A 9 legjobb kenőcs az ízületekre

*A szerkesztőbizottság véleménye szerint a legjobbak áttekintése. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklámnak vagy vásárlási útmutatónak szánják. Vásárlás előtt konzultáció egészségügyi szakemberrel.

Természetesen az “ízületekre” kifejezés helytelen. Az ízületeknek nincs szükségük sem kenőcsökre, sem tablettákra. Egy személynek szüksége van rájuk a betegségek kezeléséhez. Mielőtt azonban az ízületi betegségekről és azok helyi kezeléséről beszélnénk, beszéljünk valamiről, amit mindenkinek tudnia kell: hogyan készülünk.

Mik az emberi ízületek? Mik ezek, miből állnak, és milyen betegségek fordulnak elő leggyakrabban az ízületekben. Ez az anyag nem törekszik a téma átfogó, szakszerű lefedettségére. Sokkal könnyebb lenne azonban, ha egy nem egészségügyi személy egy kicsit is értené a tárgyunkat. Az általános rész segít megérteni a diagnózist és megérteni a betegséghez vezető patológiai folyamatot. De ha az olvasónak egyenesen a speciális részhez kell mennie, és meg kell találnia a leghatékonyabb helyi kenőcsöket az ízületek számára, akkor jobb, ha egyenesen a megfelelő részhez megy. Tehát mik az ízületek? Melyik tudomány vizsgálja őket??

Ízületek és ízületi tudomány

Az ízületeket tanulmányozó tudomány az általános arthrológia, az anatómia, fiziológia és szövettan egyik ága. Görögül az arthros ízületet jelent, a logosz pedig tudományt, tanítást. Az anatómia az ízületek makroszkopikus felépítését, a szövettan az ízületeket alkotó szöveteket, azok fejlődését és specializációját vizsgálja. Végül az élettan az ízületek működését, a biomechanikát és a mozgás biofizikáját tanulmányozza.

Az általános arthrológia a klinikai arthrológia középpontjában áll, amely az ízületi károsodások tüneteit, az általános és magánpatológiát, valamint a kezelést és a megelőzést tanulmányozza. A klinikai arthrológia szintén nem különálló tudományág. Ezt az orvosok traumatológusok, ortopédusok, fertőző betegségek specialistái, rehabilitációs, sportorvosok, onkológusok, orvosok, radiológusok tanulmányozzák. A reumatológusok gyakran találkoznak ízületi patológiával is.

Sokan úgy gondolnak az ízületre, mint két különböző csont közötti csomópontra. Ez részben igaz, de ez egy speciális eset. Végül is a csontok nagy amplitúdójú mozgás nélkül, sőt szinte mozdulatlanul is össze tudnak kapcsolódni. Ha a csontok között hártyák vannak (mint az alkar vagy az alsó lábszár csontjai között), rostos szalagok (mint a gerinc kis ízületei között), akkor nagyon kicsi az amplitúdó. De még ha a csontok között porc is van, ezek nem feltétlenül valódi ízületek. Ilyen például a bordák és a szegycsont közötti ízület. Bizonyos fokú mobilitás minden bizonnyal létezik közöttük: végül is a mellkas folyamatosan légzőszervi kitérést végez. De senki sem nevezné ezt a csontízületet igazi ízületnek.

Mi az “igazi” ízület??

A valódi ízületnek több kötelező tulajdonsággal kell rendelkeznie. Ez:

 1. Legalább két különálló csont ízületi felületét porc borítja, ami megkönnyíti a súrlódást és csúszóssá teszi azt. A sima porc és az egészséges ízület által termelt kenőanyag, a szinoviális folyadék még simábbá teszi ezt a siklást. A porc rugalmassága és rugalmassága segít tompítani a különböző ütéseket, és az egybeeső csontfelületek biztosítják a legalacsonyabb fajlagos nyomást. Például a csípőízületben a combcsont gömbölyű feje ideálisan illeszkedik a medence ízületi tokjához;
 2. Az ízületi tok jelenléte. Szerepe, hogy hermetikusan lezárja az ízületet a környező szövetektől. Ha Ön járművezető, akkor bizonyos mozgó alkatrészek, például a csapágyak külső időjárási viszonyoktól való védelme érdekében visszahívhat egy porvédő burkolatot. Az ízületi tok funkciója azonban nem kizárólag a védelem. Megakadályozza, hogy az ízületi porc által termelt ízületi folyadék kiszivárogjon. Emellett az ízületi tok belső rétegében szinoviális redőket képez, amelyek beléphetnek az ízületi üregbe, és e tok everziói és kitüremkedései szinoviális zsákokat képeznek. Ez nem a természet szeszélye. A szinoviális tasakok vagy az izom mellett helyezkednek el, vagy az inat köré tekerednek. Ne feledje, hogy az ízületek rendszeres terhelésnek vannak kitéve; az izmok összehúzódnak, az inak és izmok részt vesznek a súrlódási folyamatokban. A jól fejlett ízületi tok és az ízületi zsákok jelenléte, mint a térdízületben, védelmet nyújt a sérülésekkel és a magas súrlódási együtthatóval szemben;
 3. A valódi ízület harmadik fő jellemzője az ízületi üreg. Ez egy nagyon kis rés a csontok ízületi porcfelszínei között. Természetesen ez az üreg általában nem tartalmaz levegőt, hanem egy vékony kenőanyagfilmmel – a szinoviális folyadékkal – van kitöltve. A normál ízületi folyadék egyedülálló puffer tulajdonságokkal rendelkezik. A felületi feszültség ereje miatt megtapad a felületen, és amikor egyeznek vagy egybeesnek, “magához szívja” őket. Ezenkívül az ízületi folyadék elősegíti az ízületi felületek eltérését.

Fontos megjegyezni, hogy a kötési felületek között, a kötési hézagban a nyomás kisebb, mint a légköri nyomás. Nagyon könnyen be lehet juttatni az otthonunkba. Egy üres poharat a saját szádhoz tehetsz, és elkezdheted kiszívni belőle a levegőt. Hamarosan az üveg magától szilárdan tart, és elég nehéz lesz elszakítani a szájától. Így a gyerekek gyakran elkényeztetik magukat az asztalnál, és nem tudják, hogy negatív nyomást hoztak létre az üvegben.

Ez a jelenség, a negatív nyomás jelenléte magyarázza, hogy sok ember ízületei miért “reagálnak” az időjárásra. Ha a légköri nyomás változik, annak változásai az ízületi felületek találkozását és eltérését okozzák, és ha a nyomás változik, a rés vagy nő, vagy csökken. Ez fájdalmat okozhat.

Természetesen, ha az ízület megsérül, és az ízületi kapszula elveszíti légzárását, a levegő bejut az ízületi üregbe, és az ízületi felületek azonnal szétválnak, az ilyen vegyület elveszíti funkcióját. Egy egészséges emberben természetesen az ízületeket nemcsak a negatív, szívónyomás, hanem a különböző erős szalagok és izmok is visszatartják a széteséstől. Az izom inakkal együtt alkotják a nagyízület tartószerkezetét, amely erősíti azt.

Az ízületi szerkezet azonban nem korlátozódik erre. Egyes ízületeknek sok tartozéka van, például a térdízületnek lemezei és meniszei vannak, és ha a porc olyan, mint egy magasabbra emelkedő perem, akkor a második ízületi felület feje köré húzódhat, csökkentve a terhelés alatti nyomást. Így rendeződik például a csípőízület ízületi, csípőcsontaljzata

  um, vagy “ecet”. A reneszánsz és modern anatómusok így nevezték, mert hasonlít egy kis ecetes edényre, egy ecetes tálra, egy félkör alakú kis tálra.

  Milyen ízületek vannak??

  A térd vagy a könyök jut eszünkbe, de az emberi ízületek különbözhetnek például az ízületi felületek számában. De ne gondoljuk, hogy egy ízület mindig csak két csontból áll – ez a legegyszerűbb eset, és az ilyen ízületet egyszerűnek nevezzük. Az ujjak ujjpercek közötti ujjpercek között ujjpercközi ízületek vannak.

  Ha egy ízületben kettőnél több csont van, akkor összetett ízületről van szó. Ez például az emberi könyök. Már három csont van: a felkarcsont, az orsócsont és a singcsont.

  Végül, az ízület összetett lehet, ha több elszigetelt kamrára van osztva. Ez például a térdízület; belülről az ízületi porc két szigetelt kamrára osztja. A második példa a csodálatos temporomandibuláris ízület lenne. Itt két izolált ízület, az alsó állkapocs különböző ágai két összehangolt mozgást végeznek: Az alsó állkapocs fel-le (rágás) és oldalirányban, balról jobbra és hátrafelé mozgatható. Ezért a temporomandibuláris ízület is kombinált ízület, azaz távolról izolált, de ugyanazt a mozgást végzi.

  Az ízületeket a forgástengelyük szerint is osztályozhatjuk. Köztudott, hogy a világunk háromdimenziós. Van egy hossza, egy szélessége és egy magassága, ami a területből egy térfogatot eredményez. Ennek megfelelően a mozgás a mi háromdimenziós világunkban lehet egytengelyes, kéttengelyes és végül a maximális szabadsági fokú – háromtengelyes, ezek a gömbcsuklók. Az egytengelyű ízületek példái a vállízületek, az ujjak ujjpercek közötti csuklóízületei. A kéttengelyű ízületre példa a csuklóízület. A többtengelyű gömb alakú ízületre példa a váll- és csípőízület, amely egy laza felső és alsó végtagot alkot.

  Mitől lesznek az ízületek “betegek”?

  Nem kell újra feltalálni a kereket. Elég, ha megnyitjuk a Betegségek Nemzetközi Osztályozását (ICD-10), és megnézzük a vonatkozó szakaszt, amelynek címe “A vázizomrendszer és a kötőszövet betegségei”. Itt tájékozódhat az ízületeket érintő főbb betegségekről. Ezek a fő betegségek:

  1. A perifériás ízületeket, azaz a testtől távolabb elhelyezkedő ízületeket érintő ízületi betegségek. A végtagok, karok és lábak ízületeiről beszélünk. Az ízületi betegségek lehetnek fertőzőek, mint például a brucellózis, a kullancs-borreliózis vagy a Lyme-kór mikrobiális ízületi gyulladása, valamint a krónikus mikrobiális gyulladás állapota. Ez lehet egyszerűen gennyes artritisz is, amelyet egy triviális gennyes flóra okoz, és így tovább. Ebben az esetben a fő patológiai folyamat a fertőző gyulladás. Szintén példa erre a gonokokkuszos ízületi gyulladás a Reiter-szindrómában, vagy a tuberkulózisos artritisz. A tuberkulózist okozó Koch-bacilus külön-külön szereti megfertőzni a térdízületeket, valamint a kisebb ízületeket és a csigolyatesteket. Az első esetben tuberkulózisos gonitis, a másodikban tuberkulózisos spondylitis áll fenn;
  2. Az ízületi betegségek csoportjába tartoznak a nem külső mikrobák és fertőző ágensek által okozott gyulladások is. Az ilyen gyulladásos artropathiákat, vagy poliartropathiákat, több ízületi elváltozásokat leggyakrabban reumatológusok diagnosztizálják és kezelik. Ezek közé tartoznak az olyan autoimmun betegségek, mint a reumatoid artritisz, a fiatalkori vagy fiatalkori ízületi gyulladás, a pikkelysömör ízületi érintettsége, a köszvény (ízületi gyulladás az ízületi üregben lerakódott kristályokkal) és más speciális állapotok. Ritka betegségek, mint az intermittáló hidarthrosis, a csomós synovitis vagy a Kashin-Beck-kór. Ez utóbbi egy ritka betegség, amely szelénhiány és egyidejűleg mangán- és foszforfelesleg esetén jelentkezik. Ebben az esetben a csontszövet növekedése és érése károsodik, ami a csontok növekedésének elmaradását és specifikus osteoarthritist eredményez. A betegség endémiás, azaz egy adott területen fordul elő. Észak-Kínában, Koreában és Kelet-Szibériában fordul elő.

  Amint látható, az ízületi betegségek nagy változatossága a betegség kialakulásának két fő patológiai mechanizmusára korlátozható: artritisz és arthrosis. Az előbbi esetben a vezető szindróma a gyulladásos ízületi érintettség lenne, míg az utóbbiban a gyulladás hiánya, vagy eltörölt és ki nem fejezett gyulladás. Természetesen sok esetben ez a két kóros folyamat egyszerre is előfordulhat, például arthrosis arthritisben. Értsük meg, hogy mely eseteket nevezik ízületi gyulladásnak és melyeket artritisznek.

  Tünetek és szindrómák az arthrológiában

  Melyek az ízületi betegségben szenvedő betegek leggyakoribb panaszai?? A panaszok természetesen speciális és általános panaszokra oszlanak. Az egyéni panaszok közé tartoznak:

  1. Mindenféle ízületi fájdalom;
  2. A merevség kezdete, leggyakrabban reggel. A merevség a mozgástartomány kezdeti korlátozásával, a terhelés kezdetén nagyobb fájdalommal fejeződik ki, majd az illető “ellazul”, és képes a normál munkavégzésre;
  3. ízületi duzzanatra utaló panaszok;
  4. fájdalom az ín területén, ahol az ín a csonthoz kapcsolódik, és a szalagok területén;
  5. Nem ritka, hogy mozgás közben zajok keletkeznek. Vannak különböző ropogó, valamint mindenféle kattogó hangok.

  Ha vannak általános panaszok, azok leggyakrabban az általános gyulladás és mérgezés tüneteiként jelentkeznek. Ezek közé tartozik a láz vagy hőhullámok, gyengeség, rossz közérzet és hidegrázás. Az influenza kezdetén jelentkező, sok betegségre jellemző úgynevezett “influenzaszerű szindróma”, amely magában foglalja az arthralgiát, azaz a 2-3 napig tartó, kiterjedt ízületi fájdalmat.

  Ismeretes, hogy az ízületi rendellenességek szinte mindig messze vannak az azonnal zavaró. Végül is az ízületi porcnak nincsenek idegei, nem látják el vérrel, különben az idegek és az erek folyamatosan sérülnének és szakadnának, amikor az ízület mozog. Ez az oka annak, hogy az ízületi patológia sokáig nem okoz tartós fájdalmat, amíg az ízületi felszíneken kívül sok más struktúra is érintett.

  A betegeket meg kell tanítani arra, hogy helyesen írják le ízületi fájdalmaikat. A fájdalom lehet például égő vagy lüktető, szúró vagy fájdalmas, és így tovább. A fájdalom lokalizálódhat egy bizonyos területre, terjedhet különböző irányokba és mélységekbe. Ismétlődő vagy sugárzó fájdalom is előfordulhat. A fájdalom hosszú ideig tart, és a fájdalom fellépésének és lecsengésének határozott ritmusa van. Megtalálhatja azt az időpontot, amikor a fájdalom intenzitása a legmagasabb, és megpróbálhatja megtalálni a fájdalom okait. Ezt okozhatja mozgás, túlterhelés, időjárási körülmények, trauma és egyéb körülmények.

  A kézikönyv jól ismerteti az ízületi szindrómás betegek járóbeteg-ellátását: itstream/usma/1115/1/UMK_2018_021.pdf

  Arthritis

  Íme a gyulladás öt klasszikus jele, amelyeket már az elavult orvostudomány is ismert. Ez a bőrpír, duzzanat, helyi láz, fájdalom, és működési zavarok. Ha az ízületi gyulladás aktív stádiumban van, minden jel kisebb-nagyobb mértékben jelen van. Vegyük például a fertőző ízületi gyulladást, például a könyök vagy a térd esetében.

  Ízületi gyulladásban az ízület duzzadt és duzzadt lesz, és a felette lévő bőr vörös lesz a gyulladásos hiperémia vagy a véráramlás miatt. Ugyanezen okból az érintett ízület melegebb lesz, mint a szimmetrikus egészséges ízület. Ez a helyi hőérzet. Ízületi gyulladásban az ízület hűtése enyhülést hoz, ezért a népi gyógyászat a bojtorjánlevél megkötését ajánlja ízületi gyulladás és ízületi fájdalom esetén. A bojtorjánlevél egyfajta hőelvezető, amely elvezeti a hőt. A bojtorjánlevél bizonyos mennyiségű vizet tartalmaz, és elpárologtatva hűti a gyulladt ízületet, és csökkenti a kellemetlen tüneteket. Az érintett, forró és gyulladt ízületre nedves ruhát is lehet helyezni, ugyanolyan vagy még nagyobb sikerrel. Amíg meg nem szárad, a páciens megkönnyebbülést fog érezni, akár gyógyszer nélkül is.

  Ami az ízületi gyulladásos fájdalmat illeti, az leggyakrabban terhelésre jelentkezik, azaz mozgásra kezdődik, rövid idő után eléri a csúcspontját, és nyugalomban enyhül.

  Ha az ízületi gyulladás krónikus, fokozatosan merevség kialakulásához, az ízületi tok belsejében rostos szalagok lerakódásához, végül pedig az ízületi üreg záródásához, úgynevezett ankilózishoz vezethet, ami lehetetlenné teszi az érintett ízület bármilyen mozgását.

  Arthritis

  Míg az ízületi gyulladás alapja a gyulladás, annak minden jellegzetes tünetével együtt, és az ízületi gyulladás kezelésének elsősorban gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID) felírásán kell alapulnia, az osteoarthritis esetében teljesen más a kép. Az artrózis nem gyulladás a maga tiszta formájában, hanem a porc táplálkozásának megszakadása, fokozatos pusztulásával és funkcionális károsodásával, azaz dystrophiával és az azt követő degenerációval.

  Ezért nevezik az artrózis egyes változatait dystrophiás degeneratív ízületi betegségnek. Az osteoarthritis klasszikus “alfaja” például a jól ismert osteochondrosis, amikor a porcos porckorongok, amelyek lényegében mozdulatlan egyszerű ízületek, fokozatosan romlanak, elveszítik rugalmasságukat és funkciójukat.

  Osteoarthritis és merevedési zavarok

  Az osteoarthritis túlnyomórészt az életkorral összefüggő betegség, amely elsősorban a tengelycsontváz ízületeit érinti, leggyakrabban a térdeket, a csípőt és a fent említett csigolyaközi ízületeket. Ezért fordul elő a coxarthrosis és a gonarthrosis leggyakrabban osteochondrosissal együtt. A tengelycsontváz porcainak dystrophiája és degenerációja az emberi faj természetes velejárója, és összefügg a felegyenesedett testtartással.

  Nincs még egy olyan szárazföldi élőlény a Földön, amelynek fő és állandó mozgásformája a felegyenesedés lenne. Még a főemlősök és a kenguruk sem mozognak állandóan 2 végtagon; nem állnak fel, így kevesebb terhelés éri az ízületeiket.

  Az állandóan négy lábon mozgó emlősök, például a húsevők és a patás állatok nem terhelik állandóan a gerincoszlopot, és természetesen a végtagok ízületeire is kisebb terhelés nehezedik, mivel nem két, hanem négy lábon mozognak. Legközelebbi rokonaink – a tengeri emlősök, mint a bálnák, az ámbráscetek, a delfinek, az orkák – pedig teljesen mentesek a dystrophiás degeneratív ízületi betegségektől, beleértve a gerincet is, amelyek a hosszan tartó terheléshez kapcsolódnak.

  A vízi környezet tehermentesíti őket. Ez az oka annak, hogy az úszás az egyik legfontosabb módja mind a mozgásszervi betegségek megelőzésének, mind a kezelésének, beleértve az osteoarthritis és az izmok és az izomzat megbetegedését.

  Gyógyszeres terápia: helyi termékek

  Ne tekintse a kenőcsök használatát az ízületi fájdalmakra az egyetlen kezelésnek. Az ilyen helyi alkalmazást a legjobb kombinálni tablettákkal, injekciókkal és fizioterápiás eljárásokkal. Az ízületi kenőcsök, krémek vagy gélek használata azonban jelentős előnyökkel jár az injekciókkal és a tablettákkal szemben:

  1. A kezelés közvetlenül a megfelelő helyre irányul, azokra a helyekre és szövetekre, ahol a kóros folyamat zajlik;
  2. a kenőcsök, krémek és gélek használata ízületi rendellenességek esetén jelentősen csökkenti a tabletták és injekciók számát, és ezáltal a máj terhelését;
  3. ha a betegek nyelőcső- és gyomorfekélyben szenvednek, célszerű helyileg alkalmazott gyógyszereket használni, mivel ezek egyáltalán nem szívódnak fel, és nincs szisztémás hatásuk;
  4. A helyi alkalmazást kevésbé valószínű, hogy súlyos allergiás reakciók nehezítik.

  Ezenkívül a kenőcsök, krémek és gélek felírása jelentősen csökkenti a nemkívánatos gyógyszerkölcsönhatások kockázatát, amelyek akkor fordulhatnak elő, ha bizonyos típusú tablettákat bizonyos injekciókkal egyidejűleg használnak. Ez különösen fontos az időseknél, akiknek az állapotát súlyosbítja az egyidejűleg fennálló szív-, hörgő- és tüdőbetegség, krónikus máj- vagy vesebetegség.

  Kenőcsök, krémek, gélek ..

  Számos hatékony gyógyszer, amely injekció formájában, helyi kezelésre szolgáló tablettákban, egyidejűleg kenőcsökben és krémekben, sőt néhány gélben is rendelkezésre áll. A kenőcsök általában olcsóbbak, de az enyhébb formák, például a krém vagy a gél drágábbak. Természetesen ez függhet a tubus méretétől, a gyártótól, a hatóanyag koncentrációjától és a kiskereskedelmi vagy forgalmazási feláraktól. De még akkor is, ha ugyanazt a terméket veszi, egy közönséges krém és gél valamivel drágább. Ez a két kíméletes helyi adagolási forma közötti különbségnek köszönhető.

  ízületi kenőcsök

  A kenőcs általában sűrű anyag; a kenőcs alapja lehet például a vazelin. A kenőcsök mélyen behatolnak a bőrbe, a bőr alatti szövetekbe és az izom felső rétegeibe, de elegendő időt, több órát igényelnek. Ezért az ízületi kenőcsöket jobb éjszaka alkalmazni, például pergamenkötés alatt. Alkalmazható dörzsöléssel, vagy enyhén kenhető a helyre, és néhány órán át hagyható. A kenőcsöket köztudottan kényelmetlen alkalmazni. lassan szívódnak fel, foltot hagynak az ágyneműn, és nem alkalmasak nappali használatra.

  A kenőcsökről és más enyhe gyógyszerformákról itt olvashat bővebben: /images/files/e/14845.pdf

  Krémek

  A tejszín egy emulzió, és a folyékony tejszín jól ismert példája a majonéz. A fájdalom- és kellemetlenséget enyhítő krémek sokkal gyorsabban felszívódnak, mint a kenőcsök. Ehhez azonban a krémet intenzíven be kell dörzsölni. A krém naponta többször is alkalmazható, kevésbé valószínű, hogy foltot hagy a fehérneműn, mint a kenőcs, és nagy a kereslet az aktív lakosság körében.

  Gél

  A gélek általában átlátszóak, félig folyékony és zselés állagúak, kellemes illatúak, nagyon gyorsan felszívódnak, megszáradnak és nem hagynak foltot a ruházaton. Ilyen például a Fastum-Gel. Ketoprofent tartalmaz. A krém és a gél között váltakozó helyileg alkalmazható termékre példa a Voltaren Emulzió, amely diklofenákot tartalmaz, az ízületi fájdalom egyik kedvenc gélje. A gél azért is drágább, mint a kenőcs, mert könnyebb használni. Azonban nem hatol olyan mélyre.

  Népszerű ízületi kenőcsök, krémek és gélek

  Ez az áttekintés elsősorban a kenőcsökre összpontosít, amint azt a cikk címe is sugallja, de a fent leírt csoportok krémjeire és géleire is, az ízületek és más mozgásszervi struktúrák akut és krónikus fájdalmaira. Mindezeket a termékeket akut és krónikus mozgásszervi jellegű fájdalom kezelésére is használják lágyrészsérülések, zúzódások, rándulások és egyéb esetekben.

  A felülvizsgálatban szereplő minden egyes gyógyszer nemzetközi szabadneve (INN) az első helyen szerepel, a folyamatos szám után. Zárójelben az a márkanév, amely alatt a gyógyszertárban a terméket árulják.

  Az összes gyógyszert az Orosz Föderáció területén 2021 júniusáig minden tulajdonformájú gyógyszertárra érvényes árkategóriában nevezik meg. A felsorolt termékek mindegyike ajánlott az akut és krónikus ízületi fájdalom kezelésére a nemzeti és nemzetközi klinikai irányelvek és a vonatkozó kezelési protokollok szerint.

  Ezeknek a gyógyszereknek a listája nem reklám és felhívás a vásárlásra, minden gyógyszert csak orvos írhat fel, figyelembe véve a javallatokat és ellenjavallatokat. A termékekre vonatkozó valamennyi adat kizárólag a nyilvánosan hozzáférhető hivatalos használati utasításokból származik, amelyek a nagyközönség számára is hozzáférhetőek.

  Jelölés Helyszín Név Ár
  NSAID-ok vagy nem-szteroid gyulladáscsökkentők 1 Diclofenac (Voltaren emulzió) 360 €
  2 Ibuprofen (Dolgit krém) 200 €
  3 Ketoprofen (Ketonal krém, Ketonal gél, Fastum gél) 343 €
  4 Nimesulid (Naise Activegel) 188 €
  5 Meloxikám (Amelotex gél, Meloxikám Canon) 277 €
  Méh-, kígyóméreg 1 Apisartron 297 €
  2 Nayatox kenőcs 157 €
  Melegítés, hűtés, figyelemelterelés.. 1 FINALGON 350 €
  2 Nikoflex 290 €

  NSAID-ok, azaz nem-szteroid gyulladáscsökkentők

  Az NSAID-ok nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Miért hívják őket így?? Mert vannak szteroidok is, amelyek hormonok. Ezek a legerősebb gyulladáscsökkentő gyógyszerek, de nagyon óvatosan kell használni őket, és nem minden betegségre. Az NSAID-ok eltérő hatásmechanizmussal rendelkeznek, amelynek célja a ciklooxigenáz (COX) enzim blokkolása, amely kritikus szerepet játszik a gyulladásos válaszlépcső elindításában.

  Ha egy gyógyszer ennek az enzimnek több típusát blokkolja, akkor azt mondják, hogy nem szelektív, és jelentős mellékhatásokat okozhat, például súlyosbíthatja a nyombélfekélyt, mivel az 1-es típusú ciklooxigenáz enzim, amelyet egyáltalán nem kell befolyásolni a hátfájáshoz, nagy mennyiségben van jelen a gyomor-bélrendszerben. Ezt a gyógyszert nem szelektív COX-gátlónak (nem szelektív hatású) nevezik. Ilyen például a diklofenák. Ha csak a megfelelő enzimet, azaz a COX-2-t blokkolja, biztonságosabb. Ezek közé tartozik a meloxikám, a nimezulid. Nézzük meg a leggyakoribb helyi NSAID-okat a hát- és derékfájás kezelésére.

  Diclofenac (Voltaren emulzió)

  Értékelés: 4.9

  Diclofenac (Voltaren emulzió)

  A diklofenák az egyik leghatékonyabb gyógyszer az NSAID-csoportban. Ez a legerősebb gyulladáscsökkentő az összes NSAID közül, és nem rossz fájdalomcsillapító. A legjobb fájdalomcsillapító hatású a ketorolak, de valamilyen okból kifolyólag még nem használták fel lágy gyógyszerformák készítésére. A diklofenák olcsó gyógyszer, és számos márkanév alatt kapható. A diklofenákot 1951 óta ismerik az orvostudományban, és azóta mintegy 20 000 cikket és tanulmányt írtak róla: https:/

  ubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=diclofenac.

  Diclofenac kenőcs, a legegyszerűbb, amelyet az Akrichin cég gyárt, az 1% -os dózis 110-190 rubelbe kerül. 30g-os tubusonként. A Glaxosmithk által gyártott 50 g-os tubus

 • ne, Egyesült Királyság, Voltaren Emulgel néven 400-530 rbl-ba kerül.

  A Voltaren emulzió alkalmazásának javallatai a következők. Ezek a gyulladásos és degeneratív betegségekből eredő ízületi fájdalmak. Ezek az artritisz és arthrosoartritisz, radikulitisz, radikuláris szindróma, lumbágó, isiász, osteochondrosis szövődményei. Használják ízületi fájdalmak, az ujjak kisízületeinek fájdalma, térdfájdalom, izomfájdalom, rándulások, zúzódások, sérülések és különböző reumatikus panaszok esetén, az ínhüvelygyulladástól, a bursitistől a reumás ízületi gyulladásig.

  Felnőtteknek naponta 3-4 alkalommal kell a gyógyszert a bőrre felvinni és óvatosan bedörzsölni. Egyetlen adag térfogat szerinti adagja lehetőleg ne haladja meg egy cseresznye vagy egy kis dió nagyságát, és a termék alkalmazása után kezet kell mosni.

  Előnyök és hátrányok

  A Voltaren a diklofenák egyik legtisztább és leghatékonyabb készítménye, amelyet egy világhírű gyártó állít elő, így ezt a gyógyszert a hatékonyság és a minőség szabványának tekinthetjük. Ezenkívül a Voltaren költségessége relatív: először is, a koncentráció erősebb, nem 1, hanem 2%. Másodszor, a tömeg nagyobb, nem 30, hanem 50 gramm.

  Ibuprofen (Dolgit krém)

  Értékelés: 4.8

  IBUPROFEN (DOLGIT KRÉM)

  Az ibuprofén széles körben elterjedt, hatékony gyógyszer, amely enyhíti a fájdalmat, csökkenti a lázat és csökkenti a gyulladást. Az ibuprofén mindhárom hatás jól kiegyensúlyozott. Itt a Dolgit krémről van szó, amely 5% ibuprofent tartalmaz. A német Dolorgit GMBH által gyártott 100 g-os nagy üveg 2021 áprilisában 120-145 RUB lesz, ami a Diclofenac nih egy adagjának ára.

  Ez a termék egy olyan krém, amely az ibuprofen mellett levendulaolajat és narancsvirágolajat tartalmaz. A Dolgit krém alkalmazása és az ízületekbe való bedörzsölés eredményeként a Dolgit krém fájdalomcsillapító, ödémásodás elleni, gyulladáscsökkentő hatású. Az ibuprofén mélyen behatol a szövetekbe, például a bőr alatti szövetbe, az ízületi folyadékba, az ízületekbe, az izmokba, és gyorsan eléri a terápiás koncentrációt. Ismételt és gyakori használat esetén kis mennyiségben a véráramba kerülhet.

  A Dolgit krém neurológiai és mozgásszervi etiológiájú ízületi fájdalmak, köszvényes és pikkelysömörös ízületi gyulladás, Bechterew-kór, bursitis és lumbágó, valamint egyéb kórképek esetén javallott.

  Előnyök és hátrányok

  A gyógyszer ellenjavallt az ibuprofennel szembeni túlérzékenység esetén, különböző szivárgó bőrbetegségek, ekcéma, fertőzött sebek esetén, és ha a bőr integritása veszélyeztetett. A terhesség, a 14 év alatti gyermekek és a szoptatás ellenjavallt a gyógyszer alkalmazása esetén. Az ibuprofent tartalmazó ízületi készítmények nagy előnye a jó tolerancia és az enyhe hatások.

  Ketoprofen (Ketonal krém, Ketonal gél, Fastum gél)

  Értékelés: 4.8

  Ketoprofen (Ketonal krém, Ketonal gél, Fastum gél)

  Ez egy népszerű színtelen gél, amely kellemes szagú és ketoprofent tartalmaz. A ketoprofent a Ketonal nevű jól ismert injekció is tartalmazza, és szintén az egyik legerősebb nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer. A Fastum-gél érzéstelenítő, gyorsan felszívódik, csökkenti a fájdalmat, javítja az ízületek mozgékonyságát és amplitúdóját, és csökkenti a merevséget.

  A Fastum-gél akut ízületi és hátfájás, lágyrészsérülések, radikuláris neurológiai tünetek, valamint a terápiás és profilaktikus masszázs kiegészítéseként javallott. Nem csíp, csíkokban, általában 5 cm-nél nem hosszabb csíkokban alkalmazzák, és óvatosan és gyorsan bedörzsölik. Egyhetes, napi kétszeri kezeléssel kell elvégezni a feladatot. Ezt a gélt Németországban gyártják, és egy tubus körülbelül 340 rubelbe kerül.

  Előnyök és hátrányok

  Nagyon alkalmas akut, de nem túl kifejezett ízületi fájdalmakra, valamint a gyulladás elhalványuló szakaszára. Ha súlyos fájdalom esetén, injekciók vagy tabletták nélkül kezdi el használni, nem valószínű, hogy egyedül megbirkózik a fájdalommal. Ezért ideális injekciókkal vagy tablettákkal együtt használni. Mivel a ketoprofen a nem-szteroid gyógyszerek közé tartozik, nagy területen történő alkalmazásakor a gyomorhurutban vagy fekélyben szenvedő betegeknél súlyosbodás vagy gyomorégés jelentkezhet. Ez a gyógyszer nem alkalmazható terhes és szoptató nőknél vagy 15 év alatti gyermekeknél.

  Nimesulid (Naise Activegel)

  Értékelés: 4.8

  NIMESULID (NISE ACTIVEGEL)

  A közelmúltig a Nimesil, Nimesulide csak tabletta formájában volt kapható. De egy indiai vállalat, a Reddis Laboratories, amely a Naizhoz hasonló nimesulid tablettákat gyárt, elkezdte gyártani gél formában, 1%-os adagolással. Egy 50 g-os cső 300-360 rubelbe kerül. Ez a szer egy szelektív tsog-2 gátló, helyileg alkalmazva gyakorlatilag nem szívódik fel a szisztémás véráramba, és gyulladásos és degeneratív betegségek kezelésére javallott. Ízületi fájdalom, merevség, gyulladás, ízületi gyulladás, artritisz, arthrosis és egyéb esetekben dörzsölik a bőrbe. Alkalmazza a Naiz Activgelt az ízületekre naponta 3-4 alkalommal, de legfeljebb 10 napig, szakemberrel való konzultáció nélkül.

  Előnyök és hátrányok

  A nimezulid tabletta általában jól tolerálható és nincs mellékhatása. Még akkor is, ha kezdetben helyi reakciók jelentkeznek – hámlás, viszketés, csalánkiütés formájában -, lehetséges, ha ezek a tünetek nem progresszívek, nem kell lemondani a kezelést, gyorsan elmúlnak. Ha nagyon nagy bőrfelületet alkalmaznak hosszú ideig, a termék felszívódásával összefüggésben szisztémás hatások léphetnek fel. Ezek közé tartozik a gyomorégés, hányinger, az eróziós gyomorhurut és a peptikus fekélybetegség súlyosbodása és hasonló helyzetek. Ennek megfelelően az ellenjavallatok közé tartozik az akut gyomorfekély, a bőrelváltozások az alkalmazás helyén és egyéb állapotok.

  Meloxikám (Amelotex gél, Meloxikám Canon)

  Értékelés: 4.7

  Meloxikám (Amelotex gél, Meloxikám Canon)

  Az eredeti meloxikám gyógyszer a meglehetősen drága Movalis, amelyet a Boehringer Ingelheim gyárt. Tabletták és ampullák formájában kapható. De az eredeti gyógyszer az orosz piacon megfosztott a helyi formájától, így ezt a rést a hazai vállalatok, a Sotex és a Kanonpharma Production töltötte ki. Az előbbi gél formájában gyártja az Amelotexet, és egy 50 g-os csomag 1%-os meloxikám 230-300 rubelbe kerül.

  Pontosan ugyanaz a gél, ugyanaz a koncentráció és ugyanaz az adagolás, amelyet a moszkvai Kanonpharma Production gyárt, 225 rubelbe kerül. A javallatok pontosan ugyanazok, de naponta legfeljebb háromszor kell alkalmazni, a gél felvitele után finoman masszírozva a bőrt az ízületek felett.

  Előnyök és hátrányok

  Az eredeti Meloxicam egy rendkívül hatékony gyógyszer a mozgásszervek gyulladásos és dystrophiás-degeneratív patológiáinak kezelésére. De mind a kenőcsöt, mind a gélt csak az orosz cégek állítják elő, és nincs semmi, amivel össze lehetne hasonlítani a hazai generikus meloxikám hatékonyságát a helyileg alkalmazott és az importált meloxikámmal. Ezért ezeket az alapokat viszonylag alacsony költségű kezelési lehetőségként ajánljuk. A gyógyszer alkalmazásának mellékhatásai és ellenjavallatai pontosan ugyanazok, mint az ebben a csoportban lévő más jogorvoslatoké.

  Méh-, kígyóméreg

  Számos mérget, különösen a kígyó- és méhméregeket kis dózisban melegítő, figyelemelterelő, fájdalomcsillapító és oldószerként használják a gyógyászatban. Ezeket a kenőcsöket krónikus ízületi fájdalmak kezelésére is használják.

  Természetesen először ellenőriznie kell, hogy normál toleranciával rendelkezik-e, és nincsenek-e allergiás reakciói. Ehhez a mérget tartalmazó kenőcsből nagyon kis mennyiséget kell a könyökhajlatnál vagy a csuklónál a finom bőrbe dörzsölni. Ha egy óra elteltével nincs kellemetlen érzés, csalánkiütés, bőrviszketés, bőrpír, nagy területen való terjedés – akkor a gyógyszer alkalmazható. Vessünk egy pillantást néhány ilyen jogorvoslatra.

  Apisartron

  Értékelés: 4.9

  APIZARTRON

  Az Apisartron fő hatóanyaga természetes méhméregnek és az aszpirinnel rokon metilszalicilátnak – gyulladáscsökkentő összetevőnek – tekinthető. Ez a kenőcs irritáló, fokozza a vérkeringést a húsban és az izomban, fájdalomcsillapítás. Az Apisartron-t reumatológiai fájdalom, szalagsérülések és sportsérülések, degeneratív elváltozások – arthrosis és osteoarthritis – esetén alkalmazzák. Gyermekek és serdülők esetében 12 éves korig alkalmazható. Az Apisartront naponta 2-3 alkalommal kell a bőrbe dörzsölni, majd a területet melegen kell tartani. Ezt a kenőcsöt a német Esparma gyógyszergyár gyártja, és egy csomag ára 240 rubel.

  Előnyök és hátrányok

  Az Apisartron előnyei közé tartozik a mély behatolás és az a tény, hogy nem szükséges a méhek áztatása. A méhméreg azonban még mindig meglehetősen allergiás vegyület, ezért ellenjavallt súlyos vesebetegségben (urémia) és májbetegségben szenvedő időseknél, valamint vérszegény vagy csökkent csontvelőfunkciójú embereknél.

  Továbbá, mivel ez a kenőcs intenzíven melegít, ellenjavallt, mint minden más “meleg” kenőcs akut ízületi gyulladásban – vagy ízületi gyulladásban. Akut ízületi gyulladás esetén a duzzanat és a láz már a gyulladás tünetei, és ha ezek súlyosbodnak, a beteg állapota jelentősen romlik. Ez a kenőcs nem írható fel terhes és szoptató nőknek, valamint egyéni intoleranciában szenvedőknek. Végül, az Apisartron meglehetősen erős és sajátos szagú, és nem biztos, hogy mindenkinek tetszik.

  Nayatox kenőcs

  Értékelés: 4.8

  Nayatox kenőcs

  A Nayatox egy másik mérget tartalmaz, nem méhméreg, hanem kígyóméreg. A közönséges kobra szárított mérge nagyon hasznos hatású, javítja a vérkeringést, és a keletkező eukaliptuszolaj, kámfor és metil-szalicilát gyulladáscsökkentő hatású. A kámfor emellett irritálja a bőrt és hűti azt, így a Nayatox egy kiegyensúlyozott kenőcs a melegítő és a hűsítő hatás között. A kenőcs alkalmazásának javallatai – akut fájdalom a végtagok ízületeiben, arthrosis, neuralgia, radiculitis, trauma, bursitis, synovitis. A kenőcsöt naponta legfeljebb kétszer és legfeljebb 10 napig kell alkalmazni. A kenőcsöt Vietnamban gyártják, ahol kígyófarmok vannak, és egy azonos térfogatú tubus átlagos ára 220 rubel.

  Előnyök és hátrányok

  A Nayatox nagy előnye a hatás gyors fejlődése, a kígyóméreg intenzíven felszívódik, és a biogén aminok felszabadulását okozza értágulással. A Nayatox ugyanolyan gyorsan javítja a vérkeringést, mint a Finalgon, de égő érzés nélkül. Nagyon jól tolerálható, kevés ellenjavallat. Terhesség, szoptatás, súlyos máj- és veseelégtelenség.

  Melegítő, hűsítő, elvonja a figyelmet

  Az ízületi fájdalmak csökkenthetők figyelemeltereléssel, és van egy egész csoport népszerű gyógyszer, amely irritálja a bőrt. Az erek kitágulnak és a vér elkezd áramlani a bőrbe, a fájdalomimpulzusok “átterelődnek” az irritációra, így kevesebb fájdalomimpulzus jut el az agykéreghez, és a fájdalom könnyebben elviselhetővé válik.

  Természetesen az értágulat és az intenzív felmelegedés csak deformatív-degeneratív állapot, például osteoarthritis vagy osteoarthritis esetén fordulhat elő.

  Ha a betegnek aktív ízületi gyulladása van, az ízületben bőrpírral, duzzanattal és fájdalommal, valamint hőérzettel, akkor ha a bőr irritációját és a terület véráramlását tovább serkentik, a fájdalom éppen ellenkezőleg, és az állapot romlik. Az ízületi gyulladás aktív formája esetén a fent leírt gyulladáscsökkentő kenőcsöket és NSAID-okat az orvos által előírt tabletták vagy injekciós formák alkalmazásával együtt kell alkalmazni.

  A fájdalomcsillapító hatás általában 30-40 perc után jelentkezik, és több órán át tarthat, miközben a bőr helyi hőmérséklete az alkalmazást követően egy-két fokkal emelkedhet. Intenzíven irritálja a bőrt a kapszaicin, a chilikivonat és más termékek, beleértve a szintetikus anyagokat is.

  FINALGON

  Értékelés: 4.9

  FINALGON

  A FINALGON kipirosítja és égeti a bőrt, értágulatot okoz, és más összetevőknek köszönhetően fájdalomcsillapítást okoz. Csípő hatása súlyos lesz. Ez a pirospaprikában található nonilinsav és nikotinsav hatására következik be. És ez annak köszönhető, hogy a bőr felszíni hajszálerek erős terjeszkedése a dörzsölés után Finalgon és megtartja a hő hosszan tartó hatását. Fontos, hogy a Finalgon “visszhang” jelenséggel rendelkezik. Más szóval, ha több mint huszonnégy órával ezelőtt alkalmazta a kenőcsöt az érintett területre, és már nem meleg, amint fizikailag aktív és hirtelen izzadni kezd, a bőrmelegedés jelensége néhány órán keresztül magától visszatér. A Finalgont egy német cég, a Contract Pharma is gyártja, és egy kis tubust 300 rubelért lehet megvásárolni.

  Előnyök és hátrányok

  Talán a Finalgon fő hátránya a nagyon erős égő érzés, ha a kenőcsöt a bőr érzékeny területein alkalmazzák. Ezért soha nem szabad használni a belső combokon, a nyakon, az ágyékon és a nemi szerveken. Nagyobb ízületekre alkalmazza, és takarékosan használja. Különösen óvakodjon attól, hogy a kenőcs a szemébe kerüljön.

  Ha a betegnek magas a vérnyomása, szívkoszorúér-betegségben és gyakori anginás rohamokban szenved, akkor a FINALGON ellenjavallt egy ilyen személy számára, és csak egy orvos dönthet arról, hogy végső megoldásként felírja-e. Ne alkalmazza ezt a kenőcsöt terhesség és szoptatás alatt.

  Nikoflex

  Értékelés: 4.8

  Nicoflex

  A Nikoflex a melegítő kenőcsök kategóriájába tartozik, de nem olyan intenzíven csíp, mint a Finalgon. Míg a Finalgon melegítő és értágító szintetikus komponenseket tartalmaz (amelyek gyakran durvább hatásúak), a Nikofleks kapszaicint tartalmaz, amely a piros cayenne-borsban található anyag. A kapszaicin hatásának fokozása érdekében a kenőcshöz etil-nikotinátot adtak, amely a nikotinsav származékaként értágító hatást fejt ki.

  Erre a kenőcsre enyhe melegítő hatás jellemző, csípés nélkül, ami a bőr és a bőr alatti szövetek, szalagok és izmok fokozott véráramlását eredményezi. Ha a Nikofleks neuralgia, poliartritisz és alacsony hátfájás, sportsérülések esetén bedörzsölődik, komplex fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van. Ha növényi olajat ad a Nikoflexhez, hogy egy kicsit hígabb legyen, akkor terápiás és melegítő masszázshoz használhatja. Ne feledje, hogy az akut ízületi gyulladás szintén ellenjavallt a termék használatára. Az első napokban a Nikofleks naponta egyszer alkalmazzák, és 3 nap után növelheti az alkalmazások számát napi 3-szor, miután megszokta a testet. A Nikoflexet Magyarországon a Real gyártja, és a kenőcsöt 290 rubelért lehet megvásárolni.

  Előnyök és hátrányok

  A Nikofleks fő előnye a gyengéd felmelegedés és az ízületi terület megelőző masszázsának lehetősége. A Nikofleksa standard alkalmazásának ellenjavallatai – akut ízületi gyulladás, kifejezett intolerancia, trauma és a bőrrétegek rendellenességei, valamint 6 év alatti gyermekek, terhesség és szoptatás. Ne feledje, hogy ez a kenőcs irritálja a tenyerét, ezért a kenőcs minden egyes alkalmazása után szappannal és meleg vízzel mossa meg a kezét.

  Olvasson tovább  11 legjobb másnaposság elleni szer
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: