A DDR3 és a GDDR5 összehasonlítása | Fontos különbségek

A számítógépek grafikus kártyái folyamatosan fejlődnek, és fejlődésük ugrásszerűen halad. Úgy tűnik, hogy 10-15 évvel ezelőtt még 128 megabájt videomemória és 560 megahertzes órajelű videoprocesszor is csúcs, elérhetetlen volt a legtöbb “közönséges halandó” számára. Most RTX, 1.6 GHz-es videó processzor, 4352 CUDA mag, 12 GB memória

Az új csúcsgrafikus kártyák azonban abban hasonlítanak a régiekhez, hogy az egyszerű halandók számára is megfizethetetlenek. Tehát azoknak, akik játékgépet akarnak, de nem akarják eladni a veséjüket és az autójukat, valamilyen kompromisszumot kell kötniük. És a megfelelő modell megtalálása nem olyan egyszerű, mint amilyennek szeretné.

Valójában a közép- és alsó árszegmensben a specifikációk csatája zajlik. Rengeteg információt dobnak a felhasználó elé – magok, frekvenciák, kijelzők, videomemória… Mire kell figyelni, és mit kell figyelmen kívül hagyni??

A videokártya teljesítményét meghatározó egyik legfontosabb jellemző a videomemória típusa. Ebben a cikkben a DDR3 és a GDDR5 közötti különbséget elemezzük, és eldöntjük, hogy melyik grafikus gyorsítót válasszuk.

DDR3 szabványos grafikus memória

DDR3

A DDR3 videomemória (más néven GDDR3, Graphics DDR3) már elavult. A vele felszerelt grafikus gyorsítók 2004 és 2015-2016 között készültek. Ezután elvesztette egyetlen előnyét a következő generációval szemben – az árat. A GDDR5 grafikus kártyák olcsóbbak lettek.

A DDR3 videomemóriát általában a következőképpen jellemzik:

 1. Maximális órajele 2,5 GHz volt;

 2. Energiafogyasztás – 2V;

 3. 2 bit átvitele órajelciklusonként.

Tehát csak a kis teljesítményű grafikus kártyákba lehet DDR3 memóriát beépíteni. Persze 2010-ben ők voltak a hatalom és a tökéletesség csúcsán, de ez egy kicsit más dátum. Nem lesz képes “futtatni” a modern játékokat egy DDR3 grafikus kártyával felszerelt számítógépen.

A DDR3 egyetlen jó tulajdonsága a viszonylag alacsony ár. A 4 GB videomemóriával rendelkező konfiguráció megvásárlása 2019-ben 6 ezer rubelért több mint reális. Ugyanazért a kapacitásért és ugyanazért a grafikus gyorsítóért, de DDR5-ön a legjobb esetben is kétszer annyit kell fizetnie.

Olvasson tovább  A Cat 5e és a Cat 6 szabványok összehasonlítása - melyik a jobb és mi a különbség

Tehát, foglaljuk össze.

Előnyök

 • Viszonylag alacsony ár.

Hátrányok

 • Viszonylag alacsony teljesítmény;

 • Nagy energiafogyasztás.

A DDR3 videomemóriával rendelkező videokártyák egy olcsó megoldás, amelyet irodai és otthoni számítógépekhez terveztek. Ezek kizárólag videokimenetre használt “dugók”. Játék számítógépeken ezeken a grafikus kártyák lesz lehetséges, kivéve a régi “csempe” – projektek, amelyek megjelentek ideiglenesen 2011-2012-ig.

Emellett az úgynevezett professzionális grafikus kártyák DDR3 szabványúak. Ezeket a grafikus gyorsítókat elsősorban 3D modellek létrehozására, mesterséges intelligencia számítására és többszálú matematikai számításokra használják. Ráadásul olcsóbbak is, mint a GDDR5 modellek, így a DDR3-as konfigurációkat alacsony költségvetésű szervezetek és otthoni szerverek számára is lehet használni, amelyeken mesterséges intelligencia vagy hasonló fut.

GDDR5 szabványos videomemória

GDDR5

A GDDR5 szabványos videomemória a legújabb és legfrissebb generáció e cikk írásakor (2019. június). A videokártyák túlnyomó többsége – az olcsótól a csúcskategóriásig, a mobiloktól az asztali gépekig – integrálja ezt a memóriát. Az alapoktól kezdve kifejezetten videokártya használatra tervezték, ami nagy teljesítményt eredményez.

Az AMD 2008 óta ad ki GDDR5-alapú grafikus kártyákat. Az NVIDIA egy kicsit késett – az első eszköz, amely ezt a memóriát használta, 2010-ben jelent meg.

Általánosságban a GDDR5 a következőképpen jellemezhető:

 1. A maximális órajel frekvencia 7 GHz (de a gyakorlatban szinte soha nem fordul elő, szemben a 4-5 GHz-es frekvenciával);

 2. Energiafogyasztás – 1.5 ;

 3. 4 bit óránként.

Mindez a GDDR5-öt hihetetlenül nagy teljesítményű videomemóriává teszi. A sebesség mellett szól az is, hogy egyes játékkonzolok (különösen a PS4) és szerverkonfigurációk, amelyek maximális teljesítményt igényelnek hibatűréssel kombinálva, a GDDR5 modult “RAM”-ként használják.

Tehát, foglaljuk össze.

Előnyök

 • Nagy teljesítmény, amely megfelel a modern játékok igényeinek;

 • Alacsony energiafogyasztás.

Hátrányok

 • Viszonylag magas ár.

A GDDR5 grafikus kártyák a legújabb grafikus kártyák, amelyek megfelelnek a mai teljesítményigényeknek. A DDR3-hoz képest kétszeres feldolgozási teljesítményével a GDDR5 gyors hozzáférést biztosít a GDDR5 memóriában tárolt bármely shaderhez, könyvtárhoz vagy objektumhoz.

Olvasson tovább  A Windows 10 és a Linux összehasonlítása | Nézze meg, melyik operációs rendszer jobb

A GDDR5 2019-ben a grafikus kártyák minden osztályában – alsó-, közép- és felső kategóriában – elérhető lesz. Csak a memóriakapacitás és a mag teljesítményének kérdése. Vegye figyelembe azt is, hogy a konkrét sebesség a grafikus kártya modelljétől, gyártójától és egyéb paraméterektől függően változik.

Összehasonlítás:

Tehát a DRR3 olcsóbb, a GDDR5 pedig termelékenyebb. De nem ez az egyetlen különbség.

Hasonlítsuk össze a két szabványt:

Típus

DDR3

GDDR5

Grafikus kártya minimális ára (a DOS webáruház szerint)

2450 rubel

2699 rubel

A fenti technológia által korlátozott magas órajelek

2,5 GHz

7.0GHz

Energiafogyasztás

2.0

1.5

Összességében a DDR3 “költségvetési” jellege egyáltalán nem indokolja a megtakarítást. Most már jobb, ha GDDR5-öt választunk.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Comments: 1
 1. Mihály

  Mi a különbség a DDR3 és a GDDR5 között? Melyik a jobb választás és miért?

  Válasz
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: