Daugavpils 15 legjobb látnivalója

Lettország egyik legérdekesebb városa a déli részen található. Daugavpils a főváros, Riga után a második legnagyobb és legjelentősebb város. Körülbelül 90 000 ember él itt, és évente több ezer turista érkezik ide. A város számos látnivalóban és értékes történelmi emlékhelyben gazdag. Daugavpils egykor Oroszország és a Szovjetunió fontos előőrse volt. Manapság sok érdekes hely van, ahová érdemes ellátogatni. Összeállítottuk Daugavpils legjobb látnivalóinak listáját a turisták értékelései alapján.

Daugavpils legjobb látnivalóinak értékelése

Jelölés hely termék neve Értékelés
Daugavpils legjobb vallási látnivalói 1 Daugavpils Borisz és Gleb székesegyház 5.0
2 Luther Márton templom 4.9
3 Pokrovszko-Nikolszkij óhitű templom 4.8
4 Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatásának temploma 4.7
Daugavpils legjobb történelmi helyszínei 1 Daugavpils erőd 5.0
2 Börtön kastély 4.9
A legjobb helyek a sétákhoz és természeti látnivalókhoz Daugavpilsben 1 Központi utca Rigas 5.0
2 Daugavas loki Natúrpark 4.9
3 Luchna-tó 4.8
4 Latgale Állatkert 4.7
Daugavpils legjobb kulturális látnivalói 1 Az Egység Háza 5.0
2 Daugavpilsi Helytörténeti és Művészeti Múzeum 4.9
3 Mark Rothko Művészeti Központ 4.8
4 Központ kerámia 4.7
5 Smakovka Múzeum 4.6

Daugavpils legjobb vallási látnivalói

Daugavpils Borisz és Gleb székesegyház

Értékelés: 5.0

Daugavpils Borisz és Gleb székesegyház

Daugavpils vallási nevezetességei közül a város területén található fő ortodox templom – a Szent Borisz és Gleb székesegyház – a vezető. 1905-ben szentelték fel, és jelenleg a legnagyobb katedrális, körülbelül 5000 férőhellyel. Az épületet neorosz stílusban tervezték, 1904-ben építették, és Szent Borisz és Gleb tiszteletére szentelték. Csak 1922-ben szerveztek itt állandó plébániát. Korábban, a háború miatt, itt imádkoztak a haza megmentéséért.

A templom két tűzesetet is túlélt, de helyreállították, majd 2004-2008-ban felújították, és a kupolákat rekonstruálták és aranyozták. Az építmény fő részét 14 pillér támasztja alá, és tíz kupola zárja le. A daugavpilsi lakosok és a látogatók naponta hallhatják a 4 harangot. A katedrális falai 20 méter szélesek és 40 méter hosszúak. Ma a Szent Borisz és Gleb székesegyház Lettország egyik legnagyobb templomának számít, amely évente több ezer hívőt vonz.

Luther Márton templom

Értékelés: 4.9

Luther Márton templom

A rangsorolás nem kerülte el az evangélikus egyházat. A Luther Márton templom Daugavpilsben, a November 18. utcában található. 1892-1893-ban épült és 1893-ban szentelték fel. Az épület neogótikus stílusú, Wilhelm Neumann építész tervezte. A templom fennállása alatt túlélt egy súlyos tűzesetet, amely 1941-ben teljesen megrongálta a tornyot. Az egykor a toronyban lévő órát a háború utáni időszakban leselejtezték. 1987-ben újabb tűzvész pusztított a tetőn és a toronyban. A 90. évben a hívek és a város segítettek a templom felújításában.

Ekkor állították fel újra az 52 méter magas tornyot, amely a templom eredeti változatában volt. Az istentisztelet alatt a 20 méter magas harangok megszólalnak. Most a templom nagyon esztétikusan néz ki, a kerítést felújították, és a torony gyönyörűen világít a sötétben. Az órát még mindig nem állították helyre. 2019-ben pedig a svájci Bázel városa saját orgonát ajándékozott a plébániának. Az épület vörös téglából készült.

Közbenjárás és a Szent Miklós Óhitűek temploma

Értékelés: 4.8

Közbenjáró templom és az óhitűek Szent Miklós temploma

A rangsor következő résztvevője az Új épületben található, és több mint 90 évvel ezelőtt nyitották meg. A templom építése 20 évig tartott, és 1928-ban fejeződött be. Ez a hosszú idő annak köszönhető, hogy az építkezést a háború alatt leállították. A templomot 1928-ban szentelték fel, és nevezték el Szent Miklósról, a csodatevőről és a Boldogságos Szűz Mária születéséről. A második világháború alatt a templom falai nem bírták a tüzet, és szinte teljesen elpusztult.

Olvasson tovább  12 legjobb strandok Pattaya

Később azonban a templomot helyreállították, és 1983-ban átfogóan felújították és javították. Még később, az újkorban is aranyozták a kupolákat. A templom egy téglalap alakú, kétfejű építmény, harangtoronnyal. Orosz stílusban készült, és szecessziós elemeket tartalmaz. A templom belsejében található egy hatszintes ikonosztáz, amely Lettország legnagyobb, 17-20. századi ikongyűjteményének ad otthont. A bejárat fölött Nikola, a csodatevő ikonja lóg. Alexey Zhilko atya a templom jelenlegi igazgatója.

Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatásának temploma

Értékelés: 4.7

Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatásának temploma

A kategória következő tagja a Daugavpilsi Római Katolikus Templom. Ez a figyelemre méltó látvány lenyűgöző a maga nagyszerűségével… A templom a Luther Márton-templom közelében található, és a környék három másik templomával együtt alkotja a Templomdombot. Templom megnyitása és felszentelése 1905-ben. 1986-ban egy erős szél kifújt egy keresztet az egyik toronyból, de azonnal visszahelyezték a helyére. A templom nem sérült meg a háborúban, és napjainkig teljesen megmaradt.

Az épület a gótikus barokk stílushoz tartozik, két magas toronnyal rendelkezik, amelyek közül az egyikben található a harangtorony. 52 m magas, és nagyon fenségesnek tűnik. Homlokzat fehérre festett. A középső tornyot oszlopok választják el. Van benne egy 1908-ban készült orgona. Fogadja a híveket és a zarándokokat, akik évente elzarándokolnak a templomba. Több mint 20 éve Juris Mukans a rektor. A templom nagy vallási jelentőséggel bír Daugavpils polgárai számára.

Daugavpils legjobb történelmi látnivalói

Daugavpils erőd

Értékelés: 5.0

Daugavpils erőd

Daugavpils vagy Dinaburgs erődje a 19. században épült. Az erődítményt a Daugava folyó mindkét partján építették, és egy bástyaépületet képez. 150 hektár földterületet és 10 utcát foglal el Daugavpilsben. A turisták ma már csak a megmaradt épület egy részét láthatják, de a városvezetés megkezdte a történelmi emlékmű nagyszabású rekonstrukcióját. A területen számos érdekes tárgy található. Ezek között vannak ősi bástyák, 3 kapu, egy víztorony, egy tüzérségi arzenál, kazamaták és más, az ősi bástyákhoz tartozó épületek.

A nevezetesség a város központja közelében, nyugaton található. Most az UNESCO világörökségi helyszínnek jelölték. Ennek a helynek érdekes története van. Az erőd építését I. Sándor parancsára kezdték el, hogy a Napóleon elleni háború előtt megvédjék az Orosz Birodalom határait. Az erődöt később 1812-ben részben lerombolták. A komplexum területén található a legfontosabb parancsnokság, a parancsnoki ház és egy 1000 fő befogadására alkalmas nagy kórház. Daugavpils fő nevezetességének számít, és sok látogatót vonz a városba.

Börtön kastély

Értékelés: 4.9

Börtön kastély

A híres Börtönkastély, vagy ahogy más néven “A fehér hattyú” a második helyen végzett a kategóriában. Az épület 1863-ban épült, eredetileg vörös téglából. Ez egy működő börtön, amelyet most fehérre festettek. A kastélyt építészeti műemléknek tekintik, és a helyi hatóságok védik. Nem lehet bejutni, így a turisták kívülről tekinthetik meg a hatalmas építményt. A börtön Daugavpils központjában, a November 18. utcában található.

Az épület egy fehérre meszelt erődítmény, minden sarkon tornyokkal és tömör téglafalakkal. Fentről egy hattyú alakú szélkakas látható. 2006-ban a helyi lakosok tiltakoztak a börtönnek a városközpontból való elköltöztetése ellen, 2008-ban a hatóságok közölték, hogy ezt a lehetőséget megfontolják. Figyelemre méltó, hogy a tornyokban nincsenek őrök, és ez az egyetlen ilyen jellegű börtön az egész országban. A börtönt az a tény is híressé teszi, hogy a híres sorozatgyilkos Kaspars Petrovs itt töltötte idejét.

Daugavpils legjobb helyek séták és természeti látnivalók

Rigas utca

Értékelés: 5.0

Rigas Central Street

Érdemes megjegyezni, hogy az 1970-es években Daugavpils volt az első hely Lettországban, ahol fél kilométer hosszú sétálóutcát alakítottak ki. Ez az utca volt a Rigas utca, amely ma a város legforgalmasabb része, és a helyi lakosok azt ajánlják, hogy innen induljon a Daugavpils felfedezése. A Daugava folyó ívétől indul, és a központon keresztül egészen a vasútállomásig tart. 2009-ben átfogó rekonstrukcióra került sor, és a Rigas elnyerte jelenlegi, nagyon elegáns megjelenését. Az utcát korábban Leninről nevezték el, de sok helybéli még mindig így hívja.

Olvasson tovább  10 legjobb látnivaló Imatra városában

Az utca teljes hosszában gyönyörű régi épületek keverednek a modernekkel, a stílusok összefonódása nagyon harmonikusnak tűnik. Tegyen egy kényelmes sétát, miközben gyönyörködik a város szépségeiben, vagy üljön be egy hangulatos kávézóba, és bámulja az elhaladó embereket és épületeket. Rigasban rengeteg üzlet és butik található, ahol jó üzletet lehet kötni. A sétányon számos történelmi emlékmű és gyönyörű szobor is található. Az oroszországi turisták a moszkvai Arbathoz hasonlítják ezt a helyet.

Daugavas loki Natúrpark

Értékelés: 4.9

Daugavas Loki Natúrpark

A következő versenyző a legszebb kilátással rendelkező hely. A Daugavas loki Natúrparkot 1990-ben nyitották meg Daugavpilsben. Ez a hely a legrégebbi természeti képződmény egész Lettországban, és 2011-ben a park völgye még az UNESCO Világörökségi Listájára is felkerült. A hely a helyi Daugava folyóról kapta a nevét, amely szerves részét képezi ennek a hihetetlen tájnak. A park 13 ezer hektárnyi területet foglal el a völgyben.

A magassági különbségek akár 50 métert is elérhetnek. A parkban található az ország legnagyobb sziklaszirtjei közül néhány, köztük a 42 méter magas Verwerska-szikla. A terület csaknem fele erdős, és 700 különböző növényfaj található itt. A Daugavas Loki a helyiek és a látogatók körében egyaránt népszerű kirándulóhely. A kényelem érdekében számos hely van a part mentén a kikapcsolódásra, valamint a sátorozásra is lehetőség van. A természetvédelmi parkot mindenképpen meg kell nézni, és mindenki, aki valaha is meglátogatta ezt a csodálatos helyet, lelkes kritikákat kapott róla.

Lukna-tó

Értékelés: 4.8

Lukna-tó

Szakértőink úgy döntöttek, hogy a harmadik helyet a Luchna vagy Luchnas tónak adják. Ez a vonzerő vonzza a gyönyörű tájat és a tengerparti tevékenységeket kedvelő embereket. A tó területe 6×1,5 km. Az egyik oldalán egy másik tóhoz csatlakozik. A strandon felszerelt pihenőhely és csónakállomás található a közelben. A vízparton számos asztal, pad, sőt hinta is található. Az aktív kikapcsolódást kedvelők számára kijelölt kerékpárút vezet a tó körül.

A Luccai-tó nagyon mély, maximális mélysége 6 méter. A belépés mindig ingyenes. A legjobb módja az idejutásnak autóval. Bizonyos napokon katamaránt, csónakot vagy aqua-skippert bérelhet. A bérleti díj meglehetősen elfogadható, a felszereléstől függően 1,5 és 7 euró között mozog naponta. Van egy kilátótorony a tavon. A helyi hatóságok által engedélyezett, engedélyezett horgászat is elérhető. Előzetesen meg kell ismernie a szabályokat, és meg kell vásárolnia egy engedélyt.

Latgale állatkert

Értékelés: 4.7

Latgale állatkert

A daugavpilsi Latkali Állatkert egy kis állatkert, amely egy épület két szintjét foglalja el, nem messze a városközponttól. Állattani társaságként 1987-ben alapították Mihails Puppins vezetésével. Idővel egy nagyobb épületbe költöztették, ahol ma is található. A gyűjtemény a következő állatokat és hüllőket tartalmazza: tengerimalacok, makákók, vörös pontyok, nyulak, pitonok, kajmánok, oposszumok stb. Minden állat egy speciálisan létrehozott trópusi erdőben él.

Kívülről nézve az állatkert bejárata nem feltűnő, csak egy kis tábla van rajta. A belépőárak nagyon szimbolikusak: a felnőttek 0,6 euró, a gyermekek 0,3 euróért léphetnek be, a 7 év alattiak pedig ingyenesen. A latgalei állatkert szerdától vasárnapig 10 és 18 óra között tart nyitva. Az épületben van egy laboratórium, egy konferenciaterem és egy konferenciaterem is. Az átalakítási folyamat már egy ideje tart; a helyiségeket dzsungellé alakítják át. Ezenkívül speciális víztározókat is építenek a teknősök számára. Sokan mini egzotáriumnak hívják ezt a helyet, a gyerekek imádnak itt lenni.

Daugavpils legjobb kulturális látnivalói

Unity House

Értékelés: 5.0

Unity House

Daugavpils központjában található a helyi lakosok számára különleges jelentőséggel bíró nevezetesség. A Rigas utcában a tehetséges építész, Vārnes Vitānds által 1936-ban tervezett hatalmas épület büszkén magasodik a többi fölé. Az építkezéshez 600 vagon tégla és 1,5 év kellett. Az Egységház közvetlenül megnyitása után a balti államok legnagyobb épülete lett. A város felszabadításakor, a második világháború alatt azonban a nácik lerombolták a homlokzatot, és még a fő feliratot is ellopták.

Olvasson tovább  A 18 legjobb látnivaló Guangzhou-ban

Az épület felújítása a 2000-es években kezdődött, és ebben az időszakban számos átalakítást végeztek rajta. Például az előadótermet feljavították, van egy emléktábla az építész nevével, és még két lift is van. Most az Egységház igazi kulturális központ a daugavpilsi lakosok számára. Koncerteket és rendezvényeket tartanak itt, és van egy könyvtár is, nagy könyvgyűjteménnyel. Mozi koncertterem, könyvesbolt, drámai színház és még egy fitneszklub is található benne.

Daugavpils Regionális Tanulmányok és Művészetek Múzeuma

Értékelés: 4.9

Daugavpilsi Helytörténeti és Művészeti Múzeum

A kategória következő tagja Daugavpils legérdekesebb múzeuma, amely a helytörténetnek szentelt. Az 1938-ban alapított múzeum kezdetben egy kis épületben működött, de 1959-ben egy nagyobb épületbe költözött Riga főutcáján. 1945-ben helytörténeti múzeummá nyilvánították. Említésre méltó, hogy a múzeumnak fennállása alatt bővülnie kellett, és új épületekkel bővült, mivel a folyamatosan növekvő gyűjtemény egyszerűen nem fért el benne. Az eredmény az úgynevezett “múzeumudvar”.

A látogatók ma már a kiállítási tárgyak gazdag gyűjteményét tekinthetik meg, amelyből mintegy 9000 darab van. A gyűjteményben nemzeti viseletek, antik háztartási tárgyak, kerámiák, valódi látnivalók modelljei, járműmodellek, számos értékes fénykép és dokumentum, valamint egy külön régészeti leletgyűjtemény található. Ez utóbbiak között festmények és egy valódi emberi csontváz is található. A Regionális Múzeum belépője 1,14 euró felnőtteknek és 0,36 euró gyermekeknek.

Mark Rothko Művészeti Központ

Értékelés: 4.8

Mark Rothko Művészeti Központ

A Daugavpilsben született híres amerikai művészről, Mark Rothkóról elnevezett, ma már népszerű Daugavpils művészeti központot 2013-ban nyitották meg. A központ a Dianburg erőd rekonstruált arzenáljában található. A látogatók nemcsak Mark Rothko, hanem más híres művészek, például Richard Denny, Edward Munch és mások festményeit is megtekinthetik. A kiállítás számos műtárgyat, köztük installációkat és szobrokat tartalmaz.

Különböző kiállításokat rendeznek, és az állandó gyűjteményt háromévente megújítják. Évente több százezer ember látogatja meg ezt a látványosságot. Vonzza a modern művészet rajongóit, és a város egyik legérdekesebb kulturális helyszíne. A jegy ára a választott kiállítás függvénye; a maximális ár 8 euró. A családi látogatások azonban sokkal olcsóbbak – 14 euró 4 fő részére.

Központ kerámia

Értékelés: 4.7

A kulturális kikapcsolódás másik érdekes helyszíne Daugavpilsben a Fazekas Központ. A kreatív turizmus projekt keretében jött létre, amely a látogatók látogatását jelenti a városba a kreatív potenciál fejlesztése érdekében. Itt bárki megtapasztalhatja a fazekasság mesterségét. A helyi kézművesek és művészek segítenek ennek megvalósításában. Profi fazekasok tanítják a mesterséget speciális műhelyekben, és minden résztvevő hazaviheti a munkáját az óra végén.

Megnézheti a kézműveseket munka közben, és kiválaszthatja kedvenc kerámia emléktárgyát. A központ hétfőn és kedden szabadnapos, szerdán és csütörtökön 12-18 óráig, vasárnap 12-16 óráig tart nyitva. A workshopokat szerdánként felnőtteknek és csütörtökönként gyerekeknek tartják. Érdekesség, hogy az összes rendezvényen való részvétel teljesen ingyenes, ahogy a belépés is. Ez a hely nagyon ajánlott a látogatásra.

Smakovka Múzeum

Értékelés: 4.6

Šmákovka Múzeum

A kategória megtisztelő ötödik helyezettje a Shmakovka Múzeum, amely a felnőtt turisták számára nagyon érdekes hely. Ez az egész ország legnagyobb múzeuma, amelyet a Latgale régió hagyományos, egyedülálló alkoholos italának szenteltek. A múzeum épülete Daugavpils központjában, az Egységházban található, amelyről fentebb már beszámoltunk. A látogatókat a bejáratnál a személyzet egy hagyományos viseletbe öltözött tagja fogadja, és megkóstolhatják az egyedülálló italt, amelynek egy egész múzeumot szenteltek. Az élmény nem ingyenes, a kóstolásért 2 eurót kell fizetni.

A túra az alkoholfogyasztás veszélyeiről szóló előadással kezdődik, és különböző korokból származó hiteles szeszfőzdéket láthatunk. Ezenkívül egy útmutató részletesen elmagyarázza, hogyan készül az ital, és az egész folyamatot sematikusan is bemutatja. Egy modern holdfőzőgép van kiállítva, és lenyűgözően néz ki. A látogatók idegenvezető, audio guide és ajándéktárgyak közül választhatnak. Az árak mindenre elég demokratikusak.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: