A 10 legjobb sárgabarackfajta a középső zónában

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. Kiválasztási kritériumok. Ez az anyag szubjektív, nem reklám- vagy vásárlási útmutatónak szánjuk. Vásárlás előtt konzultáljon szakemberrel.

Sárgabarack (Armeniaca), a szilvafélék (Rosaceae) családjába tartozó gyümölcsfák és -cserjék képviselője. A fa magassága eléri a 8 métert, korona kerülete pedig 5-8 méter. Levelek – tojás alakúak, hegyes, élénkzöld csúcsokkal. Virágok 1 bimbónként, fehér vagy rózsaszínű, a levelek előtt nyílnak. Világos narancssárga, szilva alakú gyümölcs. A fa a termesztési körülményektől és a gondozástól függően 30-40 évig él, és 5-6 éves korától termést hoz.

A gyümölcsfák közül az A-vitamin, valamint a D-, B-, C- és E-vitamin fő forrása. A sárgabarack gyümölcsei nagyon ízletesek és egészségesek, mivel számos betegséget, köztük a rákot is megelőzik.

A sárgabarack Oroszország középső övében az utóbbi években népszerű, és sokáig nem volt egzotikus gyümölcs, de megfelelő ültetéssel és gondozással jól növekszik és gyümölcsöt terem. oktatás 1 A sárgabarack az oroszországi középső övben, az utóbbi években népszerű és nem volt egzotikus gyümölcs. Az Expertology szerkesztősége tanulmányozta a kertészek véleményét és az agronómusok véleményét, és arra a következtetésre jutott, hogy a következő fajták, amelyeket a minősítésünkben bemutatunk, különösen népszerűek.

Tanácsadás kiválasztása

A sárgabarackfajták kiválasztásakor mindenekelőtt az alábbi, e fák termesztésére jellemző tulajdonságokra kell figyelni:

 1. az e régiókban termesztett kajszibarackfajtákat helyi alanyokra kell oltani. A gyökeres kajszibarackfajták jó gyümölcsöt teremnek;
 2. Oroszországnak ebben a sávjában sárgabarackfák termesztéséhez olyan fajtákat kell választani, amelyek rendkívül fagyállóak és szívósak;
 3. mindenképpen vegye figyelembe a gyümölcsök érési idejét;
 4. immunitás a különböző betegségekkel és kártevőkkel szemben;
 5. lehetőleg önbeporzású fajtákat vásároljon;
 6. kötelező figyelembe venni, hogy a palántákat milyen oltványfajtákra oltották.

Hogyan kell ültetni és gondozni?

Mivel a sárgabarack fényigényes növény, a sárgabarack palántákat a parcella legvilágosabb helyére kell ültetni.

Annak érdekében, hogy a palánta nyakát ne érje el a víz, dombra vagy olyan ágyásba kell ültetni, amely elkerüli az árvízzel kapcsolatos problémákat.

Egy figyelmeztetés: A virágágyásokat ősszel készítik elő, a fákat pedig kora tavasszal ültetik.

Az ültetés a következőképpen történik:

 1. 0,7 méter mélységben és ugyanannyi szélességben ásson egy lyukat;
 2. Az alján a gödör 10 cm homok és finom kavics (1:10 arányban), erre a rétegre öntött 1 cm fa hamu, majd töltse ki egy másik 30 cm-es réteg trágya és termőföld, hozzáadásával kálium-szulfát (25 g per 1 m²) és szuperfoszfát (50 g per 1 m ²);
 3. A csemetét a gödörbe helyezik, földdel lefedik, egy facsapot ütnek bele, amelyhez, nem szorosan, hozzákötik a fát;
 4. Ültetéskor egyenletesen terítse szét a gyökereket, és óvatosan fedje be őket egy réteg termékeny talajjal; a szárak körül tömörítse meg a talajt;
 5. Kényelmesebb a fákat párban ültetni: az egyik kertész elhelyezi a facsemetét, megfogja, szétteríti a gyökereket, ahogy a föld borítja őket, megrázza a fát, hogy a gyökerek közötti talaj tömörödjön, a másik pedig feltölti a lyukat. Amikor a kettő együtt dolgozik, a facsemetét az ültetés és a talaj tömörítése után egy cölöphöz kötik;
 6. ültetéskor ne feledje, hogy a gyökérnyaknak teljesen a talajjal kell fedve lennie, de 7 cm-rel a talaj felső széle fölött;
 7. A facsemetét 2 vödör vízzel kell átitatni, majd a nedves talajt 5-7 cm vastag mulccsal (humusz- és tőzegréteg) kell borítani;
 8. a palánták koronáját az ültetés előtt (vagy esetleg utána) körülbelül a felére metszik meg. Ezt azért kell megtenni, hogy a gyökereknek legyen elég erejük a tápanyagellátáshoz a palánta első alkalommal.
Olvasson tovább  12 legjobb gáz kondenzációs kazán

Az ezt követő gondozás az időben történő öntözésből, metszésből, valamint a kártevők és betegségek elleni kezelésből áll:

 1. Öntözzük bőségesen, különösen nyáron (hetente kétszer), de ne öntözzük szünet nélkül;
 2. A trágyázást az ültetés után legfeljebb két évvel kell elvégezni; a legjobb a karbamid, mert ez biztosítja a talaj nitrogénellátását;
 3. a sárgabarack 2 fő betegségre hajlamos: moniliosis és klasterosporiosis, amely a virágokat, leveleket, hajtásokat és gyümölcsöket károsítja. A betegségek és kártevők elleni megelőzést ezért időben kell alkalmazni. A fákat még virágzás előtt le kell permetezni kártevők elleni szerekkel, például Agravertinnel;
 4. A tavaszi ültetés után a metszést a 2. évben, kora tavasszal kell elvégezni, mielőtt a nedv elkezd folyni. A korona megvastagodása esetén az ágakat meg kell metszeni, tekintettel a kajszibarack sajátosságára: a gyümölcs nagy része az egyéves hajtásokon és ágakon jelenik meg, ezért a nagy terméshozam érdekében ezeket a felére kell metszeni. Ez a metszés több virágrügy kialakulását segíti elő a megmaradt ágon. a túlburjánzás betakarítási veszteségekhez vezethet. A szüret utáni fiatalító metszés szintén kívánatos. A kajszibarackfák metszésének általános elvei a következők: kis koronájú, 3-4 m magas és széles fák legyenek, ugyanakkor a kártevők megelőzése érdekében meszeljük a törzset;
 5. Ősszel, a levelek lehullása után égesse el a lehullott leveleket, mivel azok ideálisak a kártevők számára, hogy átvészeljék a telet, és tavasszal újra megtámadják a fákat;
 6. a hideg telű régiókban a fiatal, 3 évnél fiatalabb kajszibarackot szigetelni kell (lapnik vagy más rögtönzött anyagok segítségével), és a törzs alsó részét be kell mártani.

Kiválasztottuk a 10 legjobb ültetésre szánt fajtát fő tulajdonságaik és erényeik alapján. Különösen: az íz, a méret, a minőség és a szállíthatóság tekintetében. A kiválasztás során különös figyelmet fordítottak a télállóságra, a betegségekkel és különböző kártevőkkel szembeni ellenállóképességre, valamint a terméshozamra, az egyéves terméshozamra és a gyümölcs megjelenésére.

A 10 legjobb sárgabarackfajta Középföldön

Jelölés Helyszín Név Értékelés
A 10 legjobb sárgabarackfajta a középföldön 1 A Vörösfejű fia 5.0
2 Jéghegy 4.9
3 Snegirek 4.8
4 Lel 4.7
5 Északi diadal 4.6
6 Kolostor. 4.5
7 Royal 4.4
8 Orosz 4.3
9 Manitoba 4.2
10 Elite hibrid I-05-6. 4.1

A Vörös-fejű fia

Értékelés: 5.0

A Vörösfejű fia

Az első fajta a Son of Red Cheek, amelyet áttekintünk. Ez a hibrid fajta a Red-cheekben és a Golden Summer fajták keresztezésének eredménye. A Son Krasnoscheeky egy szovjet fajta továbbfejlesztett változata, amely a 20. század 50-es évei óta ismert. Az első szülőtől “örökölt” pozitív tulajdonságok.

Érett sárgabarackfa, 4 m magasra nő, széles ellipszis alakú koronát képez; egy fa akár 30 kg gyümölcsöt is terem. A Krasnoshchchekogo fia öntermékeny és beporozható bármelyik sárgabarack, alycha vagy szilva fajtával, amely ugyanabban az időszakban virágzik.

Az érett sárgabarack súlya 40 g, és a petefészkek adagolásával (letörésével) akár 55-60 g súlyú gyümölcsöket is lehet kapni. A gyümölcshús lédús és sűrű. Eléggé szállíthatónak tekinthető.

A Son Krasnoshchchekogo fajta tenyésztésekor a kertészek kellemesen meglepődtek attól a ténytől, hogy rendszeresen gyümölcsöt terem, és a gyümölcsök szépek, ízletesek és nagyok. A fa gondozása szokásos, de sok helyet igényel, mert terjedelmes, szétterülő koronája van.

Előnyök

 • korai terméskötődés;
 • Nagy gyümölcs;
 • magas hozamú;
 • ellenáll a betegségeknek és kártevőknek;
 • szárazságtűrő;
 • fagyálló;
 • Nagy és elég erős fa.

Hátrányok

 • az érett gyümölcsök hajlamosak összetörni;
 • öntermékenyítő.

Jéghegy

Értékelés: 4.9

Jéghegy

A legjobb kajszibarackfajták áttekintésének folytatása – Iceberg. Az agronómus nemesítők által nemesített Kramarenko L.. és Skvortsov A.. körülbelül 30 évvel ezelőtt.

A jéghegy is az elsők között érik be. Az első betakarítás az ültetést követő 2-3 évben figyelhető meg. A fa 3,5-4 méter magasra nő, és akár 30 kg gyümölcsöt is teremhet. Mivel az Aisberg részben beporzott, a teljes termés érdekében más kajszibarackfajták szomszédságába kell ültetni. A Lel és az Alesha fajták a legjobb beporzók közé tartoznak.

Olvasson tovább  11 legjobb dízel kazánok

A gyümölcsök narancssárga színűek, enyhén pirosas árnyalattal, a gyümölcs tömege eléri a 20 grammot. Sűrű, de lédús hús, savanykás-édes ízű, a mag szépen elválik a hústól.

A tudósok és a kertészek szerint a legjobban a jó vízelvezetésű, termékeny talajokon termeszthető. Az 5-8 éves korú növényeknek folyamatosan évi metszést kell végezniük.

Előnyök

 • fokozott fagyállóság;
 • gyümölcsök, finom ízzel és illattal;
 • magas hozamú;
 • korai terméskötődés.

Hátrányok

 • Nem fogékony a gombabetegségekre;
 • Nem tűri a magas páratartalmat és az árnyékot;
 • A fajta rendszeres trágyázást igényel.

Snegirek

Értékelés: 4.8

Snegirek

A következő sárgabarackfajta a Snegirek. Ismeretlen szakember által nemesített és a szövetségi nyilvántartásban nem szereplő fajta. De nagy a kereslet a kisbirtokosok körében.

A kertészek visszajelzései szerint: -40 fokon sem fagy meg, jól fejlődik és gyümölcsöt terem. Nem fél a tavaszi fagyoktól. Kicsi, tömör fa, 2 m magas, sűrű koronával és akár 15 kg terméshozammal. A termés a telepítés után 3-4 évvel következik be, a betakarítás augusztus 15-én kezdődik.

Gyümölcsök, közepes méretűek, nem nagyok, legfeljebb 20 g, kerekded alakúak, sötét krémszínűek, az oldalukon vöröses színnel. Cukortartalma 9%, íze édes és aromás, de a vastag héj miatt a gyümölcsnek enyhe kesernyés íze van. Hűtés nélkül tökéletesen tárolható több mint 1 hónapig. Frissítésre ajánlott, és gyümölcslevek, pürék és egyéb tartósítószerek készítéséhez használják.

Előnyök

 • magas fagyállóság;
 • a fa nem nagy méretű;
 • Édes és ízletes gyümölcsök;
 • igénytelen;
 • egynyári gyümölcsös.

Hátrányok

 • nem tűri a magas páratartalmat;
 • ellenálló a betegségekkel szemben;
 • közepesen késői fajta.

Lel

értékelés: 4.7

Lel

A Lel sárgabarackfajta gyakran nem nő magasabbra 3 méternél. Ez a tulajdonsága előnye más fajtákkal szemben, és lehetővé teszi, hogy a fa jobban átvészelje a téli hideget. A Lel egy hibrid fajta, amely az ültetés után körülbelül 3 évvel kezd termést hozni.

Egyszerre érnek, de nem túl nagyok – 10-12 grammosak, sárga színűek és finom héjúak. Alkalmas friss és tartósított (gyümölcslevek, pürék és kompótok) előállítására.

A vélemények szerint: kiváló fajta az amatőr kertészek számára, amely kiváló ízével különbözik más fajtáktól, könnyen gondozható és nem hagyja a tulajdonost termés nélkül.

Előnyök

 • kompakt fa;
 • igénytelen;
 • Jó fagyállóság, még virágzáskor is;
 • Gyorsan növekszik egy új helyen;
 • szárazságtűrő;
 • korai lejárat.

Hátrányok

 • alacsony, inkább közepes hozam;
 • A gyümölcsnek nagy magja van.

Triumph Northern

Értékelés: 4.6

Északi diadal

Nagyszerű tudóstársunk, agronómus és növénynemesítő I. . Michurin megkezdte a munkát az Oroszország középső övében akklimatizálható, fagyálló kajszibarackfajták nemesítésén. Az egyik ilyen volt az északi Triumph. Erős fa, magas, dús koronával. Az ültetést követő 4. évben kezd termést hozni, a következő években a terméshozam eléri a 60 kg-ot.

A gyümölcsök július 15-től érnek, ovális alakúak, legfeljebb 55 g-osak, enyhén pelyhes, kellemes világos narancsszínűek, az oldalán pirosas színűek. A hús zsenge, lédús és édes.

A kertészek és a gyümölcstermesztéssel foglalkozó agronómusok nagy elismeréssel beszélnek erről a fajtáról, amely rendkívül ellenálló a különböző gombabetegségekkel szemben, és nagyon jól bírja az orosz kemény teleket.

Előnyök

 • kellemes ízű;
 • korai terméskötődés;
 • Önbeporzó;
 • immunis a kártevőkkel és betegségekkel szemben
 • fagyálló.

Hátrányok

 • a terméskötés periodicitása.

Monastyrsky.

Értékelés: 4.5

Monasterean

A fa átlagos magasságú (legfeljebb 4 méter), a Monastyrsky sárgabarack koronája gömb alakú, nem sűrű, a gyümölcsöket augusztusban szedik. Első betakarítás 4 évvel az ültetés után.

A gyümölcsök kerekdedek, hosszúkásak, 30 g tömegűek, citromszínűek, vörösesbarna színűek. A gyümölcshús lédús, gazdag-édes ízű. Jó gyümölcsszállíthatóság. Friss formában és különböző befőttek készítésére egyaránt felhasználható.

A vélemények szerint ezt a fajta sárgabarackot a kertészek és a házi telkek tulajdonosai szeretik a fagyállósága, a különböző betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenállása, valamint a nagy, ízletes és illatos gyümölcsök miatt.

Előnyök

 • öntermékeny;
 • magas hozamok;
 • nagyobb fagyállóság;
 • szerény;
 • ellenálló a betegségekkel szemben.

hátrányok

 • késői érésű fajta.

Tsarskiy

Értékelés: 4.4

A cár

A Carskiy sárgabarackfajtát 1986-ban fejlesztették ki a tudósok a L. . Kramarenko & A. . Skvortsovym. A szövetségi nyilvántartásban 2004-ben szerepel. A cárszkij barackfajta közepes méretű fa, és alacsony magassága (legfeljebb 4 méter) megkönnyíti a betakarítást. Az ültetést követő 3. évben terem, a többi fajtától lassú növekedésében különbözik, nem sűrű a koronája. A termesztéstől, a gondozástól és az időjárási viszonyoktól függően a termő és a nem termő évek váltakoznak. A termés súlya fánként 40 kg, és az ültetés után 6-7 évig tart.

Olvasson tovább  Top 15 szőlőfajta

A gyümölcsök sötét narancssárga színűek, enyhén szőrösek, korán érnek. A gyümölcshús élénk narancssárga, nagyon lédús, savanykás-édes, közepes méretű, súlya kb. 15 g. A dietetikusok azt javasolják, hogy egyenek friss. De konzerv is készíthető. Jó szállíthatósága miatt sok kertész termeszti ezt a fajtát eladásra.

A véleményeket figyelembe véve a Tsarskiy fajta megfelel a nevének, jól tűri a fagyot, de jobb, ha a kert déli oldalára ültetjük.

Előnyök

 • Önbeporzó;
 • magas hozam
 • stabil termésképződés;
 • korai érésű gyümölcs.

Hátrányok

 • nem tűri a tavaszi fagyokat.

Rossiyanin

Értékelés: 4.3

Orosz

A Rossiyanin kajszibarackfajtát az Észak-Kaukázusban nemesítették, de Oroszország középső övében tökéletesen terem és termést hoz. akár -30 Celsius fokos fagyot is kibír. A fa 4-4,5 m magasra nő, koronája dús, nem zavarja a betakarítást.

Az első gyümölcsök az ültetést követő 4. évben érnek be, és az 5. évtől kezdődően a terméshozam jelentősen növekszik. Közepesen korai fajta, nyár közepén érik. Ültetésénél figyelembe kell venni, hogy nagyon erős gyökerei vannak, amelyek messzire nyúlnak a koronától, ezért a többi fától távolabb kell ültetni.. Tekintettel erre a jellemzőre.

Gyümölcs – kerek, kissé lapított, nagy (60-65 g), sötétsárga színű, enyhén pirult, illatos, lédús és édes. Friss fogyasztásra ajánlott, mivel a feldolgozás során veszít ízéből és édességéből.

A különböző weboldalakon közzétett vélemények szerint a fajta jól fejlődik és gyümölcsöt terem az átlagos orosz régió instabil és hideg éghajlatán. Kiváló terméshozammal (akár 70 kg), valamint ízletes és lédús gyümölcsökkel örvendezteti meg gazdáit.

Előnyök

 • fagyálló;
 • Édes és lédús gyümölcs;
 • magas hozam;
 • betegségeknek és kártevőknek ellenálló.

Hátrányok

 • nem hosszú tárolásra.

Manitoba

Értékelés: 4.2

Manitoba

A manitobai sárgabarackfajta, egy kanadai válogatás, az utóbbi időben egyre népszerűbbé válik. Széles körben használják Oroszország középső övében. A fa akár 5 m magasra is megnőhet; koronája nagy és sűrű, ezért további metszést igényel.

A termés 4-5 évvel az ültetés után kezdődik, a kajszibarack érése július 15-20-án kezdődik. A gyümölcsök tömege 40-50 g, nagy, hosszúkás alakúak és élénk narancssárga színűek.

Felhasználás: aszaláshoz, kompót főzéshez, lekvár, dzsem, dzsem.

A kertészek beszámolói szerint a betegségek megelőzése érdekében célszerű kora tavasszal réz tartalmú készítményekkel permetezni a fákat, és a rügyek kinyílása előtt nitrofennel permetezni őket.

Előnyök

 • fagyállóság;
 • magas betegségekkel szembeni ellenálló képesség;
 • nagy gyümölcsök;
 • korai érés;
 • jól tűri a kedvezőtlen időjárási körülményeket.

Hátrányok

 • A korona formázást és ritkítást igényel.

Elite hibrid I-05-6.

Értékelés: 4.1

Elite hibrid I-05-6

Befejezi felülvizsgálatunkat Elite hibrid I-05-6 által kiválasztott Golubev P.. – Ezt a sárgabarackot az Original és a Northern Triumph keresztezésével nemesítették. Fa – kis termetű, de erős, erős hajtásokkal és nagy levelekkel, tömör, 3-4 m magas. Szállított érlelés. A fajta terméshozama magas és stabil.

A lédús, kemény és édes paradicsom viszonylag nagy (35-40 g), sima, gömbölyded, sárga-narancs színű, barackos ízű. A mag kicsi és sima, de nem különül el jól a gyümölcshústól. A gyümölcsök szállíthatóak, ellenállnak a repedéseknek, és sok más fajtához hasonlóan alkalmasak friss és feldolgozott élelmiszerek előállítására.

a tanyasi parcellák tulajdonosai a gyümölcsminőség szempontjából az egyik legjobb fajtaként emlegetik ezt a fajtát.

Előnyök

 • Magas fagyállóság;
 • betegségekkel szembeni ellenállás;
 • magas terméshozamú fajta;
 • egynyári gyümölcsös.

Hátrányok

 • Ez a fajta részben önvirágzó.
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: