A világ 25 legszebb vízesése

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklámnak szánják, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt konzultálni kell egy szakértővel.

“A vizet megérteni annyi, mint megérteni a világegyetemet” – írta Masaru Emoto, a híres japán felfedező. Nem sokat gondolunk a minket körülvevő vízáramlatok erejére és szépségére. A hihetetlenül gyönyörű vízesések közül legalább egyet látni elég ahhoz, hogy az elragadtatás érzése elhatalmasodjon. A bolygó legszebb, legerősebb, legzajosabb és legvarázslatosabb vízeséseinek rangsora.

Elbűvölő vízesések: a világ 25 legszebb vízesése

Jelölés hely Vízesés Értékelés:
top 25 legszebb vízesés a bolygón 1 Noorang, India 5.0
2 Wallaman, Ausztrália 4.9
3 Iguaçu, Argentína és Brazília 4.8
4 San Rafael, Ecuador 4.8
5 Plitvicei-tavak vízesései, Horvátország 4.7
6 Banzeuc, Vietnam 4.7
7 Maletsunyane, Dél-Afrika 4.7
8 Marmoré (Marble Falls), Olaszország 4.6
9 Havasu, USA 4.6
10 Zhenzhutan, Kína 4.5
11 Gocta, Peru 4.5
12 Lotefoss, Norvégia 4.5
13 Seven Sisters, India 4.5
14 Caracol, Brazília 4.4
15 Augrabies, Dél-Afrika 4.4
16 Skogafoss, Izland 4.4
17 Cayetour, Guyana 4.4
18 Multnomah, USA 4.3
19 Victoria, Zimbabwe 4.3
20 Huanggoshu, Kína 4.2
21 Dettifoss, Izland 4.2
22 Niagara, Kanada és az USA 4.1
23 Angel, Venezuela 4.1
24 Yosemite, USA 4.1
25 Ysat, Etiópia 4.0

Noorang, India

Értékelés: 5.0

Nuranang, India

India egyik legszínesebb és minden bizonnyal legszebb vízesése. Más néven is ismert (Bon Bong), Nuranang egy lenyűgözően szép tejes vízesés, amelyet buja zöldövezet vesz körül. Ez a hely már régóta a bollywoodi filmesek kedvence.

India északkeleti részének egyedülálló természeti emléke az ország legtöbb vízesésével ellentétben nem folyóból ered: a Nurang forrása a Himalája lábánál lévő alpesi tavakban és jeges patakokban ered. India egyik leglátványosabb vízesésének tartják, mégis sok utazó számára ismeretlen, aki ellátogat erre a titokzatos vidékre.

A helyiek úgy vélik, hogy a vízesés és az azonos nevű folyó nevének eredetéről egy népszerű verzió létezik: úgy vélik, hogy a természeti emlék egy helyi indiai lányról, Nooráról nevezték el, aki segített egy katonának a kínai-indiai háborúban, és később az ellenséges erők fogságába esett.

Wallaman, Ausztrália

Értékelés: 4.9

Wallamen, Ausztrália

Az országban létező legmagasabb vízesés, a Wallamen meglepő szépségével, és ez a látszólag kis vízhozam ellenére is így van. Egy meglehetősen erős vízsugár 268 méteres magasságból merészen zuhan lefelé a lejtőn (a teljes zuhanási magasság 305 méter). A vízesésen való áthaladás után egy vékony, de erős patak egyenletesen vág át egy lófűvel borított sziklafalon, és egy kis gödörbe zuhan. Akár 20 méter mély is lehet.

Wallamen a Girringan Nemzeti Parkban található, a szerény Tribonne városka közelében, amelynek lakossága alig több mint 300 fő. Minden évben turisták százezrei érkeznek a világ minden tájáról, hogy megnézzék Wallaman szépségét.

Vicces tény. A szakemberek észrevették a turbulens vízáramlás negatív hatását a bazalt alapkőzetre. Emiatt a vízesés magassága 10 évente közel fél méterrel csökken.

Iguazu, Argentína és Brazília

Értékelés: 4.8

Iguazu, Argentína és Brazília

Ez a hihetetlen vízesés hivatalosan is a világ 7 csodájának egyike. A két dél-amerikai ország közötti természetes határként szolgáló Parana folyó patakjai magabiztosan dolgozták be magukat a puha üledékbe. A bazalt szigetek érintetlenek maradtak. Több mint 3 kilométeren keresztül húzódnak a különböző formációk: hegyi zuhatagok, kanyonok, vízesések és több mint 275 csatorna.

A helyi indiánok hisznek a vízcsoda kialakulásának legendájában. Az ősi kígyóisten, M’Boy az ősidőkben a gyönyörű Naipi után vágyott, de a lány mást választott, és a folyón átkelve megpróbált vele elmenekülni. A dühös istenség a farkával a földre csapott, és kettéhasította azt, kettéosztva a szerelmeseket. Egy fiatalember pálmafává, egy lány pedig sziklává változott. Azóta csak egy szivárvány köti össze őket.

A természet vízcsodája hihetetlen erővel csap le, 64-82 méter magas vízesések sorozatának gyönyörű táját tárja elénk. A kilátás a brazil oldalról a leglátványosabb, bár a vízesés nagy része az argentin oldalon található.

A vízesés “gerincének” egyik leghíresebb eleme habozás nélkül a hátborzongató Ördögtorkolat. Hihetetlen látványosság. A víz egy 82 méter magas szikláról zúdul lefelé, és zajosan zuhan egy hatalmas, patkó alakú medencébe. A turisták gyakran néznek bele ebbe a tomboló vízmélységbe egy brazil park sziklájáról.

San Rafael, Ecuador

Értékelés: 4.8

San Rafael, Ecuador

A San Rafael Ecuador legerősebb, legmagasabb és leglátványosabb vízesése. Hihetetlen szépsége miatt az egész dél-afrikai kontinens legjelentősebb természeti látványosságainak listáján szerepel. Az Andok és az Amazonas között található vízesés a Sumaco Bioszféra Rezervátum szerves része és büszkesége.

A lenyűgöző magasságának és a növény- és állatvilág faji sokféleségének köszönhetően San Rafael a helyi ökoturizmus szimbólumává vált, és “természeti” jogait az alkotmányban is rögzítették. Ha már a magasságról beszélünk. A vízesés kétlépcsős vízesésnek tekinthető. A legmagasabb szakasza 50 méter magas. Amikor a víz lezuhan róla, egy második fokozatba kerül, és tovább zúdul lefelé, már 100 m magasságból.

Az ilyen erő valóságos porfelhőt emel a vízrészecskékből, így nem lehet a vízesés közelébe jutni. A szikla tetején lévő kilátóteraszról megcsodálhatja a trópusi növényzettel körülvett San Rafael panorámáját.

Plitvicei-tavak vízesései, Horvátország

Értékelés: 4.7

Plitvicei-tavak vízesései, Horvátország

A helyiek a Plitvicei-tavakat a világ 8. csodájának tartják, és el kell ismerni, hogy ez nem áll messze az igazságtól. A Plitvicei-tavak igazi nemzeti kincs, festői bükk- és fenyőerdőkkel, barlangokkal, víztározókkal és természetesen vízesésekkel. A lenyűgöző, buja zöld erdőkkel keretezett Kék tavak 140 vízesésből álló hatalmas, színes vízesést alkotnak (!) és csatornák.

Olvasson tovább  A 18 legjobb strand Phuketben

E hihetetlen vízesések közül a leghíresebb a Kostlovci-vízesés – két folyó (Plitvice és Korana) “agyszüleménye”, amelyek egy hatalmas, 72 méter magasról lezúduló patakot alkotnak. A vízesésekből származó vízfolyás egy egész karszttavízrendszert alkot kristálytiszta türkizkék vízzel, amelyet mészkősziklák vesznek körül. Évente több ezer turista érkezik ide, hogy megnézze ezt a természeti látványosságot, és élvezze a tiszta fenyőerdei levegőt.

Banzeuc, Vietnam

Értékelés: 4.7

Banzeuc, Vietnam

A világ egyik legnagyobb vízesése (a negyedik legnagyobb a Földön), a Banzeuc a kínai-vietnami határon található. A Kínában Dethyan néven ismert vízesés hihetetlen tájjal büszkélkedhet. Egy hatalmas vízesés három szintre emelkedik, és amikor esik az eső, hatalmas vízeséssé változik, a vízlavina lezúdul a trópusi növényzettel körülvett sziklafalon. A vietnami fővárostól 272 kilométerre található.

A Banzeok alsó folyásánál egy lenyűgöző tó alakult ki, ahol a turisták élvezhetik az egzotikus bambusz tutajon való utazást, szó szerint belevetve magukat a vízpára takarójába. Emellett a vízeséstől nem messze számos más látnivaló is található, például sziklaerdő, karsztbarlangok, víz alatti kőerdő és így tovább.

Vicces tény. A vietnami-kínai háború alatt a vízesés környéke a kínai csapatok egyik fő állomáshelye volt, különösen 1979-ben. Az akkori határ megjelölésének kérdését az országok csak 20 évvel később, 1999-ben oldották meg. A kisebb határkérdésekről szóló tárgyalások pedig további 10 éve folynak.

Maletsunyane, Dél-Afrika

Értékelés: 4.7

Maletsunyane, Dél-Afrika

A vízeséssel azonos nevű folyó az afrikai Lesotho királyság buja füves vidékein keresztül száguld, és egy szikláról zuhan lefelé. Ez a híres vízesés. Tökéletesen éles geometriai formája mintha kézzel készült volna. A helyiek szerint, ha egy utazó úgy érkezik Lesothóba, hogy nem látogat el Maletsunyanba, akkor az út hiábavaló volt.

Az igazi extrém turisták számára pedig kötélcsúszdát szerveztek (közvetlenül a vízesés mellett). Az izgalomra vágyók számára a látvány csodálatos: ahogy a kolosszális víztömeg a kanyonba zuhan, sűrű fehér felhővé változik. A gyönyörű vízesés az Orange folyó egyik mellékfolyójánál található, és 192 méter magasból emelkedik.

Marmorhe (Marble Falls), Olaszország

Értékelés: 4.6

Marmoré (Marble Falls), Olaszország

A Marmoré egy egyedülálló mesterséges eredetű vízesés. Építése jóval korunk előtt kezdődött: az ókori rómaiak tették meg az első kísérleteket egy páratlan víztömeg létrehozására. Több mint 2000 évbe telt (18. század), mire elérte végső formáját. A szokatlan helyszín, amely ma már részben természeti emlék, a Valnerina-völgy szívében található (Umbria régió).

A 160 méter magas mesterséges vízesés nemcsak esztétikai, hanem kulturális és történelmi jelentőséggel is bír: az UNESCO Világörökség része (ideiglenes). A háromlépcsős vízesés hatalmas vízfolyásként zúdul le a festői sziklákról.

Ma a Marmorë nem csak esztétikai látványosság a turisták számára: a régió lakosainak hidroenergetikai szükségleteit is kielégíti.

Havasu, USA

Értékelés: 4.6

Havasu, USA

Az egyik legismertebb és leglátványosabb természetes vízesés a Földön. A Grand Canyon lenyűgöző rézfalainak és a türkizkék víznek a kombinációja lenyűgöző látványt nyújt, és inkább hasonlít egy művész festményére, mint egy természeti alkotásra. Képét gyakran láthatjuk képeslapokon és naptárakon. A patak egy 37 méter magas, függőleges szikláról folyik egy kis medencébe, amelyet buja zöld növényzet és homokos strand vesz körül.

A vágy, hogy saját szemükkel láthassák a táj lenyűgöző szépségét, turisták tömegeit hozza. Igaz, a Hawasu felé vezető út nem könnyű. A kanyonhoz közeli egyetlen településről számos túracsoport indul gyalogosan, öszvérrel, sőt helikopterrel is.

Zhenzhutan, Kína

Értékelés: 4.5

Zhenzhutan, Kína

A Zhenzhutan vízesés érintetlen, kimondhatatlan szépségéről van szó. A Jiuzhaigou védett területen található természeti csoda nagyon szokatlan megjelenésű, és kétségtelenül az egyik legszebbnek számít a maga nemében.

Egy hatalmas szikla a tetején, amelyet egy hatalmas zuhatag oszt részekre, szó szerint megtöri a nagy víztömeget: a patak sok kis vízesésre oszlik, amelyek csodálatos vízesést alkotnak. A víz gyönyörű gyöngysugarakban csordogál lefelé. Zhen Zhutan egyszerűen ellenállhatatlan a maga érintetlen szépségében.

A Jiuzhaigou-völgy, vagy az úgynevezett “Kilenc falu völgye” a Minshan-hegységben található, és nem csak egy színes és szokatlan vízeséssel vonzza a látogatókat: ez az érintetlen erdők, a 108 tó kristálytiszta türkizkék vize és számos endemikus állatfaj – egy igazi érintetlen vadon – földje.

Gocta, Peru

Értékelés: 4.5

Gocta, Peru

Peru híres vízesése nem csak az egész országban híres, hiszen a Gocta az ötödik legnagyobb a világon. A víz egész évben nagy erővel emelkedik 771 méteres magasságból. Figyelemre méltó, hogy a lelőhelyet csak nemrégiben fedezték fel: 2002-ben egy német természetjáró fedezte fel egy áthatolhatatlan természetvédelmi területen. És újabb 4 év múlva visszatért egy helyi mérőcsapattal, hogy megmérje a vízesés magasságát (az eredmény kb. 13,5 m hibás).

A vízesésen lezúduló víz mennyisége folyamatosan változik, a vízesés kis medencéjébe hulló csapadék mennyiségétől függően. Gokta-tól nem messze található a Sierra (előhegyi esőerdő), amely ritka állatvilágnak ad otthont: a veszélyeztetett állatok (pumák, medvék, több kolibrifaj stb.) és különféle emlősök élőhelye.).

Sajnos az újonnan felfedezett víztestet a közelben kialakult mezőgazdaság veszélyezteti: a helyi gazdák szó szerint körülveszik a nádasokkal – egyetlen bevételi forrásukkal. A hatóságok úgy próbáltak változtatni a helyzeten, hogy a turistáknak helyi idegenvezetők szolgáltatásait, a lakosoktól való élelmiszervásárlást, a közösségi házban való ideiglenes regisztrációért fizetendő “díj” megfizetésének kötelezettségét stb. ajánlották fel..

Lotefoss, Norvégia

Értékelés: 4.5

Lotefoss, Norvégia

A Lotefoss messze nem Európa legmagasabb vízesése, de meglehetősen félelmetes és lenyűgöző, Norvégia nyugati részén található, és az ország egyik legnépszerűbb látnivalójának számít. Különlegessége, hogy két “iker” részből áll. Az egész arról a hatalmas sziklafalról szól, amely a rohanó áradat útjában áll. De majdnem a hegy lábánál a 2 patak újra eggyé olvad. Első pillantásra ezek az “ikrek” egymás tükörképeinek tűnnek, de észrevehetjük a különbségeket.

Olvasson tovább  A 12 legjobb kerekes bőrönd gyártó

A Lotefoss magasságáról nincsenek pontos információk; a magassága 95 m és 165 m között változik (az első lehetőség a valószínűbb). A vízesést könnyű megtalálni és megnézni: az út mellett található. Azonban egy ideig egy helyben állva teljesen elázhatsz, ezért egy jó mackintosh elengedhetetlen.

Vicces tény. A turisták gyakran összetévesztik a Lotefossen vízesést egy másik vízeséssel, az Espelandsfossennel, mert az úton odaérve azt találják el először. De már fél kilométer után az utazók megállnak a mai Lotefoss előtt.

A Hét Nővér, India

Értékelés: 4.5

A Hét Nővér, India

A buja zöldövezetekkel körülvett, hatalmas folyó hét különálló vízfolyásra oszlik, és 315 méter magasról zúdul lefelé. A függőleges mészkő sziklafal a patakoknak valódi vízfal jelleget kölcsönöz. A vízesés az esős évszakban a leglátványosabb, amikor a folyó a lehető legjobban megtelik. Gyakran előfordul, hogy a vízesés fölött hatalmas szivárvány jelenik meg, mintha csak a csodáló utazókat akarná üdvözölni.

Vicces tény. A Seven Sisters vízesés Meghalaya érintetlen erdeiben található, amely gyökérhídjairól ismert. A terület monszun idején nem biztonságos. A vízesés meglátogatása csak tapasztalt (vagy legalábbis kitartó) utazóknak ajánlott.

Karakol, Brazília

Értékelés: 4.4

Caracol, Brazília

Ez semmiképpen sem a legerősebb vagy legimpozánsabb vízesés, de megvan a maga “pikantériája”. A nagy népességű központokhoz való közelsége pedig az egyik legnépszerűbb helyi látványossággá teszi. A természeti terület az azonos nevű folyó partján, az azonos nevű park területén található.

Egy 131 méter magas bazalt szikláról lezúduló erdei vízesés. A Karakolnak van egy egyedülálló jellemzője: a szikla szélén a patak hirtelen 3 erős patakra szakad, amelyek majdnem a vízesés lábánál egyesülnek eggyé, és hihetetlen robajjal zuhannak a földre.

Augrabies, Dél-Afrika

Értékelés: 4.4

Augrabies, Dél-Afrika

Az Orange folyó torkolatától 500 kilométerre található Augrabis-vízesés lenyűgöző méretű: 146 méter magasból rohan a víz egy hatalmas sziklás szurdokba (helyenként akár 200 méter mély). 1954-ben egy dél-afrikai város kezdeményezte egy nemzeti park létrehozását, amely a vízesés körüli területre terjedne ki. 12 év elteltével az elképzelés megvalósult. A park egy ritka, majdnem kihaltnak hitt fekete orrszarvúfajnak adott otthont.

A park vízesésének látványa még a tapasztalt utazót is lenyűgözi: az élettelen sziklák hihetetlen kontrasztja, amelyekkel szemben a víz elemének örvénylése szó szerint leveszi az embert a lábáról, és második szelet ad. A kolosszális erővel lezúduló vízesés hatalmas hullámokat kelt, amelyek magassága egy kétszintes házéval ér fel. Augrabis szépségét a zord Kalahári sivatag biztonságosan védi a kíváncsi szemek elől.

Skogafoss, Izland

Értékelés: 4.4

Skogafoss, Izland

Ez az észak-európai ország méltán tekinthető vízesés-paradicsomnak. A Skogafoss az egyik legnagyobb és kétségtelenül legimpozánsabb. Izland e nevezetessége az ország déli részén található (Skóg folyó). Az egész évben 60 méter magas, 60 méter mély Huanggoshu-vízesés zajosan zúg a vízesésen, amely elképesztő, 25 méteres magasságot tesz meg. Amikor a víz lezúdul, hatalmas mennyiségű permet és por keletkezik; ezek látványos látványt, szivárványt, néha akár kettős szivárványt is alkotnak.

A Skogafoss meglátogatása Izland déli partvidékére látogató turisták kötelező programja. Az emelkedő egy külön erre a célra kialakított ösvényen kezdődik, amely a híres Fimmvurduhauls-hágóhoz vezet, ahol egyszerre több túraútvonal ágazik el. A Skogafoss-vízesés gyakorlatilag az egyik legegyenletesebbnek mondható: a víz hatalmas zuhataga gyakorlatilag tökéletes derékszögben zuhan lefelé a lejtőn.

Cayetour, Guyana

Értékelés: 4.4

Cayetour, Guyana

A hatalmas vízesés biztonságosan el van rejtve a guyanai trópusokon, ami sokáig rejtve maradt a nyilvánosság előtt. Az azonos nevű nemzeti parkban található Cayetour a világ egyik legnagyobb vízesésének számít (226 m magas): majdnem ötször magasabb, mint a Niagara és néhányszor magasabb, mint a híres Viktória-vízesés.

Ezt a természeti csodát még ma is hosszú túrával (ami körülbelül két napot vesz igénybe) vagy kisrepülővel lehet megközelíteni. Bár ez az egyik legnagyobb vízesés a Földön, nem tartozik a népszerű látnivalók közé. Cayetur egy vadregényes és felfedezetlen esőerdőben fekszik, amelyet ritkán érint az ember.

Vicces tény. A vízesés tövében a vízesés heves rohanása szokatlan jelenséget hoz létre – egy kis hurrikánt. A víztározóban állandó hullámok vannak, és mindig szeles és borult az idő. De amint elhagyod a Cayetur lábát, a nap süt, és a szél eláll a szemed előtt.

Multnomah, USA

Értékelés: 4.3

Multnomah, USA

Az amerikai Oregon állam legmagasabb vízesése, a Multnomah, szerény 3 méteres szélessége ellenére is figyelmet érdemel, és helyet kap a világ legszebb vízeséseinek listáján. A US Forest Service szerint a Multnomah a második legmagasabb egész évben használható vízesés az országban.

A gyönyörű természeti emlékmű a Columbia folyón található, és könnyen megközelíthető (ellentétben a szurdok legtöbb vízesésével) az autópálya autópályán keresztül. Ez a leglátogatottabb látványosság az USA nyugati partján (évente mintegy 2 millió nemzetközi és kíváncsi látogató keresi fel). Kifejezetten a turisták számára építettek egy hidat a Multnomah vízfolyáson – a Gyűrűk Ura című híres filmben szereplő Tündérrévendelben található híd pontos másolatát.

Victoria, Zimbabwe

Értékelés: 4.3

Victoria, Zimbabwe

A víz fenséges ereje és a könyörtelen morajlás, a hatalmas gőzfelhők és a teljes bizonytalanság érzése a vízesés peremén – a Viktória-vízesés lenyűgözi az évente több ezer turistát. A világ legnagyobb vízesésének tartott vízesés 104 méter magasról folyamatosan zuhan alá.

A természeti csoda szélessége lenyűgöző – körülbelül 1,7 km. A vízesésnek nemcsak nemzetközi, hanem helyi neve is van: Mosi-oa-Tunya afrikaans nyelven, ami azt jelenti, hogy “üvöltő füst”.

Zambia és Zimbabwe természetes határa a Zambezi folyó, amely nyugodt temperamentumáról ismert. Jellegét azonban hirtelen megváltoztatja, amikor a bazaltplató, amelyen halad, hirtelen lezuhan, és hatalmas mennyiségű vizet hoz lefelé.

A patak ereje és sebessége az évszaktól függően nagymértékben változik. Tavasszal a Victoria vízesése ijesztően erős és gyors. Száraz időben a vízesés hajlamos “megbékélni”, és kis szigeteket tár fel a folyóban. Az ember személyes preferencia szerint választja meg, hogy mikor látogatja meg ezt a természeti szépséget. Sajnos a vízesést nem lehet teljes egészében látni a szárazföldről. Azok számára, akik megengedhetik maguknak, egy helikopterről, siklóernyőről vagy kisrepülőgépről nagyobb kilátás nyílik.

Olvasson tovább  Top 25 látnivalók Kercs (Kerch)

Íme egy érdekes tény. A Viktória-vízesés nem csak természeti dísze a két országnak: számos városukat is hatalmas mennyiségű energiával látja el.

Huanggoshu, Kína

Értékelés: 4.2

Huanggoshu, Kína

Kína egyik leghíresebb vízesése, a Huanggoshu mindenképpen megérdemli a helyet a listánkon. Ez azon ritka alkalmak egyike, amikor egy hatalmas vízesést teljesen körülvesz a zöld növényzet. Az egyik legnagyobb Kelet-Ázsiában. A tomboló vízözön fülsiketítően dübörög, ahogy 78 méter magasról zuhan alá. A vízesés 101 méter széles.

A vízesés a névadó természeti parkban található, és a parkban található 18 másik, különböző méretű vízesésből álló vízesés vezető vízesése. Együttesen a vízesések egyedülálló csoportját alkotják, amelyeknek nincs párhuzamuk a világon, és a Guinness Rekordok Könyvében is szerepelnek.

Vicces tény. A Huanggoshu-vízesésnek az a szokatlan különlegessége, hogy az egyetlen olyan vízesés a világon, amelyet 6 különböző kilátópontról lehet látni teljes pompájában: felülről, oldalról, alulról és még egy barlangból is, amely közvetlenül a vízesés mögött található. Hihetetlen lehetőség, hogy néhány lépésnyire halljuk a víz hangját, hogy megérintsük a víz erejétől vibráló köveket.

Dettifoss, Izland

Értékelés: 4.2

Dettifoss, Izland

A vízesést Európa legerősebb vízeséseként tartják számon. És joggal: a vízoszlop körülbelül 100 méter széles, és 40 méteres magasságból zúgva zuhan alá. A Dettifoss Izland északkeleti részén található, közvetlenül (1 kilométerre) egy másik fenséges vízesés, a Selfoss alatt.

Hatalmas, hamuszínű vízzel tomboló áradat – hihetetlen látványt nyújt mindenkinek, aki egy szikla szélén áll, és egy hatalmas “lavina” után néz lefelé. A Dettifoss különösen lenyűgöző látványt nyújt nyár elején, amikor a durva izlandi jég végre kezd megtörni: minden turista lélegzetvisszafojtva bámulja.

Érdekes tény. Ez az a vízesés, amely Ridley Scott híres “Prometheus” című sci-fi akciófilmjének egyik fő felvételén is szerepelt.

Niagara, Kanada és az USA

Értékelés: 4.1

Niagara, Kanada és az Egyesült Államok

A világ egyik leghíresebb és legnagyobb vízesése. Két észak-amerikai ország között helyezkedik el, és egyfajta határt képez. A turisták a Niagara folyó mindkét oldaláról látványos kilátást élvezhetnek: a róla készült képek gyorsan felismerhetővé válnak az egész világon. A vízesés télen különösen lenyűgöző látványt nyújt, amikor jeges fenségében teljesen befagy.

A híres “dübörgő víz” 50 méter magasból zúdul alá, és minden évben turisták millióit vonzza a természeti csoda mindkét oldalán a pompájával. A vízesés már jóval azelőtt hallható és látható, hogy láthatóvá válna: egy hatalmas vízfelhő jelenik meg a szemünk előtt, és szó szerint elnyomja a víz hihetetlen morajlását.

A legendás vízkomplexum egyébként a bolygó öt legnagyobb édesvízi tavának – Guron, Erie, Ontario, Superior és Michigan – közelében található. A Niagara Észak-Amerika legnagyobb és legerősebb vízgyűjtője. A vízesés három legnagyobb vízesése nagyon széles (egyenként több mint 1 kilométer).

Angel, Venezuela

Értékelés: 4.1

Angel, Venezuela

979 méteres magasságával a vízesés a világ legmagasabb vízesései között tartja a pálmát. És mégsem ez az egyetlen ok, amiért felkerült a listánkra. Szintén figyelemre méltó a szikla különös alakja, amelynek köszönhetően a víz hihetetlenül dinamikusan áramlik lefelé.

Aki a színes dél-amerikai országot tervezi meglátogatni, annak mindenképpen fel kell vennie Ángel-t a kötelező úti célok listájára. Ez a vízesés az ország legnagyobb természetvédelmi területének – Kanaima – része. Területe hatalmas és nehezen elképzelhető – több mint 3 millió hektár buja zöld dzsungel.

A hivatalos információk szerint az Angyal magassága 979 méter, de egyes kutatók nem értenek egyet ezzel az adattal, és azt állítják, hogy a víz több mint 1 kilométeres magasságból, azaz 1054 méterről (valószínűleg többről) zúdul le. Egyébként ez nem csak spekuláció lehet: még ma is sok adatot frissítenek a vízesésről. Így egészen a közelmúltig úgy gondolták, hogy az Angel vízfolyás csak 50 méter széles. Az biztos, hogy ez a szám kétszerese.

Yosemite, USA

Értékelés: 4.1

Yosemite, USA

A Yosemite hihetetlen természeti szépség és lenyűgöző magasságok bemutatója. A kaliforniai Zambézi-vízesés Nemzeti Parkban található vízesés a világ 20. legmagasabb vízesése. A természeti emlék hihetetlen méretét a szelektív időjárásnak köszönheti, amely a vízesést három részre osztotta.

A legmagasabb 435 méter magas, a középső 206 méter, az alsó pedig 98 méter magas. A Cascade az egyik legnépszerűbb helyi látványosság, és kiváló ürügy a Yosemite Park meglátogatására. A közelben található Galen Clark sírja, aki lelkes természetvédő, az első vadőr és tulajdonképpen a nemzeti park alapítója, ahogyan ma létezik.

Vicces tény. A helyi avanicsi indiánok úgy hitték, hogy a vízesés alján boszorkányok szellemei élnek. Egy nap egy asszony elment vízért, és egy vödörnyi kígyót vett elő. Bosszúból, amiért megzavarta a szellemek békéjét, egy hurrikánnal egy vízeséshez vitték a házát, és a Yosemite lábánál megfojtották a nőt és gyermekét.

Thesat, Etiópia

Értékelés: 4.0

Tees Eye, Etiópia

Ha valaki Etiópiára gondol, a legtöbb embernek általában egy dolog jut eszébe: a jó kávé. Amit azonban kevés turista tud, hogy ez az afrikai ország nemcsak a kontinens egyik legbiztonságosabb országa, hanem a természeti szépség kincsesbányája is. Tis ysat vízesések is vannak közöttük. Az amhara nyelvről (az ország hivatalos nyelve) lefordítva azt jelenti: “gőzölgő víz”.

Etiópiai vízesések egész kaszkádja fut a Nílus (Kék-Nílus) mentén, amely a világ leghosszabb édesvizű folyója. A vízerőmű gátjának közelsége miatt a száraz évszakban sajnos nem lehet élvezni a természeti emlék csodálatos látványát – a vízesések kiszáradnak.

Az esős évszakban azonban az Ysat hihetetlenül átalakul, hatalmas, hömpölygő vízfala elállítja az ember lélegzetét. A patak szélessége eléri a 400 métert, és a legnagyobb magasság, ahonnan a víz lefelé zúdul, körülbelül 45 méter. A turisták gyakran szemtanúi a vízesés felett megjelenő szivárványoknak.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: