15 a világ leghangosabb állatai

*A szerkesztő legjobb választásai. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Mielőtt vásárolna egyet, beszélnie kell egy szakértővel.

A Földön szinte minden élőlény rendelkezik hallószervekkel, és képes különböző hangok kibocsátására. A hangjukat arra használják, hogy megfélemlítsék az ellenfelet, demonstrálják a felsőbbrendűséget, figyelmeztessék társaikat a közelgő veszélyre, vonzzák az ellenkező nemet, és sok más helyzetben. Egyes állatok sokkal hangosabbak, mint az emberek. Az emberi kiáltás 70 decibeles, míg van jó néhány faj, amelynek hangja több mint száz decibelen tetőzik. Érdemes megjegyezni, hogy a 120 decibel feletti hangokat rendkívül fájdalmas hallani, és a 150 decibeles vagy annál magasabb hangforrás közelében tartózkodó személy súlyos dobhártyasérülést szenvedhet. Fedezze fel a világ leghangosabb állatait.

A világ leghangosabb állatainak rangsora

Jelölés hely név Hangszint
A világ leghangosabb állatainak rangsora 15 Afrikai oroszlán 87dB
14 Üvöltő majom 90DB
13 Cockney béka 100 DB
12 Víziló 110DB
11 Hiéna 112DB
10 Wolf 115DB
9 Afrikai elefánt 117DB
8 Bullfrog 119DB
7 A zöldséges kabóca 120 DB
6 Egyfülű csengőhang 125DB
5 Északi elefánt 126DB
4 Molukkakakadu 129DB
3 Cacapo 132DB
2 Spermabálna 166DB
1 Kék bálna 189 DB

#15 – Afrikai oroszlán

Értékelés: 3.6

Afrikai oroszlán

Az oroszlánok a macskafélék családjának legnagyobb tagjai, a felnőtt hímek súlya elérheti a 250 kilogrammot is. Ha ehhez hozzávesszük az erős állkapcsokat, az erős mancsokon lévő éles karmokat és az 50 km/órát meghaladó sebesség elérésének képességét, nem meglepő, hogy ezt a fajt a szárazföldi szuperragadozók közé sorolják, és ökológiai résében a tápláléklánc csúcsát foglalja el. Az afrikai oroszlánok a kontinens keleti és déli részén élnek, és a szavannákat és bozótosokat kedvelik. Általában falkákba tömörülnek, amelyek kis csoportok, amelyek 50-250 négyzetkilométeres területen vadásznak. Lágy hangokkal, testtartással és tapintható gesztusokkal kommunikálnak egymással. Az oroszlán üvöltése azonban egy fenyegető, 87 decibeles üvöltés, amelyet a territórium határainak kijelölésére és más állatok megfélemlítésére használ.

#14 – üvöltő majom

Értékelés: 3.7

Üvöltő majom

az üvöltőmajmok a pókmajomfélék családjába tartoznak, és Dél- és Közép-Amerika sűrű esőerdeiben élnek. A fákon él, körülbelül 15 fős csoportokban, és idejük nagy részét gyümölcsök és zöld növényzet formájában történő táplálékszerzéssel tölti. Megnagyobbodott nyelvcsontjuknak köszönhetően az üvöltőmajmok akár 90 decibeles hangos kiáltásokra képesek, amelyek akár öt kilométeres távolságból is hallhatóak. Ezek a főemlősök gyakran azért cselekszenek így, hogy figyelmeztessék falkatársaikat a közelgő veszélyre, vagy hogy hívják kölykeiket. Ez a képesség jelentősen növeli túlélési esélyeiket a dzsungelben, ahol a sűrű bozótosok miatt korlátozott a látótávolság.

Olvasson tovább  Claude Monet 12 legjobb festménye

13. hely – a koki béka

Rangsor: 3.8

Cockney béka

A karibi Puerto Rico szigetén honos, a huszadik század után elterjedt Hawaiin, a Virgin-szigeteken és a kaliforniai félsziget egyes részein. A hüllők a lombhullató cserjéket választják élőhelyül. Érdekes, hogy a coki megkerüli az ebihal stádiumot a fejlődésében, és kicsi, de jól megtermett fiókák kelnek ki a tojásból, ami javítja a túlélési arányukat és megkönnyíti a gyors szaporodást. Aprócska méretük ellenére (egy béka általában kevesebb, mint öt centiméter hosszú), 100 decibeles hangot adnak ki, ami egy benzines fűnyíró zajához hasonló hangerővel rendelkezik. A koka elterjedése Hawaii lakónegyedeiben még a békák élőhelyén lévő ingatlanárak zuhanását is okozta.

12. hely – víziló

Rangsor: 3.9

Víziló

Az afrikai kontinensen, a Szahara sivatagtól délre élő nagytestű növényevő emlős. Félvízi állatok lévén a vízilovak általában édesvizű víztestek közelében telepednek le, és általában 50 m-től folyóban 500 m-ig terjedő partvonalat foglalnak el egy tóban. A kifejlett hímek súlya elérheti a négy tonnát is, ami a faj agresszív természetével együtt félelmetes ellenféllé teszi őket minden olyan élőlény számára, amely betolakszik az élőhelyükre. Még az olyan gigantikus riválisokat is képesek felülmúlni, mint az elefántok és az orrszarvúk. Az ellenség elriasztására és a párzási időszakban a nőstények vonzására a vízilovak megfélemlítő, akár 110 decibeles üvöltésüket használják. Figyelemre méltó, hogy ezek az állatok még akkor is képesek ilyen hangos hangot kiadni, amikor a fejük a víz alatt van. Az üvöltés mellett a vízilovak rövid méhhangokkal is kommunikálnak egymással.

11. hely – a hiéna

Értékelés: 4.0

Hiéna

A hiénák egész Ázsiában és Afrikában megtalálhatók, általában szavannákon vagy más nyílt tájakon. Bár dögevőként ismertek, és hullákat rágcsálnak, valójában zsákmányuk jelentős részét saját maguk ölik meg. A vízilovak öttől százig terjedő csoportokban vadásznak, és akár 65 kilométer/órás sebességgel követik zsákmányukat. Ezek a lomha, kutyaszerű ragadozók a gazellák és antilopok sebességével vetekednek. Amikor kommunikálnak egymással és támadnak, a hiénák kellemetlen hangokat adnak ki, amelyek az üvöltés, a vonyítás és a vicsorgás keverékei. Ez a jellegzetes nevetés eléri a 112 decibelt, és akár tíz kilométerre is hallható.

10. hely – Wolf

Értékelés: 4.1

Wolf

A farkasok a legtöbb ázsiai országban megtalálhatók, de gyakoriak Kelet-Európában és az észak-amerikai kontinensen is. A ragadozók hajlamosak hosszú ideig egy elfoglalt területen csoportosan tartózkodni, és csak időnként mozognak egyik helyről a másikra. Egy nyáj akár 40 példányból is állhat. A farkasok, hogy területigényüket más falkák távoltartásával érvényesítsék, akár 115 decibeles hangos üvöltéssel adják tudtára területi igényeiket. Az üvöltést a távolsági kommunikációban és a párzási időszakban is használják. A közhiedelemmel ellentétben a farkasok valójában nem üvöltenek a holdra, de más éjszakai ragadozókhoz hasonlóan ők is aktívabbak a holdfényben, és ennek következtében ilyenkor nagyobb valószínűséggel hallani farkasüvöltést.

Olvasson tovább  A 10 legkisebb macskafajta

9. hely – afrikai elefánt

Értékelés: 4.2

Afrikai elefánt

Bolygónk legnagyobb szárazföldi emlőse egyben az egyik leghangosabb élőlény is. Az elefánt jellegzetes trombitaüvöltése eléri a 117 decibelt, és több mint tíz kilométeres távolságból is hallható. Így figyelmezteti az állat a potenciális ellenséget, vagy kommunikál a rokonokkal nagy távolságokon keresztül. Az elefántokat gyakran kollektív erőnek tekintik, amely folyamatosan kommunikál a csordatársaival az ormányával különböző hangokat adva. Ezek az óriások nomád életet élnek, állandóan úton vannak, hogy élelmet keressenek. Tekintettel méretére és súlyára, amely néha meghaladja a 8 tonnát, nem meglepő, hogy a növényevő elefántnak hatalmas mennyiségű táplálékot kell elfogyasztania, napi 16-18 órán át eszik.

8. helyezés – Bullfrog

Rangsor: 4.3

Bullfrog

A legtöbb kétéltűvel ellentétben az igazi békák családjának legnagyobb tagja nem a tápláléklánc alján helyezkedik el. Ez az akár 25 centiméter hosszú és 500-600 gramm súlyú kétéltű mindent megeszik, amit le tud nyelni, beleértve egereket, madarakat, kígyókat és fiatal békákat (beleértve a saját fajtáját is). Egy másik, sokkal masszívabb ragadozó karmai közé kerülve a béka 119 decibeles, fülsiketítő, a bika muhogására emlékeztető kiáltást bocsát ki. Az ilyen védekezési mechanizmus gyakran összezavarja a támadót, így az el tud menekülni. Ez a muhogás arra is szolgál, hogy a szaporodási időszakban az ellenkező nemet vonzza. A bikabéka Észak-Amerikában található meg, a délkeleti államoktól a kanadai Ontario tartományig.

7. hely – a zöldséges kabóca cikádája

Értékelés: 4.4

A zöldséges kabóca

A kabóca Ausztrália egész területén megtalálható, a kontinens délkeleti részének tengerparti területein. Jellemzően füves és mocsaras területeken található. A zöldséges a világ leghangosabb rovara, bár apró (szárnyfesztávolsága kevesebb, mint 13 cm), 120 decibeles zajra képes. A kabócák többnyire a költési időszakban énekelnek, és a hasuk tövében található speciális hangszórók segítségével adnak ki hangokat. A lemezek éneklés közben másodpercenként akár 480-szor is rezegnek. Egyetlen kabóca is hallható körülbelül 400 méteres távolságból, de az ausztrál zöld cikádák kórusához közel kerülve fájdalmas érzéseket, fejfájást és akár átmeneti halláskárosodást is okozhat.

6. szám – Az egyfülű harangozó

Értékelés: 4.5

az egyszeri keresetű üvöltő

A kotingfélék családjába tartozó madár, amely Guyana, Venezuela és Brazília területén él. A hím egyszemű kalligrafák abban különböznek a nőstényektől, hogy valamivel nagyobbak (kb. 28 centiméter hosszúak), csőrükön hosszú, vékony kinövés található, és képesek 125 decibeles hangos sikolyra. Ehhez képest egy repülőgép felszállásának zajszintje akár 120 decibel is lehet. Ez a hangképesség az erős hasizmoknak és a szokatlanul széles csőrnek köszönhető. Énekükkel csak a nőstények figyelmét hívják fel magukra, a hím általában a lehető legközelebb megy a párjához, mielőtt elkezdi rövid, de fülsiketítő “szerenádját”.

Olvasson tovább  A világ 10 legnagyobb teknőse

5. hely – az északi elefánt

Értékelés: 4.6

Északi elefántfóka

A kikötői fókák családjába tartozó emlősök Észak-Amerika nyugati partjainál élnek. Az ivaros bálnáknak méretük és nagy testtömegük mellett van egy jellegzetes anatómiai közös vonásuk a valódi elefántokkal: a rövid ormányra emlékeztető, vastagabb ormányuk. Ez a díszítés, amely csak a hímeken található, az üvöltés rezonanciájának erősítésére szolgál. Az emberekhez hasonlóan ők is képesek szabályozni a hangmagasságukat. Az elefánthangok hangmagasságuktól függően arra szolgálnak, hogy távolról azonosítsák egymást, veszélyre figyelmeztessenek, vagy elriasszák ellenségeiket. A leghangosabb üvöltés eléri a 126 decibelt.

4. hely – a molukkai kakadu

Rangsor: 4.7

Egy molukkai kakadu

A molukk kakadu Indonéziában endemikus, és Indonézia keleti részén, valamint az indonéziai Ambon és Seram Molukk-szigeteken található. A madarak meglehetősen nagyok, akár 50 centiméter hosszúak és átlagosan 850 grammosak, a nőstények nagyobbak, mint a hímek. A molukkai általában esőerdőkben vagy mangrove területeken él, és a fák tetején fészkel. Párokban, 16-20 fős rajokban gyűlnek össze. Stresszhelyzetben a kakaduk akár 129 decibeles hangerővel is sikítanak, akár 8 km-es körzetben is.

3. hely Cockapo

Értékelés: 4.8

Cachapo

A kakapópapagájok Új-Zéland déli szigetének erdeiben élnek. Ezek nagytestű, 60 centiméteres testhosszúságú, 2-4 kilogramm súlyú madarak. Az evolúció során ez a papagájfaj elvesztette aktív repülési képességét; szárnyai csak arra szolgálnak, hogy biztonságosan leereszkedjen a magasból. A kakapuk éjszakai állatok; napközben általában sziklahasadékokban vagy más menedékhelyeken alszanak. A hímek a párzási időszakban rendkívül hangos, mély hangú, akár 132 decibeles hanggal is hívhatják a nőstényeket. A kakastaréjt jelenleg a kihalás veszélye fenyegeti, állománya körülbelül kétszáz egyedet számlál.

2. hely – Spermabálna

Értékelés: 4.9

Spermabálna

A géb bálnák a legnagyobb fogas bálnák, testhosszuk eléri a 20 métert, súlyuk pedig az 50 tonnát. Az összes óceánban megtalálhatóak, a sarkvidéktől az antarktiszi kontinens széléig. Az ősbálnák háromféle jelet használnak kommunikációjuk során: csipogást, kattogást és gyors recsegést. A felnőttek 166 decibeles hangot adnak ki, de a kölykök akár 162 decibeles hangerővel is kiabálhatnak. Ez magasabb, mint egy űrrakéta hangja indításkor.

1. hely – a kék bálna

Értékelés: 5.0

Kék bálna

A kék bálnához hasonlóan a kék bálna elterjedési területe a világ óceánjainak nagy részére kiterjed. Ez a legnagyobb a világ összes élőlénye közül, a felnőtt bálnák hossza eléri a 33 métert, tömege 120-150 tonna. Az óriás állatok hangjelzésekkel kommunikálnak fajuk többi tagjával, különösen a vándorlás során. Az általuk kibocsátott hangok 60 decibeltől a lenyűgöző 189 decibelig terjednek, és a tudósok becslése szerint a hívás akár 200, de néha több mint 400 kilométeres távolságból is hallható. A kék bálna kiáltása a leghangosabb csúcspontján egy vulkánrobbanással egyenértékű. Összehasonlításképpen: egy 190 decibeles hang a szegecseket a fémszerkezetekben felszakíthatja, és az emberek számára az ilyen ütés a dobhártyák teljes megrepedésével és még a tüdő károsodásával is jár.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Comments: 1
  1. Dávid

    Miért éppen 15? Miért nem több vagy kevesebb? Vannak még ennél hangosabb állatok? Milyen hangokat adnak ki ezek az állatok? Hol élnek? Hogyan befolyásolja hangos “kommunikációjuk” őket és környezetüket?

    Válasz
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: