Hogyan hasonlítsuk össze a labdarúgást és a kosárlabdát – hová küldje gyermekét?

Minden szülő azt szeretné, ha gyermeke erős, egészséges és magabiztos lenne. A sportórák pedig segítenek ennek a célnak az elérésében. A különböző csapatsportok nemcsak az egészségük javításában segíthetnek a gyerekeknek, hanem abban is, hogy megtanuljanak másokkal kapcsolatot teremteni, és hogy önbizalmat szerezzenek önmagukban és képességeikben.

A gyermeke számára sportágat választani azonban nem könnyű feladat. Mindegyik csapatjáték más-más feltételeket kínál, saját előnyeikkel és hátrányaikkal. És nem sok időd van a fiadra vagy a lányodra.

A szülők számára tehát felmerülhet a kérdés: “A focit vagy a kosárlabdát válasszam a gyermekemnek??”. Melyik sportág a jobb?.

Hogyan hasonlítjuk össze

A két sportágat nehéz összehasonlítani. Egyrészt minden fizikai aktivitás előnyös – javítja a fizikai erőt, a reakciót, sőt a pszichológiai tényezőket is. Másrészt a gyermek jövője a megfelelő sportklub kiválasztásán múlik, így a szülői felelősség e tekintetben nem csak nagy, hanem óriási.

A labdarúgás és a kosárlabda összehasonlításához a következő paramétereket használjuk:

 1. Pontosan mit javít ez a sport?

 2. Milyen drága a futball vagy a kosárlabda;

 3. Pontosan hogyan fogja ez a sport befolyásolni a jövőt.

Ezután összehasonlítjuk az egyes sportágak előnyeit és hátrányait, és eldöntjük, hogy hová érdemes gyermekét küldeni.

Labdarúgás

Labdarúgás

A labdarúgás az egyik legnépszerűbb sportág hazánkban. Az utóbbi években pedig egyre híresebbé vált. Oroszország adott otthont a 2018-as FIFA-világbajnokságnak, és még a negyeddöntőbe is bejutott, növelve ezzel a sportág presztízsét.

Ezenkívül szinte minden gyermek szereti a futballt. A sport a maga alulról építkező formájában a fiúk és a lányok számára egyaránt vonzó. Bármilyen tágasabb vagy tágasabb területet választhatsz a játékhoz, a kapuk és egyéb jelölések a pályán pedig az első megpillantott kövekből és botokból készülnek.

A labdarúgás is szerepel a testnevelésórákon oktatott sportágak listáján. Így minden tanuló többé-kevésbé ismeri a játék szabályait és technikáit. Általában ez egy olyan sport, amelyet a gyermek nagyon jól ismer – és ez fontos előny a kosárlabdával szemben.

A labdarúgás pozitív hatásai

Mint minden aktív sport, a labdarúgás is pozitív hatással van a gyermekek fizikai egészségére. A legjobb hatással azonban a következő szervekre, rendszerekre és tulajdonságokra van:

 1. Kitartás. Egy labdarúgó-mérkőzés másfél órán át tart. Lényegében egész idő alatt a gyereknek futnia kell. Az ilyen fizikai aktivitás nagyon jó “pumpáló” állóképesség – a jövőben egy fiú vagy lánya nem fog “elhaladni” a kemény munka előtt, vagy annak szükségessége, hogy felszaladjon a lépcsőn a nyolcadik emeletre;

 2. Láb- és medenceizmok. A labdarúgás fő fizikai aktivitása ezeket az izomrendszereket érinti. Ezért a gyermek gyorsan fog járni és futni, és nem valószínű, hogy 30 éves koráig a térdei fájdalmakra fog panaszkodni;

 3. Légzőrendszer. A másfél órás futás formájában végzett hosszan tartó fizikai aktivitás jelentősen javítja a légzőrendszert, növeli a tüdőkapacitást és javítja az oxigénfelvételt. A gyermeknek könnyebb lesz úszni és merülni, kevésbé lesz fáradt, és kisebb valószínűséggel kapja el a megfázást és a vírusos betegségeket;

 4. “Eye gaze” és mozgáskoordináció. A labda pontos elrúgásának szükségessége segít gyermekének fejleszteni a szem-kéz koordinációját, csökkenti a kínos bukfencek kockázatát, és pontosabban kiszámítja erejét.

Ezenkívül a labdarúgás pozitív hatással van a szervezet általános anyagcseréjére, a szív- és érrendszerre, valamint az idegrendszerre. De ugyanez igaz más sporttevékenységekre is.

Mennyire drága a futball?

Vegyük le a rózsaszín szemüveget. Egy gyermekfocista minden költséget visel. A családi költségvetést is be kell dolgozni:

 1. Berendezések. Gyermekének olyan futócipőre van szüksége, amely úgy illeszkedik, mint egy kesztyű. Tekintettel arra, hogy a fiú vagy a lány folyamatosan növekszik, még a legjobb körülmények között is legalább egy vagy két pár minőségi cipőre lesz szükség egy szezonban. Magas követelmények a kiváló minőségű csizmákhoz. A cipőnek strapabírónak és ergonomikusnak kell lennie. És az ilyen csizmák legalábbis nem olcsók;

 2. Utazás. A versenyek nem mindig csak a “hazai” pályán zajlanak. A szezonok, különösen a bajnokságok alatt gyermekének más városokba, régiókba vagy akár országokba kell utaznia. A jegyek, a szállás és a tagdíjak költségei érthető módon a szülők vállát terhelik;

 3. Megfelelő táplálkozás. A labdarúgás nagyon aktív sport. A gyermeknek ezért szüksége lesz az ételek által biztosított többletenergiára. És nem nélkülözheti a csirkemellet, a hajdinát és a túrót. És a jó minőségű ételek fogyasztása nem a legolcsóbb megoldás;

 4. Sportcsarnok vagy tornaterem. A futball “pumpálja” a láb- és csípőizmokat. A fennmaradó izmok (hát, karok, vállöv) harmonikus fejlődéséhez a gyermeknek külön kell edzenie.

És ez nem tartalmazza az edző költségeit.

Természetesen mindez csak akkor igaz, ha a gyermek profi sportoló akar lenni. Ha a futballt kedvtelésből űzi, és nem tagja egy sportligának, a költségek szintén lényegesen alacsonyabbak lesznek.

Jövő a hivatásos sportban

Tehát a labdarúgás pozitív hatással van a gyermekek egészségére és fittségére. De mi van akkor, ha a fia vagy lánya profi sportoló akar lenni..?

Minden ajtó nyitva áll gyermeke előtt a labdarúgásban. Mint már korábban is elhangzott, a sport nagyon népszerű hazánkban. Még a regionális mérkőzéseken is nagy figyelmet vonz a szponzorok és a hirdetők részéről, így egy profi futballista sem marad éhen.

A harmadik ligába, a PFL-bajnokságba, az FNL-bajnokságba vagy akár a Premier League-be lépve a profi labdarúgók fizetése exponenciálisan emelkedik. A sportolók díjai elérik a 7-8 számjegyű összeget! Tehát a kemény focizás és a regionális mérkőzéseken elért sikerek anyagilag is kifizetődőek lehetnek.

A labdarúgás ellenjavallt

A labdarúgásnak számos egészségügyi problémája van, amelyeket figyelembe kell venni a sportág kiválasztásakor:

 1. Asztmatikus állapotok. A nagy megerőltetés és az oxigén megfelelő és elegendő mennyiségű felszívódásának képtelensége miatt a gyermek “megfulladhat” a pályán;

 2. Instabil nyaki vagy ágyéki gerinc. Hirtelen mozdulatok esetén ficam keletkezhet, amelyet éles fájdalom kísér, és amely komoly és azonnali kezelést igényel;

 3. Lúdtalp. A lábak nem megfelelő terheléseloszlása mozgásszervi rendellenességekhez és sérülésekhez vezethet;

 4. Fekélyek. Az éles mozgások fekély kialakulásához vezethetnek, minden nyilvánvaló következménnyel együtt.

Egyéb ellenjavallatok közé tartozik a rövidlátás és bizonyos szív- és érrendszeri betegségek.

Következtetés

Tehát, ha a labdarúgásról beszélünk, a sportág nagyon ígéretes mind a gyermek, mind a szülők számára. De foglaljuk össze.

Előnyök

 • Javítja a gyermek fizikai felkészültségét;

 • Segíti a gyermekek szocializációját és megtanítja őket a csapatmunkára;

 • A profi sportolók magas fizetéseket kereshetnek.

hátrányok

 • Elég nehéz kiválasztani a megfelelő szakaszt;

 • Drága berendezések és sok extra költség.

Azonban, ha amatőr szinten gyakorolják a labdarúgást, mindezek a hátrányok “eltűnnek”, mert csak a professzionális szegmensre igazak.

Kosárlabda

Kosárlabda

A kosárlabda nem a legnépszerűbb sportág hazánkban. Természetesen szinte minden gyermek játszott már vele legalább egyszer, és az iskolai testnevelés tantervének része. Az oroszországi profi kosárlabda-versenyeket azonban nem fedik le olyan széles körben, mint a labdarúgást.

A kosárlabda nagyon népszerű az Egyesült Államokban. Ez szinte nemzeti sport. Emellett az USA-ban a kosárlabdázók nagyon híresek; gyakran más vállalatok, különösen a sportruházat- és felszerelésgyártók nagyköveteiként működnek.

Erre példa Michael Jordan. Profi kosárlabdázó, a Nike egy egész sor edzőcipő reklámarca lett, több filmben szerepelt, a Coach férfi ruha- és parfümmárka nagykövete lett… Kevés futballista büszkélkedhet ugyanilyen népszerűséggel….

Azonban, amikor kiválasztja, hogy hová küldje gyermekét, Michael Jordan példája nem a legjobb. Végül is, ez az egészségről szól, nem pedig arról, hogy Nike nagykövet legyen.

A kosárlabdázás pozitív hatásai

A kosárlabda átfogó, pozitív hatással van a gyermekek fizikai állapotára. Szinte minden szerv és rendszer fejlődik. A legfontosabb, hogy a kosárlabdázás javítja a koordinációt.

Így a kosárlabdázás gyakorlásának legmarkánsabb pozitív hatásai közé tartoznak a következők

 1. Jobb koordináció és reakcióképesség. A kosárlabdázás a test teljes kontrollját igényli. A karokat, lábakat, törzset – mind a földön, mind a levegőben – irányítani kell. Ezáltal a koordináció és a reakció nagyon pontos és villámgyors;

 2. A mozgásszervi rendszer általános javulása. A labdarúgással ellentétben, ahol a legtöbb mozdulatot csak a lábakkal végzik, a kosárlabdában a játékos a karjaival, a lábaival és az egész testével végez mozgásokat. A labda ütésekor pedig a vállöv izmai aktiválódnak a leginkább. Így a fejlődés egyenletes lesz;

 3. Javítja az “ítélőképességet” és a saját erőnk ellenőrzését. A kosárlabdázó által végzett rúgásoknak a lehető legpontosabbnak kell lenniük. Az izomzat (motoros) szintjén javítja az ítélőképességet és az erő kontrollját.

A kosárlabda nem nyújt ugyanolyan javulást az állóképesség és a légzőképesség terén, mint a labdarúgás. A mérkőzések ebben a sportágban 40 percig tartanak és általában fedett helyen zajlanak.

Mennyire drága kosárlabdázónak lenni?

A kosárlabda nem igényel nagy befektetést. A gyermek sportoló szüleinek fő kiadási tétele a lábbeli. Általánosságban azonban a következő kiadásoknak kell szerepelniük a családi költségvetésben:

 1. Cipők. A kosárlabdát edzőkben játsszák. Ezeknek a cipőknek kényelmesnek, de légáteresztőnek kell lenniük, és a párnázottságnak elég szilárdnak kell lennie ahhoz, hogy kompenzálja a hirtelen ugrásokat és landolásokat. Egy gyermeknek átlagosan 1-2 pár edzőcipőre van szüksége szezononként. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a kosárlabda a gyermek növekedéséhez vezet, így nagyobb cipőre lehet szükség. És nehéz ilyet találni;

 2. Megfelelő táplálkozás. Gyermekének D-vitaminban gazdag étrendre lesz szüksége, a kalória-, fehérje-, zsír- és szénhidrátbevitel pontos ellenőrzésével. A gyermekeknek is változatos, jó minőségű élelmiszerekből álló étrendet kell fogyasztaniuk. Bizonyos esetekben egy ilyen diéta drága lehet;

 3. Utazás. A sportesemények miatt más városokba, régiókba, tartományokba vagy akár országokba is el kell utazni. A sportegyesület pedig nagyon ritkán téríti meg a költségeket. Az utazás, szállás, étkezés és bizonyos esetekben a tagsági díjak minden költségét a szülők viselik.

A költségbecslés nem tartalmazza az edzői szolgáltatásokat, amelyekért külön kell fizetni.

Érdemes megjegyezni, hogy ezek a költségek mindegyike igaz a hivatásos sportokra. Ezek egyike sem szükséges ahhoz, hogy amatőr szinten kosárlabdázzon, vagy csak azért, hogy javítsa gyermeke fittségét. Bár a megfelelő táplálkozás és a jó lábbeli természetesen erősen ajánlott.

A jövő a hivatásos sportban

A kosárlabda nem túl népszerű Oroszországban, mint már említettük. Tehát ne számítson túlzó fizetésekre a sportolóknak – még a regionális szintű bajnokságokat is gyakran a klubok pénzéből rendezik, nem pedig a szponzorok pénzéből.

Ennek ellenére Oroszországban létezik egy profi szövetség a sportág számára – az Orosz Kosárlabda Szövetség. 70 régióban van jelen, és rengeteg klubot tart fenn. Azok a játékosok, akiknek a csapata benne van, fizetést kapnak, és a nagy bajnokságok győztesei és második helyezettjei szépen fizetnek.

Ahhoz azonban, hogy sporttudását és eredményeit pénzzé tegye, jobb, ha külföldre utazik. Az Egyesült Államokban a kosárlabdát az amerikai futballal egyenrangúnak értékelik, és sok pénzt hoz be.

Ki ellenjavallt a kosárlabdában

A kosárlabdának hasonló ellenjavallatai vannak, mint a labdarúgásnak, de ezek kiegészülnek az ízületi betegségekkel. A legjobb, ha nem csatlakozik egy sportklubhoz, ha gyermeke az alábbi állapotok bármelyikében szenved:

 1. Asztma. A kosárlabdameccseket fedett tornatermekben játsszák, ahol a levegő elég piszkos lehet. Ez azt okozhatja, hogy gyermeke “megfullad” a játszótéren;

 2. Nyaki vagy ágyéki gerinc instabilitás. A hirtelen mozdulatok elmozdulásukhoz vezethetnek, ami azonnali beavatkozást igényel;

 3. Lúdtalp. A sok ugrás és lökdösődés nem megfelelő lábmunkával mozgásszervi rendellenességekhez és sérülésekhez vezethet;

 4. Gyomor- vagy nyombélfekély. A hirtelen mozdulatok a fekély megnyílását okozhatják, ami veszélyes következményekkel járhat, akár belső vérzéssel is;

 5. A térd, a lábak és a csípő ízületeinek degeneratív betegségei. Az ugrások és a földet érések fokozott igénybevételt jelentenek a térdkalácsra.

Egyéb ellenjavallatok közé tartozik a rövidlátás és egyes szív- és érrendszeri betegségek.

Következtetés

A kosárlabda nagyszerű sport a gyermek számára, ha a szülők csapatszellemet, mozgékonyságot és pontosságot akarnak nevelni. Általánosságban azonban számos előnye és hátránya van.

Előnyök

 • Kiválóan fejleszti a koordinációt és a pontosságot;

 • Minimális költség, még professzionális képzéssel is;

 • Segíti a fittséget és a szocializációt;

 • Növeli a gyermek magasságát.

Hátrányok

 • A profi sport jövője vitatható;

 • A játékok csarnokokban zajlanak, nem a szabadban;

 • Kevés sportklub és szakmai szekció, különösen a régiókban.

Tehát a kosárlabdát akkor érdemes választani, ha csak a gyermek fizikai fejlődését szeretné javítani, nem pedig profi sportolót szeretne belőle faragni.

A sportklub kiválasztásának sajátosságai

A sportklubok kiválasztásának sajátosságai

A futball és a kosárlabda egyaránt népszerű sportág ebben az országban. Nem lehet nehéz olyan helyet találni, ahová gyermekét küldheti. Három iskolatípus a leggyakoribb:

 1. Sport “klubok” és szekciók a középiskolákban;

 2. Magán- és szakiskolák;

 3. Gyermek- és ifjúsági csapatok sportklubokban.

Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai.

Az általános iskolák klubjainak és sportosztályainak minimális felvételi küszöbértékkel kell rendelkezniük. Egy gyermek beiratkozhat oda anélkül, hogy sokat tudna a játékról, hogy bármilyen készséggel rendelkezne. A testnevelő tanár tanítja mindezt. Ezek a szakaszok is a legtöbb esetben vagy ingyenesek, vagy pusztán jelképes összegbe kerülnek a “felszerelésért”.

Két problémájuk van azonban:

 1. Alacsony szintű képzés. Az edző testnevelő tanár, aki aligha volt valaha profi sportoló, ezért a futball szabályait és jellemzőit csak tankönyvekből, televíziós közvetítésekből és egyetemi tanári kurzusokból ismeri;

 2. Igényes karrierút.

Az iskolai sportból nehéz a nagybetűs életbe jutni. A gyermeknek számos “városi”, “regionális” és “tartományi” versenyen kell részt vennie, amelyeket a labdarúgó klubok képviselői rendszeresen látogatnak. oktatás 1 A gyermeknek a “városi”, “regionális” és “tartományi” versenyeken kell részt vennie. És a legjobbak legjobbjának kell lenned ahhoz, hogy a gyermekedre felfigyeljen ez a képviselő.

A magán- és hivatásos sportiskoláknak is van egy minimális felvételi küszöbük. Elküldhetsz egy olyan gyereket, aki csak a YouTube-on látott focit vagy kosárlabdát, és az edző akkor is dolgozni fog vele.

Ezekben a szervezetekben az edzők profi sportolók, akik könnyen segíthetnek gyermekének abban, hogy igazi futball- vagy kosárlabdázóvá váljon, valamint megtaníthatják neki a játék tényleges szabályait, taktikáját és stratégiáit.

És ezeknek az iskoláknak két problémájuk is van:

 1. Drága. Az állami iskolába járás viszonylag nagy összegbe kerül a szülőknek, és gyakran félévenként kell fizetni, nem pedig egyes hónapokért és osztályokért;

 2. Ellentmondásos karrierépítés. Ha a gyermek jó eredményeket ér el, a szülőknek saját maguknak kell tovább “alkalmazkodniuk” a gyermekhez. Például jelentkezzen egy (állami vagy magán) sportklubba.

Ennek ellenére az állami iskolák fiatal sportolói szívesen felvételt nyernek a sportegyesületekbe. Hacsak a szülőknek nem kell maguknak gondoskodniuk gyermekük elhelyezéséről.

A sportklubok gyermek- és ifjúsági csapatai garantálják a gyermekek sikeres futballkarrierjét. Ha jól gyakorolod és kitűnsz benne. Sikeres juniorligás pályafutása után előléptetik a szenior csapatokhoz, és az ügynökök ott fognak felfigyelni rá.

De ez csak a sikeres sportolókra igaz. A “középszerűek” a hazai és a regionális meccsekre vannak ítélve.

Emellett a sportklubcsapatoknak van egy fontos hátrányuk:

 1. Magas belépési küszöb. Senki sem fog újoncot felvenni, a sportklubok már profik, igazi sportok… Tehát ha egy gyermek nem tud játszani, közepes eredményeket mutat, vagy nem ismeri a szabályokat vagy a taktikát, valószínűleg ki lesz téve a hidegbe.

A szülőknek fel kell készülniük a költségekre és az “utazásra” is. A gyerekeknek egyenruhát és felszerelést kell vásárolniuk, és más városokba kell utazniuk a mérkőzésekre – beleértve az utazás és a szállás költségeit is.

A legjobb megoldás először egy középiskolai vagy állami iskolai szekció, majd ha a gyermek tehetséges focista, akkor egy sportklub juniorcsapata lenne.

Jobb, ha “elküldöd” a gyerekedet focizni vagy kosárlabdázni??

A legokosabb és legbölcsebb dolog, amit egy szülő tehet, hogy tanácsot kér a gyermekétől. Vidd el egy focimeccsre, egy kosármeccsre, és kérdezd meg, melyiket szereti jobban. A játéknak mindenképpen örömet kell okoznia!

És ha nem tetszik valamelyik sportág, ne erőltesse a gyermekét, és kérdezze meg, hogy hová szeretne menni. Igen, még akkor is, ha táncolunk – ezzel nincs semmi baj. Bármilyen fizikai aktivitás javítja a gyermek alakját és egészségét, és a jövőben is kifizetődő lesz.

De azért mégiscsak hasonlítsuk össze a labdarúgást és a kosárlabdát:

Az egyik jellemzője

Labdarúgás

Kosárlabda

Jelentős pozitív hatás

Állóképesség, légzőrendszer, láb- és csípőizmok, szem-kéz koordináció

Mozgások koordinációja, reakció, “szem-szem”, mozgásszervek, a gyermek magassága

Nehéz megtalálni egy szekciót

Minden városban vannak sportklubok, és minden iskolában számos klub és egyesület működik

Kevesebb sportklub, szekció és “kör” az iskolákban

A sport költségei

Magas

Alacsony

A jövő

A sportolók magas fizetése, még a regionális bajnokságokban is

Magas bérek csak az első osztályú bajnokságok sportolóinak

De a gyermeke sportjának kiválasztásakor nem szabad erre a táblázatra támaszkodnia, hanem a gyermek saját kívánságlistájára. Mennyibe kerül az állóképesség “felpumpálása” és a különböző városokba való utazás, ha a fia vagy lánya utálja a sporteseményeket, és állandóan hiányzik az órákról?? Gyermekének olyan sportot kell űznie, amelyet szeret.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: