A 10 legritkább virág a világon

A Földön több mint 250 000 virágfaj ismert. Nehéz megmondani, hogy melyik kerülne be a 10 legritkább virág közé. Mindegyikük egyedi a maga módján. Például az azáleák, amelyek tavasszal gyönyörűek, vagy rózsák, amelyek varázslatos illatot kölcsönöznek, különféle tulipánok, kaktuszok tövissel és anélkül – minden virág pihenést, békét és esztétikai szépséget hoz a világba.

A virágok esztétikai világa

Ilyenkor az ember szeretne elmerülni egy gyönyörű világban, és megfeledkezni a mindennapi gondokról. A virágok minden nap megcsodálhatók. Mivel sok háziasszony szereti és ápolja a szobanövényeket, a férfiak gyakrabban adnak kedvesüknek szép csokrokat. Hát nem gyönyörű ez a világ, amely felett néha átsiklunk a mindennapi rohanásban?. De vannak más helyzetek is..

Amikor a ritka, veszélyeztetett vagy eltűnőben lévő virágok listája egyre csak bővül. Erre van magyarázat és jó ok – az ember nem tud sokáig harmóniában élni a természettel, bármennyire is szomorúan hangzik. Az emberek gátakat építenek, olyan gátakat, amelyek csökkentik vagy lassítják a folyó áramlását. A madarak, békák, halak, amelyek nem tudnak mozogni, és nem találnak elég táplálékot, utána elpusztulnak. Végül egyszerűen meghalnak.

Micsoda szomorú forgatókönyv, amit maga az ember hozott létre. És bármennyire is szörnyű ezt leírni, de igaz. Nem becsüljük a természetet, vagy azt, amit a Földanya nyújtani tud. Ez a cikk a világ legritkább virágait vizsgálja, és azt, hogy hol lehet őket felfedezni, ha valaki mégis élvezni szeretné a természetet és a természet örömeit…

A világ legritkább virágainak rangsora

JelöléshelyNévértékelés
A világ legritkább virágainak rangsora1Smaragd szőlő virág (Jáde virág)4.1
2A “holttest” virág4.2
3Tumbleweed4.3
4Franklinia (Franklin fa)4.4
5Lotus berthelotii (Galambcsőr)4.5
6Csokoládé cosmoea4.6
7Coca4.7
8Egy igazi női papucs4.8
9Orchidea-galamb (Az orchidea szelleme)4.9
10Middlemist piros5.0

Smaragd szőlő Virág (Jáde Virág)

Értékelés: 4.1

Smaragd szőlő Virág (Jáde Virág)

Ez az egész évben termő, zöld árnyalatú orchidea Hawaiin és a Fülöp-szigeteken őshonos. A hüvelyesek családjának tagja, amelyet gyakran neveznek “Tiffany” virágnak, mivel színválasztéka a smaragdzöldet, a zöldet és a kéket ötvözi. A lián elérheti a 20 méteres hosszúságot, és nagy területeket boríthat be.

Érdekességek a növényről:

 1. A liánokat éjszaka denevérek porozzák be;
 2. nappal gyönyörű, éjszaka pedig ragyogni kezd;
 3. a növény folyamatosan növekszik, és nem változtatja a színét;
 4. Régebben babnak tekintették, mivel legfeljebb 10 magot termel;
 5. Gyorsan nő, az első 14 napban elérheti az 5 méteres hosszúságot;
 6. A lián a kihalás szélén áll, és világszínvonalú védelmet igényel;
 7. A jáde virág csak egy londoni kertben maradt fenn, ahol a mai napig gyönyörködteti szépségével a látogatókat.

“hulla” virág

Értékelés: 4.2

Az Amorphophallus megtalálható Afrikában és a csendes-óceáni szigeteken. A belőle áradó szag – rothadó hús – miatt tartják “ördögi” szagnak. Ez az évelő növény a világon ritkaságnak számít, és legfeljebb 5 m magasra nő. Kellemetlen szagot áraszt virágzáskor. A tudósok kutatást végeztek, és kiderítették, milyen kémiai vegyületek vannak a növényben:

 1. büdös zokni;
 2. illatos sajtok;
 3. romlott hús;
 4. ürülék;
 5. cukros édesség.

Az illata felerősödik, ha az ember megérinti. Hőmérséklete majdnem eléri a 40°C-ot. Ez az illat vonzza a rovarokat a beporzáshoz. Különböző források szerint világszerte akár 200 faj is előfordulhat. Remekül használható a kertben és a beltérben, ahol egy kis csavart szeretne hozzáadni. Japánban a terméket húsételekhez és levesekhez adják.

Tumbleweed

Értékelés: 4.3

Áfonya

Ez a gibraltári hegyi virág méltán tekinthető ritkaságnak. A növényt az 1990-es évekig kihaltnak hitték, és csak a hegymászók általi felfedezése után sorolták a tudósok a kihalt növények közé. Ma a Smoletta a gibraltári botanikus kertben és az Egyesült Királyságban található kertben nő.

Különböző színek és formák. Gyakran használják tinktúrákban nyugtatóként és gyulladáscsökkentőként. A legkülönbözőbb terepeken található: erkélyeken, kertekben vagy dombokon. A botanikus tudósok laboratóriumban szaporították a növényt, és keresztezték más virágokkal, amelyek gyakran megtalálhatók a modern csokrokban.

Franklinia (Franklin fa)

Értékelés: 4.4

Franklinia (Franklin fa)

A fát a philadelphiai botanikusok, a Bartram testvérek nevezték el, akik B. Barthram közeli barátai voltak. Franklin. A növény Grúziában őshonos, és veszélyeztetett faj. A fa kétszáz éves történetében először 2013-ban virágzott. Szereti az alacsony hőmérsékletet, de jól alkalmazkodik a meleg időjáráshoz, akár tíz méter hosszúra is megnő.

A fáról a következő tények ismertek a jellemzői alapján:

 1. A teafa család tagja;
 2. Ritkán virágzó fa;
 3. A termőhely az Altamaha-völgyben (Amerika) található;
 4. A Bartram testvérek termesztették és nemesítették a növényt, mielőtt az eltűnt a vadonból;
 5. Fehér virágai elhalványulnak, ősszel pedig a levelek ragyogó vörös árnyalatúak;
 6. A növény jelenlegi “példányai” egészen a 18. századig nyúlnak vissza.

6. Lotus berthelotii (Galambcsőr)

Értékelés: 4.5

Lotus berthelotii (Galambcsőr)

Ennek a ritka virágnak más nevei a papagájcsőr és a lángoló liána. A Kanári-szigeteken őshonos. A 19. század vége óta kihaltnak hitték, bár sok tudós úgy véli, hogy létezik egy túlélő változata. A 2000-es években kísérleteket végeztek: beporzókat (rovarokat) kerestek a virághoz. De sajnos nem találták meg, mivel úgy vélik, hogy a nektárt adó rovarok, amelyek már régen kihaltak, különlegesek voltak erre a növényre.

Csokoládé cosmoea

Értékelés: 4.6

Csokoládé cosmoea

A csokoládé kozmosz Latin-Amerikában őshonos. Mexikóban és a környező területeken az utazók gyakran találkoznak vele. A “Chocolate cosmea”, más néven Cosmea, egy eredeti növény, amely sok éven át virágzik. A fő jellemzője a virágból áradó csokoládéillat. A kozmosz akár másfél méter magasra is megnő, és több mint 20 fajtája létezik.

A növény főbb jellemzői:

 1. erős csokoládéillatú, vaníliás felhangokkal;
 2. heliofil, hidegtűrő és talajra nem igényes növény;
 3. Magvetéssel szaporítják;
 4. a vetés áprilisban kezdődik a szabadban vagy üvegházban;
 5. korábban gyomnövénynek számított.

Ma ez egy nagyon keresett kert vagy hobbikert. De a huszadik század elején a virág gyakori volt Amerikában, ahol az őslakosok gyakorlatilag kiirtották: sokan a csokoládé és a vanília illatát akarták “belélegezni”, és leszedték a növényt. Így a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy meg kell őrizni a jövő nemzedékek számára, összegyűjtötték a magok maradványait Mexikóban, és mindent megtettek azért, hogy a virág a mai napig növekedjen.

Coca

Értékelés: 4.7

Ez egy ritka, egyedülálló virág Hawaiiról. A 19. század közepén találták meg, és azóta csak 3 példányt találtak a természetben. A fa meglehetősen nehezen szaporítható, ezért a 20. század közepén kihaltnak nyilvánították. Időközben egy másik példányt is találtak, amely 1980-ban egy tűzben majdnem kiégett. Egy ágat megmentettünk, majd később beoltottuk, és több mint 20 növényt neveltünk.

Ma egy kis, körülbelül tíz méter magas fa, amely Hawaiin található. A fő jellemzője az élénkpiros virágok, amelyek száma meghaladja a száz darabot. A fák fő ellenségei a juhok, amelyek a földbe tapossák és megeszik a növényt. Ma már egyik sem létezik vadon, csak termesztett formában.

Igazi női papucs

Értékelés: 4.8

Az igazi női papucs

Ez egy szokatlan virág az orchideafélék családjában, amely az európai kontinensen őshonos. Ez a növény egyetlen példányban található meg, és az Egyesült Királyságban szigorúan védett. Egyetlen utód körülbelül 5000 dollárért kel el. A női papucs orchidea főbb jellemzői:

 1. nehezen szaporítható;
 2. egy különleges gombafajjal él együtt, amely segíti a túlélését;
 3. a gombák táplálják a növényt, és segítik a későbbi önálló működését;
 4. A botanikusok több fajt is nemesítettek, mindegyiknek saját színe és az elődjéhez hasonló tulajdonságai vannak.
 5. A faj ritka és egyedülálló.

A “Slipper” elnevezést a női cipőre emlékeztető ajkának alakja után kapta. Más nevek: Lady’s slipper, Venus papucs vagy Lady’s slipper. A tudósok mintegy 50 fajt különböztetnek meg, amelyek széles körben elterjedtek Dél- és Észak-Amerikában, Ázsiában és Európában. A leggyakoribbak a királynői papucs, a bolyhos papucs, a hegyi papucs (pl. a Kínai Népköztársaság keleti részén).

A galamb orchidea (Orchidea szellem)

Értékelés: 4.9

Orchidea-galamb (Orchidea-szellem)

Az egyik legritkább virág a világon, és Panama nemzeti virágának tekintik. Ez az orchideafaj megtalálható az észak- és dél-amerikai kontinensen. Az orchideát egykor kihaltnak hitték, és több mint 20 évvel ezelőtt jelent meg… A virágot elég nehéz reprodukálni, ezért nagyon ritkán találni.

Az orchidea fő jellemzői:

 1. A levelek hiánya;
 2. Nem vesz részt a fotoszintézisben;
 3. ✅ Mondjon érdekes tényeket a származási országról, a példányok számáról, az egyedi jellemzőkről és így tovább;
 4. Tápanyagát egy speciális gombával való kölcsönhatásból nyeri.

Az orchidea lelke levelek nélkül nő, ezért folyamatosan egy bizonyos gombától függ, hogy “táplálja” a növényt. Egy virág akár évekig is “ülhet” a földben anélkül, hogy életjeleket mutatna, és csak egy idő után (amikor szüksége van rá) kezd el virágozni. Ha a körülmények megfelelőek, virágzásnak indul.

Middlemist piros

Értékelés: 5.0

A vörös middlemist

Ezt a növényt joggal tartják a világ legritkább virágának. Két példány van, egy Nagy-Britanniában és egy Új-Zélandon. A virágot eredetileg Kínából hozták be a 19. század elején. Sajnos, Kínában nem találtak több példányt, bármilyen szomorúan is hangzik.

Más néven vörös kamélia, élénk, piros szirmai miatt. A növény Angliában sokáig nem hozott termést. Talán az éghajlati és hőmérsékleti viszonyok miatt a botanikusok számára még mindig nem világos. De nemrégiben megjelentek a virágok a növényen, és a londoni hatalmas botanikus kertben megnézheti a virágzását.

Következtetések

Végezetül szeretnénk elmondani, hogy minden virág egyedi és gyönyörű. És sok múlik az egyénen: milyen örökséget hagynak a jövő gyermekeire és unokáira. Meg kell védenünk a természetet, mert nélküle minden friss, csúnya, szürke és komor lesz; eltűnnek az élénk színek, amelyeket a virágok és a növények olyan csodálatosan adnak hozzá. Gyermekeinket már korán meg kell tanítanunk az esztétikára és a minket körülvevő szépségre.

Nemcsak a fizikai és erkölcsi fejlődés, hanem az esztétikai nevelés is fontos az ember számára. A “szépség” érzete mindannyiunkban benne rejlik. És ha úgy érzed, hogy hiányoznak ezek az érzékek, akkor itt az ideje, hogy elkezdd fejleszteni őket. Például festészet, színház, képzőművészet. Ha szánsz egy kis időt magadra, észre fogod venni, hogyan változik meg a világ körülötted. És ami jelentéktelennek és jelentéktelennek tűnt, az egy pillanat alatt megváltozhat.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: