A 10 legtisztább oroszországi Fekete-tengeri strandok

*A szerkesztők szerint a legjobbak áttekintése. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám és nem értékesítési célzatú. Szakmai tanácsadás beszerzése vásárlás előtt.

Oroszország összes tengere közül a Fekete-tenger vonzza a turisták legnagyobb figyelmét. Ennek oka az éghajlat, amely az ország legtöbb tengerparti területén meglehetősen zord; csak itt, az európai Oroszország déli részén van meleg és enyhe éghajlat. Krasznodar Krai és a Krím már régóta híres üdülőhelyként híresült el.

Nem minden strandközeli terület egyformán alkalmas a pihenésre. Vannak olyan gyönyörű és könnyen megközelíthető helyek, amelyek turisták tömegeit vonzzák, és vannak olyanok, amelyek látogatása egyáltalán nem vonzó. A Fekete-tenger legjobb strandjait könnyű megtalálni – jól ismertek, csak annyit kell tennie, hogy beírja a keresőmotorba a megfelelő keresést.

A turisták tömege miatt azonban a korábban szép és kényelmes helyek fokozatosan elveszítik ezeket a tulajdonságokat. Minden szép telek általában már foglalt, és az emberekkel együtt jár a zaj, a zsúfoltság és természetesen a mindenütt jelenlévő háztartási szemét, amelyet nem mindenki törődik azzal, hogy eltakarítsa. Néha a strand egyszerűen “belefullad” a szemétbe, ahogy az úszik a vízben a part közelében, és az ember nem is akar bemenni.

De vannak meglehetősen kellemes helyek is, amelyek mindazonáltal nem gyűjtenek tömegeket, és nem fulladnak szemétbe. Ezek általában a nagyobb fürdővárosoktól távol eső strandok, amelyeket természetes akadályok, például erdők vagy sziklák választanak el a lakott területektől, és nincsenek turisztikai létesítmények vagy szállodák a közelben. Különösen alkalmasak tapasztalt utazók számára. A Fekete-tenger partvidékének legtisztább strandjairól mesélünk.

A Fekete-tenger legtisztább strandjai

Nevezett hely Strand Értékelés
Oroszország legtisztább strandjai a Fekete-tengeren 1 Dzhankhot 5.0
2 Praskoveevka 4.9
3 Strand a Volna településen 4.8
4 A Tarkhankut-fok vad strandjai 4.7
5 Elveszett világ 4.6
6 Strand a Dyurso falu közelében 4.5
7 Agoy 4.4
8 Központi strand Blagovescsenszkaja faluban 4.3
9 Központi strand Olenevkában 4.2
10 Kiseleva szikla 4.1

1. hely: Dzsankhot

Értékelés: 5.0

Dzhankhot

A Fekete-tenger legtisztább strandja Dzsankhot, amely Gelendzsiktől 20 km-re délre fekszik. Csak néhány száz ember él itt, valószínűleg ezért is olyan tiszta a hely. Nyáron mindig zsúfolt, amikor a lakosság többszörösére nő a nyaralók miatt.

A faluban vendégházak és turisztikai központok nyújtanak kényelmes szállást. A tengerparton kívül számos más látnivaló is várja a látogatókat: a festői Korolenko Ház Múzeum, a falun átvezető cári út, erdők és hegyek. A hely híres a fenyőfás fenyőerdőjéről. Itt ömlik a tengerbe a Hotecai hegyi folyó, és az emberek ide járnak úszni és horgászni.

A strandok kavicsosak, sok zöld sziklával. Viharok idején a hullámok felkavarják a kavicsokat, tengeri sókkal telítik őket, és gyógyító tulajdonságokkal ruházzák fel. Az emberek isiász, reuma és más mozgásszervi betegségek kezelésére jönnek ide.

Olvasson tovább  19 legjobb látnivaló itt: Cheboksary

2. hely: Praskovejevka

Értékelés: 4.9

Praskovejevka

Praskoveevka egy falu 20 km-re délkeletre Gelendzsik üdülővárostól. Alig több mint 300 állandó lakos él itt. Mivel sok turista érkezik ide, megfelelő infrastruktúrát hoztak létre – szállodák, kávézók, fizetős parkolók, vízi látványosságok és vetkőzőfülkék.

A tengerpartot finom kavicsok tarkítják, és a tenger nagyon gyorsan sekélyedik. Praskoveevka a nagyobb üdülőhelyektől távol helyezkedik el, így nem túl zsúfolt, és szinte semmi szemét nem rontja a leglátogatottabb helyek megjelenését.

A különösen nehezen megközelíthető strandok, mint például a Molokanova-szakadék, nagyon tiszták, és a tengerbe ereszkedő hegyek mellett van egy kis földdarab. A kemping területén hulladékgyűjtőket helyeznek el, és a szálloda biztonsági őrei ügyelnek arra, hogy a kempingezők ne szemeteljenek.

Praskovejevka és Dzsankot tanya között található egy természeti emlék – a Parus szikla. A lábánál van az egyik turisztikai célpont is.

3. hely: Volna falu strandja

Értékelés: 4.8

Volna falu a Taman-félsziget szívében található, 70 km-re a legközelebbi üdülővárostól, Anapától. A lakosság száma nem nagy, és fokozatosan csökken, 2010-ben nem haladta meg a 600 főt. Úgy tartják, hogy Puskin éppen ezt a félszigetet dicsérte Lukomorje mesebeli helyként.

A naponta kétszer közlekedő buszjárattal, vagy saját maga is eljuthat oda. A hullám 8 km-re található Tamantól, a félsziget déli részén. Annak ellenére, hogy nem túl kényelmes helyen, van egy fejlett infrastruktúra a turisták, szállodák, üzletek, piac.

A strandok homokosak, néha némi kaviccsal, tiszták és ritkán lakottak. A fürdőszezon májusban kezdődik és a meleg éghajlatnak köszönhetően októberig tart. A tengerben delfinek élnek, és gyakran érintkeznek az emberekkel.

A normál fürdőzés mellett kipróbálhatja a búvárkodást is, és rendelkezésére áll egy professzionális búvárközpont minden szükséges felszereléssel és búvárfelszereléssel. Szakképzett oktatók állnak készen arra, hogy segítsenek az újonnan érkezőknek.

4. hely: A Tarkhankut-fok vad tengerpartjai

Értékelés: 4.7

A Tarkhankut-fok vad strandjai

A Tarkhankut-fokot a Krím-félsziget legtisztább és legátlátszóbb vizű helyének tartják. A búvárok és az úszók imádnak a tiszta vízbe merülni, és a szörfösök is szeretik. A fok partjait számos szikla szegélyezi, és a magasba törő sziklák a levegőbe emelkednek. Egyes helyekre csak hegymászókkal lehet feljutni, mások viszonylag könnyen megközelíthetőek.

Nincsenek a tengerbe ömlő folyók, és nincsenek ipari szennyvizek sem. Mert a parthoz közeli víz iszapmentes és megzabolázhatatlan, de hemzseg mindenféle élőlénytől. A fenék tele van a vízi puhatestűek által hátrahagyott kagylókkal. Egy mélyebb helyre merülve könnyen magával vihet egy ilyen értékes emléket.

A legközelebbi “civilizált” hely Olenevka falu. Itt szállást, élelmet és ivóvizet találsz. A faluból a legkönnyebben autóval lehet megközelíteni, de gyalog is oda lehet menni. Olenevkában is vannak jó strandok.

5. hely: The Lost World

Értékelés: 4.6

Elveszett világ

A krími Aya-foknál, Balaclava és Laspi város között található az Elveszett világ strandja. Nehéz ide eljutni, mivel tömegközlekedés nem jár ezekre a helyekre, és még gyalog is szinte lehetetlen. Balaklavából a tengeren is lehet úszni, de a hajótulajdonosok nagyon magas árat kérnek, és nem mindig hajlandóak felszállni a hajóra.

Olvasson tovább  15 legjobb látnivaló Sztaraj Rusza városában

A strand a Balaklava Természetvédelmi Területen belül található, és gondosan őrzik. Tilos tábortüzet rakni és sátorban éjszakázni, tengeri rákot fogni… A civilizációnak alig van nyoma: van egy kávézó, de nincsenek kunyhók, vécék, vízforrások, boltok és gyógyszertárak.

A strand itt homokos, a sziklák pedig mészkőből készültek. Számos ritka, endemikus és reliktum növény nő a közelben. Közülük kiemelkedik a Sztankevics-fenyő, mézszínű kérgével és rózsaszínű csillogásával. Kígyók, gyíkok és ragadozó madarak élnek itt, köztük a védett vándorsólyom, amely a sziklákon fészkel.

Mivel a strand nehezen megközelíthető, nem sokan vannak a strandon, néha az érkező idegenek nem találnak senkit. Emiatt, és a tartalékos alkalmazottak felügyeletének köszönhetően a hely megőrzi tisztaságát és természetes megjelenését.

6. hely: Strand a Dyurso falu közelében

Értékelés: 4.5

Strand Dyurso

Az Abrau-Dyurso rezervátum az Észak-Kaukázusban található. Itt készül az azonos nevű híres pezsgő, és itt vannak a szőlőültetvények…. A rezervátum területén, közvetlenül a tengerparton található Dyurso tanyája. A levegő itt nagyon tiszta, és szinte nincs szemét.

A Dyurso falu központi strandja viszonylag kis területet foglal el, és a part kavicsos. Körülötte sziklák vannak, furcsa látványt nyújtva a területnek. A strandon minden megtalálható, amire a nyári vakációhoz szükség van: öltözőfülkék, WC-k, napozóágyak és napernyők. A tenger tiszta és meleg, a bejárat szelíd. Vannak csónakok, amelyeken utazhatsz, és robogók és katamaránok is rendelkezésre állnak.

A sziklák mögött van egy vad strand, amely még tisztább és üresebb. Nincsenek szórakozási lehetőségek és létesítmények, de megtalálhatja a magányt és a békét – egy ritka turista jut erre a helyre. A vadregényes strandtól nem messze található egy gyógyvizes tó, az úgynevezett “Édes Lymancsik”.

Dyursótól hét kilométerre a hegyoldalban található egy másik üdülőtelepülés, Abrau. Van egy hegyi tó, amely mellett strand is található. Vannak más helyek is az üdülőhelyen, amelyeket érdemes meglátogatni, mint például a híres borászat.

7. hely: Agoy

Értékelés: 4.4

Agoy

Agoi egy falu a Krasznodari területen, nem messze Tuapszétól. Az azonos nevű folyó itt ér véget, és a Fekete-tengerbe ömlik. Alig több mint 2000 embernek ad otthont, és közvetlenül a tengerparton van egy katonai repülőtér. A domborzat hegyvidéki, a falu a Kaukázus fő vonulatának déli lejtőjén fekszik. A falut az Agoy-hágó választja el Tuapse városától.

Az itteni partszakasz majdnem 2 km hosszan húzódik. A partok kavicsosak vagy sziklásak és kövesek. Nem messze van a Kiseleva-szikla, amely a Blagoshenskoje strandjairól gyalogosan is megközelíthető – de az út a nagy sziklák miatt meglehetősen nehéz lesz.

A központi strandot hengerelt kavicsok borítják, amelyek nem vágják a lábad, és a víz alatt nincsenek veszélyes sziklák. A közönséges fürdőzés mellett ejtőernyőzésre, búvárkodásra és csónakázásra is van lehetőség a területen. A közelben van egy kávézó és egy piac.

Olvasson tovább  Rzhev 20 legjobb látnivalója

8 hely: Központi strand Blagovescsenszkaja faluban

Értékelés: 4.3

Központi strand Blagovescsenszkaja faluban

Blagovescsenszkaja falu Anapához tartozik, annak központjától 25 km-re északnyugatra fekszik. Három oldalról víz veszi körül, a Vityazevszkij és a Kiziltasszkij torkolat és természetesen a Fekete-tenger. Itt szőlőültetvényeket termesztenek, amelyekből a Krasznodar régió híres borai készülnek.

Az itteni strand a legtisztább kvarc homok, kagylókkal. Ez képezi barchans benőtt fák és bokrok, hogy dobott sűrű árnyékot, amelyben lehet találni menedéket a perzselő naptól. A tenger nagyon lassan mélyül, így még a kisgyermekek is félelem nélkül úszhatnak. Több mint egy kilométerre van a magánházaktól és a szállodáktól, és egy buszjárat viszi a strandra.

Blagoveshenka, ahogy a falut általában nevezik, a szabadtéri tevékenységek központja. Szörfösök, búvárok és siklóernyősök jönnek ide minden évben. Blagoveshenka-ban tartják az összes orosz kitesurfing versenyt, amely sok résztvevőt és nézőt vonz. De még az itt folyó sok tevékenység ellenére sem borítja el a strandot sár és szemét, és továbbra is a Fekete-tenger egyik legtisztább és legszebb helye marad.

9 hely: Olenevka központi strandja

Értékelés: 4.2

Központi strand Olenevkában

Olenevka falu, amelyet 1945-ig Karadzsi néven emlegettek, a Nyugat-Krím egyik népszerű turisztikai célpontja. A strandok a Karadzsi-öböl félkörívében helyezkednek el, a strandot rózsaszínű homok alkotja. Az öböl szélvédett, a tenger gyorsan, de finoman mélyül. Mivel itt nincsenek viharok, a víz tiszta, szinte zavarmentes.

A falu központi strandját nem hivatalosan “Miaminak” nevezik. De a tengerentúli üdülőhelyekkel ellentétben ez a hely nem gyűjt annyi turistát, így sokkal szabadabb és kényelmesebb. A turisztikai infrastruktúra azonban elég fejlett, vannak szállodák és vendégházak. Sokan jönnek ide szörfözni és kite-szörfözni.

Olenevka az egyik legkörnyezetbarátabb hely a Krím-félszigeten. A tengert nem szennyezik ipari kibocsátások vagy háztartási hulladékok. Az, hogy a falu meddig fogja megőrizni státuszát, a helyi lakosokon múlik, valamint azokon, akik minden évben idejönnek pihenni.

10. hely: Kiseleva Rock

Értékelés: 4.1

Kiseleva szikla

Ez a szikla egy természeti emlék, amely a Krasznodari régióban található. Egy 46 méter magas és 60 méter széles meredek fal néz a tengerpartra. A szikla Tuapse városától 4 km-re délnyugatra található. A festőről nevezték el A. . Kiselev több festményét is ennek a természeti nevezetességnek szentelte.

A sziklát gyakran látogatják a Tuapsiból és máshonnan érkezők. A turisták hajóval érkeznek ide, mint a körutazások egyik megállóhelyére. A városból gyalog vagy kerékpárral is megközelíthető, de a strand elérése előtt fent kell hagyni őket. A sziklát körbe lehet járni, és a tetejére speciálisan kialakított lépcsőkön lehet felmászni.

A szikla mellett nagy kavicsokból álló strand található, a tenger pedig egy meleg és sekély vizű öblöt alkot. Egykor az egyik legtisztább hely volt a Fekete-tenger mellett, mostanra azonban a szikla környékét fokozatosan ellepik az emberek által hátrahagyott szemét, és egyre több turista veszi ezt észre. Eddig azonban a szikla és a körülötte lévő tér nem vesztette el teljesen szépségét és tisztaságát.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: