A 12 legjobb burgonyafajta Középföldön

*A szerkesztők szerint a legjobb. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem minősül vásárlási ajánlásnak. Vásárlás előtt szakértői tanácsadásra van szükség.

A burgonya a legtöbbet termesztett növény és a legnépszerűbb zöldség, és Dél-Amerikában őshonos. Az oroszok Nagy Péternek köszönhetően ismerhették meg, aki elősegítette a megjelenését hazánkban. Eleinte nem mindenki ízlésének megfelelő volt, de fokozatosan a belőle készült szokatlan finomságok a nemesség kedvenc csemegéjévé váltak. Ma már egyetlen család sem tudja elképzelni mindennapi és ünnepi menüjét a burgonyán alapuló különféle ízletes ételek nélkül. Főzve, sütve, sütve, töltve és pürésítve. Tökéletes halhoz, húshoz és minden ételhez, bár önmagában is finom.

A gumók kerek, hosszúkás, körte alakúak, dió nagyságúak és akár fél kilogrammosak is lehetnek; a héj fehér, rózsaszín, lila vagy homokszínű; a hús havas, krémszínű vagy sárga. Hasznos tulajdonságai elsősorban az aminosavaknak és az ásványi anyagoknak köszönhetőek. A burgonya csökkenti a koleszterinszintet, és szerepel a gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvedők számára kialakított étrendekben. Semlegesíti a savakat, ezért köszvényeseknek, ízületi gyulladásban és arthrosisban szenvedőknek ajánlott. A növényt széles körben használják a megfázás elleni főzetekben és tapaszokban. A nyers pépet égési sérülésekre és sebekre alkalmazzák, mivel erős gyógyító és nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik.

Sokféle burgonya létezik. Nem mindenki univerzális és alkalmas minden éghajlatra. Íme a 12 legjobb fajta különböző termesztési időpontokkal, amelyek ideálisak Oroszország középső övéhez. a kiválasztás a szakemberek véleménye és a kertészek visszajelzései alapján történt.

A legjobb burgonyafajták midland számára

Jelölés hely fajta értékelés
A legjobb korai burgonyafajták Középföldön 1 Rosara 5.0
2 Bellarosa 4.9
3 Szerencse 4.8
4 Vörös skarlátvörös 4.7
A legjobb középérésű burgonyafajták középhegységek számára 1 Adretta 5.0
2 Nyevszkij 4.9
3 Aurora 4.8
4 Tulewski 4.7
A legjobb késői érésű burgonyafajták Középföldön 1 Lorch 5.0
2 Asterix 4.9
3 Zsuravinka 4.8
4 Picasso 4.7

A legjobb korai burgonyafajták Középföldön

Rosara

Értékelés: 5.0

ROSARA

A korai érésű fajták között a német szelekció eredménye, amely ideális a középső övezetben való termesztésre. A terméshozam független az időjárási körülményektől. Stabil minden évben egy növény terméshozama akár 18-20 kiválasztott gumó, és 1 sot 500 kg vagy annál is több. Félig felálló, közepesen bokros. ovális, szabályos alakú gumók. A fajta sajátossága – minden gyökérnövény azonos méretű, mintha kalibrálták volna őket. Sekély, ritkás szemek. Héja finom rózsaszínvörös vagy korallszínű. Sárga hús.

A “Rosara” azon kevés fajták egyike, amelyek ellenállnak mindenféle betegségnek. A száraz időjárás és a tartós túlöntözés nem zavarja. Bármilyen típusú talaj használható. Az eltarthatósági idő magas, nem rothadnak el. 99%-os piacképesség.

A vélemények szerint nagyszerű az ízük. A burgonyát főzésre, sütésre és salátákhoz használják. A fajta nem igényel gyakori ültetési anyagot. A termelékenység akár 5 évig is stabil marad.

Előnyök

 • kiválasztott, azonos méretű gumók;
 • alacsony keményítőtartalom;
 • Immunis minden betegségre;
 • ökológiai plaszticitás;
 • Hosszú eltarthatósági idő.

Hátrányok

 • nem található.

Bellarosa

Értékelés: 4.9

BELLAROSA

A minősítés második jelöltje – az Ural és az ország közép-európai részének sok kertészének kedvence. A nagy terméshozamú fajtát német tudósok nemesítették ki. Korai érettséget és magas terméshozamot biztosít. A tenyészidő legfeljebb 50 nap. 1 bokorból 1,5 kg válogatott burgonyát lehet kapni, 1 sotkából 330-400 kg-ot. Az ovális, lapított, kevés, nem jól látható szemű gumókat vékony rózsaszín vagy halványpiros héj borítja. Átlagosan 100-200g, de néhány óriás példány súlya akár 800g is lehet.

Világossárga hús, morzsalékos. A burgonya kiválóan alkalmas főzésre, különösen burgonyapüréhez. Bár más ételek is ugyanolyan jók. Nagyon jól bírja a szélsőséges hőmérsékletet és a száraz vagy esős nyarat. Rendkívül ellenálló a fonálférgekkel, fitoftórával, rühösséggel és vírusokkal szemben. Az eltarthatósági idő magas. Nem rothad a tárolás során.

Olvasson tovább  A 12 legjobb uborkafajta savanyításhoz

A bokor magas, szétterülő, nagy lila virágokkal és nagyon nagy levelekkel. A burgonya minden talajtípusba ültetve jó termést ad. Nem törődik a savassággal vagy a talaj minőségével. Azok a kertészek, akik már régóta ezt a fajtát választják prioritásként, azt tanácsolják azoknak, akik még nem próbálták ki az üzleti életben.

Előnyök

 • Évek óta kipróbált és bevált fajta;
 • extra korai érés;
 • ellenáll az alacsony hőmérsékletnek;
 • Magas ízhatás;
 • immunis a betegségekre; – toleráns a betegségekkel szemben.

Hátrányok

 • nem található.

Szerencse

Értékelés: 4.8

LUCK

A rangsor harmadik helyét egy orosz tenyésztők által nemesített fajta foglalja el. Magas terméshozamú, még a vegetáció szempontjából kedvezőtlen évszakokban is. 1 hektáronként legfeljebb 500 kg gumó, világos homokszínű és vékony héjú, hófehér hússal. 1 bokron akár 20 darabot is érlel, amelyek átlagos súlya 150-200 gramm között mozog. A “szerencse” nemcsak a középső övben, hanem a Távol-Keleten is gyakori.

A fajta rendkívül ellenálló a következő kártevőkkel és betegségekkel szemben: fitoftóra, nedves és száraz rothadás, közönséges rüh, fekete láb, rizoktoniózis, mozaikvírusok. Az időjárás minden szeszélyét elviseli, beleértve a szárazságot és a heves felhőszakadásokat is. A termelők szerint a növény hosszú élettartamú, ellenáll a mechanikai igénybevételnek, nem rothad el. A burgonya finom ízű, nem fő ki, bármilyen ételhez felhasználható.

Közepesen bozontos, szétterülő fejjel. Keményítőtartalom 12%. Az ültetést akkor ajánlott elkezdeni, amikor a talaj jól felmelegedett.

Előnyök

 • tartósan magas hozamok;
 • gyengén hámozott;
 • Alkalmazkodik a szélsőséges időjárási körülményekhez;
 • Minden talajtípusra:
 • ellenálló a legtöbb betegséggel szemben.

Hátrányok

 • fogékony a fonálférgekre.

Vörös skarlátvörös

Értékelés: 4.7

VÖRÖS SZARLETT

A negyedik jelölt ebben a minősítési kategóriában a holland tenyésztők büszkesége, amely jól alkalmazkodott Közép-Oroszországban, valamint a déli és nyugat-szibériai régiókban. Különlegessége a kis, kompakt, alacsonyan növő bokrok, amelyekből 15-20 gumót takarítanak be. Az 1 hektár földterületre vetített 80 g-os átlagsúlya akár 400 kg egyenes, hosszúkás gyökérnövényt is termelhet. Halványkéktől a mályva színűig terjedő bőr. Sárga, vastag hús. A szemek kicsik és sekélyek.

jól alkalmazkodott a szélsőséges időjárási körülményekhez; – a fajta nagyon jól teljesített a sütés és a sült krumpli sütése során. Jó ízű tulajdonságok. Szárazságtűrő és nem érzékeny a fonálférgekre, a rühre, a rákra, a vírusokra, és minimális védelmet igényel a fertőzés ellen.

A kertészek “kiválónak” minősítik a nagy termőképességű fajtát. Egyesíti magában a burgonyában megbecsült összes tulajdonságot: nagy terméshozam, szilárdság és íz. A növény még a kedvezőtlen vegetációs időszakokban is jól teljesít. A gyorséttermi gyártók a legjobb sütési tulajdonságai miatt választják. Az Orosz Föderáció állami nyilvántartásában szerepel.

Előnyök

 • egyenletes, egyenletes gumók;
 • Magas bokoronkénti hozam;
 • jó immunitás;
 • szárazság- és hőálló;
 • hosszú eltarthatósági idő.

Hátrányok

 • Nem ellenálló a fitoftórával szemben.

A legjobb középérésű burgonyafajták Középföldön

Adretta

Értékelés: 5.0

ADRETTA

Az első fajta ebben a minősítési kategóriában egy német szelekció, amely tökéletesen alkalmazkodik hazánk középső övének körülményeihez. Több mint két évtizeddel ezelőtt nemesítették, és még mindig az egyik legjobbnak tartják, megelőzve a többi fajtát az íze miatt. Közepes keményítőtartalma miatt főzéskor finom, morzsalékos állagú. A burgonya minden ételhez alkalmas. Kiváló íze elnyerte az ínyencek tetszését, és jelenleg ez a legjobb sárga húsú asztali fajta.

A növény nagy, felálló bokorral rendelkezik. Gumók ovális, sima. Durva bőr, homoksárga. A szemek kicsik, kevesen vannak. Egy csíra súlya átlagosan 130 g. Maximális hozam – 450 kg per 1 sotka. Az “Adretta” népszerűségre tett szert mind a kertészek, mind a gazdák körében, mivel meglehetősen szerény, stabil termést biztosít bármilyen talajtípuson és különböző időjárási körülmények között.

Egy másik előnye a jó tárolási minőség. A burgonya tavasz végéig tárolható, minimális romlási arány mellett. Még fagy hatására sem alakul ki kellemetlen, jellegzetes édes íze.

Előnyök

 • nagyfokú piacképesség;
 • kiváló íz;
 • A vírusos betegségekkel szembeni ellenálló képessége;
 • alkalmazkodóképesség minden körülményhez;
 • könnyű ápolás.

Hátrányok

 • nem található.
Olvasson tovább  27 legjobb búvárszivattyúk

Nyevszkij

Értékelés: 4.9

NEVSKY

Második hely a rangsorban – a hazai kiválasztás eredménye, amelyet a kertészek és a gazdák körében az egyik legnépszerűbb fajtának tartanak. Az 1976-ban nemesített fajta még mindig ugyanolyan jól teljesít, mint sok új fajta a magas minőségi jellemzői miatt. A statisztikák azt mutatják, hogy a burgonya termőterületének mintegy 26%-át ezzel a fajtával művelik. Az 1 hektárra jutó hozam eléri a 600 kg-ot. Akár 15 gumó, növényenként 100-130 gramm tömegű gumó is lehet. Lapos, ovális alakú, sima, vékony héjú. Fehéres hús. Szemek vörösek, kevés számúak, nem mélyülnek el.

A fajta univerzális, és az ország minden területén ültetésre ajánlott. Rendkívül ellenálló a betegségekkel szemben, jól reagál a kedvezőtlen időjárási változásokra, minden talajtípuson alkalmas palántáknak. A növény az erős gyökérzetnek köszönhetően szárazságtűrő. A betakarítás során általában jól tűri a mechanikai igénybevételt, a baktérium- és gombabetegségek nem érintik. Különösen meleg időszakokban a levelek csövekbe göndörödnek, hogy csökkentsék a párolgást.

A burgonya íze nagyon finom. nem morzsolódik, megtartja az alakját, könnyen hámozható és mosható. Az alacsony keményítőtartalom miatt a hámozott gyökerek sokáig nem sötétednek el. Termelékenység – 95%. a gumókat tavaszig tárolják.

Előnyök

 • sokoldalú fajta;
 • magas hozam
 • szárazság- és hőálló;
 • tisztítás után nem sötétedik el;
 • nem fogékony a betegségekre.

Hátrányok

 • korai gumócsírázás.

Aurora

Értékelés: 4.8

AVRORA

A harmadik helyezést szakértőink a hazánkban nemesített, nagy piaci értékű fajtának, a közismert “Red-eye”-nek ítélték. Magas bokrosodás és nagy, élénkzöld levelek jellemzik. A terméshozam 390-416 kg/hektár. növényenként 25, egyes években akár 40 tömören elhelyezkedő gyökérzet is lehet. A gumók oválisak, közepes méretűek. Héja rózsaszínesbarna. A szemek kis vöröses színűek. Krémes hús.

Jó ízű és állagú asztali fajta. A burgonya jól alkalmas a pörköléshez. Vágás után nem sötétedik. A sima és sima gumók miatt könnyen hámozhatóak. “Az Aurora rendkívül ellenálló a rákokkal, fonálférgekkel és a fitoftórával szemben. Alkalmazkodik minden időjárási körülményhez, így még kedvezőtlen vegetációs időszakokban is egyenletes termést biztosít.

Az eltarthatósági idő magas. A burgonya nem rothad, tavaszig feküdt. Jól tűrik a mechanikai kezelést. nem fogékony sem a gombás, sem a bakteriális fertőzésekre.

Előnyök

 • rendkívül jól értékesíthető fajta;
 • egyenletes méretű, lapos gumók;
 • szárazságtűrés;
 • Kiváló íz tulajdonságok.
 • Jó betegség-immunitás

Hátrányok

 • nem találtak.

Tulewski

Értékelés: 4.7

TULEVSKY

A kategória negyedik jelöltje egy jó piacképességű orosz fajta. 10 évre választották ki. Az időjárástól és a gondozástól függően hektáronként átlagosan 300-400 kg burgonyát takarítanak be. Legkedvezőbb körülmények között – 500 kg. Rövid szárú bokrok, közepes magasságúak. Hosszúkás gumók homokszínű héjjal és sárga hússal. Sekély, ritkás gyökérlabdák. A gyökértermés átlagos tömege 150-250 g, de elérheti a fél kilót is.

Az ízt kiválónak ismerik el. E mutató alapján számos jól ismert fajtát felülmúl. A burgonya mindenféle feldolgozásra alkalmas. Burgonyapüréhez, salátákhoz, levesekhez, gyorséttermi ételekhez választják őket. A fajta jó betegségekkel szembeni ellenálló képességgel rendelkezik. Minden környezeti feltételhez alkalmazkodik. Megbirkózik a szárazsággal, a magas páratartalommal, a hőmérséklet-ingadozással.

A burgonya jól tárolható, nem rothad. Igénytelen a talajjal szemben, nem igényel műtrágyát. A Midland dacha-tulajdonosok véleménye szerint ez az egyik legjobb, magas hozamú, univerzális fajta.

Előnyök

 • kiváló hozamok;
 • Magas immunitás a fertőzésekkel szemben;
 • mindenféle ételhez alkalmas;
 • igénytelen a talajjal és az időjárással szemben;
 • Hosszú tárolás.

Hátrányok

 • gyengén ellenálló a fonálférgekkel szemben.

A legjobb kései burgonyafajták midland számára

Lorch

Értékelés: 5.0

LORH

Értékelésünk méltó vezetője – a híres szovjet tenyésztő által nemesített asztali fajta A.. Lorchom 1922-ben. Hazánkban minden zöldségtermesztő ismeri, és sok kertész és gazdálkodó szereti ökológiai plaszticitása, kiváló íz- és eltarthatósága, betegségekkel, vírusokkal és kártevőkkel szembeni immunitása miatt. Magas, felálló bokrok. Gumók oválisak, hosszúkásak, súlyuk 100-115g. Egy fürt 9-11 rügyet tartalmaz. Egy parcellánként 300-350 kg stabilan összegyűjtve. Kedvező évszakban – 400 kg. Sima bőr, fehér hús.

Minden célra alkalmas fajta, minden kulináris kezeléshez ajánlott. Kereskedelmi forgalomban keményítőgyártásra használják. A gumók könnyen hámozhatók, vágás közben nem sötétednek el. Az eltarthatósági idő magas. A burgonya érzékeny a mechanikai stresszre, akár nyáron is tárolható. Nem igényel talajt és nem igényel különleges gondozást.

Olvasson tovább  A 12 legjobb polikarbonát üvegház a vidéken

Koruknak köszönhetően a burgonya nemcsak a középső zónához alkalmazkodott. Hazánk különböző éghajlati övezeteiben termesztik. Az európai termelők körében is népszerű.

Előnyök

 • A gumók laposak és simák;
 • hosszú pihenőidő;
 • ipari célokra használják;
 • nem bánja a rossz időjárási körülményeket;
 • ellenálló a vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal szemben.

Hátrányok

 • nem található.

Asterix

Értékelés: 4.9

ASTERIX

A rangsor második helyét egy holland szelekciójú burgonya foglalja el, amely kiváló ízzel és terméshozammal rendelkezik, ami kiemelte a többi elit késői érésű burgonyafajta közül. A chips- és sültkrumpli-gyártók széles körben használják, mivel a sütés során nem veszíti el az alakját és nem sötétedik el. A fajta jól tűri a mechanikus betakarítást, ezért alkalmas mezőgazdasági termesztésre. A betakarítás a 130. napon történik, bár az első vágás a 100. napon is elvégezhető.

Kompakt, felálló növény, mérsékelt lombozatú. Betakarítás 1 bokronként 8-12 db 60-110 g-os gyökérnövényt takarítunk be. Hosszúkás, ovális, egyenletes alakúak. A bőr élénkpiros és érdes tapintású. Kevés sekély szem. Halványsárga hús. Minden talajra alkalmas, nem igényel további műtrágyát.

Hosszú tárolási idő. Késő tavaszig megtartja a termést csírázás nélkül. A burgonya ellenáll a mechanikai igénybevételeknek, és nem okoz sötét foltokat az ütés.

Előnyök

 • A legjobb fajta sütéshez;
 • a gumók jó minőségű, piacképes minőségét;
 • Immunis a vírusokkal és betegségekkel szemben;
 • kiváló tárolhatóság;
 • Szárazságtűrő.

Hátrányok

 • nem található.

Áfonya

Értékelés: 4.8

ZHURAVINKA

A rangsor harmadik helyezettje egy olyan fajta, amelyet fehérorosz nemesítők holland és lengyel növények keresztezésével állítottak elő. felálló, rövid, gyéren terjedő, több gumóból álló, rövid, gyéren terjedő. A gyökérlabdák átlagos száma 25, de gyakran 35-40 vagy több is lehet. Kerekdedek, egyenletes távolságra vannak egymástól. Kis szemgolyók. A héja piros, a húsa világossárga. Sima felületüknek köszönhetően könnyen elválaszthatók és lehúzhatók.

Kiváló ízű és zamatú asztali fajta. Bármilyen típusú feldolgozásra alkalmas. A burgonyát iparilag chipsek, keményítő, gyorséttermi ételek készítésére használják. A hús vágáskor nem sötétedik el. Főzés és sütés közben megtartja alakját anélkül, hogy szétmorzsolódna vagy szétesne. A pürében nincsenek nagy csomók. A beszámolók szerint sok kertész termeszti palacsinta és burgonyás palacsinta készítéséhez.

A gumó súlya 90-140 g. A termelékenység eléri a 96%-ot. Jól eltartható nyárig, de fagyasztás után nem édes az íze. Rendkívül ellenállóak a fonálférgekkel, a rákokkal, a fekete lábakkal és a fitoftórával szemben. A kolorádói burgonyabogár más növényeket kedvel, de a Zsuravinka iránt közömbös.

Előnyök

 • hosszú eltarthatósági idő;
 • ellenálló a főbb vírusokkal és betegségekkel szemben;
 • Nem kelti fel a kolorádói burgonyabogár érdeklődését;
 • Magas ízjellemzők.

Hátrányok

 • Érzékeny a nedvesség hiányára.

Picasso

Értékelés: 4.7

PICASSO

A holland tudósok által kifejlesztett, asztali célokra szánt késői fajta teszi teljessé a minősítést. 1995-ben felvették az Orosz Föderáció állami nyilvántartásába. Nevét szokatlan színéről kapta. A vegetációs időszak 120 napig tart. Gumói ovális alakúak és nagyok. Egy növény akár 20 szőlőszemet is teremhet, egy százas darab – akár 320 kg is lehet. sima héj, kevés sekély szemmel. Krémes hús. Íze nagyon finom. Nem esik szét főzés közben, és alkalmas salátákhoz, levesekhez és burgonyapüréhez. Alacsony keményítőtartalma miatt a burgonya nem sötétedik el vágáskor.

A fajta igénytelen, a túlöntözéshez és a szárazsághoz egyaránt jól alkalmazkodik. Nem igényel további műtrágyát, minden talajtípuson jól működik. A szabványosnál akár 90%-kal jobb hozam. A burgonya késő tavaszig tárolható rothadás vagy csírázás nélkül. A növény immunis a rákosodásra, a varasodásra, a fonálférgekre és a vírusokra.

Sok kertész kedvence vonzó megjelenése és sima gumói miatt. jól megél a szegény, gyengén öntözött talajokon is. Kicsi, közepes méretű bokor. A gyökerek tömören helyezkednek el, így könnyen betakaríthatóak.

Előnyök

 • érdekes megjelenés;
 • Alkalmas minden típusú konyhai feldolgozásra
 • nagyfokú piacképesség;
 • immunitás a legtöbb betegséggel szemben;
 • Alacsony keményítő.

Hátrányok

 • gyengén ellenálló a fitoftórával szemben.
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: