A világ 15 legszebb hegye

*A szerkesztőség szerint a legjobbak értékelése. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, és nem minősül reklámnak vagy vásárlási útmutatónak. Vásárlás előtt szakorvosi konzultáció szükséges.

Van valami a hegycsúcsok szépségében, ami csodálkozásra, csodálkozásra késztet és magával ragad. Elrejtik a természet erőit és titokzatos útját, teljesen fenséges képeket alkotva. A hegyek szépsége mindig is vonzotta a művészeket, művészeket, hegymászókat és turistákat. A csúcsokra azért megyünk, hogy elszakadjunk a természettől, megismerjük magunkat és megértsünk valami hihetetlenül fontosat az életről.

És azok számára, akiket a természet varázsa és ereje lenyűgöz, a világ 15 legszebb hegyét rangsoroltuk. Utazási és kulturális portálok adatait használjuk. Érdemes megemlíteni, hogy a rangsorolt helyek véletlenszerűen vannak megadva, ezért ne feltételezzük, hogy az egyik hegy sokkal szebb, mint a másik – minden egyes csúcs a saját vonzerejét rejti.

A világ legszebb hegyeinek áttekintése

Jelölés hely név Értékelés
A világ legszebb hegyeinek rangsora 1 Chocolate Hills (Fülöp-szigetek) 4.1
2 Otemanu (Bora Bora) 4.2
3 Cerro Torre Patagóniában 4.3
4 Bungle Bungle (Ausztrália) 4.4
5 Kinabalu, Malajzia 4.5
6 Mesés kémények (Törökország) 4.5
7 Devil’s Tower (USA) 4.5
8 Szivárvány hegyek (Kína) 4.6
9 Mowaroa (Francia Polinézia) 4.7
10 “A Halleluja-hegység (Kína) 4.7
11 “Asztal-hegy (Dél-Afrika) 4.7
12 Chime di Lavadero (Olaszország) 4.8
13 Fuji (Japán) 4.8
14 Kirkjufell (Izland) 4.9
15 Matterhorn (Svájc) 5.0

Chocolate Hills (Fülöp-szigetek)

Értékelés: 4.1

Chocolate Hills (Fülöp-szigetek)

A gyönyörű Csokoládé-hegyek, ahogy a neve is mutatja, valójában nem is hegyek. A legmagasabb csúcs mindössze 120 méter magas, így gyalogosan is megmászható anélkül, hogy elfáradna. De nem ez az oka annak, hogy a mi értékelésünkben helyet kaptak.

A csokoládéhegyeket egy különleges fűfajta borítja, amely csak a Fülöp-szigeteken nő. Tavasszal és kora nyáron sötétzöld. A száraz évszak kezdetével azonban jellegzetes csokoládébarna színt ölt – és minden egyes domb úgy néz ki, mint egy óriási cukorkás szarvasgomba.

A szabályos “szarvasgomba” alakú csokoládéhegyek viszonylag kis területen, mindössze 50 négyzetkilométeren terülnek el. De sokan vannak! Egy ilyen kis területen több mint 1250 domb található, amelyek együttesen egyedülálló kompozíciót alkotnak aszályos időkben. Úgy néz ki, mintha csokoládécukorkák lennének szétszórva mindenfelé, és “krém” (élénkzöld dzsungel, amelyben szinte állandóan köd bújik meg) venné körül.

Otemanu (Bora Bora)

Értékelés: 4.2

Otemanu (Bora Bora)

Bora Bora egykor egy hatalmas vulkánnak adott otthont. A kitörések alakították ki ezt a szigetet, amely ma turisták ezreit vonzza a világ minden tájáról. A mára kialudt vulkán két hegyet hagyott maga után, melyek közül a legmagasabb az Otemanu 727 m-es magasságával.

Az Otemanu-hegy figyelemre méltó a lenyűgöző megjelenésével. Csorba és zord, falként emelkedik a sziget strandjai és a dzsungel fölé. Zöld, még a meredek lejtőkön is növényzettel borított. Vulkáni kőzetből állnak, sötét színűek, és szinte mindig áttetsző felhők és köd veszi őket körül. Ez nemcsak szépséget, hanem fenséget is ad neki.

A gyönyörű Otemanu-hegyet azonban csak a strandról és annak “válláról” lehet megcsodálni. A csúcs megmászása jelenleg tilos. A vulkanikus szikla, bár látszólag megingathatatlan, mégis törékeny, így a hegymászók – még a tapasztaltak is – könnyen leeshetnek.

Cerro Torre (Patagónia)

Értékelés: 4.3

Cerro Torre (Patagónia)

Cerro Torre, Dél-Amerika egyik legmagasabb csúcsa. Annak ellenére, hogy trópusi dzsungel veszi körül a megfelelő hőséggel, a jég a csúcson soha nem olvad el. A Cerro Torre csúcs 3128 méteren található!

A Cerro Torre nem csak megjelenésében lenyűgöző – egy hatalmas jégsapka az élénkzöld patagóniai dzsungel felett -, hanem “temperamentumában” is. Csak a legtapasztaltabb és legprofibb hegymászók képesek meghódítani. Az egész csúcsot jég borítja, amely soha nem olvad el, és mászás közben nemcsak az instabil felszínnel, hanem az időjárással is meg kell küzdeni. A Csendes-óceán felől erős szelek fújják a jeget a hegyek fölé, és elsodorják a hegymászókat.

Olvasson tovább  Nagy-Britannia 17 legjobb írója és költője

De megéri megmászni. A hegy csúcsa egy éles, szinte meredek szikla, amely a felhőkbe szúródik. A többi csúccsal együtt pedig összességében egy csipkézett koronára emlékeztet, amely a természet diadalát mutatja.

Bungle Bungle (Ausztrália)

Értékelés: 4.4

Bungle Bungle

A Bungle Bungle egy elképesztően szép és természetes hegyvonulat. Kúp alakú, fekete, narancssárga és fehér sziklákból álló hegycsúcsok láncolata. Rétegekbe rendeződnek, ami a hegyeket méhkasra vagy mézes tortára teszi hasonlatossá.

A fő kőzet homokkő. Több ezer és százezer évnyi erózió kellett ahhoz, hogy ezek a szokatlan formák és lenyűgöző színeket vegyenek fel. De a homokkő megőrizte törékenységét, így a Bungle Bungle megmászása tilos.

A legérdekesebb dolog a hegyek eredete. Körülbelül 20 millió évvel ezelőtt egy meteorit zuhant Ausztráliára, felemelve egy homokkőréteget. Aztán nedvesebb időszakokban vízáramlatok áramlottak lefelé, amelyek ezeket a csodálatos, gyönyörű méhkasszerű képződményeket alakították ki.

A Bangle Bungle-hegység ma már állami védelem alatt áll, és egy nemzeti park részét képezi. Valamikor régen helyi törzsek lakták, akik a hegységnek a Purnululu nevet adták. Az esős évszakban a hegyek menedéket jelentettek az állatok számára, ezért vadászterületnek számítottak.

Kinabalu (Malajzia)

Értékelés: 4.5

Kinabalu, Malajzia

A Mount Kinabalu nagyon szokatlan megjelenésű. Ez egy hatalmas fennsík, amelyet egy meredek, majdnem függőleges csúcs ural. A csúcs és a vízszintes alakú talapzat közötti függőleges távolság miatt a világ legimpozánsabb hegyei közé tartozik.

Viszonylag nagy magassága ellenére – a Kinabalu-csúcs 4095 méter magasan van – a hegy egész évben zöld és gyakorlatilag jégmentes. Emiatt, és a nagy vízszintes fennsíknak köszönhetően, a növény- és állatvilág elképesztő sokféleségének ad otthont.

Kinabalu az UNESCO Világörökség része. Szokatlan orchideák, nagyszámú orangután és más majomfajok, valamint több mint 300 madárfaj található itt! Ennek ellenére Kinabalu nyitva áll a turisták előtt, de van egy egyszerű szabály: “Csak fényképeket készíts, csak lábnyomokat hagyj, csak emlékeket hagyj”. A természetnek érintetlennek kell lennie.

Ami érdekes, Kinabalu nem csak gyönyörű, hanem az egyik legfiatalabb hegy a rangsorban. A mai napig folyamatosan növekszik! Évente körülbelül 5 milliméterrel emelkedik a csúcsa.

Mesés kémények (Törökország)

Értékelés: 4.5

Mesés kémények (Törökország)

Egy több millió évvel ezelőtti törökországi vulkánkitörés. A lávafolyamok pedig, ahogy leereszkedtek, rendkívül szokatlan sziklaképződményt hagytak maguk után, amely nagyon hasonlít a gombákhoz. Maguk a törökök is észrevették, hogy hasonlítanak a nyilakra, és ezért nevezték el ezt a hegyvonulatot “Tündérkéményeknek”.

Kappadókia vidékét, ahol ez a hegység található, később szerzetesek szállták meg. A Tündérkémények is vonzották őket. A szerzetesek barlangokat vájtak a sziklába, amely ezeket a vésett csúcsokat alkotja, ahol éltek és meditáltak. Egyikük még a csúcsra is felmászott!

Érdemes megemlíteni, hogy a “Tündérkémények” sziklaszerkezetek nem csak Törökországban találhatók. Hasonló hegyvonulatok vannak Franciaországban, Szerbiában és még az USA-ban is. De csak a török Kappadóciában meglepően pontosak, keskenyek és gazdag történelemmel is büszkélkedhetnek. Ezért az UNESCO Világörökség része, és ezért állnak nemzetközi védelem alatt – és nem lehet megmászni őket.

Devil’s Tower (USA)

Értékelés: 4.5

Devil's Tower (USA)

Az Ördögtorony egy nagyon szokatlan hegy. Ez egy vulkanikus monolit, amely a Wyoming állambeli Bell Firch völgyéből emelkedik ki. Az 1,5 km magasan fekvő, szinte sík fennsíkról lefolyó esővíz egy rendkívül szokatlan és csipkézett lejtőt alkot, amely egy hatalmas tuskó benyomását kelti. Szokatlan színe miatt is figyelemre méltó – a kőzet, amelyből áll, téglavörös színű. Ezért az Ördögtorony éles kontrasztban áll a ragyogó kék éggel, és igazán lenyűgözővé válik a naplementék vagy napfelkelték hátterében.

Az Ördögtornyot nem lenyűgöző külseje, hanem modernkori története tette népszerűvé a turisták körében. Itt forgatták a “Harmadik típusú közeli találkozások” című filmet, amely viszont számos városi legendát befolyásolt. És most a turisták özönlenek ide, hogy megnézzék azt a helyet, ahol Steven Spielberg szerint az első találkozás történt az idegenekkel.

Olvasson tovább  A világ 15 leghíresebb filozófusa

Az Ördögtornyot amerikai nemzeti műemlékké nyilvánították. Tehát a mászáshoz sok engedélyre van szükség. De jobb, ha nem – a majdnem meredek lejtők és a törékeny vulkáni sziklák veszélyessé teszik a hegymászók számára.

Szivárvány hegyek (Kína)

Értékelés: 4.6

Szivárványhegység (Kína)

A Szivárvány-hegység a nevét rendkívül szokatlan szerkezetéről kapta. Főleg homokkőből állnak, amelyet különböző ásványi anyagok színeznek. Ezért “csíkosak” maguk a hegyek. Téglavörös, sárga, fehér, arany, kék, smaragdzöld és más, egymást átfedő színekkel festve. Az árnyalatok nagyon élénkek és kontrasztosak, így a terület olyan, mintha egy másik bolygóról származna.

A Szivárvány-hegység a kínai kormány védelme alatt áll, és a Dengxia Nemzeti Geológiai Park része. Ezek azonban nyitva állnak a nagyközönség előtt, így bármelyik turista eljuthat Gansu tartományba, és saját maga is megtapasztalhatja ezt a szokatlan, látványos és nagyon lenyűgöző tájat.

Maguk a Szivárvány-hegyek azonban nem túl magasak. Csúcsaik 300-400 méter magasak. Tehát nem a magasságuk az, ami lenyűgözi ezeket a gyönyörű hegyeket, hanem maga a táj változatos színvilága és szürrealizmusa.

Mouaroas (Francia Polinézia)

Értékelés: 4.7

Moiroa Francia Polinéziában

A Francia Polinézia egyik vulkanikus szigetén található Mount Mouaroa a világ egyik legimpozánsabb csúcsa. Meredeken emelkedik a többi csúcs fölé, és szinte meredek lejtőkkel rendelkezik. A 761 méteres hegy pedig nyilvános, így a tapasztalt hegymászók is megpróbálhatják meghódítani.

A Csendes-óceáni szigetek más hegyeihez hasonlóan vulkanikus eredetű. De a lejtői nem olyan törékenyek, mint a többi hasonló jellegű csúcs a rangsorunkban. Ez egy növényzettel borított hegy – egy polinéz dzsungel, amely szinte a csúcsig ér.

A Mouaroa-csúcs jellegzetes alakja miatt Francia Polinézia szinte minden pontjáról látható. Bár ez nem a legmagasabb az országban. De éppen a “vállak” és a csúcs közötti függőleges távolság miatt vonzza a gravitációval dacolni kívánó hegymászókat.

“A Halleluja-hegység (Kína)

Értékelés: 4.7

A kínai Zhangjiajie-masszívum, más néven a Halleluja-hegység, egy kvarcból és homokkőből álló oszlopcsoport. Egy erdős völgyben található, szinte mindig ködben úszik. A sötétzöld növényzet és a kékesbarna homokkő kontrasztja pedig olyan, mintha egy idegen táj lenne.

Valójában a híres rendező, James Cameron kihasználta ezt a hasonlóságot. Az Avatar című film forgatási helyszíne, a Halleluja-hegység pedig a kitalált Pandora bolygó tájképének hátteréül szolgál. Ezért tűnhetnek ismerősnek.

A film bemutatása után a hegység legmagasabb 3000 csúcsát hivatalosan Avatar Halleluja-hegynek nevezték el. A Zhangjiajie Park még mindig rengeteg turistát vonz, akik saját szemükkel szeretnék látni ezt a kvázi földöntúli tájat.

“Asztal-hegy (Dél-Afrika)

Értékelés: 4.7

Az “Asztal-hegy” képes meglepetést okozni – még alulról nézve is. Míg a lába eléggé hagyományos, a csúcsa … hiányzik. Úgy tűnik, hogy a vágást. A hegy egy hatalmas, teljesen sík fennsíkban végződik.

Egy elmélet szerint az Asztal-hegy adta a nevét Fokváros városának. Angolul a nevét Cape Town vagy “cap town” betűvel írják. A teljesen sík fennsík a Table Mountain tetején csak úgy tűnik, mint egy fejfedő, amit a hegyek fölé dobtak.

Az Asztal-hegy csúcsát egy drótkötélpálya köti össze Fokvárossal. A fennsíkra való felkapaszkodás megéri a panoráma miatt, amely a világtörténelemben (sőt, az orosz történelemben is) fontos szerepet játszó kikötővárosra nyílik, amely kereskedelmi kapu volt Afrika és a világ többi része között.

Cime di Lavadero (Olaszország)

Értékelés: 4.8

Cime di Lavadero (Olaszország)

A Cime di Lavadero nem akármilyen hegy, hanem egy három csúcsból álló csoport az Alpok déli oldalán. A hegycsúcsok alakja olyan, mintha egy hatalmas fejsze kétszer is lecsapott volna erre a hegyre. Ráadásul a téglavörös dolomit, amelyből a három hegycsúcs áll, látványos látványt kölcsönöz a hegységnek.

A Chime di Lavadero népszerű a turisták körében. Azok az utazók, akik nem a hegymászásban jeleskednek, egyszerűen csak azért jönnek ide, hogy élvezzék a 2999 méteres csúcsok lélegzetelállító, látványos kilátását. De a hegymászók számára a Chime di Lavadero érdekes, különböző útvonalakkal, a könnyűtől a kihívást jelentőig.

Olvasson tovább  10 Leghosszabb folyó a világon

A Cimé di Lavadero környéke olyan gyönyörű, mint maguk a hegyek. A jellegzetes hegyi völgyek, ahol hideg, szürke, éles szélű kövek emelkednek ki a fűből, alpesi szellemükben lenyűgözőek – zordak, mégis titokzatosak és hívogatóak.

Fuji, Japán

Értékelés: 4.8

Fuji (Japán)

Szinte tökéletes kúp alakjával a Fuji-csúcs a világ egyik legszebb hegye. Ez Japán elismert szimbóluma is. A Fuji szinte minden utazási prospektusban megtalálható, amely a felkelő nap országának meglátogatására szólít fel.

De a Fuji több mint egy hegy. Ez egy szunnyadó vulkán, nagyon érzékeny alvással. Utoljára 1707-ben tört ki, és lehetséges, hogy a közeljövőben meglátjuk a Fudzsi ébredését.

De amíg Fuji szundikál. És ezt a hegyet hatalmas számú turista és hegymászó hódítja meg – a hivatalos információk szerint a csúcsát évente mintegy 200 ezer ember látogatja. A Fuji-csúcson van egy templom, egy posta és egy meteorológiai állomás.

A Fuji hegy az UNESCO világörökség része, ezért a nemzetközi szervezetek védelme alatt áll. A csúcs körüli terület a Japán Nemzeti Park része.

A Fuji a japán kultúra kulcsfontosságú eleme. Úgy hitték, hogy aki meghódítja ezt a hegyet, az halhatatlanságot nyer. A legenda szerint a csúcsról felszálló füstöt a vulkán szájában égő örök élet elixírje hozta létre. Emellett a hegyről alkotott kulturális kép eltér a valóságtól. Tehát az év két hónapjában nincs hó a Fudzsi-hegy felszínén, még a csúcson sem. Ha tehát a hegyet úgy akarja megcsodálni, ahogyan azt a festményeken és metszeteken ábrázolják, ne nyár közepén vagy végén menjen Japánba. Jobb ősszel, amikor a csúcsot jég borítja. Vagy tavasszal, hogy a cseresznyevirágzásban is gyönyörködhessünk.

Kirkjufell (Izland)

Értékelés: 4.9

Kirkjufell (Izland)

A Kirkjufell a legtöbbet fényképezett hegy Izlandon. Így ha rákeresel az Instagramon az ország geotagjére, valószínűleg tucatnyi képet fogsz látni a csúcsról. Nem csoda. Viszonylag alacsony, mindössze 463 méteres magassága ellenére Kirkewell szikár, északi szépségű.

A sötét, sziklás sziklák rétegei egy zöldellő völgyben, a hegy teljesen szürreálisnak tűnik. Megtestesíti azt az északi szépséget, amely a turistákat Izlandra vonzza.

És ősszel is érdemes meglátogatni. Ekkor láthatod az északi fényt a Kirkufell csúcsán! De nyáron is lenyűgöző látványt nyújt, köszönhetően az óceánnak és a sok hegyi folyónak, amelyek alján zúgó vízesések zúgnak. Egyikük szintén ott van a csúcstalálkozón. A neve Kirkufellsfoss.

Matterhorn (Svájc)

Rangsor: 5.0

Matterhorn (Svájc)

A brit Telegraph újság a Matterhorn-t a világ legszebb hegyének nevezi. És a cím megérdemelt. A Matterhorn megtestesíti a Pennine Alpok összes eszméjét.

Nem kell Svájcba utaznia ahhoz, hogy megnézze a Matterhorn hegyet. Csak menj el a legközelebbi szupermarketbe, és vegyél egy Toblerone csokoládét. Ez a hegy van a csomagoláson, és ez volt az ihletője magának a csempe kialakításának is.

A Matterhorn az egyik legnépszerűbb alpesi hegy a hegymászók körében. Az Alpok sziklás, hegyes lejtői minden évben sok gazdagabb hegymászó számára jelentenek kihívást. A hegyet meredek, éles lejtők jellemzik, veszélyes hegycsúcsokkal. A Matterhorn az Alpok utolsó meghódítandó csúcsa, mivel szó szerint félelmet kelt a hegymászókban. Az első sikeres megmászásra 1865-ben került sor, ami a hegymászás aranykorát zárta le.

Ma a Matterhorn egy népszerű kulturális ikon. Itt filmek készülnek. Ezt a hegyet festményeken ábrázolják és zenében megéneklik. A csúcs még a Depeche Mode Construction Time Again című albumának borítóján is látható. A Matterhorn szerepel az emlékérméken. A svájci Zermatt városában pedig egy múzeumot szenteltek a csúcsgeneráció történetének.

És van még egy érdekes tény. 1993-ban Claude Nicollier svájci űrhajós az Endeavour űrsiklóval az STS-61-es küldetés részeként felment az űrbe. A Matterhorn csúcsáról két követ vitt magával a repülésre. Visszatérésük után az egyiket visszavitték a hegyre, a másikat pedig egy zermatti múzeumba küldték.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: