12 a legjobb midi billentyűzetek közül

*A szerkesztő legjobb választásai. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt konzultálnia kell egy szakemberrel.

Aki billentyűs hangszeren szeretne megtanulni játszani, annak választania kell az első hangszert. Egy teljes értékű klasszikus zongora megfizethetetlen lehet – mind a szó szoros értelmében, mind a szállás, mind pedig az ár tekintetében. Végül is, az ilyen drasztikus intézkedések gyakran egyszerűen nem szükségesek, és egy kompakt és sokoldalú szintetizátorral is boldogulhatsz. És a legjobb midi billentyűzet is lehet a legjobb megoldás.

Az Expertology magazin szerkesztősége a szolgáltatási elemzővel közösen elkészítette Önnek a 2019-2020-as év legjobb midi billentyűzeteinek áttekintését a piacon, a legfontosabb jellemzők és a kiválasztási kritériumok előzetes bontásával.

Hogyan válasszunk egy midi billentyűzetet

Azoknak, akik még nem ismerik a témát, készítettünk egy rövid útmutatót, amely elmagyarázza az alapokat: mi az a midi-billentyűzet, milyen típusú billentyűzetek léteznek, és mire kell figyelnie, amikor kiválasztja a billentyűzetet.

Mi a midi billentyűzet

A legtöbb midi billentyűzet nagyon hasonlít a szintetizátorokra – ugyanazok a “zongora” billentyűk, hasonló forma, hasonló kezelőszervek. De itt véget érnek a hasonlóságok. Maga a midi-billentyűzet csak egy billentyűzet, és nem tud önállóan megszólalni, ellentétben a szintetizátorokkal.

A midi-billentyűzet csak akkor válik hangszerré, ha csatlakoztatjuk egy számítógéphez (bizonyos esetekben egy hordozható eszközhöz), és elindítjuk a megfelelő szoftvert. A legközelebbi analógia a számítógépes billentyűzet, amely önmagában használhatatlan, de a számítógéphez csatlakoztatva sokkal többre képes.

Milyen midi billentyűzetek állnak rendelkezésre

Fentebb már említettük, hogy a midi billentyűzetek nagyon hasonlítanak a szintetizátorokhoz a “zongoraszerű” megjelenésükben. Valójában azok, és a legtöbb eladó midi billentyűzetek csak, hogy. De a kilátások szempontjából hasznos tudni, hogy vannak más formátumok is.

A klasszikus típuson kívül léteznek nyomógombos billentyűzetek, pad-vezérlők, érintős billentyűzetek, sőt vannak harmonika típusú billentyűzettel vagy orgona típusú lábpedálokkal ellátott változatok is.

A legelterjedtebb és legnépszerűbb típus azonban a klasszikus megjelenésű, “fekete-fehér” billentyűkkel ellátott midi-billentyűzet. A billentyűk száma alapján különböznek egymástól – a 25 billentyűs minibillentyűzettől a teljes méretű, 88 billentyűs billentyűzetig. Ez az a formai tényező, amelyre a mai Expertology tematikus áttekintésben összpontosítunk.

Mechanizmus

Most nézzük meg az elvi különbségeket, és vegyük figyelembe a tervezési árnyalatokat, amelyek szintén fontosak lehetnek. Ha kezdő vagy, legalább tudnod kell róluk.

A klasszikus zongora típusú midi billentyűzeteket a billentyűzetmechanika szerint különböztetjük meg: súlyozatlan (szintetizátor-akció), félig súlyozott és súlyozott (f

  l súlyozott működés, kalapácsos működés).
  1. Súlyozott kulcsok– ez a klasszikus zongorához legközelebb álló változat. Csak ez a midi billentyűzet többé-kevésbé közel állhat egy mechanikus zongorához a teljes tanulási élmény érdekében. Itt ugyanazt a kalapácselvet használjuk a klasszikus mechanika teljes utánzásával. Csakhogy a kalapácsok nem a húrokat, hanem az érzékelőket ütik. Ezek tartalmazzák a kalapács erejét és a kalapácsütést is, akárcsak egy valódi zongora. Általában a legdrágább modellek.
  2. Fél súlyozott billentyűk– szintén a kalapácsmechanizmus utánzata, de könnyebb kivitelben. A billentyűk ellensúlyozással és tehetetlenséggel rendelkeznek, ami a billentyűzet mechanikáját szimulálja, de magukat a kalapácsokat nem. A tehetetlensége miatt sokkal szélesebb dinamikatartomány érhető el. Az ilyen billentyűzetet fizikailag könnyebb játszani, mint a súlyozott billentyűzetet, és aligha használható zongorázni tanuláshoz.
  3. Súlyozatlan– a legegyszerűbb, legkönnyebb és gyakran a legolcsóbb megoldás. Az ilyen midi billentyűzeteket dinamikus vagy szintetizátor típusú billentyűzeteknek is nevezik. Nem alkalmas a zongorázás tanulásakor a kéz megfelelő pozicionálására, de ideális a kották gyakorlásához, a billentyűs hangszereken való játékhoz túl nagy ambíciók nélkül, csak a saját örömére és a családdal való zenéléshez. Egy zenész számára is jó lehetőség lehet egy hirtelen eszébe jutó eredeti dallam gyors rögzítésére.

  csatlakozási felület

  Szinte minden modern midi billentyűzet USB interfésszel van felszerelve. Ha tehát a készüléket csak számítógéphez csatlakoztatva kívánja használni, semmi másra nincs szükség. De azokban az esetekben, amikor a midi-billentyűzet más hangszerek “csapatának” részeként működik, más csatlakozási módszerre lehet szükség. A csatlakozás univerzális típusa összhangban van az eszközosztály nevével – a midi interfész.

  A klasszikus MIDI-csatlakozó 5 tűt használ, és nem használható egyidejűleg tápegységként, ellentétben az USB-vel. Még az USB is függ az áramforrástól, és ha ez egy tabletta, akkor lehet, hogy nincs elég energiája a midi billentyűzet működtetéséhez. Ezért a billentyűzetnek minden esetben saját tápegységre van szüksége a MIDI-interfészen keresztül történő működéshez, de USB-n keresztül történő csatlakoztatás esetén – az áramforrástól függően.

  További funkciók

  A midi billentyűzetek további jellemzők és funkciók szerint is megkülönböztethetők. Magának a játéknak a szintjén ez vagy az a modell támogathatja az after-mappinget, rendelkezhet beépített modulációs kerékkel, támogathatja a pedálos bemenetet, tartalmazhat különböző kiegészítő vezérlőket a hang modulálására közvetlenül az eszközön, még mielőtt a jel elérné a számítógépet vagy más “rangidős” eszközt.

  Ezek az opcionális extrák megkönnyíthetik vagy nem megkönnyíthetik az életét, de érdemes jó előre átgondolni őket, ha az extra funkciókat jelentősen magasabb áron szeretné igénybe venni.

  A legjobb Midi billentyűzetek rangsorolása

  Jelölés székhely termék neve ár
  A legjobb kompakt midi billentyűzet 1 M-Audio Keystation Mini 32 MK3 4 839€
  2 AKAI MPK Mini MKII 6 900€
  3 KORG microKEY2-37 7 400€
  4 Nektar makk mesterkulcs 61 7 990€
  5 Novation Launchkey Mini 8 253€
  6 Arturia MiniLab MkII 8 980€
  A legjobb midi billentyűzetek 10K-tól. Rubelek 1 Roland A-49 10 930€
  2 Nektar Impact LX25+ 9 990€
  3 M-Audio Keystation 88 II 17 219€
  4 Native Instruments Komplete Kontrol A49 19 040€
  5 Studiologic SL88 stúdió 36 860€
  6 Native Instruments Komplete Kontrol S88 MkII 92 000€

  A legjobb kompakt midi billentyűzet

  Véleményeink első válogatása az olcsó, kompakt midi billentyűzetekre összpontosít – főként a jól bevált, elismert márkákból. A bemutatott modellek nem feltétlenül a legújabbak – az Expertology nemcsak az objektív mutatókat veszi figyelembe, hanem a valódi felhasználók visszajelzéseit is, mivel minden modell azóta van a piacon.

  M-Audio Keystation Mini 32 MK3

  Értékelés: 4.9

  M-Audio Keystation Mini 32 MK3

  Kezdjük a legolcsóbb és legegyszerűbb lehetőséggel, amely már bizonyított, mint egy praktikus kis midi billentyűzet “minden alkalomra”. A gyártó ismert az olcsó, működőképes és meglehetősen megbízható berendezésekről.

  Az M-Audio Keystation Mini 32 MK3 csak egy kicsit szélesebb, mint egy átlagos laptop, és nagyszerű hordozható változat, amely mindenhol elfér – otthon, egy kávézóban vagy egy parkban egy padon. Méretek – 418x20x105mm, súly 0.45kg. 32 billentyű száma, kis méret, súlytalan mechanizmussal. Csatlakozás a gazdatesthez és a tápegységhez – USB-csatlakozón keresztül.

  A 32 billentyűs MkII jó kompromisszum a 25 billentyűs minimum és a teljes méretű 88 billentyűs változat között. Ez a tartomány két és fél oktávot fed le, és a tokon található gombbal válthat más rendek oktávjai között. Van még egy mechanikus hangerőszabályzó gomb, amely átprogramozható más funkcióra, ha szeretné; hangmagasság-szabályozó billentyűk; egy aktív shift billentyű. Ennek a kiegészítő funkciónak a felhasználóbarátsága vegyes reakciókat vált ki a felhasználókból, de legalább ott van. A kezelőgombok háttérvilágítással rendelkeznek, amelynek színe az üzemmódtól függően változik.

  Van azonban egy hátránya a modellnek – néha előfordul, hogy az oktávok leállnak a dugaszolással. A probléma egyszerűen úgy oldható meg, hogy a számítógépről leválasztva egyszerre nyomja le és tartsa lenyomva a “+”, “-” és az oktávváltó gombokat. Egy lehetséges fenntartási problémát is orvosol.

  A billentyűzet meglehetősen alacsony energiafogyasztású, és csak az USB-csatlakozóról kapja az áramellátást. Az M-Audio Keystation Mini 32 MK3 egyes felhasználók hátrányosnak tartják, ha konnektorba csatlakoztatják, mivel az M-Audio Keystation Mini 32 MK3 jelentős akkumulátorteljesítményt vesz fel a noteszgépből.

  Bőséges hosszúságú USB-kábellel és szoftvercsomaggal – Ignite és Ableton

 • te. Az Ableton egy nagyon leegyszerűsített verzió, de az alapvető feladatokhoz elég jó.

  GarageBand támogatás, így a mellékelt adapteren keresztül csatlakozhat az iPadhez. Igaz, el kell fogadnia a szoftverek nagyon szegényes választékát és a funkcionális korlátozásokat, de ez az iPad problémája.

  Előnyök

  • építési minőség;
  • Minimális méret 32 billentyűvel;
  • további jellemzők;
  • Változó, üzemmódfüggő háttérvilágítás a vezérlőgombokon;
  • GarageBand támogatás.

  Hátrányok

  • Nincs saját tápegység, csak USB-n keresztül;
  • Alkalmanként leesik az oktávváltás és a fenntartás (rögzíthető).

  AKAI MPK Mini MKII

  Értékelés: 4.8

  AKAI MPK Mini MKII

  A felülvizsgálat az AKAI márka MPK sorozatának legolcsóbb midi billentyűzetével folytatódik. A “régi iskola” rajongói melegen érzékelik ezt a márkát, bár valójában szinte semmi sem maradt a legendás japán vállalatból – 2004-ben az AKAI csődbe ment, és a védjegyet a hongkongi Grande Group kínai vállalat vásárolta meg.

  A modell méretei – 318x45x181mm, súly – 0.75kg. A test tartós műanyagból készült, így az építés szilárd és nyikorgásmentes. A billentyűzet a gumilábaknak köszönhetően szilárdan áll bármilyen sík felületen. A vezérlőbillentyűk változatos háttérvilágítással vannak ellátva.

  Itt az elfogadott minimális billentyűszámot látjuk, 25 billentyűt két oktávra, de jelentősen kibővítette a további funkciókat. Kisméretű billentyűk súlyozatlan mechanizmussal. A pedál csatlakoztatása szabványos dugón keresztül lehetséges

  S 6.3 mm a készülék hátoldalán. B típusú USB tápellátás. A billentyűzet támogatja a trasonizációt (shift).

  További funkciók és kezelőszervek: modulációs vezérlő, hangmagasság-vezérlő, arpeggiátor, dobpads (érzékeny az érintés sebességére), joystick Pitch/Mod, fel/le oktáv fel/le oktáv. Nyolc testreszabható vezérlő támogatja a testreszabható és tárolható beállításokat – ehhez 4 memóriabank van hozzárendelve.

  Ez a modell minden bizonnyal a vezérlőelemek egyszerű, de jól átgondolt elrendezésével örvendeztet meg, ami különösen kényelmessé és élvezetessé teszi a midi-billentyűzettel való munkát. Az oktávváltó billentyűk a bal oldalon, közvetlenül a fő billentyűzet felett találhatók. Nagy gumírozott dobbetétek nyomásérzékenyek. A kezelőszervek a bal oldalon, a testreszabható vezérlők a jobb oldalon találhatók.

  Az AKAI MPK Mini MKII-hez mellékelt speciális szoftverrel konfigurálhatja az egyes padokat, és összekapcsolhatja őket a DAW funkcionalitásával. A Pitch/Mod vezérlő ezen a modellen nem a szokásos gombok, mint a legtöbb hasonló hangszeren, hanem egy piros sapkával ellátott joystick. A felhasználók többnyire kényelmesnek és megvalósíthatónak találják ezt a megoldást.

  Előnyök

  • építési minőség;
  • Érintésérzékeny billentyűk;
  • Sebességérzékeny párnák;
  • Kényelmesen elhelyezett kezelőszervek;
  • a felhasználói beállítások tárolása;
  • Könnyen beállítható és könnyen használható szoftver.

  Hátrányok

  • Csak USB tápegység.

  KORG microKEY2-37

  Score : 4.7

  KORG microKEY2-37

  Az Expertology legjobb midi billentyűzetek áttekintésének következő mini modellje a nem kevésbé legendás japán márka, a KORG terméke. Csak ezúttal a vállalat még mindig ugyanaz, amellyel minden kezdődött, és a minőség jó hagyományait tiszteletben tartják.

  A modell a KORG microKEY2 midi billentyűzetek családjába tartozik, 24, 37, 49 és 61 billentyűvel. Nem a legkisebb, de nem is a legnagyobb, 37 billentyűvel. A módosítás testének méretei – 565x54x139mm és súlya 1kg. Működteti a készüléket, USB Type-B csatlakozáson keresztül vagy két AA elemmel függetlenül. Akár 20 órán át is működhet egyetlen akkumulátorral.

  A billentyűk alulméretezettek, súlyozatlanok, de nyomásérzékenyek (Natural Touch). Az USB Type-B porton kívül két USB Type-A aljzat is található, amelyek lehetővé teszik más eszközök USB-hub módban történő csatlakoztatását. Zenei használatra ez a modell gyakran további külső funkciókkal van felszerelve a nanoKONTROL, Korg nanoPAD vagy más kompatibilis kontrollereken keresztül. Közvetlen kapcsolatot biztosít az iPadhez.

  A fenti két modellhez hasonlóan ez is rendelkezik oktávváltó funkcióbillentyűvel. A teljes hangterjedelemhez hozzáférést biztosítanak, és lehetővé teszik nemcsak egész oktávok, hanem egyes hangok eltolását is. A hangszín és a kifejezés beállításához van egy Pitch Bend és egy Mod kerék

   moduláció.

   A KORG microKEY2-37-et az operációs rendszer gyorsan és könnyen felismeri, a legtöbbször nincs szükség driverek telepítésére. A billentyűzet teljes körű használatához azonban továbbra is speciális szoftverre lesz szüksége. Az alap ingyenesen elérhető – letölthető a gyártó hivatalos honlapjáról. Ezen felül ez a midi billentyűzet hivatalos KORG Gadget és KORG Mod licencekkel rendelkezik

    e.

    Előnyök

    • 37 érzékeny billentyű;
    • USB hub funkció;
    • A KORG microKEY2-37 rendelkezik pedál (futswitch) csatlakozási lehetőséggel;
    • Közvetlen csatlakozás lehetősége az iPadhez;
    • könnyen telepíthető a rendszerbe;
    • AA elemekkel is működtethető.

    Hátrányok

    • Nem azonosított jelentősebb hátrányok.

    Nektar makk mesterkulcs 61

    Értékelés: 4.7

    Nektar makk mesterkulcs 61

    Most fontolja meg a piacon lévő kevés lehetőség egyikét, amely három oktáv lefedettséggel rendelkezik, és még félsúlyos billentyűkkel is, amelyeket kevesebb mint 10 ezerért vásárolhat. RUB. Ez a híres Nektar márkájú Acorn Masterkey 61-es kulcsa. Figyelmeztetjük, hogy ezt a modellt már nem gyártják. 2020 február-márciustól még elérhető az orosz piacon, de már nem mindenhol.

    A billentyűzetház méretei – 965x190x76mm, súlya 2kg. A megjelenést a felületek ezüstös színe határozza meg. Ez a modell 61 billentyűvel rendelkezik, félig súlyozott, kisméretű, gyors reagálású. A bal oldalon egy vezérlőpanel található. A billentyűzet USB Type-B interfészen keresztül csatlakozik, és ugyanarról az interfészről kapja az áramellátást. Van egy szabványos aljzat 6.3 mm-es lábkapcsoló a lábkapcsoló csatlakoztatásához (a lábkapcsoló nem tartozék).

    Ez a modell a szoftver nélkül is jó kiegészítő funkciókat kínál a felhasználónak. Tehát, a vezérlőpanel négy vezérlőgombot tartalmaz, valós idejű hozzárendelhető, oktávváltás, programváltás, transzponálás, MIDI fader (hozzárendelhető). Az üzemmódok egy egyszerű 3 számjegyű LED kijelzőn jelennek meg.

    Az oktávváltó gombok közvetlenül a LED-képernyő felett találhatók. A billentyűzet oktávlefedettségét 4 felfelé és 3 lefelé bővítik. Kívánság szerint ezek a gombok más funkciókat is betáplálhatnak (csak négy oktávval): midi csatornaváltás, programváltás, transzpozíció…

    A billentyűzet a Presonus Studio One Artist szoftverrel együtt kerül forgalomba. Ez egy nagyon hatékony felvételi vagy produkciós platform, amely egyszerű, könnyen használható, és számos előszűrővel és eszközzel van tele az összes audio- és akár videómunkához.

    Előnyök

    • 61 billentyű;
    • Félig súlyozott kulcsmechanizmus;
    • Jó kulcskalibrálás;
    • További jellemzők;
    • erős és hasznos szoftver;
    • Ár-érték arány és teljesítmény.

    Hátrányok

    • Nincsenek nyilvánvaló hibák vagy rendszeres panaszok.

    Novation Launchkey Mini

    Értékelés: 4.6

    Novation Launchkey Mini

    A következő midi billentyűzet a Novation Launchkey Mini vonalának junior modellje. Egy újabb, továbbfejlesztett és funkcionálisabb modell ugyanebből a sorozatból, amelyet a második válogatásban nézünk meg.

    Ez egy midi billentyűzet, egy ilyen eszközhöz képest legalább 25 billentyűvel. Kicsi, súlyozatlan billentyűk. A készülék méretei – 325h43h175mm, súly – 0.675kg. USB B típusú interfészen keresztül csatlakoztatva és táplálva. Az általános teljesítmény nem rossz, de az osztály mutatja – az építés nem a legerősebb vagy a legerősebb vagy a legalaposabb.

    Ez a modell az alapvető funkcionalitáson túlmenően igen érdekes kiegészítő funkciókat is kínál. A kezelőpanel 16 megvilágított, gumibevonatú billentyűvel rendelkezik. Ezeket lehet használni doboláshoz vagy az Ableton szoftverrel való használatra. A háttérvilágítás az egyes padokon beállított funkciónak megfelelően változtathatja a színeket a tájékozódáshoz. A padok tetején 8 mechanikus fader található, amelyek szűrőkhöz vagy keverőhöz rendelhetők. Más kezelőszervek oktávokat váltanak, módok között váltanak stb. .

    A modell funkcióinak további bővítése érdekében a gyártó ingyenesen biztosítja a saját fejlesztésű szoftvert. A szinkronizálás gyors és zökkenőmentes, az eszköz és a szoftver közötti interakció pedig villámgyors.

    Előnyök

    • 16 gumírozott párna változó megvilágítással;
    • 8 programozható forgatógomb;
    • Minőségi saját szoftver iOS-hez.
    • Villámgyors billentyűzet-interakció a szoftverrel;
    • könnyű és kényelmes működtetés.

    Hátrányok

    • nem túlságosan aprólékos építés.

    Arturia MiniLab MkII

    Értékelés: 4.5

    Arturia MiniLab MkII

    Egy újabb 25 billentyűs mini-modell teszi teljessé a legjobb midi billentyűzetek első Expertology áttekintését. Ez az Arturia sikeres és népszerű MiniLabjának második generációja.

    Modell Arturia MiniLab MkII egy frissített design, bővített csomagok, új funkciók és ezen kívül – a szoftvercsomag Ableton

   • ve
   • A te, valamint az UVI Grand Piano Model D és az Analog Lab licencelt virtuális hangszerek
   • te.

    Billentyűzet méretei – 355x50x220mm, súly 1.5kg. Tápellátás és csatlakozás – USB B típusú interfészen keresztül. 25 nem súlyozott, érintésérzékeny, kisméretű billentyű. A kezelőpanel 8 kényelmes pads, 16 hangolható körkörös gomb, nyomógombok és érintésvezérlők – hangmagasság, moduláció, hangszín, moduláció, stb. Csatlakoztatható egy szabványos 1/4″-os érintésérzékeny lábkapcsolóhoz

    S.

    Külön említést érdemelnek a forgatógombok. Mindegyikük korlátlan, ami nem mindenkinek tetszik, de megvan a maga előnye. Az első 9 gomb nyomógombok, amelyekkel a hangszerlistában navigálhat és előbeállításokat választhat ki.

    A felhasználók kissé vegyes reakciói a touchpad használatára a Pitch és Mod funkcióknál

     A hagyományos mechanikus kerekek helyett. De a legtöbb esetben egy ilyen megoldás pozitív visszajelzéseket talál, ahogyan az eszköz egésze is. Egyébként az érintőpadok is konfigurálhatók – visszaállhatnak nullára, amikor eltávolítja az ujját, vagy rögzíthetik az aktuális értéket a következő módosításig.

     Analog LAB szoftver

    • te ingyenes verzióban érkezik
    • te és a teljes verzióra való frissítés felár ellenében. De a könnyű változat is jelentősen bővítheti a billentyűzet funkcionalitását.

     Az UVI Grand Piano egy másik mellékelt szoftver, amely az Arturia MiniLab MkII-t valódi Steinway koncertzongorává alakítja (megfelelő megjelenítés). A virtuális hangszer 862 mintát tartalmazó lenyűgöző könyvtárral rendelkezik. UVI Grand Piano igényelhet egy jelentős részét a rendszer erőforrásainak, ezért kívánatos, hogy ne a leggyengébb számítógépen dolgozni a programmal.

     Előnyök

     • kiváló minőségű kivitelezés;
     • Egyszerű, de kellemes design;
     • minőségi párnák;
     • A többfunkciós forgatógombok;
     • Pitch és Mod érintőpanelek
       kerekek helyett (nem mindenkinek tetszik);
      • hasznos kiegészítő szoftver;
      • egy sustain pedál csatlakoztatható.

      Hátrányok

      • Nem ritkák a “görgető” forgatógombokkal kapcsolatos panaszok.

      A legjobb midi billentyűzetek 10k-tól. rubel

      Az Expertology legjobb midi-billentyűzetek áttekintésének második válogatása nagyjából elválasztja a költségvetési modelleket a fejlettebb modellektől, amelyek félprofi és professzionális szintre törekszenek.

      Roland A-49

      Score : 4.9

      Roland A-49

      Először is, nézzük meg a legolcsóbb árú midi billentyűzetet ebben a választékban a Roland-tól. Ezek 49 billentyűs hangszerek, kevés kezelőszervvel. A funkcionalitás szempontjából a Roland A-49 kissé veszít a fent leírt “töltött” párnákkal ellátott költségvetési modellekkel szemben, de itt az első helyen a minőség és a professzionális szinthez való közelítés áll.

      A készülék mérete 836mm x 84mm x 182mm, súlya pedig 2.5kg. Az anyagok és az összeszerelés minősége kivételes, ami azonnal észrevehető, és szinte minden valódi ügyfél által készített értékelésben szerepel. A szakemberek megjegyzik a billentyűk tökéletes mechanikáját (még a súlyozatlan billentyűk esetében is), a megfelelő ujjnyomást és a valódi zongorához hasonló érintésérzékenységet. Az ellenőrzések közül

      B típusú USB-szabvánnyal működő és csatlakoztatott 3.0. Ez egy fontos pont, mert a gyors USB lehetővé teszi, hogy a billentyűzetet észrevehető késleltetés nélkül használhassa a számítógéppel, még ASIO kártya nélkül is. Van egy MIDI kimenet is. Két színben kapható, fekete és fehér színben, amelyeket BK és WH jelöléssel jelölünk.

      A Roland A-49 a következő kezelőszervekkel rendelkezik: S1 és S2 billentyűk a hangok átkapcsolásához és a hozzárendelhető C1 és C2 kezelőszervek, Function és SuperNatural billentyűk (egyidejűleg megnyomva a Visual Control funkciót hívják elő). Funkció gomb az aktív MIDI csatorna, hangbank és rendszerbeállítások elérését teszi lehetővé. A SuperNatural gomb – ez egy szigorúan a Roland “találmánya” – lehetővé teszi az interakciót a csatlakoztatott hangmodulokkal (Jupiter-80, Integra-7 és mások).

      Könnyedén transzponálhat, emelheti vagy csökkentheti az oktávot az egyszerű + és – billentyűkkel. A módváltások a gomb melletti LED kijelzőn jelennek meg.

      A billentyűzet hátoldalán a MIDI és USB csatlakozókon kívül a következők találhatók

      S-csatlakozók HOLD és EXPRESSION a sustain pedál és az expressziós pedál bemenetéhez.

      Előnyök

      • Magas építési minőség;
      • Kifogástalan billentyűzetmechanika;
      • Zongoraérzet és természetes tapintás;
      • USB3 interfészek.0 és MIDI;
      • Nincs késedelem a működésben még ASIO kártya nélkül sem;
      • Két pedál foglalat a sustain és expression pedálok számára.

      Hátrányok

      • Egyes felhasználók hiányolják a funkcionalitást.

      Nektar Impact LX25+

      Értékelés: 4.8

      Nektar Impact LX25+

      A második szám a választékban egy másik Nektar modellt követ, ezúttal már komolyabb, mint a fent leírt Acorn Masterkey 61, a minimális kulcskészlet ellenére – 25. Ennek a billentyűzetnek az ára hasonló az előzőhöz

      Méretek 476x70x267mm, súly 1.8kg. A 25 fő billentyű teljes méretű, ami fontos lehet a professzionális használathoz. A szerkezet még mindig súlytalan, szintetizátor típusú. B típusú USB-n keresztül csatlakozik a billentyűzethez, és a billentyűzetbe táplálja a készüléket.

      A Nektar Impact LX25+ vezérlőpanel a paraméterek és az extra funkciók vezérlőinek meglehetősen széles skálájával rendelkezik. 8 háttérvilágítású pads, 8 hozzárendelhető fader, standard Mod-kerekek

       Az érintőpadon könnyen kezelhető Transpose és Pitch Bend gombok, 5 konfigurálható előbeállítás, egy Page gomb a standard és a felhasználói elrendezés közötti váltáshoz stb. található. .

       A felhasználók többnyire jó véleménnyel vannak a billentyűzet és a pad mechanikájáról, de egyes vélemények bizonyos gyengeséget észlelnek mindkettő érzékenységében. A vizsgálatok kimutatták, hogy az ilyen állítások nem alaptalanok.

       A Nektar Impact LX25+ egy “átlagon felüli” szintű billentyűzet, ami szoros integrációt jelent a zenei körökben szinte minden népszerű DAW szoftverrel. A fader és a keverő potenciométerek lehetővé teszik a DAW kívánt sávjának csatornafolyamatainak vezérlését, és mind a 8 gomb szabadon hozzárendelhető bármilyen sorrendben, valamint hangszín- és hangerőszabályozásra konfigurálható.

       Előnyök

       • Kiváló minőségű alkatrészek és összeszerelés;
       • teljes méretű billentyűk;
       • kiterjedt kiegészítő funkciók;
       • A kezelőszervek felhasználóbarátsága és intuitivitása;
       • Széles körű kompatibilitás a DAW szoftverekkel;
       • A beállítások és feladatok rugalmassága.

       Hátrányok

       • Viszonylag alacsony billentyű- és pad-érzékenység.

       Az M-Audio Keystation 88 II

       Értékelés: 4.8

       M-Audio Keystation 88 II

       A minitől a maxi formátumig – a következő modell a felülvizsgálatunkban az első lesz a maximális billentyűk számával – 88. Ez a népszerű és jól bevált M-Audio Keystation 88 második kiadása. A frissített verzió még több pozitív visszajelzést kapott a felhasználóktól és kiváló értékelést a szakemberektől.

       A billentyűzet méretei – 136x24x9cm, a súlya már elég tisztességes – 7.7 a csomagolás nélkül. 88 teljes méretű billentyű félsúlyos mechanizmussal és sebességérzékeny nyomással. USB B típusú interfészen keresztül csatlakoztatható és táplálható. Standard MIDI kimenettel és két pedálcsatlakozóval is rendelkezik. Még egy fontos momentum – ez a modell 9V-os adapterrel is működtethető, de maga az adapter nem tartozék.

       A billentyűzet kompakt kialakítású és kevés fizikai kezelőszervvel rendelkezik: hangerőszabályzó és modulációs kerék – mindkettő hozzárendelhető, +/- oktávváltó billentyűk, Pitch Bend kerék, szerkesztési mód gomb. Az illesztőprogramok tekintetében széles körű visszafelé kompatibilitás áll rendelkezésre a Windows rendszerrel egészen az XP-ig, valamint a Mac OS X család számára.

       A modell az Ableton szoftverrel együtt érkezik

      • ve
      • te and Ignite Music Creation. A hivatalos gyártói garancia 12 hónap.

       Összességében ez az egyik legolcsóbb megoldás, amely mind a hét oktáv fizikai lefedettségét biztosítja. Ez a pillanat a minőséggel és a nagyon demokratikus árral kombinálva lehetővé teszi, hogy könnyen “megbocsásson” néhány korlátozott funkcionalitást. És ez a korlátozás csak önkényes – a megfelelő szoftverrel az M-Audio Keystation 88 II képességei sokszorosára nőhetnek.

       Az érdemek

       • 88 félig súlyozott, teljes méretű billentyű;
       • építési minőség;
       • MIDI-csatlakozó;
       • Két interfész a pedálbemenetekhez;
       • Számos operációs rendszerrel kompatibilis;
       • Tápellátás adapterről.

       Hátrányok

       • kissé korlátozott funkcionalitás.

       Native Instruments Komplete Kontrol A49

       Értékelés: 4.7

       Native Instruments Komplete Kontrol A49

       Most a Native Instruments ikonikus Komplete Kontrol sorozatát vesszük szemügyre. Ez egy középkategóriás, 49 billentyűs midi billentyűzet néhány fontos funkcióval a professzionális használathoz. A kínálatban kevesebb vagy több billentyűvel rendelkező változatok is szerepelnek hasonló funkcionalitás mellett.

       Íme egy gyors áttekintés a technikai oldalról. A készülék mérete 820x89x257 mm, súlya pedig 4 kg. Csatlakozás és tápellátás – B típusú USB-n keresztül. Egy szabványos 1/4 Jack pedálcsatlakozó áll rendelkezésre. Teljes méretű billentyűk félig súlyozott mechanizmussal. A vezérlőfelület 8 kódolót, egy 4 irányú nyomógombos kódolót és két érintésérzékeny hangmagasság- és modulációs vezérlőcsíkot tartalmaz.

       A Native Instruments Komplete Kontrol A49 szinte minden virtuális MIDI-hangszerrel való szoros integráció és a Native KOMPLETE-vel való fejlett kompatibilitás előnyeit élvezheti.

       De még ezen integráció nélkül is a vezérlő firmware-je elképesztő funkciókkal van tele – 4500 szabványos hang és közel 10 GB zenei kompozíciós és tervezési anyag.

       Külön dicséret a Smart Play és a Könnyű módért. Céljuk az akkordok és hangjegyek bevitelének egyszerűsítése. Gazdag repertoárt hozhat létre az egyes billentyűk megnyomásával. Az Easy Mode még tovább egyszerűsíti a dolgokat, mivel minden skálát csak a fehér billentyűkön jelenít meg.

       Összességében a Native Instruments Komplete Kontrol A49 egy kényelmes és hatékony eszköz, amellyel könnyen kombinálhatja és kezelheti a plug-ineket, és teljes mértékben kihasználhatja a gazdag beépített könyvtár előnyeit. Az üzemmódok és állapotok egy kompakt OLED kijelzőn jelennek meg, ami tovább növeli a felhasználóbarátságot.

       A billentyűzet a megfelelő szoftverrel szekvenszer üzemmódban is működhet. Például az Ableton

      • A vezérlők közé tartozik a pásztázás, a lejátszás, a felvétel, a metronóm be- és kikapcsolása, az ismétlési és törlési műveletek, és még sok minden más.

       Előnyök

       • Az anyagok és az összeszerelés minősége;
       • szoros integráció a különböző szoftverrendszerekkel;
       • Teljes natív KOMPLETE támogatás;
       • Okos játék;
       • Könnyű mód kezdőknek;
       • A beépített zenei tartalmak hatalmas választéka.

       Hátrányok

       • nincs nyilvánvaló hátránya.

       Studiologic SL88 stúdió

       Értékelés: 4.6

       Studiologic SL88 stúdió

       Végezetül nézzünk meg két teljes méretű billentyűvel, maximális billentyűszámmal és kalapácsmechanizmussal rendelkező modellt. Az első a legolcsóbb modell ebben az osztályban – a Studiologic SL88 Studio a neves olasz gyártótól, a Fatar-tól.

       Ez a modell lényegében a régebbi és sokkal drágább Studiologic SL88 Grand zászlóshajó egyszerűsített változata. A fő különbség a könnyű TP/100LR mechanika használata, ami jelentősen befolyásolta az árat. Egyébként a műszer működése változatlan marad.

       Billentyűzet méretei – 1260x125x310mm, súly 13.7kg. Stabil, fém ház. A billentyűk nyomásérzékenyek és aftertouch funkcióval rendelkeznek. Kezelőszervek: 4 állású gomb, 3 funkciógomb, 3 joystick. A módok egy kompakt, 320×240 pixeles színes kijelzőn jelennek meg. A billentyűzet támogatja a fő billentyűblokk zónákra, 4 tartományra való felosztását.

       USB B típusú csatlakozó az eszköz csatlakoztatására szolgál. MIDI bemenettel és két MIDI kimenettel is rendelkezik. A külső pedálok csatlakoztatásához akár négy bemenet is rendelkezésre áll. A tápellátás a dobozban található adapterrel történik.

       E modell és a régebbi Grand-modifikáció tervezésekor a mérnököket különösen az a törekvés vezérelte, hogy legalább szélességben minimalizálják a méretet. A fejlesztőknek tökéletesen sikerült – a billentyűzet szélessége majdnem megegyezik a billentyűzetblokk szélességével. Ugyanebből a célból a hagyományos modulációs és billentyűkerekeket joystickokra cserélték. Összesen három joystick van, és egy harmadik vezérli a Cutoffot és a rezonanciát. Ez az alapértelmezett beállítás, mivel a joystickokat átprogramozhatja, ha szeretné.

       Külön kell szólnunk néhány szót a billentyűk mechanikájáról. Az itt használt TP/100LR rendszer objektíven a legjobb olcsó alternatívája a drága zászlóshajónak, a TP/40WOOD-nak. Kényelmes, kiváló minőségű és tartós, elég csendes és szabályozott löketű. A nagyon érzékeny és tapasztalt zenészek számára azonban érdemes megérinteni a billentyűzetet, mert van egy bizonyos lassúság és ragadós. Ismétlem, ezek nem hátrányok, hanem csak olyan jellemzők, amelyek nem feltétlenül jelentenek különbséget.

       Előnyök

       • 88 billentyű;
       • Súlyozott kulcsok kalapács-mechanizmussal;
       • Stabil fém tok;
       • Az anyagok és a kivitelezés minősége;
       • LCD;
       • 4 csatlakozó a pedálokhoz;
       • Ár-érték arány.

       Hátrányok

       • Egyéni érzékenység a TP/100LR billentyűzet mechanikájának sajátosságai iránt.

       Native Instruments Komplete Kontrol S88 MkII

       Score : 4.5

       Native Instruments Komplete Kontrol S88 MkII

       Az Expertology szerint a legjobb midi billentyűzetek áttekintését a Native Instruments legdrágább professzionális megoldása zárja. Ez a fentebb leírt Komplete Kontrol A49 “idősebb testvére”, amely sokkal professzionálisabb és fejlettebb. A népszerű és kereskedelmileg sikeres Komplete Kontrol S továbbfejlesztett változata.

       Itt nincsenek félmegoldások a kulcsmechanika tekintetében – a gyártó teljes értékű professzionális Fatar kalapácsmechanikát használ. Figyelemre méltó, hogy minden egyes billentyű a rész tetején háttérvilágítással van ellátva, és ez nem dekoratív céllal történik, hanem a játék intuitivitásának növelése érdekében – a fények a beállításoktól függően kiemelnek bizonyos területeket.

       A billentyűzet mérete 1390x115x346 mm és súlya 13.2kg. A vezérlő frissített változata gumírozott mechanikus kerekeket kapott a Mod

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Comments: 1
 1. Levente

  Melyik a legjobb MIDI billentyűzet, amit ajánlanátok?

  Válasz
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: