USB 2 szabványok összehasonlítása.0 és USB 3.0 | jellemzők és különbségek

A számítógépek technológiai fejlődése különösen nyilvánvaló. Szinte minden évben új technológiák, interfészek, rendszerek, chipek és egyéb architektúrák kerülnek bevezetésre. A szokásos dolgok, mint például az USB, szintén érintettek.

Például az USB Type-C interfészt 2017-2018 óta aktívan alkalmazzák. A csatlakozó szimmetrikus, ovális, és egyáltalán nem kompatibilis a hagyományos téglalap alakú A-típusú csatlakozóval.

De míg a Type-C drasztikusan különbözik az A-típustól, addig az USB 2.0 és USB 3.0 nem olyan nyilvánvaló. Nézzük meg, mik ezek, és hogy megéri-e túlfizetni egy számítógépet vagy pendrive-ot az új felülettel.

USB 2.0

USB 2.0

USB 2.A 0 egy viszonylag régi szabvány. A technológiát 2000 elején vezették be, és akkoriban olyan nagy átviteli sebességet kínált, hogy a “nagysebességű” feliratot kapta.

A protokoll által szabályozott maximális átviteli sebesség 480 megabit (60 megabájt) másodpercenként. A Hi-Speed-képes eszközökön érhető el. Ilyen például a különböző pendrive-ok, fényképezőgépek, videokamerák stb.

A sebesség paramétere azonban elméleti. A gyakorlatban az átlagos átviteli sebesség körülbelül 20 megabájt másodpercenként.

A 2. szabvány kidolgozása során.0 alkotó maximális kompatibilitást akart a régi interfészekkel. Tehát ez még mindig egy négytűs csatlakozó (5 tűs a földelt eszközökön), 5 voltot és 0.5 Amper a számítógépeken. A buszvezérlő újratervezése azonban lehetővé tette az adatátviteli sebesség növelését.

Általában a jelenlegi szabvány 2.0 még mindig egy univerzális interfész, és még legalább néhány évig támogatott lesz. A vezérlők alacsony ára, a kompatibilis eszközök nagy száma és a kidolgozott kommunikációs mechanizmus teszi alkalmassá otthoni és irodai használatra.

Előnyök

 • Rengeteg kompatibilis eszköz;

 • Régebbi operációs rendszerek támogatása;

 • Alacsony tápegység vagy akkumulátor terhelés.

Hátrányok

 • Lassú.

Pontosabban, viszonylag lassú. 3. generáció.Az USB 3.0 szabvány a sávszélesség szempontjából kétségtelenül jobb, de a tényleges adatátviteli sebesség a meghajtó teljesítményétől, a fájltípustól, a fájlrendszertől és számos harmadik féltől származó paramétertől függ.

Olvasson tovább  A 3 és 4 tűs ventilátorok összehasonlítása | Fontos különbségek

USB 3.0

USB 3.0

USB 3.0 2008-ban mutatták be, és érdekes módon nem az előző generáció továbbfejlesztése, hanem teljes átdolgozása volt. még a csatlakozó kialakítása is megváltozott!

A Superspeed revíziók például kilenc érintkezőt használnak: 2 fő jelzőérintkező, 2 fő áramérintkező, 2 segéd jelzőérintkező, 2 segéd áramérintkező és – opcionálisan – földelés. Az alapok azonban ugyanott vannak, mint a 2. szabványban.0 csatlakozókkal, elérve a kompatibilitást az USB korábbi generációival.

A csatlakozóba táplált áram mennyiségét is megnövelte – most 0.9 Amper. Ezzel három teljesítményszint érhető el:

 1. Az alaplap egy csatlakozójához több eszköz is csatlakoztatható fa alakban (például egy billentyűzet az alaplapon lévő külső USB-csatlakozóval, egy kártyaolvasó a billentyűzeten és egy pendrive);

 2. Egyes eszközöknek már nincs szükségük külső tápellátásra a működéshez; minden energiájukat az interfészből nyerik;

 3. A számítógéphez csatlakoztatott mobileszközök gyorsabban töltődnek.

A felülvizsgálat fő előnye azonban a megnövekedett adatátviteli sebesség. 3. szabvány.0 szabvány szerint akár 5 gigabit (0.6 gigabájt) másodpercenként. Természetesen ez egy elméleti számadat; a gyakorlatban a fogadó eszköz képességei korlátozzák.

3. generációs interfész.0 új lehetőségeket nyitott meg a csatlakoztatott eszközök számára. Tehát a későbbi felülvizsgálatokban megtalálható:

 1. DisplayPorttal kombinálva a képernyők csatlakoztatásához;

 2. Thunderbolt-támogatás a lehető legnagyobb adatátviteli sebességhez (például külső grafikus kártyákhoz szükséges);

 3. Kétirányú áramátvitel támogatása (azaz egy master eszköz kiválasztása, amely egy slave eszközt tölt fel – például egy laptopot okostelefonról tölthet fel).

Ez még nem a fejlesztés vége. A jövőben több módot találunk a csatlakozók maximális kihasználására.

Előnyök

 • Megnövelt adatátviteli sebesség;

 • Megnövelt áram a csatlakoztatott eszközök táplálásához;

 • Lehetőség a csatlakozó további funkciókkal való felszerelésére;

 • Teljes visszafelé kompatibilitás a régi USB-család interfészeivel.

Hátrányok

 • Drága;

 • A laptop akkumulátorának fokozott lemerülése.

Különösen az USB 3 szabvány magas költségei miatt.0 a pendrive-ok és hasonló külső adathordozók árképzésében nyilvánul meg. Tehát, egy eszköz 2.0, 8 GB-os kapacitással, már 3-5 dollárért megvásárolható. És itt az ára egy ugyanolyan kapacitású, de 3.0, akkor 10-15 dollárt kell fizetnie.

Olvasson tovább  A Windows 10 és a Linux összehasonlítása | Nézze meg, melyik operációs rendszer jobb

Verziók 3.1 3.2

Az interfész továbbfejlesztése azt eredményezte, hogy a fejlesztők hardveres korlátozásokkal szembesültek. A csatlakozó egy csomó csatlakozóval való felszerelése és a régebbi iterációkkal való kompatibilitás biztosítása nem sikerült. Ezután döntöttek az újratervezésről.

Így jött létre a C-típus. Ez a típusú interfész 24 tűvel van felszerelve, amely számos további funkciót biztosít. Először is, szimmetrikus, így nem kell a pendrive-ot csavarni a telepítés előtt. Másodszor, teljes mértékben támogatja a Power De

 • és akár 20 voltos áramot is képes átvinni. Végül, a maximális áramerőssége 5 Amper!

  Igaz, a 3.0 ezek az extra funkciók nem illeszkedtek. Így jött létre két felülvizsgálat – 3.1 3.2. Sikerült további adatcsatornákat beépíteniük, így 10 gigabit maximális átviteli sebességet értek el (1.2 gigabájt) másodpercenként!

  Érdemes azonban megjegyezni, hogy az ilyen nagy sebességet támogató eszközök még nem. A meghajtó sebességének vagy a vezérlő órajelének általában van egy korlátja.

  Összehasonlítás

  Tehát USB 2.0 és USB 3.0 szerkezetileg és technológiailag különböznek egymástól. Itt az ideje, hogy összehasonlítsa őket, és kiválassza, melyik a jobb!

  Paraméter

  USB 2.0

  USB 3.0

  Végső adatátviteli sebesség

  60 megabájt másodpercenként

  600 megabit másodpercenként

  Áram az aljzaton

  0.5

  0.9

  Kompatibilitás a régebbi operációs rendszerekkel

  Windows XP és újabb Windows XP rendszerektől

  Windows 8-tól és felfelé. A Windows 7-ben az SP1-ig telepíteni kell az illesztőprogramokat

  Kompatibilis az idősebb generációkkal

  Fordított

  Fordított

  További funkciók

  Nem

  Tápellátás lehetősége (Power-over-USB, USB Power De

 • A legfontosabb előrelépések a Thunderbolt és a DisplayPort interfészeket érintik
 • ár

  Viszonylag alacsony

  Viszonylag magas

  USB 3.0 elsősorban adatátvitelre és áramellátásra szolgál. A csatlakoztatott USB-stickek, okostelefonok és egyéb tárolóeszközök gyors működéséhez szükséges. Egyes esetekben külső eszközök, például videokártyák, hangadapterek stb. csatlakoztatására is használják.

  USB 2.0 olyan eszközökben használatos, amelyek nem igénylik a legnagyobb sebességet. Még most, 2019-ben is megtalálható a legújabb billentyűzetekben, egerekben, nyomtatókban és szkennerekben. Az alacsony ár, a jó kompatibilitás és a legtöbb feladathoz elegendő sávszélesség hosszú időn keresztül releváns marad.

  Olvasson tovább  AMD Ryzen 5 vagy Intel Core i5 processzor összehasonlítás. A legjobb kiválasztása
 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: