Dolphinium: Jellemzők, fajták, árnyalatok növekedése

Az orosz kertészek és a virágfák elsajátították a különböző színek termesztését. Az egyik legérdekesebb példány a delfinium, amelyet ebben a cikkben tárgyalunk.

Leírás

Minden leírásban megemlítjük, hogy ez a növény úgy néz ki, mint a bimbók által létrehozott gyertyák. Az élőhelytől függően különböző nevek vannak, beleértve a “splitter” és a “hasiséget”. A kultúra népszerűsége annak köszönhető, hogy még nagyon hideg idők is szenved. A “Dolphinium” név a fejfájás sajátosságaihoz kapcsolódik – úgy néz ki, mint a tengeri delfin feje. És a “sprack” szó a chashelistic belül jellemző szemei ​​miatt jelent meg.

Nem számít, hogy ez a növény hívják, mindenki konvergál a véleményben Nagyszerű a téli diákok számára. És továbbá, még akkor is, ha egy hűvös nyár jön, a növény garantált, hogy felfedje az összes szépségben. Ez a körülmény a delfiniumot is teszi Túlélte az Oroszország átlagos éghajlati övezetének kertészeit.

Ezekben a régiókban nem kevesebb, mint 90 fajta Delphinium. Életének időpontja, mindenekelőtt a tényleges időjárás. Attól függően, hogy ugyanazok a növények élhetnek és 4 évet és 8 évet. Az egyszerű rügyek ezeken a színekben általában 5 szirmai van.

A Schovets közepe elfoglalja. Ilyen kombináció teszi a delfiniumot kiváló mézzel. A kultúrát a darázsok vagy a kis madarak követíthetik meg. A színező virágok diverzifikáltak. Azonban a legtöbb faj kék színű, lila buton. Mint a fehér növény, a szokásos szag erősebb.

A virágok állnak az álló Blizzes-ben. Értékük 3-10 cm. A lombozat egy virághoz hasonlít, mert az ételek az alapítvány részesedésére. Minden rész élesen élesedik. Dekoratív bokor, amelyet a bolyhosság jellemez, 2 m magasságig terjedhet.

Dolphinium Blooms ismételt. Bizonyos esetekben a szezon harmadik virágzás történik, a bokrok vágására használhatók. A kertekben főként hibrid füvet termesztenek, és természetes körülmények között megtalálhatók Délkelet-Ázsiában (elsősorban Kínában), valamint Észak-Amerikában. Megjegyzés: Az afrikai-felvidékből származó különálló fajok vannak.

Ezt szem előtt kell tartani A delfinium mérgező és mérgező anyagok megtalálhatók minden részében. Bármely munkával óvintézkedéseket kell figyelni. Amikor egy üzemrel dolgozik, elkészült, meg kell mosni a kezét. A botanikai osztályozású delfiniumok Ilok családnak minősülnek. A törpe fajták 0,5 m-re nőnek. Magas fajták elérése 2 m. A gyökérrendszer erős fejlődésére jellemző delfinium.

A cserjék nagyon elágazó rizómákkal rendelkeznek. Fokozatosan, a rizómák középső része meghal, és az oldalán fusson független növényekké. A virágzás időtartama körülbelül 30 nap, kezdete a szélességi és időjárási viszonyoktól függ.

Típusok és fajták

A delfinium-fajták két csoportra oszthatók: éves és évelő kultúra. A mezőfajok nagyon nagy népszerűséget használnak. A virágai néha 2 m magasságban emelkednek. A frigroreszkákat a frottír vagy egyszerű típusú virágokból alakítják ki. Ez történik kékes, fehér, rózsaszín és lila színezés.

A terepi delfiniumokat 1572-ről termesztik, így ezek a növények nem hozhatják ezeket a növényeket virágformákkal. A mezőgazdasági fokozatú égbolt kékes virágokat ad, amelynek közepét fehér tónusokban festjük. Qis Rose világos rózsaszín virágok. A virágzási időszak a nyárval kezdődik, az ősz elején véget ér.

A delfinium keleti és kétes fajtái hibridizációjában “Ajax”. A progenitoruktól ez a kultúra örökölte a legjobb tulajdonságokat. A futások 0,4-1 m-re nőhetnek. A lekötött levéllemezek szinte teljes mértékben megfelelnek a csábítónak. A tizedes virágzathoz hasonlóan különböző színekben vannak festve.

Az AJAX csoport keretében különböző fajtákat hoztak létre, többek között a denselyah-színt is. A virágzási időszak júliusig tart a talaj első fagyára. Ami az évelő delfiniumokat illeti, beléptek a XIX. Században. Korábban a “barlow” és a “belladonna” fajtáit kapták.

A tenyésztők további előrehaladása az évelő színes növények kialakulásához vezetett, 2-9 cm-es virágátmérővel.

Nagyon kereslet a kertészek új-zélandi delfiniumok, valamint Martinsky és Skót Hybrids. Megjelent a gazdaságban “Marfino” fajták:

 • meglehetősen nagy elődöntővirágokat adnak;
 • Tökéletesen hordozza a súlyos fagyokat;
 • Kecsesen néz ki.

  De a marfin delfinium, függetlenül attól, hogy a fajta nem ültethető magok. Inkább lehetséges, de a legfontosabb értékes jelek megőrzése nélkül. A figyelem megérdemli:

  • “Rózsaszín naplemente”;
  • “Morpheus”;
  • “Tavaszi hó”;
  • “Kék csipke”.

  Az új-zélandi fajta csoport később jelent meg, mint az összes. Ötvözi a növényeket, amelyek 2,2 m-re nőhetnek. A virágok átmérője ugyanabban az időben 7-9 cm. Az új-zélandi delfiniumok mind a frottír, mind a félig állami típushoz kapcsolódhatnak. Vannak külön növények is, amelyek hullámkapcsolt peremmel vannak.

  Az új-zélandi hibridek nem rosszak ahhoz, hogy még erős hideg legyen, és nagyon betegek. Vágja le őket problémák nélkül.

  A rendezések megérdemlik a figyelmet Zöld csavar, napos égbolt, kék csipke.

  Ami a skót delfiniumokat illeti, közé tartozik az áfonya pite, reggeli napfelkelte, édes érzés. A skót fajtát a frottír vagy a szuperhuma virágokat adja, amely vastag virágzást fejt ki.

  Bizonyos esetekben a virágok több ötven szirmokat tartalmazhatnak. A bokor magassága 1,1-ről 1,5 m-re ingadozik. A hossza hossza 0,8 m. A színező virágok változhatnak.

  A skót delfinium vonzza a kertészek figyelmét, mert sokáig fejlődik, és a vetőmag tenyésztése során meg tudja menteni a jellemző jeleket.

  Az éves delfinium vonzónak tűnik és magas, viszonylag vékony szárak. Sok virág van kialakítva rájuk. A színek lila, kék, rózsaszín színűek. A különböző éves osztályok 0,4-2 m-re nőnek. Az ilyen növények vonzó jellemzője az atipikus geometria és a nem szabványos színek.

  FONTOS: Az éves delfiniumnak nincs szirmai, helyettesítik őket Chashelistic. A hossza hossza 0,5-4 cm. A belsejében található Netics garantáltan rovarokat vonz. De Neckers nem kizárólagosan, a két szerény által alkotott mérete szirmok járulékosan kialakítva. Ezek közül speciális szemek alakulnak ki (az úgynevezett Stamody).

  A 40 fajta éves delfiniumok közül a növények szürke, fehér és fekete virágok. A különbség aggodalmak és virágzatok: A fajtákat a térfogatuk, sűrűségük, a feloldódás szinkronizálásával megkülönböztetik. Az évesek sokkal jobbak, mint az évelő kultúrák, amelyek alkalmasak az újonc virágcsökkentőkre. Könnyebb és könnyebb gondoskodni velük.

  Ha növekvő éves magvak, akkor a korábbi virágzást elérheti, mint az évelők használata esetén.

  A kulturális delfinium vonzó változata a “mágikus szökőkút”. A kertészeit gyakran termesztik. A fajta csoport gyönyörű virágai tökéletesek a csokrok kialakításához. A sertés nagyon erős, 2 m-ig virágzik. Maga a Bloomon a Terry típusú kis kékes virágokból van kialakítva.

  Ha a “mágikus szökőkút” csak száraz napokon van, akkor júniusban és júliusban virágzik. A megosztott csoport képviselői nem haladják meg a 0,6 m-t. Az ilyen delfiniumok még meglehetősen erős hidegeket is mozoghatnak. FONTOS: Csak száraz területeken kell ültetni. De a dekoratív munkában és a határok nyilvántartásba vétele, a “mágikus szökőkút” nagyon jó.

  A kertészek is vonzzák, hogy a virágból származó csokrok sokáig ne használják őket.

  “Kék csipke” – egy másik csodálatos fajta. A virágzatait a talaj fölé emeli, maximum 2 m magasságban. Mindig örömmel rengeteg lila és kék árnyalatúak okoznak. Vetés üvegházak vagy meleg üvegházak márciusban és áprilisban.

  A “Casablanca” fokozat hosszú távú delfinium, amely 1,2 m-re nő. Megkülönbözteti az expresszív heveder és vonzó fehér virágok. A félig világra vagy a frottírra vonatkoznak. Átmérő elérheti az 5 cm-t. A virágok laza golyókba vannak csoportosítva. A Casablanca gyökerei nagyon tartósak, és nem rossz a téli télen a nyitott talajban.

  Ennek a fajta Delphiniumnak a fal vagy a kerítés mentén, valamint az egységes, csoportos leszállások kialakulására szolgál. Gyakran használják a csokrok gyártásához is. A víz vázában a virágzat legfeljebb 10 napos vonzó kilátást tart. A “Casablanca” fejlődés második évében júniusban és júliusban virágzik.

  Alkalmanként, kedvező körülmények között, ismét augusztusban virágzik. A növénymagasság elérheti az 1,1 m-t. Virág átmérője – 5 cm.

  Áfonya pite – rendezés, amelynek magassága elérheti az 1,1 m-t. Áfonya pite – az egyik skót hibrid. A virágokat vastag lila hangon festik, és a szabadtéri szirmok – egyszerű kék. Vonzó kinézetű pisztácia közepén vannak. A virágosok meglehetősen tartósak és stabilak. Áfonya pite vastag frottír virágokat ad, 5-6 cm. A virágzási időszak június felével kezdődik.

  Annak érdekében, hogy augusztusban ismétlődő virágzás történt, meg kell szabadulnia a felfüggesztett hajtásoktól.

  A “Portofino” rendezése szintén magas jeleket érdemel. Ez a növény nem túl igényes a talaj jellemzői, festett rózsaszín színű különböző hang. Egy ilyen szín a delfinium évelő fajában hiányzik, ami lehetővé teszi, hogy jelentősen diverzifikálja az ültetvényeket. FONTOS: A virágzat száraz formájában a “Portofino” megtartja a vonzó megjelenést. Ez a körülménynek meg kell kóstolnia a téli csokor ismerősének. Többnyire a füves gyepen soliterként használják. De kombinálhatja más fehér és kék delfiniumokkal.

  A Pacific Giant Galahad tökéletesen eljövetel. Ez a delfinium magassága eléri a 2 m-t. Ez hosszúkás virágokat képez, június felétől az első olyan őszi napig, amely nagy hófehér virágokkal borított.

  A rendező fejlesztők kiváló hideg ellenállást tudtak elérni (-40 fokig). De a leszállás meg kell védenie a víz stagnálását, ami viszonylag meleg téli napokban is veszélyes.

  Egy másik hófehér delfinium a “királyi” osztály. Télről ellenállva sok évnyi típusú növények adnak, és 1,8 m-re emelkednek. A színek átmérője nem haladja meg a 6 cm-t. A virágzás júliusban és augusztusban esik. A kefék nagysága legfeljebb 0,5 m, kivételesen nagy, félig világszínekkel díszítik. A festészet nem csak hófehér, hanem csodálatos fényerő is.

  A vélemény alapján ítélve a “Tsarsky” delfinium tökéletes a vágáshoz. Hosszú ideig megszakad a vízben, és édes illatot bocsát ki. Fontos: A hazai éghajlatban ez a növény főként ikerként termesztik.

  A palánták márciusban és április első napjaiban kezdődnek. Az elsődleges kirakodás májusban vagy az első június évtizedben az 50×50 cm-es rendszer szerint történik. A Dolphiniums “Tsarsky” fajták rendkívül rosszul reagálnak a túlzott mennyiségű vízre, és szárításra. Az ásványi etetést szigorúan ütemezni kell.

  Egyformán jól növekszik a napsütésben és mérsékelt árnyékban Astolat megnyerte a kertészek figyelmét az atipikus színekkel. Úgy néz ki, hogy hideg, rózsaszín hangot hangsúlyoz, mintha egy könnyű ködöt fog megfordítani. És a sugárzás még mindig kitalálja. Asztolat virágok elérik a nagyon nagy összeget. A központban van egy kisebb szirmok tömege.

  A fajta ajánlott a korlátozott pasztell színekre festett kertekre. De hígíthatsz és szükségtelenül fényes, fülbemászó. A delfinium magassága Az Astolat meghaladja az 1 métert. Várjon, hogy a virágok megjelenése erőteljes hajtások esetén. Szükséges július fele. A növény nyitott lombokkal díszített. Az utcai földterületre való áttérés után az első napokban a kultúra a papnak kell lennie.

  A Darwin rózsaszín kényeztetéshez megfelelő felülvizsgálat. Ez a növény kellemes frottírvirágokat ad, három rétegre osztva. Számukra, egy tipikus csillagszerű szerkezet és koncentráció rózsaszín kúpok formájában. A színek középpontja mindig könnyebb, mint a szélük. A magasság eléri a 0,9 m-t. A virágzási időszak júniusban és júliusban esik. A kedvező körülmények között megismételhető augusztusban és szeptemberben. Garancia -35 fok garantált.

  FONTOS: A középső sávban ismétlődő virágzás nem kívánatos, mert a delfinium szenvedhet. Téli menedék csak kemény fagyokkal van szükség egy őszinte évben.

  Hogyan nőjünk?

  Tekintsük a delfinium termesztésének fő finomságait.

  Leszállás

  A delfiniumot a kertben vagy egy külön virágágyás áprilisban, májusban, augusztus utolsó napjaiban és szeptember első két hetében. A legtöbb esetben országunkban a palántákat használják. A magvaknak körülbelül 60 nappal kell ülniük a nyitott földterületek várható leszállása előtt. A középső sávban az optimális pillanat a tenyésztési palánták megkezdéséhez – március fele. A déli régiókban, hogy meg lehet csinálni, mielőtt (az február 14-28), de Szibériában, az Urál és a Távol-Keleten meg kell várni, amíg április.

  Néhány meleg helyszínen lévő kertészek próbálnak azonnal növekedni egy delfiniumot a nyílt talajon, megkerülve a palánták színpadát. De még mindig helyes, hogy megbízhatóan megvédje a fagyok és a növények ellen.

  Fontos és racionális választéka a leszállásra. Értékeli a jó világítást reggel és esti órákban. Ugyanakkor, lehetőleg a legmelegebb idő alatt, hogy árnyékot biztosítson.

  Az ultraibolya egyenes sugarai nagyon fényes szirmok kiégéséhez vezethetnek. Emiatt a növények elveszítik a vonzerejüket. Nagy jelentőség a szél elleni védelem. Ez különösen igaz a delfinium magas fajtáira, az üreges száraknak, amelyeknek még jelentéktelen nyomással megszakadnak. Amint már említettük, gondoskodnia kell a jó vízelvezetésre, és nem töltse ki a kirakodásokat.

  Ami a talajt illeti, a legjobb egy enyhén nedves vályog és homok számára. Sok szerves anyagnak kell lenniük. Előnyös semleges reakció vagy gyenge savasság. Minden négyzetre való leszállás előtt. M. Ez megtörténik:

  • 10-20 kg folyó homok;
  • 50-80 kg ásványkomplex kompozíciókból;
  • 20 vagy 25 kg komposzt (néha humusz).

   A túl gyenge talaj javítása érdekében 40-50 g ásványi anyagot helyeznek el 1 négyzetméteren, 10-15 kg valódi szerves anyagból. A savanyú földeknek meg kell ünnepelniük. A lúgos szakaszok szemcsés szürke színnel vannak. De ezen az előkészítésen nem ér véget, Még mindig 0,2 m vízelvezetést kell biztosítanunk.

   A hasát a magvakkal ültetik, gyökerekkel vagy dugványokkal való hasadással. A vegetatív módszer a leghatékonyabb karbantartási tulajdonságok. Fontos: Ne vásároljon magokat a kevéssé ismert beszállítókból. A vetőmag anyaga 20 perc lesz a halvány mangartán fertőtlenítéséhez vagy különleges készítményekben. A feldolgozás után a magokat a víz sugár alatt kell mosni.

   Ezután 24 órán át áztatott. Kis mennyiségű “epin”, “cirkon”, aloe vagy mézeslé add hozzá a vízhez. Kilépő magvak, nedves szövetbe tekerje őket, és rétegezzük a hűtőszekrénybe. Az eljárást pontosan végezzük, amíg a magok nem járnak el. Ezután a csomagot több napig tartják a napsütéses ablakpárkányon (a sötétben megvilágítják a fitolammákat).

   A növekvő edények alkalmazása Univerzális vagy zamatos talajra. A talaj önálló előkészítésével 60 percig kell fertőtleníteni a sütőben. A tartályokban lefektetett talaj kissé elhullott. És itt A magvak maguk nem ajánlottak, csak a tetejére kerülnek.

   Ezenkívül a magok elaludnak egy kis talajkeverékkel (néha helyettesíti a vermikulitot). Műanyag fedelekkel vagy átlátszó élelmiszerfilmekkel. A tizedik napokról szóló lövöldözést várhat. A teljes garancia érdekében a növényeket 6-7 napról naprakészen kell megvizsgálni. A palánták későbbi termesztése 18 és 20 fok közötti hőmérsékleten történik.

   Alapellátás

   A növekvő szezonhoz 1 dolphinium virágnak 65 liter vizet kell kapnia. De ha egy kicsit esik, hetente egyszer 7 nap alatt a bokor alatt 20-30 liter vizet önt. A pupilizálás (a kötet vágása) a virágzat összecsukása során. Kategorikusan elfogadhatatlan és felszíni öntözés, valamint a szár vagy a levelek öntözése. Ha a késő őszi száraz, a fokozott öntözés segít a növény túlélésében.

   Trim Dolphinium Meg kell érni a magasság 0,3 m. Shirling őket, amely virágozni kezdett, másolatok megőrzik néhány szárat, és korábban – 4 vagy 5. A szoliterek levágják az összes oldalsó hajtást. De egy csoportos vegyes leszállást kell hagyni.

   A téli kezdet előtt távolítsa el a 0,3 m feletti virágokat.

   Telelés

   Amint a virágzás véget ér és szárítja a lombozatot, A száraknak 0,3-0,35 m-re kell vágniuk a talaj felett. A hajtások belsejében lévő ürítéseket agyag vagy kabátot kell becsapni, máskülönben a nedvesség behatolása rothadást okozhat. Várakozás egy kisebb télre, az alsó burkolatra van szükség a bokrok szalma vagy lucfenyő tészta réteggel. Szükséges a tél kezdete előtt ásott és a csatornák körül minden növény.

   Harci betegség

   A fekete foltot permetezéssel kezeljük Tetracycled oldat. Általában a tabletta készítmény 1 liter vízben van. A puffadt harmat fungicidekkel lehet megszüntetni, a legjobbak közülük megmutatták magukat “TOPAZ” és “FUSTAZOLE”. A Ramularity megszabadul a Ramuleryosistól Standard gombaellenes szerek.

   Ha gyűrű alakú fertőzést fertőzött, csak ásni és égetni az üzemet.

   Reprodukció

   Általában a slacks meghatározza a gyökérosztást. Ehhez hároméves vagy négyéves másolatok. Máskorban a növény az eljárást rosszabb. Az ősszel a magok érlésének kezdetén végezzük. Tavasszal várni kell a friss lombozat csírázását.

   A talajból gondosan eltávolított gyökerek, így többet takarítanak meg. A delleteket úgy kell elvégezni, hogy egymás meneküljenek, és az alvó vese továbbra is fennálljon. Gondoskodni kell az ősz kezdete előtt, alaposnak kell lennie. A tél kezdete előtt a menedéknek szüksége lesz. A tenyésztési dugványok csak a tetejére kerülnek, tavasszal betakarítják őket.

   Minden szeleten van egy kis gyökérszövet. A gyökeresedés homokos tőzeg-szubsztrátumban történik. Ügyeljen arra, hogy átlátszó sapkát használjon. Várjon az eredmény 5 vagy 6 hetes. A tavasszal a stabil termesztés helyére való átvitel történik.

   Példák a kerti tervezésben

   A delfiniumot általában keverőkben használják. Ebben az esetben heterogén fajták vesznek részt, és mindegyikük egy nagy csoportot ültet. Mivel a Gibbyness nagy hajtásokkal rendelkezik, kiváló háttérként szolgálhat az alacsony dekoratív fajokhoz, például a kamilla vagy a phlox számára. De ugyanaz a növény alkalmas magas gabonafélék, liliomok, jázmin vagy barberry együttes számára. Egy másik lehetőség a kisméretű kis fajták, amelyek a mixboarder középpontjába kerülnek:

   • Floxes;
   • Írisz;
   • Egzotikus mákok;
   • Csillagfürt.

   A középső növekedés Spurr a virágágyak közepén vagy a magas rabonában. Nagyon alacsony növények azt javasolják, hogy ültetjük a járdaszegélyt vagy a virágágyást. Azt is javasolják, hogy tervezzen konténereket, raktárakat vagy sziklás kertek. Kombinálhatja a delfinium összes meglévő fajtáját rózsával.

   A kertészek biztonságosan választhatnak ilyen lehetőséget – ez még mindig bájos lesz.

   Arról, hogy hogyan növelhet egy delfiniumot a magokból, nézze meg a következő videót.

   Értékelje a cikket
   ( Még nincsenek értékelések )
   Megjegyzések hozzáadása

   ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: