Top 25 látnivaló Bangladesben

─ Banglades az egyik legérdekesebb ország a turisták számára. Itt vannak üdülőhelyek és szállodák, valamint számos vallási és kulturális központ. Sajátos történelme lenyűgöző betekintést nyújt az ország más részeinek emberi életébe. A hagyományos hindu templomok mellett vannak mecsetek, sőt még egy örmény templom is. Szakértőink kiválasztották Banglades 25 legjobb látnivalóját, és ennek megfelelően kategorizálták őket.

Banglades legjobb látnivalóinak rangsora

Jelölés hely név Értékelés
Banglades legjobb természeti látnivalói 1 Madhabkunda vízesés 5.0
2 Sundarban mangrove erdő 4.9
3 Dulahazra Szafari Park 4.8
4 Foy-tó 4.7
5 Kaptai-tó 4.6
6 Szent Márton-sziget 4.5
Banglades legjobb építészeti nevezetességei 1 Jamrai 5.0
2 Taj Mahal 4.9
3 Buddhista Vihara 4.8
4 Nemzeti mecset 4.7
5 Nemzeti Múzeum 4.6
6 Sonargaon 4.5
7 Fort Lalbach 4.4
8 A rózsaszín palota 4.3
Top vallási helyek Bangladesben 1 Örmény Szent Feltámadás Templom 5.0
2 Történelmi mecset Bagerhat városában 4.9
3 Csillag mecset 4.8
4 Khan Muhammad mecset 4.7
5 Siva templom 4.6
6 Govinda templom 4.5
A legjobb strandok Bangladesben 1 Quakat strand 5.0
2 Cox’s Bazar strand 4.9
3 Patenga strand 4.8
4 Szent Márton-szigeti strand 4. 7
5 Inani strand 4.6

Banglades legjobb természeti látnivalói

Madhabkunda vízesés

Értékelés: 5.0

Madhabkunda vízesés

A természetes egzotikus helyek listájának élén a hegyekből lezúduló nagy vízfolyás áll, amely az ország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. Sylhet városának közelében található. A nagy sziklák és a környező esőerdő az egyik legvonzóbb hely a látogatók számára. Az idegenvezetők éjszakai tartózkodásra és hosszabb túrákra is lehetőséget biztosítanak.

A vízesés körülbelül 60 méter magas. Az alatta elterülő kis, de zavaros tó, vagy inkább annak partja pedig kiváló helyszín a természeti szépség megfigyelésére. A helyi hatóságok számos lehetőséget biztosítanak a zuhanások elérésére. Az utazás során teaültetvényeket, valamint gumi és citromültetvényeket mutatnak be a turistáknak. Ide a 2 város egyikéből lehet eljutni.

Sundarban mangrove erdő

Értékelés: 4.9

Sundarban mangrove erdő

Az ország keleti részének legnagyobb erdeje is felkerült a bangladesi látnivalók listájára. Ez a csoport nagyszámú mangrovékkal benőtt szigetet foglal magában. Az ültetvény területe mintegy 6 ezer kilométert tesz ki. A hatalmas terület több mint 350 fű- és fafajnak ad otthont, míg a víztestek a halak és kétéltűek akár 400 rendszertani egységének is otthont adnak.

A turisták felfedezhetik az ország állatvilágát, értékelhetik a fákon élő rengeteg énekesmadarat és találkozhatnak az állatokkal. A mangroveerdő hatalmas számú bengáli tigrisnek, szarvasnak, aráknak és vidrának ad otthont. A világ legnagyobb krokodiljainak, a rája, a monitorgyíkok és a királykobrák otthona. A helyi törzsek gyakran mutatják be a halászat technikáit szelíd vidrákkal.

Dulahazra Szafari Park

Értékelés: 4.8

Dulahazra Szafari Park

Cox’s Bazar közelében található nagy természetmegfigyelő park. A helyszín számos állatfaj számára nyújt menedéket, az elefántok különösen kedveltek a turisták körében. Vannak itt krokodilok, oroszlánok, majmok és különféle színes madarak is. A park területe közel 9000 négyzetkilométer. A védett terület fő célja számos állatfaj védelme volt.

A parkban jelenleg közel 4000 állat él, 165 fajhoz tartozóan. Az új vezetés után a fogságban tartott elefántok közül sokat ide költöztettek, és ösztönözték a jótékonysági munkát, valamint az egzotikus állatok parkba való áthelyezését. Krokodilok, szarvasok, medvék, pitonok és pávák érdeklik a turistákat. A fajok sokfélesége és az állatok száma azonban valamivel alacsonyabb, mint a bangladesi mangroveerdőké.

Foy tó

Értékelés: 4.7

Foy-tó

A délkeleti Chittatong város közelében található nagy, mesterséges víztározó szintén szerepel a látnivalók toplistáján. 1924-ben alakult egy gát megépítése után, és a vasúttársaság egyik partneréről nevezték el. A tó fő célja az volt, hogy tiszta vizet biztosítson a helyi törzseknek és a városlakóknak.

A víztest a tartomány legnagyobb dombjának közelében található, és a turisták is biztosítják, hogy a domborzatának köszönhetően rendkívül vonzó megjelenésű. Van egy vidámpark is. A teljes terület csaknem 130 hektár. Ezt a területet tartják a legjobbnak az országban, így a turisták megtapasztalhatják az állam összes kulturális mérföldkövét és természeti szépségeit.

Kaptai-tó

Értékelés: 4.6

Kaptai-tó

A nagy víztömeg teljesen nyitva áll a turisták előtt, és a turisztikai látványosságok listáján is szerepel. Szinte paradicsom a búvárok számára, akik mindig úszhatnak a lótuszerdőben. A vegetáció során szinte az egész területet növények borítják. Sőt, a tó körül számos kastélyt találunk az ország uralkodóinak, valamint buddhista kolostorokat Bangladesben.

A tó számos hal élőhelyévé vált, köztük számos óriás sügér, amelyek közül a legnagyobbak akár 50 kg-ot is nyomhatnak. A helyiek gyakran szolgálnak fel különféle hagyományos halételeket a látogatóknak és az idelátogatóknak. A tavon gyakoriak a hajókirándulások is. Az érdekes domborzati formákkal, valamint a tiszta vízzel, az ősi és modern palotáktól a modern palotákig terjedő változatos kilátással a Kaptai-tó Banglades egyik legnépszerűbb látnivalója.

Olvasson tovább  A világ 25 legszebb vízesése

Szent Márton-sziget

Értékelés: 4.5

Szent Márton-sziget

Egy kis sziget Dél-Bangladesben, ez az egyik paradicsomi célpont a turisták számára, akik a régiót a látnivalók miatt szeretnék meglátogatni. Elérhető egy hajóval, amely rendszeresen indul Tekanfa faluból. Azonban némileg beárnyékolja a turisták, hogy vannak sátortáborok, amelyekkel gyakran találkoznak az út során.

Maga a Szent Márton-sziget egy tipikus paradicsom, mint sok más hely Óceániában. Számos trópusi strandok pálmafákkal és bambusz bungalók a helyiek, sok szép növények és ritka modern létesítmények, mint a szállodák és éttermek, hogy ez az egyik legjobb hely a turisták számára, akik szeretnének egy kis szünetet a nyüzsgés a város nyüzsgése és a nyüzsgés.

Banglades legjobb építészeti nevezetességei

Jamraj

Értékelés: 5.0

Az egész kisváros Jamrai tette, hogy a top látnivalók Bangladesben a szépség a struktúrák és a történelmi értéket. A 15. és 17. század között épült hindu katedrálisok teszik híressé a helyet. A helyiek aktívan támogatják a turizmust, szépítik a várost, és a komplexumban rengeteg ajándéktárgyat kínálnak. Jamrai nagyon közel van a fővároshoz.

A lakosok emléktárgyait az teszi egyedivé, hogy mennyi időbe telik, amíg elkészülnek. A helyi kézművesek igyekeznek egyedivé tenni őket, és rengeteg részletet adnak hozzá. A turistáknak nemesfémből készült és kövekkel kirakott ajándéktárgyakat kínálnak. És csak a végső csiszolás után jönnek az igazi remekművek, amelyek még sokáig emlékeztetni fognak a bangladesi utazásra.

Taj Mahal

Értékelés: 4.9

Taj Mahal

Ez egy indiai mauzóleum pontos másolata, amelyet Agrában építettek. Sonargaonban, Banglades egyik legrégebbi településén jött létre. A mérföldkövet csak 2008-ban állították fel, és egy híres bangladesi producer alapította és kezdeményezte. A fő cél az anyaország kulturális helyszíneinek diverzifikálása volt, mivel a szegény emberek nem tudtak Indiába látogatni.

A bangladesi Tádzs Mahalt is úgy tervezték, hogy turistacsapdaként használják majd. Csak 2003-ban állították fel, és nagyon gyorsan elkészült, az eredetihez képest. A falfestmények és egyéb díszítések a komplexumban egy másolat, amelyet az igazi agrai mauzóleum faláról vettek le. A területet is jelentősen megváltoztatták, hogy megfeleljen a folyópartnak, ahol az eredeti mérföldkő található.

Buddhista Vihara

Értékelés: 4.8

Buddhista Vihara

Eredetileg a kifejezés alatt a szerzetesek menedékhelyét értették, akik Banglades területén vándoroltak, és a problémák megoldásában segítettek a felvilágosítással. Az esős évszakok miatt erre az időszakra menedékre volt szükség. A régió lakói nagy tekintélyt tulajdonítottak a szerzetesek elszállásolásának és élelemmel való ellátásának. Az utak és kereskedelmi útvonalak közelében később kezdődött meg a teljes értékű komplexumok építése, amelyek ma már Banglades legjobb látnivalói közé tartoznak.

Mahavihara a legnagyobb ilyen kolostor a szárazföldön található. Vihara az állam észak-nyugati részén található. Az építményt a Kr. u. 8. század körül emelték. A kolostor hagyományos elrendezése és az a tény, hogy tökéletesen megmaradt, Banglades egyik legfontosabb történelmi helyszínévé teszi.

Nemzeti mecset

Értékelés: 4.7

Nemzeti mecset

Mivel a főváros a múlt század közepén rendkívül gyorsan növekedett, a helyi hatóságok számára nyilvánvalóvá vált, hogy egy igazán tágas mecsetet kell építeniük, amely a muszlim lakosság vallási menedékhelyéül szolgálhat. Az új imakomplexumot Baitul Mukarramnak nevezték el, és 1960-ban kezdték el építeni. A város üzleti központjának közelében található mecset. Ez az egyik legnagyobb és legszebb látnivaló Bangladesben.

A fő építész Abdul Hussain Tariani volt, aki megőrizte az iszlám vallási komplexumok építésének hagyományos mérföldköveit, valamint a robusztus és megbízható épületek építésének új trendjeit. A teljes komplexum kiskereskedelmi üzleteket, valamint számos irodát és parkolót foglalt magában. A bangladesi turisták sétálhatnak a környéken, és felfedezhetik a sok díszítést. A fő imaterem hatalmas, 25 kilométeres területet ér el, és van egy nagy félemelet is.

Nemzeti Múzeum

Értékelés: 4.6

Nemzeti Múzeum

A történelmi komplexum, amely 1983-ban nyílt meg egy vonzó és viszonylag fiatal épületben, Dhaka egyik turistacsapdájává vált. A város központjában található. A fő kiállítási tárgyak a klasszikus kézművesség, a néprajzi és történelmi tárgyak, amelyeket a régészek találtak a területen.

Sok olyan tárgy is van, amely a modern művészethez tartozik. A Nemzeti Múzeumban a Kr. e. ókorból származó műtárgyak – fém- és faszobrok, valamint különféle numizmatikai tárgyak, köztük a különböző uralkodók alatt kibocsátott arany- és ezüstérmék – nagy gyűjteménye található. A kiállítások között külön helyet foglal el a hindusztáni fegyvereknek és páncéloknak szentelt kiállítás.

Sonargaon

Értékelés: 4.5

Sonargaon

Az egykor Indiához tartozó Bengália ősi fővárosa nem tehetett mást, minthogy bekerült a rangsorba. A területen rengeteg történelmi emlékhelyet őriztek meg azokból az időkből. Dhakához közel található, így a turisták számára rendkívül könnyen megközelíthető a város. Panam az egyik neve ennek a helynek. A 13. században lett Bengál fővárosa, és az is maradt egészen a régió mogulok általi meghódításáig.

Számos palota, nemesi birtok és más történelmi épületek romjai várják a látogatókat. A város közelében található az egyik leghíresebb goaldiai mecset is, amely az azonos nevű faluban található. Egy másik látnivaló a Néprajzi Múzeum, amely az ország minden tájáról származó rengeteg tárgyi emléket mutat be. Sonargaon mindössze 4000 lakosú, a turisták száma általában sokkal magasabb.

Olvasson tovább  11 legjobb utazási iroda Moszkva városában

Lalbagh erőd

Értékelés: 4.4

Fort Lalbach

A mogul uralom idején épült nagy erődített palota is szerepel a listán. Dakkában, a Buriganga folyó közelében, a város történelmi részén található. Az erődöt védő vízfolyások azonban már régen megváltoztatták irányukat, és az ország egy másik részén folytak. A kastély építése 1678-ban kezdődött Muhammad Azam herceg parancsára, aki a Mogul Birodalom padisahja volt, amikor Bengál, a mai Banglades régense volt.

Az erődöt a következő uralkodók babonái miatt sokáig nem építették fel. A palota ma egy mecset és két sírkamra komplexuma. A helyi hatóságok azonban a közelmúltban olyan ásatásokat finanszíroztak, amelyek számos más építményt is feltártak a komplexumon belül. Banglades fő látványossága Bibi Pari sírja, amely az erőd közepén található.

Rózsaszín palota

Értékelés: 4.3

Rózsaszín palota

A fővárosban található az egész ország egyik legfontosabb épülete. Viszonylagos fiatalsága ellenére 1989-ben állították fel Dakkában, és a nevezetesség azóta valóban az egyik legnépszerűbbé vált egész Bangladesben. Szándékosan a ritka keleti újjászületés stílusában épült.

Jelenleg a nemzeti múzeum egyik kiállítóhelye. Az építészek mellett a virágárusok is szorgoskodtak a hely díszítésén és szépítésén. Keményen dolgoztak, hogy egy gyönyörű kertet hozzanak létre a palota hátsó részén, amely mindig csendes és békés. A hely tökéletes kikapcsolódásra a város nyüzsgéséből. Azoknak a turistáknak, akik egy igazán szép építményt szeretnének látni a városban, amelyet viszonylag nemrégiben emeltek, a rózsaszín palota nagyszerű választás.

Top vallási helyek Bangladesben

A Szent Feltámadás örmény temploma

Értékelés: 5.0

A Szent Feltámadás örmény temploma

Banglades nagy örmény temploma vezeti a vallási nevezetességek listáját. Egy kisemberekből álló közösség építette Dhaka városán belül 1781-ben. A főváros legrégebbi részén található, a kultúra és az építészet műemléke. Az örmény kereskedők a 12. században jelentek meg a régióban, és a lakosok megbecsült kasztjává váltak, akik sok pénzzel és energiával járultak hozzá a régió fejlődéséhez.

Ezért az egyik mogul császár megengedte az örményeknek, hogy a saját vallásukat kövessék. Ahhoz, hogy a főváros területén templomot építsenek, az országban szinte mindenki hozzájárult a pénzeszközökhöz. A keresztény templom telkét gazdag kereskedők vásárolták meg. Bár jelenleg nincs diaszpóra a régióban, a templomra még mindig van kereslet, és népszerű turisztikai látványosság.

Történelmi Bagherhat mecset város

Értékelés: 4.9

Bagerhat történelmi mecsetvárosa

Egy nagy település, amely egy mugli műemlék, a második helyen áll a ranglistán. A mai, azonos nevű falu nyugati oldalán található, a régió két nagy folyójának találkozásánál. A hely aranykora a XV. században volt. A teljes terület közel 50 négyzetmétert tesz ki. km. Ezenkívül Bagerhat az a fő hely, ahol a muszlim Bengália szinte minden ikonikus építménye található.

Közel 360 mecset, valamint számos más középület és út található itt. A hosszú idő alatt felépített ókori város 1459-ben szinte teljesen benőtte a dzsungel. 1459-ben az egyik legérdekesebb hely a sétákhoz az ősi épületek árnyékában minden turista számára. Tehát Bagherhat szerepel a bangladesi látnivalók listáján.

A Csillag mecset

Értékelés: 4.8

Csillag mecset

A nagy vallási komplexum, amelynek második neve Tara mecset, Dhaka régi részén található. A templomot számos díszítés díszíti, köztük a kék csillagok, amelyekről a mecset a nevét kapta. A dokumentáció szerint a 19. század közepe táján épült. A téglalap alakú vázformához három kupolát adtak hozzá. Az évek során többször modernizálták, így Banglades egyik legszebb építménye lett.

A mecénások pénzügyi segítségének köszönhetően a mecset az 1930-as években jelentős átalakításon esett át, és teljesen újratervezték. Például egy külső verandát emeltek, amelyet csillagok és a félhold képeivel borítottak be. Ezért vált a mecset Banglades egyik fő látványosságává, valamint a darabos díszítés ragyogó példájává.

Khan Muhammad mecset

Értékelés: 4.7

Khan Muhammad mecset

Külsőleg a városnak ez a része nagyon hasonlít a Lalbagh erőd stílusára, mivel az építkezés során ugyanazt az építészeti irányvonalat alkalmazták. Ez az ország egyik legfontosabb műemléke, amely sajnos rosszul van megőrizve. A Khan Mohammad-mecsetet minden turista meglátogathatja, aki erre vágyik. Szokatlan módon még a nők is bemehetnek, de csak akkor, ha engedélyt kapnak.

Ez a mecset egyike az iszlám kultúra számos központjának, amelyet a mogulok hoztak ide uralkodásuk alatt. Az impozáns rózsaszín nyomornegyed épülete feltűnő építészeti mérföldkő lett, amely kontrasztban áll a modern épületek praktikumával. Számos idegenvezető ajánlja, hogy látogasson el erre a helyre, hogy ne veszítse el az ország körbeutazásának és Banglades látnivalóinak felfedezésének oroszlánrészét.

Siva templom

Értékelés: 4.6

Shiva templom

Nem lehetett volna rangsorolni az eredeti hindu épületek nélkül, amelyek a terület fő vallási komplexumai voltak, mielőtt a területet a mogulok meghódították. Ez a nagy templom, 1823-ban épült hagyományos stílusban, 3 szintes. Bár sokan dekoratívnak tartják a helyet, a székesegyházat az adott vallás építészeti jellemzőit szem előtt tartva építették, és meglehetősen masszív lett.

Olvasson tovább  10 a legszebb helyek Szocsiban

A templom minden egyes szintjét egy-egy nagy, faragványokkal borított torony díszíti. Sajnos az építményt díszítő díszítőfigurák közül sok elveszett a háborúk során, beleértve a polgárháborút is. A templom jellegzetességei közé tartozik a bőség, mivel Siva, a bőség istene tiszteletére épült. Ezen kívül néhány szobor az irgalmasságot szimbolizálja. Ez a hely az egyik legszebb az országban.

Govinda templom

Értékelés: 4.5

Govinda templom

A rangsor második hindu temploma, amely az utolsó helyre került ebben a részben, szintén fontos látnivaló ebben a régióban. Az országon belül található, nagyon közel az indiai határhoz. Mivel ez egy politeista vallás, a különböző isteneknek szentelt templomok száma Bangladesben, amelyek a régió fénypontjai, valóban óriási.

A Govinda katedrálist a tehenek és az azonos nevű föld mindenható védelmezőjének szentelték. Az épületet sötétvörös színben építették, és rengeteg dekoratív falfestmény, valamint bazaltreliefek díszítik, amelyek az eposz jeleneteit tartalmazzák. A templom nagyon réginek tűnik, ami sok történelemrajongót vonz a környékre. Igazi turisztikai Mekka az országba látogatók számára, akiket érdekel az istenek és hősök számos története.

A legjobb strandok Bangladesben

Kuakata strand

Értékelés: 5.0

Kuakata strand

A legjobb strandok rangsorának első helyét az ország egyik legnagyobb strandja foglalja el, amely az új természeti nevezetesség címet kapta. A régió fővárosától 320 km-re található. A finom márványhomok, amely fehér vagy bézs színű, kiválóan alkalmas a gyermekek számára a játékra. Jó elhelyezkedésének köszönhetően itt sok nagyszerű kilátás nyílik. A turisták azt állítják, hogy a tengerparton van az ország legszebb naplementéje.

A nagy mangroveállományok keleten védett területet alkotnak, ahol a turisták számos madárral és állattal találkozhatnak, különösen télen. Ezenkívül Kuakatát minden évben sok zarándok látogatja meg, lehetővé téve a buddhista és hindu vallási szertartások megtekintését, a fesztiválokon való részvételt és a pihenést. Széles körben Banglades legjobb strandjaként tartják számon.

Cox’s Bazar strand

Értékelés: 4.9

Cox's Bazar strand

A második helyen a világ leghosszabb strandja áll, az azonos nevű város közelében, a mianmari határ közelében. Valójában egész Banglades turisztikai fővárosa. Azonban kevesebb látnivaló van a környéken, így csak egy ezüstérem. A tiszta tenger és a tiszta víz teszi ezt a helyet az egyik legvonzóbbá a turisták számára.

Cox’s Bazar strandja több szakaszra oszlik, beleértve Patenga és Inani strandokat. Az előbbi egy elismert természeti csoda, az utóbbi pedig jobb a fürdőzéshez. Egyes strandok nem látogathatók nyílt fürdőruhában. A helyi látnivalók között számos templom, kolostor és sírkamra található. Továbbá, nagyon közel a strandhoz található a legnagyobb Buddha-szobor az országban.

Patenga strand

Értékelés: 4.8

Patenga strand

Ez a rekreációs terület a Cox’s Bazar komplexum része. A terület rengeteg látnivalónak ad otthont. Chittagong kikötője közelében található. A helyiek kiváló infrastruktúrát szerveztek a régió látogatásához és tartózkodásához. A keskeny, homokos partvonal, amely kisebb sziklatömböket és betondarabokat tartalmaz, tökéletes a pihenésre és a fürdőzésre.

Számos etnikai étterem és kávézó várja a vendégeket, amelyek hagyományos ételeket és italokat szolgálnak fel. Frissen tálalt igazi darabos fagylaltot és különféle rákos ételeket kínál uborkával és hagymával. A legjobb idő a látogatásra az esti órákban, amikor szellő fúj. A környéken rengeteg látnivaló várja a látogatókat.

Szent Márton-szigeti strand

Értékelés: 4.7

Szent Márton-szigeti strand

Ezt a szigetet már a déli partok egyik legszebb helyeként értékelték. A sziget nyugati végén azonban van egy gyönyörű strand, amely tökéletes azoknak a turistáknak, akik szeretnének elmenekülni a látogatók és a helyiek tömege elől. A gyönyörű és tiszta víz, a fenék fokozatos süllyedése, a fák árnyékában való elrejtőzés lehetősége és a széles partvonal igazi paradicsommá teszi ezt a helyet. A szigeten rengeteg tevékenység várja a nyaralás alatt a szórakozásra vágyókat.

A régió szub-ekvatoriális éghajlata miatt ez a hely túl forró a turisták számára napközben, ezért a legjobb, ha este látogat el ide. Ami az évszakok változását illeti, jobb ősszel vagy télen idejönni, amikor a hőmérséklet eléri a kellemes 26 fokot. Ellenkező esetben gyorsan leéghet a napon, és tönkreteheti a bangladesi városnézés élményét.

Inani strand

Értékelés: 4.6

Inani strand

A Cox’s Bazar-i nagy strand egy másik része az utolsó helyen áll a rangsorban. Ez a legdemokratikusabb pihenőhely egy muszlim országban, ahol fürdőruhában is lehet napozni. A strand teljes hossza 18 kilométer. Számos korallzátony teszi felejthetetlen látványossággá. A kiváló klíma, az esős évszak kivételével az év nagy részében gyönyörű időjárás teszi ezt a helyet a régió egyik legjobbjává. A tiszta víz és az enyhe lejtő megkönnyíti a gyermekek számára az úszást, a pálmafák pedig remek menedéket nyújtanak a forró nap elől.

Mint a többi bangladesi strand esetében, Inaniban is vannak szokásos tanácsok: kerülje a túl sok napsütést, próbálja meg este, a fesztiválok és koncertek kezdetekor, valamint ősszel vagy télen látogatni. Ezekkel a tippekkel az Inani Beach az egyik legjobb nyaralási célpont lesz egész Bangladesben, amelyre sokáig emlékezni fog minden turista, aki az országba érkezett a látnivalók miatt.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: