15 legnagyobb állat a világon

*A szerkesztő legjobb választásai. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem minősül vásárlási tanácsadásnak. A festmény megvásárlása előtt kérjen szakértői tanácsot.

A Föld állatvilágának sokféleségével és pompájával bámulatba ejtő. Sok csodálatos lény él a bolygón: veszélyes és barátságos, nagyon kicsi és igazi óriások. Kiválasztottunk néhány állatot a különböző kategóriákból, és bemutatjuk az óriások listáját a hihetetlen sokszínűségében.

A bolygó óriásai: a világ 15 legnagyobb állata

Jelölés hely név Jellemző Súly
A világ óriásai: 15 a világ legnagyobb állatai közül 1 Kék bálna A VILÁG LEGNAGYOBB TENGERI ÁLLATA 180 tonna
2 Az ámbráscet LEGNAGYOBB FOGAS BÁLNA 80 tonna
3 Afrikai elefánt A LEGNAGYOBB SZÁRAZFÖLDI ÁLLAT 6 tonna
4 Zsiráf A LEGMAGASABB ÁLLAT 1.5 tonna
5 Déli elefánt A LEGNAGYOBB TENGERI RAGADOZÓ 5 tonna
6 Jegesmedve/Kadiak medve A LEGNAGYOBB SZÁRAZFÖLDI RAGADOZÓ 700KG.
7 A címeres krokodil LEGNAGYOBB HÜLLŐ akár.
8 Kínai óriás szalamandra A LEGNAGYOBB KÉTÉLTŰ 70 kg-ig.
9 Capybara (tengerimalac) A LEGNAGYOBB RÁGCSÁLÓ 105KG-ig.
10 A zöld anakonda (boa constrictor) A LEGNAGYOBB KÍGYÓ 250KG.
11 Komodói varánusz LEGNAGYOBB GYÍK 150KG.
12 Strucc A LEGNAGYOBB RÖPKÉPTELEN MADÁR 150KG.
13 Dalmát pelikán LEGNAGYOBB REPÜLŐ MADÁR 15KG.
14 Japán pókrák A LEGNAGYOBB ÍZELTLÁBÚ 20KG.
15 Óriás repülő aranykoronás róka A LEGNAGYOBB DENEVÉR 1,5 kilogramm.

A kék bálna, a legnagyobb tengeri állat

Értékelés: 5.0

A kék bálna - a legnagyobb tengeri állat

Ez a tengeri emlős páratlanul nagy és jóindulatú. A valaha élt legnagyobb vízi élőlénynek tartott, lenyűgöző lény akár 30 méter hosszú és 180 tonnás (és még annál is több). Az óriás nyelve önmagában majdnem 3 tonnát nyom, a szíve pedig akkora, mint egy mini Cooper.

A kék bálna egyedülálló állat, amely a bolygó leghangosabb hangjával rendelkezik: “frekvenciája” akár 16 000 kilométerre is hallható. A bálnáknak nincsenek hagyományos értelemben vett füleik. Minden hangot a torkukkal, pontosabban az alsó állkapcsukkal érzékelnek, ahonnan a hang a belső fülükbe jut.

A kék bálna oxigént lélegzik, de akár 20 percig is képes a víz alatt maradni, és időnként feljön a felszínre, hogy levegőt szívjon a tüdejéből. Figyelemre méltó, hogy álmában is képes megfulladni… Ez azért van, mert súlyának nagy részét könnyű, zsíros szövet teszi ki, nem sokkal több, mint a víz/tömeg aránya. Ez az oka annak, hogy a bálna néha akár 3 hónapig is ébren marad, és miután elaludt, lassan süllyedni kezd a fenékre, amíg álmában le nem csap a farkával. Aztán felemelkedik a felszínre, majd lassan visszasüllyed, mielőtt a farok újra lecsapna.

A kék bálna kíváncsi és nagyon barátságos állat, de gyakran büntetik: ezeket az emlősöket a mai napig aktívan vadásznak, ami nagymértékben csökkenti a populációjukat.

Az ámbráscet a legnagyobb fogas bálna

Értékelés: 4.9

Az ámbráscet a legnagyobb fogas bálna

Nem egészen olyan nagy, mint a kék bálna, de még mindig nem ér fel a bálna tengeri erejével. Az ámbráscet hossza eléri a 20 métert, súlya pedig körülbelül 80 tonna. Jellegzetessége a nagy, téglalap alakú fej, amely a teljes súlyának mintegy 1/3-át teszi ki. A spermazsák nagy részét a spermaceti-zsák, egy áttetsző zsíros folyadék foglalja el, amelynek rendeltetése még ismeretlen. Egyes kutatók úgy vélik, hogy ez elengedhetetlen a hanglokációhoz. Az ámbráscetnek van a világ legnagyobb agya, amely akár 8 kilogrammot is nyomhat.

Az ámbráscet a tengeri emlősök között minden idők rekordtartója. 2000 m mélyre is le tud ereszkedni, és akár 2 órán át is képes a víz alatt maradni, miközben levegőt vesz. Erre egyetlen más tengeri állat sem képes. A kék bálnához hasonlóan az ámbráscet is a víz alatt alszik. Igaz, a folyamat csak 10 percig tart. Az ámbráscet azonban szigorúan függőleges helyzetben van.

Az ámbráscet főleg tintahallal táplálkozik (esetenként 10 méteres egyedeket találtak a gyomrában). Az ámbráscet gyomra azonban nem csak tintahallal van tele: egy szokatlan szagú anyag, az ámbráscet gyomrában is megtalálható. A parfümiparban régóta kulcsfontosságú összetevőként használják. A kilónkénti ár elérheti a 8000 dollárt is. De nem ez az egyetlen dolog, amit az ámbráscetekben értékelünk; a fogaikat faragóanyagként használják.

A hatalmas fogas bálna elég sokáig él (akár 50 évig), természetes ellenségei nincsenek, kivéve az embert, aki továbbra is kiirtja az emlőst a fent említett borostyán, a fej és a fogak miatt.

Érdekes tény. Az ámbráscet élete során folyamatosan növekszik, így az állat mérete jól jelzi a korát – minél nagyobb a bálna, annál idősebb.

Olvasson tovább  A világ 10 legjobb útminőségű országa

Az afrikai elefánt a legnagyobb szárazföldi állat

Értékelés: 4.8

Az afrikai elefánt a legnagyobb szárazföldi állat

Ha nem lenne bolygónk tengeri élővilága, az afrikai elefántot vitathatatlanul a Föld legnagyobb állatának neveznénk. Pedig az afrikai elefántok óriások. A hím elefántok magassága eléri a 3,3 métert, és akár 7,5 méter hosszúak is lehetnek. Az állat súlya átlagosan körülbelül 6 tonna. A nőstények szerényebbek: 5,4-6,9 méter hosszúak, súlyuk ritkán haladja meg a 3 tonnát.

Az afrikai elefántok átlagos élettartama 50-70 év, de van néhány különleges eset: Lin Wang elefánt (aki a tajvani hadsereg harci elefántja volt) 86 évig élt. Az elefántok kiváló memóriával és kiváló intelligenciával rendelkeznek: képesek utánozni az emberi beszédet (egyes szavakat). És ahogy a megfigyelők hiszik, ez nem csak egy esztelen ismétlés, hanem egy szándékos reprodukció.

Az emberekhez hasonlóan az elefántok is lehetnek jobb- és balkezesek. Ez tükröződik abban, ahogyan az állat az agyarait használja. A “dolgozó” agyar idővel egy kicsit rövidebb lesz. Az elefántok agyarának hossza az elmúlt 150 évben a felére csökkent az elmúlt 150 évben. Mindez a féktelen orvvadászat miatt van, amely az elefántpopuláció legjobb és legnagyobb tagjainak életét oltja ki. És az agyarak hossza olyan tulajdonság, amely genetikailag öröklődik.

A zsiráf a legmagasabb állat

Értékelés: 4.7

A zsiráf - a legmagasabb állat

Nem tartozik az afrikai párosujjú emlősök legnagyobbjai közé, de magasabb, mint bármelyik másik. A bolygó legmagasabb emlősállata eléri a 6 méteres magasságot és több mint 1,5 tonnát nyom (a nőstények fele ennyit). A zsiráf hihetetlenül hosszú nyakáról ismert, amely körülbelül 1/3-a a magasságának. Ez a szokatlan hosszúság az aránytalanul megnyúlt nyaki gerincnek köszönhető.

Érdekes tény. A közelmúltig a természettudósok és a tudósok a darwini elméletre támaszkodtak, amely szerint a zsiráf hosszú nyaka az evolúció túlélési harcának jele. 1996-ban azonban több olyan tényt is közzétettek, amelyek megcáfolták ezt az elképzelést. A nyak hossza ma már úgy gondolják, hogy a nőstények szexuális szelekciójának indikátora.

Egyébként a nyak nemcsak a leghosszabb, hanem a legerősebb része is a zsiráf testének: a párzási időszakban párbajban használja a riválisával, és komoly ütéseket mér rá, amelyek néha halálhoz vezetnek. Az elefánt léptei akár 4 m szélesek is lehetnek, és többnyire a mellső lábain fut, akár 50 km/h sebességet is elérve.

A zsiráf is gyorsan alszik; a pihenőideje mindössze 10 perc, és ezt állva teszi. A nőstény zsiráfok egyébként állva is szülnek, így az első dolog, ami a kölyökre vár ebben a világban, az egy 2 méteres zuhanás.

A déli tengeri elefánt a legnagyobb tengeri ragadozó..

Értékelés: 4.6

A déli elefánt, a világ legnagyobb húsevője

A tengeri elefántokat, bár esetlenek, törzstagjaik félelmetes ellenségnek tartják: párzási időszakban a déli elefántok akár 20 nőstényért is harcolnak egy háremnyi hímért. E húsevő állat hímjei óriásiak, akár 5 méter hosszúak és 2-5 tonnát is nyomnak. A nőstények általában többszörösen kisebbek.

A fókafélék családjának egyik tagja abban különbözik jelentősen nagyobb testvérfajától, hogy “ormánya” van – egy húsos kinövés az orrán. Ezenfelül hatalmas mennyiségű zsírréteget képes felhalmozni, amely a teljes testtömegének körülbelül 1/3-át teszi ki. A vér a súlyának mintegy 20%-át teszi ki (az oxigénellátáshoz van rá szüksége). Így egy felnőtt hím déli elefánt testében akár 1 tonna vér is lehet.

Nyugodt, sőt apatikus, de nem tűri a túlzott kíváncsiságot. Természetes környezetében az elefántnak kevés ellensége van, kivéve a cápákat és a gyilkos bálnákat. A szaporodási időszakban sok fiatal állat pusztul el a kifejlett hímek tetemei alatt. Az ember is szerepet játszott a hanyatlásában, mivel az elefántot évszázadokon át vadászták, zsákmányát pedig a szőréért és a zsírjáért becsülték. Ma már tilos a vadászat, de az állat már a kihalás szélén áll. A fókáknak körülbelül 300 évre van szükségük ahhoz, hogy legalább megduplázzák a populációjukat.

A jegesmedve/kodiak medve a legnagyobb szárazföldi ragadozó

Értékelés: 4.5

A kodiaki jegesmedve a legnagyobb szárazföldi ragadozó

A sarkvidéki medve hatalmas szárazföldi ragadozó, amelynek nincsenek természetes ellenségei. Általában akár 3 m hosszú, és egy hím medve súlya 700 kg körül van. Az Alaszka déli részén, az azonos nevű szigeten élő kadiaki barnamedve ugyanezekkel a paraméterekkel rendelkezik.

A jegesmedvék, annak ellenére, hogy szárazföldlakók, nagy távolságokat tudnak leúszni pihenés nélkül. A kutatók megbízhatóan tudnak egy olyan esetről, amikor egy GPS-nyakörvnek köszönhetően több hónapon keresztül nyomon tudták követni a jegesmedve viselkedését, és tanúi voltak a rekordot jelentő 9 napos (kényszerített) 687 kilométeres úszásának. Testtömegének körülbelül 1/5-ét vesztette el ezen az “utazáson”, és egy egyéves kölyök egyszerűen nem tudta megtenni a távolságot.

A jegesmedvének kiváló szaglása van, akár 2 kilométeres távolságból is kiszagolja a zsákmányt. Az emlős szigorú étrendje a fókák energiában gazdag bőrén és zsírján, valamint fehérjében gazdag vörös húsokon alapul.

Vicces tény. A jegesmedve nagyon kíváncsi állat, és időnként felfedezi a hulladéklerakókat. Mindenféle szemetet megkóstol, és nem veszi észre, hogy az veszélyes (még a gépolaj és a műanyag is megkóstolható).

Olvasson tovább  Claude Monet 12 legjobb festménye

A jegesmedvevadászatot az 1950-es években betiltották abban a reményben, hogy ezzel ellensúlyozni tudják a faj fenyegető kihalási kockázatát, és egyes országok korlátozták, majd teljesen betiltották a jegesmedvevadászatot.

A sósvízi krokodil a legnagyobb hüllő..

Értékelés: 4.4

A sósvízi krokodil a legnagyobb hüllő..

A világon élő 23 krokodilfaj közül a címeres krokodil a legnagyobb és messze a legveszélyesebb. Az Ausztrália északi részétől Délkelet-Ázsia partvidékéig terjedő jelentős elterjedési területén megtalálható, és a világ legnagyobb hüllője. A hímek elérik az 5-6 méteres hosszúságot és körülbelül 1 tonna súlyúak. Úgy gondolják, hogy ez a faj az egyetlen faj a világon, amely rendszeresen eléri a 4,8 méteres magasságot. A címeres krokodil kivételes ragadozó, amely nem habozik megtámadni bárkit, aki a területére lép.

A hüllő jól érzi magát mind az édes, mind a sós vízben, szeret hosszú úszásokat végezni: a krokodil félelem nélkül megy a nyílt óceánba, és ott körülbelül egy hónapig “frolic”, hatalmas távolságokat tesz meg, akár 1000 km-t is.

A test mentén végigvonuló címerek fenséges megjelenésűek. De még ijesztőbb a hatalmas, borotvaéles fogakkal teletűzdelt szája. Érdemes megemlíteni, hogy a sósvízi krokodil étrendje nagyon változatos: fiatalon rovarokkal, halakkal, kétéltűekkel és rákfélékkel táplálkozik. A felnőttek a nagyobb zsákmányt kedvelik: jószágok, antilopok, madarak, teknősök, rákok. Még a kígyókat és a hullákat is megeszik.

Az ebből a hüllőből készült bőráruk már régóta nagy becsben tartják. Ez a faj gyakorlatilag kipusztulásához vezetett. Nagy farmokat hoztak létre a címeres krokodilok állományának megőrzése érdekében. A legnagyobb sertések Indiában és Ausztráliában találhatók.

A kínai óriás szalamandra a legnagyobb kétéltű..

Értékelés: 4.3

A kínai óriásszalamandra a világ legnagyobb kétéltűje

A faj a világ legnagyobb ilyen fajának számít. Gyakran eléri az 1,8 méteres hosszúságot. A vízidisznóra nehéz ránézni nagy feje, apró szemei, szemölcsös bőre, karcsú teste és vastag lábai miatt. Éjszakai vadász, amely soha nem hagyja el a vizet.

Az állat sok mindent túlélt élete során: a dinoszauruszok korát, a klímaváltozást, a dinoszauruszok korát. De ez nem mentette meg. Ma az óriásszalamandra a bolygó egyik legritkább állatának számít (a Vörös Listán a veszélyeztetettségi fok közelében lévőnek minősül).

Ennek oka, hogy a kétéltűeket nagymértékben fenyegeti a kihalás veszélye az élőhelyük elvesztése és a túlzott szennyezés, valamint a tömeges fogások miatt. A hús csemege, és gyakran használják a kínai hagyományos orvoslásban (állítólag gyógyítja a vérbetegségeket, fogyasztási zavarokat, töréseket stb.).).

Az utóbbi években számos akváriumot hoztak létre kifejezetten az óriásszalamandra populációjának növelésére. Fogságban azonban nem érik el természetes méretüket.

A capybara (tengerimalac) a legnagyobb rágcsáló

Értékelés: 4.2

A capybara (tengerimalac) a legnagyobb rágcsáló

A trópusok és részben a mérsékelt égöv lakója, amely Dél-Amerika keleti részét és az Andokat kedveli, a vízidisznó a legnagyobb rágcsáló a Földön. Egy kifejlett állat hossza elérheti a 1,5 métert, magassága pedig a közel 1 métert, súlya pedig a 105 kg-ot (1100 g). A rágcsáló inkább vízpartok közelében él, és kizárólag fűvel táplálkozik.

A vízidisznó kis csoportokban él, és egyébként nem okoz gondot neki, hogy jól kijöjjön az emberekkel. Ez az állat nyugodt, barátságos és ártalmatlan. A tengerimalac imád búvárkodni, és akár 5 percig is képes visszatartani a lélegzetét a víz alatt. A vízimadár vízimádata egyébként nem véletlen: bőre megég a napon, és hogy megvédje, a melegebb órákban vízben fürdik (néha a sárban fekve).

Vicces tény. A vízimadár vízimádata miatt 300 évvel ezelőtt a katolikus egyház képviselői a halak kategóriájába sorolták a fajt, és engedélyezték húsának fogyasztását nagyböjt idején.

A bébi capybara nyugodtan nevezhető “kemény diónak”: a születés után néhány perccel már fel tud állni a lábára, és a negyedik napon már biztonságosan ehet szilárd táplálékot. A tengerimalacok nagyon szociális állatok: egymással folytatott “beszélgetéseikben” különféle hangokat használnak, amelyek hasonlítanak a kutyaugatásra, füttyre, dorombolásra, morgásra és így tovább.

A zöld anakonda (boa constrictor) a legnagyobb kígyó

Értékelés: 4.1

A zöld anakonda (tengeri boa) a legnagyobb kígyó..

A létező legnagyobb anakonda Dél-Amerika trópusain él. Az anakonda élete nagy részében úgy növekszik. Inkább a vízben él, tökéletesen merül (az orrlyukait lezáró speciális szelepeknek köszönhetően), de szeret a napon sütkérezni, és hosszú időre kidugja a fejét a felszínen. Húsevő állat, amelynek tápláléka főként szarvasokból, vaddisznókból, teknősökből, madarakból, kajmánokból stb. áll.

Figyelemre méltó, hogy a nőstény tengeri boa constrictorok jelentősen nagyobbak, mint a hímek, és erőben is felülmúlják őket. A legnagyobb feljegyzett felnőtt méret 7,5 m volt, a súlya pedig 250 kg. Jellegzetes sajátossága a szúrós, kellemetlen szag.

A közhiedelemmel ellentétben a zöld anakonda nem mérgező, és soha nem támad emberre. Ellenkezőleg, amikor megérzi a szagot, gyorsan elmenekül. És jogosan. Ennek a hüllőnek a húsát nagyon ízletesnek és értékesnek tartják, ezért a kígyót aktívan vadásznak. A komodói ritka faj, de populációjáról keveset tudunk.

Érdekes tény. Szárazság idején a zöld anakonda úgy menti magát, hogy a víztározók iszapos aljába bújik, ahol egyfajta álomba merül. A nőstények gyakran vemhesek. A száraz évszak végeztével akár 40 kölyköt is világra hozhatnak, amelyek egyenesen vadászni indulnak.

A komodói sárkány a legnagyobb gyík..

Értékelés: 4.0

A komodói varánusz a világ legnagyobb gyíkja

A komodói varánusz vagy sárkány egy páratlan méretű gyík. Az indonéziai szigeteken élő óriás lenyűgöző: 3 méteres hosszával az állat akár 150 kilogrammot is nyomhat. A komodói sárkány egy félelmetes ragadozó, amely szinte mindenre vadászik, ami mozog. Ismert, hogy embereket is megtámad.

Olvasson tovább  A világ 10 legnagyobb szolgálatban lévő repülőgép-hordozója

A komodói kos kiváló úszó, de a szárazföldön is kiváló, ahol akár 30 km/h sebességet is elérhet. Gyakran fára mászó, éles szaglású és erősen mérgező állat. Ez a gyík azon ritka állatok közé tartozik, amelyek még a saját súlyának többszörösét kitevő zsákmánnyal is elbánnak. Minden a támadási taktikáról szól: élesen támad fedezékből, károsítja az inakat vagy fogaival feltépi az áldozat hasát. Ha sikerül elmenekülnie, a vérszag alapján követi a nyomát.

Vicces tény. Comodo varan jó úszó és szeret a vízben maradni, de nem tud 15 percnél tovább benne maradni. Ha nem sikerül időben kiúsznia a partra, a gyík elsüllyed… Valószínűleg ez az oka az élőhelyének.

A strucc a legnagyobb röpképtelen madár

Értékelés: 3.9

A strucc a legnagyobb röpképtelen madár

Az Afrikában és az Arab-félszigeten élő strucc nemcsak a legnagyobb nem repülő madár, hanem a világ leggyorsabb kétlábú állata is: akár 97 km/h sebességre is képes. Megnyugtató, hogy a strucc békés madár, étrendje rovarokra és apró állatokra korlátozódik. A kifejlett hím közel 3 m magas és 150 kg súlyú.

Vicces tény. A közkeletű tévhittel ellentétben, miszerint a struccok veszély esetén homokba dugják a fejüket, soha nem teszik ezt. Gyakran a madár elmenekül (és nem valószínű, hogy elkapják), vagy erős lábaival visszaveri a támadást, amely képes megölni egy nagy ragadozót.

Más madarakkal ellentétben a struccok nem maradnak szárazak eső után, mert a tollazatuk nem rendelkezik vízlepergető tulajdonságokkal: a strucc testében nincs olyan mirigy, amely a szükséges anyagot termelné… Érdekes, hogy ez a madár biológiailag nem rokon a bolygó egyetlen más fajával sem.

A struccok hevesen védik a területüket (emberre is támadhatnak). Még a szavannák királya sem kockáztatja meg, hogy szórakozzon velük: az oroszlánok gyakran kerülik a struccal való érintkezést, amely megnyomoríthatja őket.

A dalmát pelikán a legnagyobb repülő madár

Értékelés: 3.8

A dalmát pelikán a legnagyobb repülő madár

Ez a hatalmas madár legszívesebben India és Kína területén él. Gyakran megtalálható Dél-Európában (és bőségesen Görögországban). Ez a hatalmas állat elérheti az 1,8 méteres hosszúságot és körülbelül 15 kilogrammot nyom. A csontváz tömege pedig nem haladja meg a teljes tömeg 10%-át. A pelikán szárnyfesztávolsága alig több mint 3 méter.

A pelikánnak a csőrének alján van egy torokzacskója, amelyet a halak fogására használ. Ezt egyébként a vízfelszín közelében kell megtenniük: könnyű csontvázuk megakadályozza őket a merülésben. A dalmát pelikánok nagyon zárkózottak, csak a költési időszakban kommunikálnak egymással. Ilyenkor hallani lehet a hangos, tompa üvöltésüket.

Az újszülöttek halálozási aránya nagyon magas. Ennek több oka is van, többek között a kedvezőtlen időjárási viszonyok, az éhség és a ragadozók aktivitása.

Vicces tény. A muszlimok a pelikánokat szent állatoknak tartják. A legenda szerint ez a madár a mekkai szentélyek építése során köveket hordozott a torkában.

A japán pókrák a legnagyobb ízeltlábú..

Értékelés: 3.7

Japán legnagyobb ízeltlábú rákja

A japán vizek lakója, a világ legnagyobb rákféléje. Testhossza nem haladja meg a 0,6 métert, de a végtagokkal együtt ez a szám 4 méterre nő. A rák akár 20 kilogrammot is nyomhat. Ez a hosszú életű strucc (a feljegyzett élettartam 100 év), félelmetes megjelenése ellenére nagyon nyugodt viselkedésű. Emiatt gyakran “vendég” az akváriumokban, ahol könnyen együtt él a lakókkal.

Tavasszal a nőstény pókrákok általában a mélyből a sekély vízbe bújnak, ahol petéket raknak. Egy nőstény pelikán akár 1,5 millió tojást is rakhat. Ez a szám egy egyszerű tényből adódik: a legtöbb ivadékot a tengeri ragadozók megeszik, mielőtt elérnék az ivarérettséget. Sok vadász van, hogy megkóstolja a finom rákhúst.

Vicces tény. A kifejlett pókrákok nem “vesznek részt” a kereskedelmi halászatban. A mély vízben élő állatok ugyanis főleg puhatestűeket és halhullákat fogyasztanak. Idővel a húsuk kesernyés ízt kap, ami a fiatal rákok húsából hiányzik.

Az óriás repülő aranykoronás róka a legnagyobb denevér..

Értékelés: 3.6

Az óriás repülő arany róka a legnagyobb denevér..

Az aranykoronás denevér – a Fülöp-szigeteki trópusok erdőlakó tagja, a denevérfélék családjába tartozik. Nevét a vörös szőrű ragadozóra való hasonlóságáról kapta: a krilan hosszúkás ormánya a rókáéhoz (vagy kutyáéhoz) hasonló. A feje élénkvörös – szöges ellentétben a szurokfekete testével. A denevér teste 0,5 m hosszú és 1,5 kg súlyú. Majdnem 2 méteres szárnyfesztávolság.

Éjszakai élőlény, amely kis kolóniákban él, és nem mutat agressziót más trópusi élőlényekkel szemben. Az óriásdenevér a “csendes beporzó” néven is ismert. Repülés közben szárnyaival számos gyümölcsfa magját szórja szét, így tartva életben a Fülöp-szigetek esőerdőit. A repülő róka vegetáriánus, táplálékát főként füge és más gyümölcsök, valamint az esőerdő fáinak levelei alkotják.

Az elmúlt években e szokatlan állat populációja a kihalás szélére zuhant, és majdnem a kihalás szélére került. Ennek oka természetes élőhelyének – az esőerdőnek – a pusztulása és az emberek, akik szeretnek lakmározni a repülő róka húsából.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: