A világ 10 legmagasabb vízesése

*A legjobb vízesések a szerkesztők véleménye szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem minősül vásárlási ajánlásnak. Vásárlás előtt konzultálni kell egy szakértővel.

Újságíró csapatunk, mint a legtöbb ember a bolygón, úgy véli, hogy a vízesések a természet erejének és szépségének legjobb bizonyítékai. A sziklák peremén lezúduló több milliárd liter víz hatalmas zajt csapva bárkit megbabonázhat. Úgy gondoljuk, hogy nem elég, ha a vízesés turisztikai látványosság, ha a vízesésnek vannak olyan különleges tulajdonságai, amelyek miatt a világ legerősebb vagy legnagyobb vízesése.

Újságíróink rengeteg információt elemeztek, amelyekből tudjuk, hogy a legerősebb az “Iguazu” (egy 275 különböző vízesést magában foglaló komplexum). Ha szeretné megtudni, hol vannak a világ legmagasabb vízesései, itt a világ legmagasabb vízeséseinek Top 10-es listája.

A világ legmagasabb vízeséseinek rangsora

Jelölés hely Vízesés Magasság
A világ 10 legmagasabb vízesésének rangsora 10 Brown Falls, Fjordland, Új-Zéland 836 méter
9 James Bruce, Brit Columbia, Kanada 840 méter
8 Puukaoku, Hawaii, Amerikai Egyesült Államok 840 méter
7 Balaifossen, Horda Land, Norvégia 850 méter
6 Winnufossen, Møre og Rumsdal, Norvégia 860 méter
5 Jumbilla Amazonas, Peru 896 méter
4 Olowpena, Molokai, Hawaii 900 méter
3 Három nővér, Aikuchi, Peru 914 méter
2 Tugela, KwaZulu-Natal, Dél-Afrika 950 méter
1 Querepacupai meru, Canaima, Venezuela 979 méter

10. hely: Brown Falls, Fjordland, Új-Zéland

Értékelés: 4.1

10. hely: Brown Falls, Fjordland, Új-Zéland

Nevét felfedezőjéről, Victor Carlile Brown légifotósról (aki az azonos nevű tavat is felfedezte) kapta 1940-ben. A Barna-vízesést egy hegyi tó vize táplálja, és már évek óta sokan elgondolkodtak azon, hogy vajon joggal tekinthető-e Új-Zéland legmagasabb vízesésének?.

Miután tanulmányoztuk az NZMapped GPS nevű topográfiai térképet (közvetlenül a Land Information New Zealand-tól), feltételezhetjük, hogy a magassága körülbelül 836 méter, bár más források szerint körülbelül 619 méter. Miért van ez így? Ez függhet a következőktől:

 1. Az első kétszáz méteren a víz lejtőn folyik le, majd egy meredek vízesés következik;
 2. az alsó szakasz sűrű bozótoson vág át, elrejtve a víz útját a sok alkalmi túrázó elől.

A vízesés 12 méter széles. Átlagos vízhozam – 3 köbméter másodpercenként. A maximális szint elérésekor a vízáramlás eléri a 14 köbmétert másodpercenként.

9. hely: James Bruce, Brit Columbia, Kanada

Értékelés: 4.2

9. helyezett: James Bruce, Brit Columbia, Kanada

A kanadai tartományi parkban található, Louise Marant hercegnőről elnevezve. A vízesés körülbelül 840 méter magas és 5 méter széles. Ez az egyetlen Észak-Amerikában található magas vízesés, és a kilencedik legmagasabb az összes variáció közül. Táplálékát a folyóvizekből és a havas síkságokról lezúduló közeli patakokból nyeri (amelyek többsége nyár közepén teljesen kiszárad).

Olvasson tovább  A világ 10 legnagyobb majma

Árvizeket csak kétszer regisztrálnak: egy erősen csapadékos télen és tavasszal, amikor a hó olvadni kezd. Több párhuzamos patak ered a hómezőből: az egyik egész évben állandó, míg a másik június végén, július elején teljesen kiszárad.

A vízesés útja:

 1. A patak kialakulása az olvadó havas síkságok eredményeként;
 2. irány Wicklow Creek, Alaszka;
 3. A patakból kiálló kiálló;
 4. egy új vízesés létrehozása, amely a Chatterbox nevet viseli.

Fő jellemzője, hogy első pillantásra csak egy kis csepegtetőnek tűnik, mert kicsi a szélessége. Az esési magasság azonban nagyon nagy.

8. hely: Puukaoku, Hawaii, Egyesült Államok

Értékelés: 4.3

Hawaii egyik Molokai nevű szigetén található. A Puukaoku a világ egyik legmagasabb vízesése, mivel a víz nem szabad eséssel szabadul el, hanem egy közel függőleges lejtésű bazaltkiemelkedésen folyik lefelé. A legvonzóbb a heves esőzések idején, amelyeket a szigeten novembertől márciusig regisztrálnak.

A szárazföldön nem tudsz közel kerülni hozzá. Bár számos utazásszervező szívesen biztosít hajókat, jachtokat és egyéb szolgáltatásokat. Lehetőség van arra, hogy madártávlatból, olyan repülő eszközök segítségével, mint a

 1. léggömb;
 2. Turista repülőgépek;
 3. sárkányrepülők.

Mivel a Puukaoku egy mély hasadékot képezett a vulkán porózus bazalt kőzetében, elég nehéz részletesen látni. A tapasztalt idegenvezetők segíthetnek ebben, mivel sok érdekességet tudnak a vízesésről, és ami a legfontosabb, tudják, hogyan lehet a legjobban megközelíteni az objektumot, vagy hogyan lehet felhajózni hozzá, hogy hihetetlen fotókat készíthessünk. Az állandóan erős szél és a vízpermet miatt, amely igazi “ködpermetté” válik, a nézőknek nagyszerű lehetőségük van arra, hogy egy ritka természeti jelenség szemtanúi legyenek.

Megtudtuk, hogy a Puukaoku, amely 840 méter magas (mint James Bruce), a legkevésbé felfedezett és a leginkább alábecsült, bár azt állítják, hogy a világ legszebb vízesése. A fotók valóban hipnotizálóak, és arra késztetnek, hogy minél előbb csomagolj a bőröndödbe, és repülj el egy hawaii szigetre.

No. 7: Balaifossen, Horde-sziget, Norvégia

Értékelés: 4.4

A Balaifossen vízesés a norvégiai Osa külvárosában található. Joggal tartják a világ hetedik legmagasabb vízesésének és Európa második legmagasabb vízesésének. Körülbelül 850 méter magas és 6 méter széles. Három szintje van, a leghosszabb 450 méter hosszú. A Bala patakból származik, amely egy hegyi tóból ered. Az árvizek tavasszal figyelhetők meg, amikor a folyó vízszintje megemelkedik.

Újságíróink megtudták, hogy ez a vízesés “szezonális”. A túlfolyás mennyisége a hegy felszínén lévő hó olvadásától függ. Ezért a patak megjelenése és sebessége évente többször is változhat. Nyáron a vízesés 6,2 méter széles, keskeny csobogóra zsugorodó vízesés lenyűgöző jelenségét figyelhetjük meg.

6. hely: Winnufossen, Møre og Rumsdal, Norvégia

Értékelés: 4.5

6. hely: Winnufossen, Møre og Rumsdal, Norvégia

A világ legmagasabb vízeséseinek kiválasztásakor a Winnufossen állítólag nemcsak Norvégia, hanem egész Európa legmagasabb vízesése. Szandál községben, Szandál Sora falu közelében található, és a Dreva nevű folyóba torkollik. a víz kaszkádszerűen lefolyik, a legnagyobb lépcső 420 métert ér el, a teljes magassága pedig 860 méter.

Olvasson tovább  Claude Monet 12 legjobb festménye

Ez egy gleccseres vízesés, amely sok turistát vonz. Ahogy a Winnufossen több, egymásba fonódó patakra oszlik, úgy tűnik, hogy átöleli a környező fákat. A fő jellemzője a közelben található számos látnivaló, nevezetesen:

 1. A Dovrefjell Nemzeti Park (39 kilométerre);
 2. Troll-lépcső;
 3. A templom Lomu városában található; ahhoz, hogy eljusson oda, 92 kilométert kell utaznia;
 4. hihetetlen építészeti építmények. Ahhoz, hogy a saját szemével láthassa őket, körülbelül 49 kilométert kell megtennie.

Az áramló tiszta víz és a buja zöld növényzet fantasztikus kombinációja senkit sem hagy közömbösnek.

No. 5: Yumbilla Amazonas, Peru

Értékelés: 4.6

5. hely: Jumbilla Amazonas, Peru

A Yumbilla vízesés Peru Amazonas régiójában található. Körülbelül 896 méter magas, és négy különböző szintből álló vízeséssel büszkélkedhet. Sokáig csak a helyi faluban élők számára volt híresség, de nem sok figyelmet fordítottak rá.

Olyan információkat találtunk, hogy a felfedezők csak néhány évvel ezelőtt mutattak érdeklődést Jumbilla iránt. Ezt követően a perui turisztikai minisztérium úgy döntött, hogy háromnapos kirándulásokat szervez az ország területén található több vízeséshez:

 1. Gosta – 770 méter magasból lezúduló, lenyűgöző vízeséspárral);
 2. Chinata.

A világ többi legmagasabb vízeséséhez hasonlóan a Jumbilla Amazonas vízszintje is az időjárási viszonyoktól és az évszaktól függ. Szélessége csapadék idején jelentősen megnő, és magas hőmérséklet közepette, súlyos aszályok idején szűkül.

A perui turisztikai minisztérium igyekszik ösztönözni a látogatók beáramlását, hogy minél több turista élvezhesse a természeti látnivalók szépségét. A buja trópusi tájak és távoli hegyi síkságok között a világ egyik legnagyobb vízesése várja a természet szerelmeseit (a szerkesztő megjegyzése: mindenképpen foglaljon helyi vezetőt).

4. hely: Olowopena, Molokai, Hawaii

Értékelés: 4.7

4. hely: Olowopena, Molokai, Hawaii

Olo’upena az Egyesült Államokban található, egy Molokai nevű hawaii szigeten. Az óceán partvonalának közelében található, így az óceánból vagy a levegőből is megcsodálhatja. Az Olowpena 900 méter magas és 4 méter széles. Ez a világ negyedik legmagasabb vízesése a Földön.

Különleges jellemzői közül a következőket emeljük ki:

 1. Lehetőség a terület felfedezésére hajóval, mivel számos túratársaság kínál óceáni túrákat;
 2. érdekes jelenség (szeles körülmények között). Ez abból áll, hogy a szél elkapja a vízcsobbanásokat, és szétszórja őket a levegőben. Van azonban egy hátránya – nem sok embernek adatik meg, hogy megtapasztalja ezt a rendkívüli szépséget, mivel a legtöbbször a hajók, helikopterek és motorcsónakok nem merészkednek ki, hogy turistákat vigyenek ki.

Mellesleg kutatást végeztünk, és megállapítottuk, hogy a topográfiai térképek szerint az ejtési pont és a talajfelszín közötti különbség körülbelül 890 méter. A vízesés nem szabadesésben ereszkedik lefelé, az út nagy részén függőlegesen elhelyezkedő sziklákba olvad bele. Az Olo’upena meglehetősen keskeny, mélyen be van zárva a megközelíthetetlen sziklákba. Ezért ritkán látják, még kevésbé fényképezik.

3. hely: A három nővér, Aikuchi, Peru

Értékelés: 4.8

A hihetetlenül szép, titokzatos és fantasztikus Három nővér vízesés, amely elképesztő, 914 méter magas. Ezt a nevet azért kapta, mert három különböző szint szakítja meg a patakot. Az első két szint a fő, természetes vízgyűjtő medencébe folyik, míg a harmadik (a sziklák mélyén rejtve) a medencéből kifolyik, és a Kutivireni nevű folyóba ömlik.

Olvasson tovább  A világ 10 leghosszabb kígyója

A Három nővér vízesését buja, nedves trópusok veszik körül, ezért csak akkor láthatja, ha repülővel, sárkányrepülővel vagy hőlégballonnal repül. Bár a földön vannak ösvények, amelyek közvetlenül a sziklához vezetnek, a sűrű bozót miatt lehetetlen közelebb jutni.

2. hely: Tugela, KwaZulu-Natal, Dél-Afrika

Értékelés: 4.9

2. hely: Tugela, KwaZulu-Natal, Dél-Afrika

Ez a világ második legmagasabb vízesése. Öt szabad folyású vízesésből áll, amelyek közül a leghosszabb 411 méter hosszú. A Tugela egy keskeny csobogásban közvetlenül a híres Sárkány-hegység keleti pereméről zuhan alá, amely a Natal Királyi Nemzeti Parkban, KwaZulu tartományban található. Csak egy heves esőzés után vagy naplementekor lehet részletesen látni, amikor a nap csillogó sugarai megvilágítják. A Tugela folyóból ered, amely Mont-Aux-Sources városában folyik. Egyébként érdekes tény, hogy a víz olyan tiszta, hogy teljesen biztonságos inni.

A sziklához két fő útvonal vezet, mindkettő lenyűgöző megjelenésű:

 1. Az első a Guardia parkolóból indul, amely Uitsishoek-ben található. Az útvonal különlegessége, hogy itt vékony levegő uralkodik, így csak jó fizikai kondícióval, egészséges szívvel, tüdővel és erekkel rendelkezők képesek megmászni.
 2. A második a Kings Nemzeti Parkban kezdődik. Gyengéd, rövid túra a gyönyörű tájban, beleértve a Tugelát is.

A Tugela vízesés magassága – körülbelül 950 méter. Az amfiteátrum tetején keresztül érhető el. Ez az útvonal egy híres túraútvonal.

1. hely: Querepacupaqui meru, Canaima, Venezuela

Értékelés: 5.0

1. hely: Querepacupaqui meru, Canaima, Venezuela

A fenséges Kerepacupai Meru (Angyal néven ismert) a világ legnagyobb és leghosszabb vízesése (979 méter). Nevét a híres pilóta James Angela után kapta, aki 1935-ben fedezte fel. A “világ csodája” a trópusokon, a híres nemzeti parkban található, a venezuelai Canaima tartományban. Az Auyang-Tepui (“Ördög hegye”) tetejéről víz folyik le. Az ereszkedés olyan erős, hogy mielőtt a vízesések elérnék a felszínt, a víz több finom részecskére válik szét, és olyan ködöt képez, amely több tíz kilométerre is érezhető. A szárazföldre érve a Kerep folyóba ömlik.

A turisták egy átfogó túrát foglalhatnak, amely magában foglalja a városok (Caracas, Bolívar, Canaima) feletti repülést, a nemzeti parkban tett sétát, valamint a nemzeti parkban tett sétát. Többféleképpen is el lehet jutni oda:

 1. Siklóernyő, hőlégballon, repülőgép;
 2. csónak, motorcsónak, motorcsónak.

Ha a saját szemével szeretné látni ezt a csodálatos látványt, csak arra kell figyelmeztetni, hogy gyakran sűrű felhők takarják el a kilátást felülről. Szóval igazán szerencsésnek kell lenned, hogy élvezheted a szépséget…

Összefoglalva

A “The Top 10 Waterfalls of the World” a világ legmagasabb vízeséseinek listája. Csapatunk arra törekedett, hogy a természet szépségét a lehető legrészletesebben megörökítse képekben és szavakban.

Érdemes megjegyezni, hogy a minősítés tartalmazza bolygónk leghíresebb látnivalóit. Ezen kívül számos más, kevésbé ismert tárgy is van, amelyek szintén feltűnőek furcsaságukkal, fantáziájukkal és szépségükkel.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: