Gomel 20 legjobb látnivalója

*A szerkesztőbizottság véleménye szerint a legjobbak áttekintése. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt szakorvosi konzultáció szükséges.

Gomel viszonylag hosszú történelme ellenére a területén található legtöbb helyszín nem büszkélkedhet sok rendezvénnyel. A régió szinte valamennyi látnivalója a 19. és 20. századból származik. De szinte mindegyikük már kiváló hírnévre tett szert, és népszerű a helyiek és a turisták körében egyaránt. Ezért szakértőink összeállították a régió legérdekesebb látnivalóinak értékelését.

Gomel legjobb látnivalói

Jelölés hely név Értékelés
Gomel legjobb építészeti látnivalói 1 Gomeli Palota és Park Együttes 5.0
2 Rumjancsev-Paszkevics palota 4.9
3 Ferris torony 4.8
4 Vadászház 4.7
5 Bauman híd 4.6
A legjobb természeti látnivalók Gomelben 1 Téli kert 5.0
2 Sozh folyó 4.9
A legjobb vallási látnivalók Gomelben 1 Péter és Pál székesegyház 5.0
2 Paszkevics sírkápolna 4.9
3 Szent Nikolszkij kolostor 4.8
4 Szent Tikhvin kolostor 4.7
5 Iljinszkaja templom 4.6
Gomel legjobb kulturális látnivalói 1 A Vetka Múzeum fiókja 5.0
2 Gomel Katonai Dicsőség Múzeuma 4.9
3 Kriminalisztikai Múzeum 4.8
4 Sajtó- és Fotótörténeti Múzeum 4.7
5 D Képgaléria.X. Vashchenko 4.6
6 Gomeli Drámai Színház 4.5
7 Bábszínház 4.4
8 Gomel cirkusz 4.3

A legjobb építészeti látnivalók Gomelben

Gomeli palota és parkkomplexum

Értékelés: 5.0

A gomeli kastély és parkegyüttes

A Gomeli Cirkusz, amely egy hatalmas palota- és parkkomplexum, amelyet parkok és számos más látnivaló vesz körül, vezeti a régió építészeti látnivalóinak listáját. És bár Peterhof vagy moszkvai megfelelője sokkal jobban nézne ki, még mindig fontos helyi nevezetesség. Teljes hossza közel 800 méter.

A Sozh folyó partján található. Egy gyönyörű nagy palota, amely egykor a Rumjancsev családé volt, és a télikertjük. Viszonylagos fiatalsága ellenére az együttes nagyon vonzónak és esztétikusnak tűnik. A XIX. században épült. Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 11:00-19:00 óráig. Érdemes ide fényképezőgépet vinni, mert szakértőink szerint sok érdekes panoráma nyílik.

Rumjancsev-Paszkevics palota

Értékelés: 4.9

Rumjancsev-Paszkevics palota

A második helyen a nemesi Rumjancsev-Paszkevics család rezidenciája áll. 1794-ben épült, és a korai klasszicizmus építészeti irányzatához tartozik. Ezt a palotát P.. Rumjancev-Zadunajszkij palota. Eredetileg a homlokzatot nagy, korinthoszi stílusú oszlopcsarnokok díszítették. Szinte az egész földszintet hatalmas fogadótermek foglalták el. A második emeleten a földesurak és szolgáik laktak.

1796-ban a rezidenciát Nyikolaj Rumjancev, egy híres helyi diplomata és közéleti személyiség örökölte. Később az öccse tulajdonába került, aki sokkal kevésbé értelmes ember volt, és jelzálogot vett fel a palotára, majd eladta a híres tábornoknak, I. Rumjancsevnek.. Paskevich. Ezért a palota nevében a következő név szerepel. A következő tulajdonos alaposan átépítette a kastélyt és parkosított. Ezenkívül a belső teret is javították.

Megfigyelő torony

Értékelés: 4.8

Megfigyelő torony

A kastély és a park együttes déli végén, a télikert mellett található nagy kilátótorony a harmadik helyet foglalja el Gomel legjobb látnivalóinak rangsorában. Ráadásul a két örökségi helyszín némi távolságban van egymástól, és közös a történelmük, amely a 19. századig nyúlik vissza. 1840 óta itt állt a Fjodor Ivanovics Paszkevics tábornok tulajdonában lévő cukorgyár egyik épülete.

A földalatti épületben volt a kazánház, amely a gépek energiaellátását biztosította. A hőelvonáshoz kerek tornyot használtak. Egy új tulajdonos azonban úgy döntött, hogy kilátóterasznak és a park együttesének részévé alakítja át. Valójában ez egy nagy kilátótorony volt, amelynek tetejéről nagyon kényelmes megcsodálni Gomel más látnivalóit. Építése óta megőrizték, és 2007-ben lépcsőház-felújításon esett át.

Vadászház

Értékelés: 4.7

Vadászház

A negyedik helyen a Vadászház áll, a gróf Rumjancsevek kis rezidenciája. Bár a családtagok nem voltak túlságosan elragadtatva a látványosságtól, a név a mai napig fennmaradt. A gyönyörű, klasszicista stílusú épület ma fontos kulturális műemlék, és történelmi múzeumként működik.

Olvasson tovább  Top 10 szállodák Voronyezs

Mindig is főleg nyári lakhelyként használták. A XIX. századból származó összes háztartási tárgy megmaradt. Ezek között megtalálható az órák, festmények és tükrök gyűjteménye. Az étkező és a nappali díszítése nagyon érdekes. A Vadászház termeiben gyakran tartanak különböző kiállításokat, valamint a Gomeli Történeti Múzeumot. Szakértőink ezért ajánlják, hogy látogasson el oda.

Bauman híd

Értékelés: 4.6

Baumansky híd

A következő látnivaló elválaszthatatlanul kapcsolódik a Sozh folyóhoz. 1970-ben épült nagy gyalogos átkelőhely, hogy a helyiek átmehessenek Gomel másik oldalára. Bár a városnak már több hídja is volt, ezek többsége kizárólag közúti híd volt. Ezért a szovjet mérnökök egy új, csak gyalogosok számára tervezett út építését rendelték el.

Ez a hatalmas építmény nagy magasságban emelkedik a folyó fölé. A középső részt pedig egy boltív foglalja el. A hidat 1970-ben nyitották meg, és azóta a “híd a kijevi lejtőn” néven ismert. Innen megcsodálhatja a csónakos szobrát, a város első telepesének emlékművét. Ez egy piedesztál egy vadásznak, aki vadat keresve néz körül… Mellette, egy csónakban, egy hiúz fekszik, amely Gomel jelképe és nemzeti jelképe.

Gomel legjobb természeti látnivalói

Télikert

Értékelés: 5.0

Téli kert

A Télikert a természeti látnivalók között a látnivalók listájának élén áll. Az épületet eredetileg Paszkevics tábornok üvegházaként használták. Maga az épület a 19. század első felében épült a cukorgyártás során használt építmények egyikeként. Miután a Paszkevics család megvásárolta a kastélyt és a parkegyüttest, átépítették egy télikertbe.

Jelenleg ez a létesítmény mintegy 18 különböző növényfajt tartalmaz, amelyek a szubtrópusi éghajlat hagyományos képviselői. A télikert területe körülbelül 245 négyzetméter. A képviselők közül az egyik legrégebbi a pálmafák közül, amely 1888-ból származik. Számos érdekes, trópusi halakkal teli akváriumot is meglátogathat. Ez egy nagyszerű hely a gyerekekkel való látogatásra, ahol sok érdekes és színes dolgot találnak, hogy sokáig emlékezzenek a gomeli kirándulásra.

Sozh folyó

Értékelés: 4.9

Sozh folyó

A Sozh folyó a következő nagy attrakció a gomeli természeti látnivalók rangsorában. A Dnyeper egyik mellékfolyója, amely több országon keresztül folyik. Teljes hossza mintegy 650 kilométer, és a Gomeli régió része. Erre a célra hozták létre a nagy Baumann-hidat, hogy a külvárosok lakói átmehessenek a központi részbe.

Ez a folyó Fehéroroszországban csaknem 493 kilométer hosszú, és több városon is áthalad. Rendszeresen közlekednek rajta hajók, és vizét a legtisztábbnak tartják egész Európában. Gomel egy nagyon érdekes rakparttal rendelkezik, amely kiemelkedő személyiségek, a gróf Rumjancsevek és a Paszkevics hercegek családjának idejéből származik. A séta során különböző építészeti és kulturális emlékek egész sorát láthatja.

Top vallási helyek Gomelben

Péter és Pál székesegyház

Értékelés: 5.0

Péter és Pál székesegyház

Gomel és a régió vallási látnivalóinak rangsorában az első helyet a Péter-Pál székesegyház foglalja el. Ez egy hagyományos kereszt alakú templom, amelynek építése csaknem 15 évig tartott. Jelenleg ugyanis ez az épület szolgál Rumjancsev gróf sírboltjaként. Előtte pedig a székesegyház volt az a hely, ahol fontos ereklyéket, Szent Miklós ereklyéit őrizték.

A bolsevik kormány hatalomra kerülése után a székesegyházat bezárták. A második világháború alatt azonban újra megnyitották. Miután a bolsevikok hatalomra kerültek, nem próbálták lerombolni, hanem planetáriumként használták az épületet. Ennek eredményeként a dekoráció és szinte minden alapvető érdekes részlet megmaradt. A székesegyház a 20. század végén nyitotta meg újra kapuit. Jelenleg közel 200 éves, és ez idő alatt a gomeli régió szellemi életének központjává vált.

Paskevich szentély

Értékelés: 4.9

Paskevich szentély

A palota és a parkkomplexum területén található egyik legfontosabb objektum a Paszkevics család sírboltja, amelyet a legkiemelkedőbb képviselő, tábornagy tábornok emlékére építettek. A csapatok parancsnoka számos különböző háborúban vett részt, és bátorsága és a tábornokok irányítására való képessége miatt gyorsan felemelkedett a tábornoki rangra, majd teljes egészében a György-kereszt lovagja lett. Az orosz birodalom teljes történelmére mind a 4 hordozója az éremnek.

Olvasson tovább  9 legjobb piknik szett

Az épület hagyományos orosz stílusban épült 1870 és 1889 között. A földszint csonka piramis alakú, vörös téglával burkolt; az ablakok fölött nagy és széles ívek láthatók. A díszítéshez sokféle elemet használtak, többek között fém alkatrészeket és gránitot. A legszentebb sírban a Paszkevics család 8 tagja nyugszik, köztük a parancsnok és felesége.

Szent Miklós kolostor

Értékelés: 4.8

Szent Miklós kolostor

A harmadik helyen a Gomeli Férfiak Kolostora áll. Az intézményt 1994-ben alapították Myrai Szent Miklós tiszteletére. Maga a templom 1904-ből származik., Vagyis még a forradalom előtt. Az építkezéshez szükséges pénzeszközöket a vasút dolgozói által létrehozott kuratórium gyűjtötte össze. És az adományok sok híres embernek adtak ebből a régióból… Irina Paskevich-Erivanskaya hatalmas adományt adott.

Az Istenszülő kazanyi ikon ünnepének tiszteletére megáldották a kolostort. 1929-ben, miután Gomelt megszállták a szovjet csapatok, a vallási műemléket bezárták, és fémet öntöttek az épületbe. 1994-ben, miután Fehéroroszország már elnyerte függetlenségét, döntöttek egy kolostor építéséről. Itt meghallgathatja a kórus énekeseit és tanulmányozhatja az ikonosztáziont.

Szent Tikhvin kolostor

Értékelés: 4.7

Szvjato-Tikhvin kolostor

A tihvini kolostor a régió következő fő látványossága. Ezt a női intézményt az Istenanya ikonjának tiszteletére nyitották meg, és a gomeli egyházmegyéhez tartozik. A kolostorkomplexumot 1993-ban nyitották meg a Péter-Pál-székesegyház kiegészítéseként. A közösség története azonban az 1899-es dokumentumok alapján ismert, amikor az óhitű kolostorból a Szent Illés-templommá alakult át.

Miután a szovjetek hatalomra kerültek, a helyet bezárták, és az épületben gyermekotthon működött. 1943-ban pedig megnyílt a zárdát. Folytatta tevékenységét. A Nagy Honvédő Háború végére több mint 30 apáca élt itt. Egy év elteltével azonban a hatóságok úgy döntöttek, hogy újra megnyitják a. Végül csak 1992-ben nyitották meg újra. Az épületet a gömöri egyházmegyei hivatal épületeként használták. Ez a látnivaló egy kis kétszintes, zöld színű épület, amelyben az Istenanya tihvini ikonja található. A vallási turisták számára érdekes meglátogatni.

Iljinszkaja templom

Értékelés: 4.6

Iljinszkaja templom

A gomeli Szent Iljinszkaja-templom az utolsó. A helyszín egy aktív óhitű vallási intézmény a város területén, és építészeti örökségi helyszín. A fehérorosz kézművesek építészetének emlékműve. A legtöbb fát az építéshez használták fel. A történelmi és kulturális értékek listáján szerepel.

Maga a bazilika az orosz óhitű ortodox egyház tveri egyházmegyéjéhez tartozik. A helyszín szinte a város központjában, a Komissarova utcában található, közvetlenül a folyó mellett. Az 1737-ben lebontott Megváltó templom helyén épült. A modern épület 1774-ben készült el. A XIX. század első felében kolostor állt itt, 1850-ben pedig újjászületett. bezárták őket.

Gomel legjobb kulturális látnivalói

A Vetka múzeum fiókja

Értékelés: 5.0

A Vetka Múzeum fiókja

A Vetka Múzeum egy nagy fiókja 2000-ben nyílt meg Gomel területén. Azóta gyűjteménye többször is bővült. 2008-ban pedig jelentősen kibővítették a Gomeli palota és parkegyüttes területén található történelmi kastélyt. Korábban ez az épület egy társasjátékklubnak adott otthont: dáma és sakk.

Ez a látnivaló számos különböző, a város ősi történelmének szentelt kiállítást tartalmaz, és gyakran tartanak itt kiállításokat is. A Club Paraskeva állandóan aktív. A kiállítási tárgyak többsége a fő múzeumból származik. Ezenkívül gyakran más gyűjteményekből is hoznak be anyagokat. Ennek eredményeképpen ez az ág Gomel egyik legfontosabb látnivalója.

Gomel Katonai Dicsőség Múzeuma

Értékelés: 4.9

Gomel Katonai Dicsőség Múzeuma

A Gomeli Regionális Katonai Dicsőség Múzeum a régió fontos látnivalója. Fehéroroszország Nagy Honvédő Háború alatti felszabadításának évfordulóján nyitották meg. A galéria a köztársasági elnök, a védelmi minisztérium és a gomeli képviselőtestület támogatásával épült. Az attrakciót 2004-ben nyitották meg, de eddig csak egy szárnyat gyűjtöttek be. Ezt követően úgy döntöttek, hogy kibővítik.

Az eredeti terv az volt, hogy egy sor virágágyást és egy parkot építenek. Később azonban észrevételeket tettek, és úgy döntöttek, hogy néhány kiegészítést tesznek, és megjelent a különböző katonai korszakokhoz tartozó, de főként a szovjet időkből származó járművek kiállítása. Ezenkívül van egy hatalmas kiállítási tárgy – az ER0 vonat mozdonya.5.0. Ezt a berendezést a II. világháború alatt egészségügyi kocsiként használták.

Kriminalisztikai Múzeum

Értékelés: 4.8

Kriminalisztikai Múzeum

A harmadik helyen egy rendkívül szokatlan múzeum áll, amely Gomelben található. Ez a látványosság különböző kiállítási tárgyak gyűjteménye, többek között a bűnözés története. Például találkozhat Ostap Bender prototípusával, és számos részletet megtudhat a régió híres almalopási ügyéről.

Olvasson tovább  Róma 10 legjobb turisztikai területe

Ez a teljesen rendhagyó helyszín 2010-ben nyílt meg. Kétségtelen, hogy mindegyik intézménynek megvan a maga látnivaló gyűjteménye, de mivel lehetetlen bejutni, a gomeli Kriminalisztikai Múzeum egyedülálló. Ha tehát egy igazán atipikus látványosságot szeretnél meglátogatni, érdemes odamenni. Ebben az esetben sokat tanulhat egy olyan területről, amely általában nem érinti a civileket.

Nyomtatás- és Fotótörténeti Múzeum

Értékelés: 4.7

Nyomtatás- és Fotótörténeti Múzeum

2009-ben Gomel városa úgy döntött, hogy megnyit egy újabb, a kameráknak és a képeknek szentelt intézményt. Ezt követően egy nagy, mintegy 500 tárgyból álló gyűjteményt adtak hozzá. Az eredmény Fehéroroszország első, a fotográfiának szentelt múzeumkomplexuma. Gomel központi kerületében a Város Napjának előestéjén nyitották meg.

A gyűjteménynek a neves fotós, L.. Pinsky. A helyiek megkedvelték ezt a gyakorlatot, és elkezdték küldeni a múzeumnak a kártyáikat és felszereléseiket. Jelenleg jelentős mennyiségű szovjet gyártmányú felszerelés, különböző anyagok és rengeteg tematikus könyv található a megfelelő szögekről és a képek készítésének folyamatáról. Ezen kívül számos folyóirat is létezik.

G. H. Vashcsenko képtára.X. Vashchenko

Értékelés: 4.6

G.X. Képgaléria. Vashchenko

Gavriil Haritonovics Vaszcsenko képtárát nyugodtan nevezhetjük Gomel nevezetes látnivalójának. Nevét a híres fehérorosz festőről kapta. A művész számos híres festmény és grafika szerzője. Emellett 1984-ben elnyerte a Belarusz Állami Díjat. Doktori címet is szerzett.

Ennek a nagyszerű embernek a munkássága nagyban befolyásolta a modern fehérorosz művészet fejlődését. A galériában kiállított műveit nemcsak az országban, hanem az egész világon elismerik. Több bibliográfiai kiadvány, köztük az Amerikai Intézet és a Cambridge-i Központ is az “Év emberének” választotta. Ez egy nagyon fontos alakja a helyi területnek.

Gomeli Drámai Színház

Értékelés: 4.5

Gomeli Drámai Színház

A Gomeli Regionális Drámai Színház Fehéroroszország fontos kulturális és építészeti nevezetessége. Maga az épület a klasszicizmus kiváló példája. A színházat 1954-ben nyitották meg újra. Maga az épület egyszerre 488 néző befogadására alkalmas. Maga a társulat pedig 1939-ben alakult.

Az épületet kifejezetten a színház számára építették, és a korinthoszi alaprajzra jellemző oszlopokkal rendelkezik. A háború alatt a társulat gyakran utazott a frontra, hogy a Vörös Hadsereg katonáinak morálját erősítse. 2005-ben a színházat átépítették, és a színpadot kivilágították. Ennek eredményeképpen igazi mérföldkő lett a térségben, hasonlóan a világ régebbi és népesebb városaiban található társaihoz.

Bábszínház

Értékelés: 4.4

Bábszínház

Az utolsó előtti helyen egy nagy bábszínház áll Gomelben. Ezt a létesítményt 1968-ban nyitották meg, előtte a társulat többnyire a Szenior Kulturális Központ területén lépett fel. Miután a fiatal társulat saját épületet kapott, elkezdődött a kulturális műemlék története. Viktor Csernyajev alapította a helyet. A legtöbb produkciót gyerekeknek és iskolásoknak szánják.

1986-ban Vladimir Matros, kitüntetett művész lett a főigazgató. Ettől a ponttól kezdve sok különböző színdarab és előadás jelent meg. 1994 óta rendszeresen tartanak jótékonysági rendezvényeket. 2002-ben pedig a Kultúrpalotában kezdett fellépni. 214 férőhelyes. További felújításokat végeztek, többek között felújították a. A közelben különböző mesefigurák bronzszobrai találhatók.

Gomel cirkusz

Értékelés: 4.3

Gomel cirkusz

A látnivalók rangsorában az utolsó helyet a Gomeli Állami Cirkusz foglalja el, amely Gomel egyik legrégebbi intézménye. Az első épület, amely különböző eseményeknek ad otthont. Korábban egy lovas téren épült, ma a Központi Piacnak ad otthont. Az alapító a nagyvállalkozó Szlobodov volt. Ez 1917-ig létezett.

1926-ban úgy döntöttek, hogy új épületet hoznak létre, és 1932-ben a színházba helyezték át. Ez az épület a háború elején, 1941-ben tűzvészben elpusztult. A Nagy Honvédő Háború befejezése után a gomeli Shapito cirkusz. A modern kupolás épület 1972-ben épült. Az első előadásra néhány hónappal később került sor. Sok turista egy repülő csészealjhoz hasonlítja. A vendégek és látogatók számára 1544 ülőhely áll rendelkezésre. Egy évadban akár 5 különböző műsor is bemutatásra kerülhet. A cirkusz általában szeptembertől májusig tart nyitva.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: