A 9 legnagyobb kapacitású merevlemez

A régi időkben egy 80 GB-os merevlemez elég lehetett az adatok tárolására. És minek kergetni a hangerőt, amikor a filmek és a játékok súlya mindössze 700 MB egyenként? És leggyakrabban optikai meghajtón tárolták őket, nem pedig HDD-n. A dolgok mostanra megváltoztak. Még egy ötperces, 4K felbontásban felvett videó is néhány gigabájtot nyom. Röviden, a merevlemezeknek ma már egyre inkább hatalmas mennyiségű adat tárolására van szükségük. Ezért úgy döntöttünk, hogy bemutatjuk Önnek a legjobb ilyen eszközöket. Meglepődne, hogy az átlagfogyasztók számára elérhető legnagyobb kapacitású merevlemezek mennyi adattárolást biztosítanak.

A legnagyobb kapacitású merevlemezek rangsora

Jelölés űr termék neve ár
Legnagyobb kapacitású asztali és szerver merevlemezek 1 Seagate ST14000DM001 39 415€
2 Western Digital WD Gold 12 TB (WD121KRYZ) 33 549€
3 HGST HUH721010ALE604 19 922€
4 Western Digital WD Red 6 TB (WD60EFRX) 13 431€
A legnagyobb kapacitású külső merevlemezek 1 Lacie STFK60000400 325 796€
2 Western Digital My Cloud Pro Series PR4100 32 TB (WDBNFA0320KBK) 126 635€
3 Seagate STEL8000200 12 700€
4 Western Digital WD Elements Desktop 6 TB (WDBWLG0060HBK-EESN) 11 186€
5 Lacie STFD5000400 11 390€

A legnagyobb kapacitású merevlemez az asztali számítógépekhez és szerverekhez

Seagate ST14000DM001

Értékelés: 4.9

Seagate ST14000DM001

Amint azt a merevlemez nevéből már kitalálhattad, a merevlemez kapacitása 14 TB! Extrém hangerő! Egy ekkora meghajtóra egy több webhelyet fogadó szerver esetében lenne szükség. Ha a hétköznapi felhasználókról van szó, csak a videobloggerek jutnak eszünkbe, akik szinte minden nap új videókkal próbálják megörvendeztetni előfizetőiket. És ebben az esetben nem lenne jobb, ha kisebb merevlemezeket vásárolnánk? Ez a modell legfeljebb 40k. rubel. Ha a HDD hirtelen meghibásodik, akkor kár lesz az elköltött pénzért. A hosszú garancia és a robusztus konstrukció azonban megteszi a hatását – nem kell túlságosan aggódnia a meghibásodások miatt.

Kevésbé tágas testvéreivel ellentétben a Seagate ST14000DM001 256 MB puffermemóriával rendelkezik. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a hagyományos kialakítás rendkívül időigényessé tenné az adott információ elérését. Ezzel kapcsolatban a gyártó 16 fejet épített be. Csak csodálkozni lehet, hogy ennyi közülük hogyan fér el a hagyományos 3,5 hüvelykes formátumban. Ami a fordulatszámot illeti, az 7200 fordulat/perc. Ez a maximum egy modern merevlemez stabil működéséhez – senki sem meri túllépni ezt a paramétert, mivel ez egy nap a mágneses lemez fizikai töréséhez vezethet.

6 gigabites SATA-csatlakozón keresztül csatlakozik a számítógéphez. Az adatok olvasása legfeljebb 600 MB/mp sebességgel lehetséges. Ez főként a nagyszámú fejnek köszönhető. Kiderült, hogy ez a merevlemez az adatolvasás sebességét tekintve egy átlagos költségvetésű SSD-meghajtóhoz hasonlítható!

Vegye figyelembe, hogy ehhez a modellhez jól hűtött PC vagy szerverház szükséges. Ha a hőmérséklete eléri a 60°C-ot, vészleállást okoz. Ettől eltekintve ez egy tipikus merevlemez-meghajtó. Működése során zajos, de nem túl hangos, mivel a megfelelő mérések nem mutattak ki több mint 28 dB-t. Az ütésállóság meglehetősen magas, bár az eszköz ebben a tekintetben is alulmarad az SSD-kkel szemben. Az átlagos késleltetés mindössze 4,16 ms.

Előnyök

 • Rendkívül nagy kapacitás;
 • Nagy puffermemória-kapacitás;
 • Az NCQ támogatás megvalósult;
 • Alacsony késleltetés;
 • Rendkívül gyors olvasási teljesítmény;
 • Nagy megbízhatóság.

Hátrányok

 • Csillagászati árcédula egy HDD-ért.

Western Digital WD Gold 12 TB (WD121KRYZ)

Értékelés: 4.8

Western Digital WD Gold 12 TB (WD121KRYZ)

Kicsit kisebb kapacitású, de még mindig drága merevlemez-meghajtó. Körülbelül 12TB adattárolást kínál. A gyártó azt ajánlja, hogy kizárólag a szerverre telepítse a létrehozását. Ez valószínűleg a magas, akár 36 dB-es zajszint miatt van. Ha a számítógépe olyan tápegységgel rendelkezik, amely csak nagy terhelés esetén működteti a hubot, és valamilyen vízhűtés van a processzorhoz, akkor valóban hallani fogja a merevlemez meghajtót, amikor adatokat olvas és ír. Nos, az üresjárat alatt a zajszint a hagyományos 20 dB-re csökken. Ami a csatlakozási módot illeti, egy hagyományos SATA-csatlakozót használ, amely támogatja a 6 Gb/s sebességet.

Olvasson tovább  11 legjobb laptop 50.000 € alatt

A maximális olvasási és írási sebesség 255 MB/s. Kevesebb olvasott fej. A fent említett sebességek azonban a legtöbb felhasználó számára még mindig elégségesek. Vegye figyelembe azt is, hogy itt 256 MB puffer memóriát használnak. A lemezek 7200 fordulat/perc sebességgel forognak – mint fentebb említettük, ez a maximális sebesség, amellyel tárolhatók.

A gyártó állítása szerint a merevlemez 2,5 millió órán keresztül használható, ami a leghosszabb idő, amit ki lehet várni, mielőtt valami baj történne vele. Úgy tűnik, hogy a drága HDD-t pontosan az ilyen számok miatt vásárolja meg – ez az az eset, amikor a hosszú élettartam fontosabb, mint a nagy olvasási vagy írási sebesség.

Hozzá kell még tenni, hogy a készülék nagy ütésállósággal rendelkezik, és a merevlemez energiafogyasztása nem haladja meg a 6,9 W-ot.

Vegye figyelembe, hogy ez a modell valamivel hosszabb a szokásosnál. A merevlemez nagyobb belső tere miatt a készülék hűvösebb – még akkor sem melegszik fel, ha több órán keresztül aktívan használja. De ebben a tekintetben lehet, hogy új telepítő kocsira lesz szüksége a HDD felszereléséhez.

Előnyök

 • Minimális fűtés;
 • Megfelelően magas olvasási és írási sebesség;
 • Meghosszabbított élettartam;
 • Nagyon nagy kapacitás;
 • NCQ-támogatás bevezetése.

Hátrányok

 • Nagyon magas költségek;
 • A zajszint magasabb a szokásosnál.

HGST HUH721010ALE604

Értékelés: 4.7

HGST HUH721010ALE604

Valószínűleg az egyik legnépszerűbb merevlemez a mi értékelésünkben, ha csak a szerverbe vagy otthoni számítógépes rendszeregységbe való beépítésre szánt modellekről beszélünk (egy kicsit alacsonyabbnak tekintjük a külső HDD-t is). 10 TB-nál kisebb kapacitás. Még mindig olyan kapacitás, amelyet senki sem tartana elégtelennek. Az átlagos felhasználó számára ez még túlzás is lenne – ezért a gyártó ezt a modellt csak a szervertulajdonosok számára kínálja.

A meghajtó a hagyományos 3,5 hüvelykes formátumok közé tartozik. A terméknek, ahogyan az elvárható, van egy puffermemóriája, amelynek mérete 256 MB-ig terjed. A fémház alatt a mágneslemezek 7200 fordulat/perc sebességgel képesek forogni. Az írási és olvasási teljesítményt a gyártó nem adja meg. A HGST HUH721010ALE604 véleményei szerint azonban ez a paraméter akár 237-249 MB/s is lehet. Nem rossz eredmény, amely kevésbé tágas és olcsóbb HDD-kkel elérhetetlen. Magától értetődik, hogy a fájlok ilyen sebességű használatához a legújabb generációs SATA aljzathoz való csatlakozásra van szükség.

Az egyetlen panasz, ami a HDD-vel kapcsolatban felmerülhet, az az átlagos hozzáférési idő, amely írás esetén eléri a 8,6 msec-ot. Azonban csak az alacsony sűrűségű tányérokkal rendelkező modellek gyorsabbak. A 36 dB-es zajszintre pedig aligha lehet panasz, különösen, ha a merevlemezt valóban egy szerverben használják.

A gyártó állítása szerint 2,5 millió óra MTBF. Ezt az állítást senki sem tudta ellenőrizni, mivel a HDD-t viszonylag nemrég gyártották. Hozzá kell tenni, hogy a készülék szabványos energiafogyasztása nem haladja meg a 6,8 wattot.

Előnyök

 • Nagy kapacitás;
 • Optimális árcédula ehhez a kapacitáshoz;
 • Tisztességes mennyiségű puffer memória;
 • Gyors olvasási és írási sebesség;
 • Nagyon hosszú MTBF;
 • Szinte nincs hő.

Hátrányok

 • A zajszint túlzottnak tűnhet.

Western Digital WD Red 6 TB (WD60EFRX)

Értékelés: 4.6

Western Digital WD Red 6 TB (WD60EFRX)

A Western Digital arról ismert, hogy minden merevlemezét több vonalra osztja fel. A Red sorozat a legtartósabb megoldásokból áll. Ezek a “merevlemezek” nagy orsósebességgel rendelkeznek, de nem rekord – a gyártó igyekszik biztosítani, hogy semmi sem történik a mágneses lemezekkel. Például ennek a modellnek a meghajtói 5400 fordulat/perc fordulatszámon pörögnek. A kapacitások nem haladják meg a 6 TB-ot. Természetesen ezzel a beállítással nincs szükséged nagy mennyiségű puffer memóriára, csak 64 Mb-ra. A zajkibocsátás olvasás vagy írás közben 28 dB, ami csak 3 dB-rel több, mint üresjáratban. Így alkalmas otthoni vagy irodai NAS-rendszerekhez. Akár egy rendszerházba is csatlakoztathatja; az itt használt SATA aljzat egyáltalán nem akadályozza meg ebben. De belül jól kell hűteni, mert a merevlemez rendszeres terhelés esetén nagyon felforrósodhat. A vélemények azonban azt tanúsítják, hogy nagy erőfeszítésbe kerül elérni azt a hőmérsékletet, amelyen a merevlemez hirtelen leáll.

Más tekintetben ez egy tipikus merevlemez-meghajtó, amely aligha fogja lenyűgözni Önt. Kellően ütésálló, de nem olyan jó, mint a szilárdtest-meghajtók. Az MTBF mindössze 1 millió óra. Azonban még ez az “összességében” is elég jó az ügyfelek túlnyomó többségének. Az energiafogyasztás pedig 5,3 W-ra csökkent.

Olvasson tovább  9 legjobb játék kormánykerék

Az érdemek

 • Az olvasási és írási sebesség meglehetősen magas;
 • A zajszint nem túl magas;
 • Tisztességes élettartam;
 • NCQ-kompatibilis;
 • A kapacitás biztosan tetszeni fog az átlagos felhasználónak;
 • Az árcédula nem csillagászati.

Hátrányok

 • Egyes készülékek zajosabbak, mint mások;
 • A lemezsebesség azonban nem mindenki számára megfelelő.

A legnagyobb kapacitású külső merevlemez

Lacie STFK60000400

Értékelés: 4.9

Lacie STFK60000400

Milyen nagy lehet egy modern külső meghajtó kapacitása? A mi rangsorunk azt mutatja, hogy szinte végtelenül gyors. A Lacie STFK60000400 akár 60 TB adat tárolására is képes! Természetesen több HDD egyszerre történő kombinálásával csináltuk. Lényegében 320 000 és 330 000 közötti összegért. RUB. Hat 3,5 hüvelykes merevlemezzel rendelkező teljes NAS-tárolóegységet kap. A készülék színe szürke, működését kék LED jelzi. Minden HDD egy fiókban található. Szükség esetén bármelyik merevlemez gyorsan cserélhető. Az egész meghajtócsoport képes RAID 0, RAID 5 vagy RAID 6 módban is működni. Egyszerre két merevlemezt is írhat, és duplikálhatja a merevlemez tartalmát. A meghajtó meghibásodásának valószínűtlen esete esetén a meghajtó megtartja a másik meghajtón lévő összes adatot. Ebben a felhasználási módban a 60 TB nem tűnik olyan extrémnek, ugye??

Akár 1400 MB/s olvasási és írási sebesség bizonyos üzemmódokban. Ez egy igazi móka! Ezt az eredményt csak az M-Connected SSD-k tudják felülmúlni.2, amelyről szintén beszélni fogunk egy bizonyos ponton!

A “doboz” hátlapján nem csak egy tápcsatlakozót, hanem két Thunderbolt 3 interfészt is találhat. Ezeken a portokon keresztül érhető el a legnagyobb vételi és adatátviteli sebesség. Ha azonban a számítógépe nem rendelkezik a fent említett csatlakozóval, a csatlakoztathatóság az USB-C, az USB 3 szabvány segítségével is elérhető.1. Elméletileg ez a port akár 10 Gbps sebességet is kínál, így nem lehet gondja. A csatlakozó kábel mellékelve van. És furcsa lenne, ha elfelejtették volna, az árcédulájához képest… A My Cloud külső merevlemez doboza (ha egyáltalán merevlemeznek nevezhető) tartalmaz egy hálózati adaptert is.

Előnyök

 • Rengeteg ultra-nagysebességű csatlakozó;
 • Szokatlanul gyors olvasási és írási sebesség;
 • Hatalmas kapacitás;
 • Többféle üzemmód;
 • A csomag minden szükséges dolgot tartalmaz;
 • A merevlemezek könnyen cserélhetők.

Hátrányok

 • Csillagászati költségek;
 • Gyakorlatilag csak helyhez kötött használat.

Western Digital My Cloud Pro Series PR4100 32 TB (WDBNFA0320KBK)

Értékelés: 4.8

Western Digital My Cloud Pro Series PR4100 32 TB (WDBNFA0320KBK)

A My Cloud termékcsalád két különböző kategóriába tartozó külső merevlemezeket tartalmaz. Az elsőbe tartoznak a tipikus hordozható eszközök, amelyek csak egy meghajtót tartalmaznak. De a második kategória a mi rangsorunkban a legjobban szerepelt. Valójában ez egy teljes NAS tároló, speciális csúszó részekben elhelyezett merevlemezekkel. Itt még egy Intel Pentium négymagos processzor is telepítve van, amely az információk meghajtók közötti helyes újraelosztásáért és néhány más probléma megoldásáért felelős.

A készülék meglehetősen nagy, fekete színű “doboz”. Összesen négy 3,5″-os HDD fér el itt. Háttérvilágítású kijelzővel is rendelkezik, amely könnyen leolvasható. A szokásos nyomógomb – amely közvetlenül a merevlemezrekeszek mellett található – a készülék indítására szolgál. USB 3 csatlakozóval is rendelkezik.0. Ez a port csak egy további eszköz, például egy hagyományos USB-stick befogadására alkalmas. A HDD-kről történő információátvitelhez a hátlapon további interfészek is találhatók.

A hálózati meghajtónak Ethernet-csatlakozókon keresztül kell hozzáférést biztosítania az információkhoz. Pontosan kettő van belőlük. Kábelt vezethet a routerhez vagy közvetlenül a számítógéphez. A második esetben azonban egyszerűbb az USB 3 portok használata.0, amelyből kettő a hátsó panelen található.

Ez a konstrukció használható biztonsági mentésre (még egy külön gomb is van hozzá), FTP-szerverként és DLNA médiához való hozzáférésre. A beépített merevlemezek bármilyen modern fájlrendszerrel rendelkezhetnek – a firmware nem zavarja őket. RAID 0, RAID 1, RAID 5 vagy RAID 10 kombinációval is létrehozhatók. Az alapértelmezett telepített meghajtók teljes kapacitása 32 TB.

A hálózati meghajtó minden nagyobb irodában elengedhetetlen. Több számítógép is könnyen csatlakozhat hozzá. A meglehetősen magas adatolvasási és írási sebesség pedig a videobloggerek kedvében járhat. És ne feledje, hogy bármelyik merevlemez lecserélhető egy gyorsabbra, mint például a fenti képen látható.

Előnyök

 • Nagy sebességű csatlakozók vannak jelen;
 • Van egy biztonsági mentés gomb;
 • Nagy kapacitás;
 • Az adatok titkosítása elérhető;
 • 4 GB RAM-ot és nagy teljesítményű processzort használ;
 • Többféle üzemmód;
 • Lehetőség van további külső merevlemez csatlakoztatására;
 • Nagyszerű megjelenés.

Hátrányok

 • Nagyon magas ár;
 • Nem túl csendes működés.
Olvasson tovább  15 legjobb fotóbank

Seagate STEL8000200

Értékelés: 4.7

Seagate STEL8000200

Természetesen a minősítésünkben nem maradhattak ki a hagyományos külső merevlemezek sem, amelyek semmiképpen sem tekinthetők hálózati tárolónak. Általában az ilyen meghajtók tárolókapacitása 3-4TB, de vannak kivételek a szabály alól – a Seagate STEL8000200 akár 8TB adatot is tárolhat. Ez a készülék a 3,5 hüvelykes formátumok közé tartozik. Ezért a fő hátránya – a külső merevlemez további tápegységet igényel, egyszerűen nincs elég energiája az USB-ről.

Mint az könnyen kitalálható, a külső meghajtó USB 3-as csatlakozóval csatlakozik a számítógéphez vagy bármely más berendezéshez.0. Ugyanakkor a készülék testén két további USB-port található, amelyekhez pendrive vagy más egyéb eszköz csatlakoztatható, ha a készüléket hubként használják.

A modell valójában elég nehéz, súlya körülbelül 1 kg. De nem is várhatsz mást, mert elég nagy merevlemez van benne. Sajnos nem ez a leggyorsabb meghajtó. Mint tudják, a szabványos USB 3.0 akár 500 MB/s adatátviteli sebességet is támogat. De nem tudod elérni. Ez a külső merevlemez azonban nem különösebben lassú.

Akár a Seagate STEL8000200 megvásárlása 14kért. RUB.? Ahogy mondani szokták, ez csak rajtad múlik. Ha a sebesség fontos az Ön számára, érdemes más modellt keresnie. Ha nagy kapacitású külső merevlemezt keres biztonsági mentés céljából, ez egy jó választás. Otthoni használatra azonban nem alkalmas – nagyon felmelegszik és nagy zajt csap.

Előnyök

 • Nagy kapacitás;
 • A méretek nem nevezhetők különösen nagynak;
 • Minden, amire szüksége van, a dobozban van;
 • Van egy USB hub;
 • Nem megfizethetetlen árcédula.

Hátrányok

 • Nem a leggyorsabb olvasási/írási sebesség;
 • Biztosítani kell az áramellátást;
 • Fokozott hőség;
 • Tisztességes zajszint.

Western Digital WD Elements Desktop 6 TB (WDBWLG0060HBK-EESN)

Értékelés: 4.7

Western Digital WD Elements Desktop 6 TB (WDBWLG0060HBK-EESN)

Tipikus külső meghajtó a 3,5 hüvelykes formátumokhoz tartozó külső meghajtók közül. Nincs USB hub vagy egyéb kiegészítő “funkció”. Az eladó megpróbált megszabadulni minden felesleges dologtól, hogy csökkentse a termék méretét. Ennek eredményeképpen ez a külső meghajtó csak kicsivel nagyobb, mint bármelyik belső társa.

Az azonos formájú külső merevlemezekhez hasonlóan ez is hálózati csatlakozót igényel. Akár 6 TB kapacitású meghajtó. Otthoni használatra biztosan elegendő lesz. A 4K filmeket biztonságosan letöltheti egy olyan merevlemezre, amely jellemzően 40-80 GB közötti súlyú. USB 3-on keresztül csatlakozik a számítógéphez vagy routerhez.0. Természetesen nem a legnagyobb áteresztőképesség érhető el, mert nem ez a leggyorsabb “merevlemez”. De az ára, amely nagyjából 12 000, nem sokkal magasabb, mint egy okostelefon ára. Rubelek., A HDD mindenképpen megéri.

Előnyök

 • Nem olyan drága;
 • A merevlemez nem a legzajosabb;
 • Megfelelő kapacitás;
 • Nem túl nagy méret.

Hátrányok

 • A burkolat könnyen megsérülhet;
 • Tápegység csatlakoztatása szükséges;
 • Nem túl gyors olvasási és írási sebesség.

Lacie STFD5000400

Értékelés: 4.6

Lacie STFD5000400

Sajnos egy nagy kapacitású merevlemezt nehéz kompaktra készíteni. Amint azt észrevehette, a rangsorunkban többnyire csak a 3,5 hüvelykes formátumú modellek szerepelnek. És az egyetlen külső HDD, amely egy 2,5″-os “merevlemezt” rejt magában, a Lacie STFD5000400. Ennek az ezüstszínű szépségnek a kapacitása 5 TB. Gondolja, hogy ez a merevlemez elég a 4K filmek letöltéséhez az internetről?. Ha pedig az okostelefonjával készített fényképek tárolására használja, még egy évtizedig nem biztos, hogy elfogy a tárhelye.

A készülék nagyon könnyű – a mi választékunk legalább háromszor olyan nehéz. Az adatátvitel USB 3.1 C-típusú. Valószínűleg ez a modell fő különbsége az olcsóbb külső HDD-khez képest, mivel ezek általában más csatlakozóval rendelkeznek

Megéri a meghajtó a 13k. RUB., amit kérnek? Nehéz megválaszolni ezt a kérdést. A 3,5″-os formátumú meghajtók valamivel gyorsabb olvasási és írási sebességgel rendelkeznek. De további tápegységet igényel, ami korlátozza a használatát. Ilyen egyszerű a dolog: csatlakoztatja a merevlemezt mondjuk egy televízióhoz, és elkezdi nézni a rajta lévő fájlokat.

Előnyök

 • A jóképű, ezüstszínű burkolat;
 • Az árcédula nem túl meredek;
 • Kis méret és súly;
 • USB Type-C csatlakozót használ;
 • Hatalmas kapacitás a formai tényezőjéhez képest;
 • Nem kell csatlakoztatni a tápegységet.

Hátrányok

 • A megbízhatósággal kapcsolatban vannak kérdések;
 • Alacsony olvasási és írási sebesség.

Következtetés

Most már tudja, melyek a legnagyobb kapacitású merevlemezek ma. Azt hiszem, ez a cikk legalább két-három évig releváns lesz – amíg a 8K felbontású videótechnológia népszerűsége szárnyal. A nagy számítógép-alkatrészgyártók mégis a szilárdtest-meghajtók, nem pedig a HDD-k fejlesztésébe fektetnek be. Ez azonban egy másik téma, amiről beszélgetni fogunk.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: