10 rendkívüli út menti látványosság Európában

A városnézésnek minden formája és mérete létezik. Ezek általában olyan helyszínek, amelyek eleve történelmi vagy kulturális értékkel bírnak – műemlékek, múzeumok és galériák; néha történelmi események eredményeként vagy ősiségük miatt nyerik el ezt az értéket – csataterek, ősi várak, paloták, házak… És néha csak valami nem hétköznapi dolog az, ami felkelti az emberek figyelmét, és emiatt válik mérföldkővé. Ez a cikk az eredeti és szokatlan utcai látnivalókról szól, amelyeket Európát járva láthatsz.

Európa legszokatlanabb út menti látványosságai

Jelölés hely név értékelés
Európa legszokatlanabb út menti látványosságai 1 The Headington Shark (Oxford, Egyesült Királyság) 5.0
2 Kelpie (Grangemouth, Skócia) 4.9
3 Voynich vaddisznó (Sols-Monclain, Franciaország) 4.8
4 Osborne Bulls (Spanyolország) 4.7
5 House stone (Fafi, Portugália) 4.6
6 The Fork (Vevey, Svájc) 4.5
7 Csigaház (Szófia, Bulgária) 4.4
8 A keresztek hegye (Siauliai, Litvánia) 4.3
9 Tuborgflasken (Hellerup, Dánia) 4.2
10 Royal Heads (Oakley Green, Egyesült Királyság) 4.1

The Headington Shark (Oxford, Egyesült Királyság)

Értékelés: 5.0

The Headington Shark (Oxford, Egyesült Királyság)

Oxford városában, Headingtonban, a leggyakoribb épület tetején – a New High Street 2. szám alatt – egy üvegszálas cápa fúrja át a fejét a tetőn. A tulajdonos, Bill Heine helyi rádiós műsorvezető és John Buckley szobrász 1986. augusztus 9-én este, a Nagaszaki atombomba ledobásának 41. évfordulóján állította fel. Bill Heine azt állította, hogy azért telepítette a cápát, hogy tiltakozzon a “nukleáris korszak”, a csernobili katasztrófa, valamint Hirosima és Nagaszaki bombázása ellen. A nukleáris leszerelésre szólít fel.

Az oxfordi városi tanács azonban nem hagyta jóvá a kezdeményezését. A cápa veszélyesnek minősül, ha leesik egy épületről. Amikor a vizsgálat után kiderült, hogy a cápa nem veszélyes, találtak egy másik okot az eltávolítására – az építési engedély hiánya. Az a gyanú is felmerült, hogy a cápa csak álca volt egy engedély nélkül telepített TV-antenna számára, amelynek magassága meghaladta a megengedett magasságot. Miután azonban a környezetvédelmi miniszter úgy döntött, hogy a cápát meg lehet tartani, mert az nem károsítja a város esztétikáját, a keresetet ejtették. A cápát 2007-ben javították meg.

A Hedington által híressé tett, egyesek számára tetőbombára emlékeztető cápa, amely 1986-ig nem érdekelte a turistákat, amikor is megjelent a látványosság. Lakói sokáig nem vették észre, de a világ többi része számára a bátor pacifizmus példájává vált.

Kelpie (Grangemouth, Skócia)

Értékelés: 4.9

Kelpie (Grangemouth, Skócia)

A Kelpie a skót mitológia egyik szelleme. Úgy jelenik meg, mint egy folyóból vagy tóból érkező ló, megengedi az utazónak, hogy felnyergelje, és a víz alá merül vele. A skót Grangemouth városában a Kelpie-t szimbolizáló szobrok – két óriási iker lófej “őrzi” a Forth-Clyde-csatornát. Andy Scott építész telepítette őket 2013 októberében.

Olvasson tovább  9 a ma létező legszokatlanabb vallások közül

A szobrok 35 méter magasak. Az esztétikum mellett a látnivalónak gyakorlati célja is van. A fejek lassan mozognak előre-hátra, a csatornának a keleti vége felől a zsilipbe nyomják a vizet, és átengedik a hajókat. Az alkotó elképzelése szerint ennek a szobornak kellene lennie az első dolognak, amit egy turista lát, amikor az Egyesült Királyságba érkezik. Andy Scott azt is találgatta, hogy ezek a lófejek lesznek azok, amelyek Skóciába hívják a turistákat.

Voynich vaddisznó (Sols-Monclain, Franciaország)

Értékelés: 4.8

Voynich vaddisznó (Sauls-Monclain, Franciaország)

A világ legnagyobb vaddisznószobra Franciaországban, a belga határ közelében található. Nem véletlen, hogy a tereptárgy ott van – a vaddisznó a katonai hatalom, az erő és a bátorság szimbóluma, valamint a föld és a rokonság védelmének képessége.

Az óriás vaddisznó 8,5 méter magas a marmagassága és 11 méter hosszú. A vaddisznót Eric Slesiak szobrászművész készítette. A szobrász 2008-ra fejezte be a művet. 11 évig tartott, amíg elkészült a műemlék. A vaddisznó acéllemezekből készült és 50 tonna súlyú. A szoborba a vaddisznó hasának alján lévő nyíláson keresztül lehet belépni.

A szobrot egy közeli városban állították össze, majd teherautóval szállították a dombon lévő helyére. Helyiek tömegei kísérték. A vaddisznót egy forgó emelvényre szerelték, ahol áll, és most. A közelben halad az A34-es francia autópálya, és az arra járó autósok gyakran fényképezik a helyszínt.

Osborne Bulls (Spanyolország)

Értékelés: 4.7

Osborne Bulls (Spanyolország)

Az Osborne bika Spanyolország nem hivatalos nemzeti szimbóluma. Ez egy hatalmas, fekete, fémből készült szörnyeteg – a sherry brandy Veterano emblémája. A figurák Spanyolország egész vidékén megtalálhatók – összesen 91 Osborne bika van.

A bikák 1958 óta lógnak óriásplakátok formájában. A bikák eredetileg 4 méter magasak voltak, de 1962-ben kezdtek el nőni, amikor Spanyolország törvénybe foglalta, hogy az utak 125 méteres körzetében tilos reklámtáblákat elhelyezni. A bikák sziluettjei most 14 méter magasak, hogy ilyen távolságból is láthatóak legyenek. 1988-ban, amikor az utak mentén a reklámozást teljesen betiltották, a bikákon lévő Veterano feliratot átfestették, és azóta az ország nevezetességének tekintik őket, nem pedig reklámnak.

A bikák ma már Spanyolország jellegzetes szimbólumai és a spanyol táj jellegzetességei. Ez a helyi sport nem hivatalos szimbóluma is. A spanyol szurkolók gyakran használják Osborne bikáját az ország zászlaján.

Kőház (Fafi, Portugália)

Értékelés: 4.6

The Stone House (Fafi, Portugália)

Portugáliában, Fafi városától 10 km-re északkeletre és Portótól 60 km-re délnyugatra található egy szokatlan ház, amelynek alapjait és falait négy hatalmas kő alkotja. Egy 793 méter magas hegyen fekszik. A ház 1974-ben épült.

A ház kétszintes, belső magassága 5,5 méter. A házban egy tipikus rusztikus berendezés: kandalló, asztal, hálószobák. Az ablakok és az ajtók golyóállóak. Bár a közelben vannak szélmalmok, a házban nincs áram – a világításhoz gyertyákat használnak. A ház közelében más kőépületek is vannak – egy nyári konyha és egy most üres medence.

Olvasson tovább  A 10 legmagasabb épület Szentpéterváron

A ház tulajdonosai pihenőhelyként használták. Ezért épült a ház a várostól távolabb, magasan fekvő helyen. A ház azonban hamarosan felkeltette a turisták figyelmét, és a tulajdonosoknak kerítést kellett készíteniük, majd elhagyni a házat. A ház egykor múzeumként működött, ahol a környező vidékről készült fényképeket és különböző tárgyakat helyeztek el. Most valószínűleg a ház a nagyközönség számára megközelíthetetlen, és csak körülbelül 100 méteres távolságból látható.

A villa (Vevey, Svájc)

Értékelés: 4.5

Vilka (Vevey, Svájc)

A svájci Vevey városának van egy szemet gyönyörködtető nevezetessége, egy hatalmas, 8 méter magas villa, amely a Genfi-tóba van szúrva. Ez az evőeszköz 1995-ben jelent meg itt – Georges Favre és Jean-Pierre Saug művészek állították fel, amikor az Alimentarium élelmiszermúzeum tizedik évfordulóját ünnepelte.

Ez a látványosság azonnal felkeltette a turisták és az újságírók figyelmét. Ennek ellenére 1996-ban az Alimentarium nem kapott engedélyt arra, hogy a villa a helyén maradjon. A múzeum reklámeszközeként tekintettek rá, ami más óriási reklámtárgyak telepítését is ösztönözheti a tóba. Csak 2008-ban, a helyi lakosok kérésére hozták vissza a műemléket. 2014-ben a villa bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ legmagasabb villája.

A hely felkelti a turisták érdeklődését, és eredeti képek készítésére ösztönzi őket. 2014-ben az Alimentárium még versenyt is hirdetett az Instagramon a legjobb fotóért az óriásvillával.

Csigaház (Szófia, Bulgária)

Értékelés: 4.4

Csigaház (Szófia, Bulgária)

A Szófia külvárosában található Simeonovo negyed nem népszerű turisztikai célpont. Itt található azonban a legbizarrabb látványosság – a hatalmas szivárványos csiga. A csiga piros, narancssárga, zöld, kék és barna csíkokkal van festve. Az épületnek nincsenek derékszögei vagy falai. A ház 5 emelet magas.

Az épület építésze, Simeon Simeonov a lehető legtávolabb épített a hagyományostól. Az épület minden része – mint például a két csáp a “fején” és az ívelt ablakok – beleillik a. A bejárati ajtó például úgy néz ki, mint egy csiga szája – mindenkit megeszik, aki belép. A kéményt egy nagy sárga méh váltotta fel egy csiga hátán. Amellett, hogy füstöt fújnak a házból, a méhek szarvai lámpások és villámhárítók is egyben. Még a szemeknek is van céljuk – rajtuk keresztül szellőzik az épület. Az elemek viszont varangyoknak, katicabogaraknak és sütőtöknek vannak álcázva.

A bolygó megmentésének gondolata a mérföldkő építésébe is beépült: a csigaház teljes egészében egy könnyű és környezetbarát építőanyagból – polimerbetonból – épült.

A ház 2009-ben készült el, és 10 évig tartott az építése. A ház tulajdonosa és rendeltetése ismeretlen. Azt mondják, hogy óvodát vagy iskolát akarnak nyitni ott, vagy egy üzletember azt tervezi, hogy ott fog élni. Eközben a ház fő funkciója a turisták vonzása; Szófia egyik legnépszerűbb nevezetességévé válik.

Keresztek dombja (Siauliai, Litvánia)

Értékelés: 4.3

A keresztek dombja (Siauliai, Litvánia)

A litvániai Šiauliai várostól 12 kilométerre északra, a Kalinyingrádból Rigába vezető úton egy szokatlan domb fekszik. Szokatlanná teszi, hogy több tízezer kereszt és feszület található itt mindenféle méretben és fajtában, a több méter magas fakeresztektől az apró vaskeresztekig. A domb nem temető. Az ok, amiért egyre több és több kereszt jelenik meg, az a néphit, hogy szerencse kíséri azt, aki keresztet helyez oda.

Olvasson tovább  11 a legbarátságosabb kutyafajták közül

A keresztek a 19. századtól vagy korábban kezdtek megjelenni a hegyen – nem tudni biztosan. Több verzió is létezik arra vonatkozóan, hogy miért jelent meg a mérföldkő. Egyikük szerint pogány templom állt ott, mielőtt Litvánia a 14. században áttért a katolicizmusra. A pogány maradványok és a katolikus posztulátumok együttesen teremtették meg a keresztek elhelyezésének hagyományát ezen a dombon. Egy másik szerint a keresztek azoknak a litvánoknak állítanak emléket, akiket az 1831-es litván felkelés orosz birodalom általi leverése során öltek meg.

A szovjetek négyszer próbálták megsemmisíteni a mérföldkövet, de sikertelenül. János Pál pápa 1993-ban Litvániába látogatott, és egy feszületet helyezett el a hegyen. Ez vonzotta a katolikus turisták figyelmét a nevezetességre. Azonban más felekezetű keresztények is látogatják a helyet. Nemrégiben egy zsidó szimbólumot – a Dávid-csillagot – is felállítottak.

Tuborgflasken (Hellerup, Dánia)

Értékelés: 4.2

Tuborgflasken (Hellerup, Dánia)

A Tuborgflasken egy 26 méter magas szobor, amely egy Tuborg pilsner palack alakú. Ezt a mérföldkövet 1888-ban állították fel. A Tuborg részt vett az akkori skandináv kiállításon, és a szobor a vállalat alaptevékenységét mutatta be. Eredetileg Koppenhágában volt, ahol ma a koppenhágai városháza áll, később pedig Hellerupba költöztették.

A Tuborg volt az első dán vállalat, amely a hordós sör alternatívájaként népszerűsítette a palackozott sört. A szobrot Viggo Klein építész és Karl Lund művész készítette. A palackot Dánia első mechanikus felvonójával szerelték fel, amely felviszi a látogatókat a palack tetején lévő kilátóhoz. Az elektromos lámpák a sötétben is működtek, így a palack teteje láthatóvá vált a sötétben.

Egy 26 méteres palack áll a Tuborg központja mellett. A kilátóteraszt már nem használják, de maga a szobor még mindig népszerű a turisták körében, akik fényképeket készítenek mellette.

Royal Heads (Oakley Green, Egyesült Királyság)

Értékelés: 4.1

Erzsébet királynő és Fülöp herceg hatalmas terrakotta feje látható, ha a B3024-es úton Windsorba megyünk. A fejek az út bal oldalán vannak. A fejek 3 méter magasak, és gipsz és terrakotta keverékéből készültek. A fejek haja műfűből és virágokból, a szemek teniszlabdából készültek.

Ben Bennett helyi lakos, egy hulladékszállító cég tulajdonosa egy évfordulós buli után talált fejeket Chelsea-ben. A szeméttelepre dobták őket. Bennett elviszi őket a kertjébe, amely Oakley Greenben található. A mindössze 5 mérföldre lévő Windsor kastély az a hely, ahol a királyi pár gyakran tölt időt.

A háziúr üdvözli a vendégeket, és kész megmutatni nekik a kertjét. A kertben ezen a nevezetességen kívül különböző szobrok is találhatók, például egy mongol harcos lovas szobra, egy telefonfülke és egy kis öreg furgon. Mobil vérvizsgáló fülkével is rendelkezik.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: