembeni rezisztencia kialakulását. Az Amoxilav ezért ott hat, ahol más penicillinek nem – a β-laktámgyűrűt tartalmazó baktériumok fertőzéseiben – nem.

Mindkét komponens lenyelve vagy intramuszkulárisan beadva jól felszívódik és gyorsan felszívódik a véráramba. A maximális koncentráció 1 óra elteltével érhető el. Gyorsan kiválasztódik a vesén keresztül, egy kicsit a beleken és a tüdőn keresztül.

A gyógyszer hatékonyságának értékelése

A Sumamed és az Amoxiclav már régóta jelen van a gyógyszerpiacon. Hatékonyságukhoz nem fér kétség – mindkét terméket klinikailag tesztelték és bizonyítottak a fertőzések elleni küzdelemben. Az antibiotikum-használat árnyalatait az alábbiakban tárgyaljuk.

Sumamed

Az azitromicin az egyik legismertebb antibiotikum. A PubMed adatbázisban elég sok cikk található erről. Számos in vitro (in vitro) vizsgálat létezik, de vannak randomizált, betegeken végzett kísérletek is. Nézzünk meg néhányat közülük:

 1. Az azitromicin bizonyítottan csökkenti a koraszülötteknél a bronchopulmonális diszplázia kockázatát és a szövődmények kockázatát.

 2. Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy csökkenti a krónikus obstruktív tüdőbetegség súlyosbodásának kockázatát, és ajánlott a visszaesések megelőzésére. A gyógyszer megkönnyíti a hörgőasztma lefolyását is, ha bakteriális szövődmények alakulnak ki.

 3. Az azitromicin hatásosnak bizonyult a nemi szervi fertőzések kezelésében férfiaknál és nőknél. A szerzők megjegyzik, hogy a makrolid antibiotikum előnyösebb a terhes nők számára, mivel hatékonyan elnyomja a fertőzést, és ritkán okoz mellékhatásokat.

 4. Az orosz nyelvű szakirodalom szerint a Sumamed a gyermekek akut légzőszervi megbetegedéseinek kezelésében a legmegfelelőbb gyógyszer.

Amoxiclav

A PubMed orvosi adatbázisában körülbelül 160 cikk foglalkozik a gyógyszerrel. Ezek között említésre méltóak az olyan kiadványok, mint például:

 1. Az amoxicillin és klavulánsav kombinációja hatásosnak bizonyult a krónikus középfülgyulladás és arcüreggyulladás kezelésében. Aktív felhasználás a fül-orr-gégészetben felnőttek és gyermekek esetében.

 2. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a kombinált gyógyszer hatásos az állatok harapása utáni lágyrészfertőzések ellen.

 3. A Cochrane-áttekintés egyértelműen kimutatta az Amoxiclav előnyét a placebóval szemben a középfülgyulladás kezelésében.

 4. Pozitív eredményekről számoltak be, amikor a gyógyszert tüdőgyulladás kezelésére használták. A bírálók szerint azonban az adatok nem biztos, hogy pontosak.

 5. Egy Cochrane-áttekintés kimutatta, hogy a szájon át szedhető gyógyszerek jótékonyan hatnak a pyelonefritiszre.

 6. Az Amoxiclav az FDA által jóváhagyott és a WHO alapvető gyógyszerek listáján szerepel.

Használati rend

Használati minták

Az antibiotikumok indikációi hasonlóak. A gyógyszerre érzékeny baktériumok által okozott fertőzéseknél alkalmazzák:

 1. Felső légúti és fül-orr-gégészeti fertőzések: torokgyulladás, mandulagyulladás, arcüreggyulladás, középfülgyulladás;

 2. Alsó légúti fertőzések: hörghurut, tüdőgyulladás;

 3. húgyúti fertőzések: cystitis, urethritis, pyelonephritis;

 4. genitális fertőzések;

 5. Bőr- és lágyszöveti fertőzések.

A Sumamed a Lyme-kór korai stádiumában is javallott. Az Amoxiclavot az epeúti fertőzés kezelésére használják.

Az antibiotikum adagolási rendjét az orvos határozza meg, figyelembe véve a beteg életkorát, az állapot súlyosságát, a kísérő patológiák jelenlétét és a betegség stádiumát.

A kezelés időtartama az egyes gyógyszerek esetében eltérő:

A Sumamed hosszú eltarthatósági idővel rendelkezik a szövetekben, ezért rövid, 3 napos kúra formájában adják be. A gyógyszer ezután egy hétig tovább hat, és további adagolásra nincs szükség.

Az Amoxiclav gyorsan kiválasztódik a szervezetből, ezért 5-14 napos kúrára írják fel.

Ne szakítsa meg a kezelést, ne változtassa meg az adagolást, és ne hagyja abba a gyógyszer szedését! A túlélő baktériumok ellenállóvá válnak a gyógyszerrel szemben, a betegség előrehalad, és erősebb gyógyszerekre lesz szükség a fertőzés leküzdéséhez. A nem megfelelő antibiotikum-használat szövődményekhez vezet.

Óvintézkedések

Nem véletlen, hogy az antibakteriális szereket csak orvosi rendelvényre árulják a gyógyszertárban. Nemcsak a fertőzés leküzdésében segítenek, hanem az egész szervezet működésére is hatással vannak. Nézzük meg közelebbről az egyes gyógyszerek mellékhatásait és ellenjavallatait.

Sumamed

Mellékhatások:

 1. másodlagos fertőzések: gombás bőr- és nyálkahártya-fertőzések;

 2. anyagcserezavarok: anorexia;

 3. Allergiás reakciók;

 4. fejfájás, álmosság vagy álmatlanság, idegesség;

 5. látáskárosodás;

 6. fülzúgás és egyéb hallásproblémák;

 7. szívdobogás, csökkent vérnyomás;

 8. légszomj;

 9. hasi fájdalom, hányinger, hasmenés;

 10. izomfájdalom;

 11. dysuria;

 12. perifériás ödéma;

 13. általános fáradtság.

Ellenjavallatok:

 1. A termékkel szembeni túlérzékenység;

 2. 6 hónaposnál fiatalabb gyermekek.

Terhesség és szoptatás nem ajánlott.

Óvintézkedések

Amoxiclav

A gyógyszer mellékhatásait a tudományos áttekintés tartalmazza:

 1. Étvágytalanság, hányinger, hányás, hasmenés;

 2. szédülés, fejfájás;

 3. másodlagos gombás fertőzés;

 4. Allergiás reakciók.

A gyógyszerre vonatkozó utasítás szerint a mellékhatások általában enyhék és gyorsan elmúlnak.

Ellenjavallatok:

 1. egyéni intolerancia a penicillinekkel és más béta-laktám antibiotikumokkal szemben;

 2. Fertőző mononukleózis;

 3. limfoleukémia;

 4. Cholestatikus sárgaság.

A gyógyszer használata megengedett a terhesség alatt. Szoptatás alatt – legyen óvatos, mert az antibiotikum az anyatejjel kiválasztódik.

Következtetések

Fontos tények áttekintése:

 1. A Sumamed és az Amoxiclav antibakteriális gyógyszerek. A légző- és húgyúti, emésztőrendszeri és lágyrész fertőzésekre írják fel őket.

 2. Az antibiotikum kiválasztása a kiváltó októl függ. Az orvos a gyógyszert az azonosított vagy feltételezett kórokozók alapján választja ki.

 3. A Sumamed és az Amoxiclav széles körű bizonyítékokkal rendelkezik, és klinikai vizsgálatokban igazoltan hatékony.

Olvasson tovább  A jód és a Verdigris összehasonlítása | Mi a legjobb sebkezelés?
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: