A 10 legnagyobb virág a világon

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem vásárlási útmutatónak szánjuk. Vásárlás előtt konzultálni kell egy szakértővel.

Több mint 350 000 különböző virágzó növényfaj él bolygónkon. A Föld összes kontinensét beborítják, még az Antarktiszon is, ahol a viszonylag meleg évszakban a hegyoldalakon nőnek. A virágok világa gazdag színek, formák és méretek sokféleségében, és messze van attól, hogy az emberek teljes mértékben megértsék. A legtöbb ilyen csodálatos növény meglehetősen kicsi, de vannak olyanok, amelyeket óriásoknak nevezhetünk. A világ tíz legnagyobb virágának bemutatása.

A világ legnagyobb virágainak rangsora

Jelölés hely Név rangsorolás
A világ legnagyobb virágainak áttekintése 10 Bazsarózsák 5.0
9 Hibiszkusz 4.9
8 Clematis 4.8
7 Hortenziák 4.7
6 Napraforgó 4.6
5 Puja Raimondi 4.5
4 Stapelia gigantea 4.4
3 Corypha esernyő 4.3
2 Rafflesia Arnold 4.2
1 Amorphophallus titanicus 4.1

Bazsarózsák

Értékelés: 4.1

Bazsarózsák

A bazsarózsa évelő növény, lehet lágyszárú, bokros vagy félbokros. Ez a hibiszkuszvirág 15-25 centiméter átmérőjű, egyenként nő, és néha az egy méteres magasságot is eléri. Európa, Ázsia és Észak-Amerika szubtrópusi és mérsékelt égövi régióiban található. Ezeket a növényeket évszázadok óta használják dekorációs és gyógyászati célokra, míg az új pünkösdi rózsafajtákat először a kínai császári paloták kertészei termesztették mintegy kétezer évvel ezelőtt. És a mai napig nagy becsben tartják őket Kínában – Luoyang megyében (Henan tartomány) minden évben bazsarózsafesztivált rendeznek, amely több mint 210 millió turistát vonz a világ minden tájáról. A pünkösdi rózsa neve a bazsarózsától származik, egy gyógyítótól, aki a mítoszok szerint nemcsak az emberek, hanem az istenek sebeit is gyógyította. Gyakran használják kerti díszítésre és tereprendezésre. A bazsarózsák könnyen kezelhetők és könnyen gondozhatók, virágzáskor pedig gyönyörű, nagy virágbimbókkal pompáznak. A bazsarózsa fajtától függően késő tavasszal vagy nyáron virágzik.

Hibiszkusz

Értékelés: 4.2

Hibiszkusz

A hibiszkuszok fajtól függően lehetnek lombhullatók vagy bokrosak. A legnagyobb növények virágainak átmérője elérheti a 25 centimétert, magassága pedig a két-négy métert. Minden egyes virág külön-külön nő, és élénk, intenzív színű. A hibiszkuszok leggyakrabban az ázsiai országokban és a polinéziai szigeteken találhatók, ahonnan már más országokba is behurcolták őket. A hibiszkusz Malajziában nemzeti szimbólumnak számít. A mályvafélék családjába tartoznak, és több mint kétszáz fajuk van. Enyhébb éghajlaton a hibiszkusz a tavasz utolsó hónapjától a nyár végéig bőségesen virágzik.

Olvasson tovább  A világ 10 legnagyobb szolgálatban lévő repülőgép-hordozója

Clematis

Értékelés: 4.3

Clematis

A klematisz, más néven klematisz, a boglárkafélék családjába tartozó évelő növények nemzetségének mintegy 300 faja. Az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálható a mérsékelt szélességeken. Sziklás sziklákon, szurdokokban, folyópartokon, domboldalakon, néha sztyeppéken nő. A klematiszt Nyugat-Európában a 16. század óta használják kerti és narancsházi növényként, Oroszországban csak a 19. században honosodott meg. A legtöbb fajtája kúszó lián, erős gyökerekkel, amelyek néha 5 kg vagy annál is nehezebbek, és nagy, 20-25 cm átmérőjű virágokkal. A klematisz egyszerre 3-4 hónapig virágzik. A növények keresettek a kertészek körében, akik sövénynek használják őket.

Hortenziák

Értékelés: 4.4

Hortenzia

A hortenzia nevét a francia botanikus Philibert Comerson-nak köszönheti, a legelterjedtebb változat szerint úgy döntött, hogy az új virágnak a Hortenzia hercegnő nevét adja, aki a Római Birodalom Nassau-Siegen hercegének húga volt. Kelet-Ázsiában széles körben elterjedt, és azóta díszítés céljából más országokba is exportálták. A legtöbb hortenziafaj cserje, amely akár három méter magasra is megnő. A növények örökzöldek vagy lombhullatók, bár a mérsékelt égövben többnyire lombhullatók. Késő tavasszal jelennek meg teljes virágzásukban, és egészen késő nyár végéig virágoznak. A virágzat ernyő alakú vagy gömb alakú, néha 25 centiméternél is nagyobb átmérőjű. A hortenziák meglehetősen igényesek: nedves, magas savtartalmú talajra van szükségük.

Napraforgó

Értékelés: 4.5

Napraforgó

A napraforgó az Asteraceae családba tartozó egynyári növény. Eredetileg Közép-Amerikából származik, ahonnan a spanyol hódítók hozták be Európába. Régészeti bizonyítékok arra utalnak, hogy a napraforgót a napisten szimbólumának tekintették az indiánok, akik közel kétezer évvel ezelőtt termesztették. Európában a napraforgót régóta használják a kertek díszítésére, és csak a 19. században kezdődött meg a növényi napraforgóolaj széles körű előállítása. Oroszországban és számos más országban a fő olajnövény. Nevét annak köszönheti, hogy a virágzatával együtt képes elfordulni, amikor a nap lenyugszik. A szárak jellemzően másfél-két méter magasak, a virágkosarak átmérője pedig elérheti a 40 centimétert. A napraforgómag ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, és széles körben használják a konyhai iparban, valamint olajkivonásra.

Olvasson tovább  10 legnépszerűbb sportág

Puja raymondi

Értékelés: 4.6

Puya raymondi

Az Andokban, valamint Bolívia és Peru védett területein található. Mind szokatlan alakja, mind gigantikus mérete miatt figyelemre méltó. A Puya Raimondi virágzata akár 10 méter magasra is megnőhet, átmérője pedig körülbelül két és fél méter. A broméliafélék családjába tartozó növényt 1830-ban fedezték fel először. Nevét az olasz-perui tudós és természettudós Antonio Raimondi után kapta, aki alaposan tanulmányozta ezt az egyedülálló növényt, és tudományos munkásságát neki szentelte. A Puia raymondi száraz és sziklás terepen nő, és erős, elágazó gyökérzetének köszönhetően, amely a talajból veszi fel a nedvességet, túléli az ilyen zord körülményeket. A DNS-elemzésnek köszönhetően a tudósok most már tudják, hogy a növény az őskor óta szinte változatlan formában maradt fenn. A Puja raymondi élettartama 50-150 év is lehet. Egyszerre csak egyszer virágzik, majd néhány hónapon belül elszárad.

Stapelia gigantea

Értékelés: 4.7

Stapelia gigantea

A Stapelia Afrika déli és délnyugati részének száraz, félsivatagos régióiban nő. A Cuthrus családba tartozó zamatos növény. Virágzáskor a hosszú, húsos hajtások között néhány öt szirmú, hosszúkás szélű virág nyílik. Teljes egészében világos színű bolyhos borítású, átmérője körülbelül 35 centiméter. Mint minden Stapelia spp. kellemetlen, rothadó húsra emlékeztető szagot áraszt. A növény fő beporzóinak, a legyeknek a vonzására szolgál. Az óriás kapcsos növénynek azonban nem olyan erős az illata, mint a többi fajtának, ezért leggyakrabban üvegházakban találjuk meg.

Corypha esernyő

Értékelés: 4.8

Corypha esernyő

Indiában, Srí Lankán és néhány más délkelet-ázsiai országban található egytermő növény, más néven talipot-pálma. Egyes példányok akár 25 méter magasra is megnőhetnek, a szár alapjának átmérője pedig eléri a másfél métert. A pálmákat hatalmas legyező alakú levelek díszítik, és a virágzás idején a törzs tetején, a levelek fölött egy lenyűgöző, körülbelül öt méteres sárga-fehér virágzat jelenik meg. A növény csak egyszer virágzik, 30 és 80 éves kora között. Körülbelül egy év virágzás után akár két tonna kis sárgászöld, kerek gyümölcsöt is terem. Röviddel a terméskötés után elpusztul. Srí Lankán a Corypha esernyőt nemzeti fának tekintik, és a helyiek esernyőket, ventilátorokat készítenek, vagy a leveleket tetőfedő anyagként használják.

Olvasson tovább  A 10 legbizarrabb állat a Földön

Rafflesia Arnold

Értékelés: 4.9

Rafflesia arnold

A Rafflesia Arnoldot először az angol természettudós, Joseph Arnold írta le, aki egy Szumátra szigetére indult tudományos expedíció tagja volt. Ezt a virágot, amelyet a helyiek bunga patma néven ismernek, róla nevezték el. Szumátrán kívül Indonézia és Malajzia nedves trópusi erdeiben, valamint a Fülöp-szigeteken és Borneó szigetén is megtalálható. Ez a növény csak néhány napig virágzik, hatalmas virágai nyolc-11 kilósak és akár egy méter átmérőjűek is lehetnek. Minden virág öt kerekded, három centiméter vastag sziromlevélből áll. A Rafflesia Arnoldnak nincsenek szárai, levelei, sőt még gyökerei sem, mivel a Tetrastigma nemzetségbe tartozó liánok parazitája, minden tápanyagát a gazdaszervezetből nyeri. A legyek által beporzott, bűzös, rothadó illatot termel, ami vonzza a legyeket.

Amorphophallus titanicus

Értékelés: 5.0

Amorphophallus titanicus

Egy másik hatalmas, bűzös szagú növény az Amorphophallus titanicus. Ez a növény Szumátra trópusairól származik, de az ember szinte teljesen kiirtotta. Ma már világszerte gyakran megtalálható botanikus kertekben (a fajból legfeljebb 125 példány létezik). A virág elképesztően nagy: két-három méter magasra is megnőhet, és körülbelül 75 kg-ot nyom. Érdekes, hogy a növényt rekord növekedési ütem is jellemzi, az első virágzás előtt naponta 7 centimétert nő. Az Amorphophallus azonban csak néhány napig virágzik és nyílik ki teljesen, utána hosszú téli álomba merül. A legyek és a bogarak azok, amelyek beporozzák a virágot, és ez az oka annak, hogy az óriás olyan illatot termel, amely a rothadó hús szagára emlékeztet.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: