A bolygó 7 leggyorsabb futója

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, és nem minősül jóváhagyásnak vagy vásárlási ajánlásnak. Vásárlás előtt kérjen szakértői tanácsot.

A sport az adrenalinról szól, és mi mással lehetne jobban felpörgetni az adrenalinszintet, mint gyors futással?? Ez a futás mutatja a sportoló maximális győzni akarását és maximális fizikai képességeit. Ma a legjobbak legjobbjait mutatjuk be – nem akármilyen bajnokokat, hanem azokat, akiknek eredményei így vagy úgy, de hatással voltak az atlétikára.

A világ leggyorsabb futóinak listája

Jelölés hely Név Jellemzők minősítés:
A világ leggyorsabb futói 1 Florence Griffith Joyner A LEGGYORSABB NŐ A BOLYGÓN 5.0
2 Usain St. Leo Bolt A VILÁG LEGGYORSABB FUTÓJA 5.0
3 Donald Lipicott AZ ELSŐ REKORDTARTÓ A RÖVID MARATONON 4.9
4 Jessie Owens LEGHOSSZABB REKORD 4.8
5 Kenenisa Beyele Beyecha KIS OLIMPIAI MARATONISTA 4.7
Michael Johnson A LEGKÜLÖNÖSEBB FUTÓ 4.6
6 David Lekuta Rudisha LEGÍGÉRETESEBB FUTÓ 4.5

Florence Griffith Joyner a leggyorsabb nő a világon

Értékelés: 5.0

Florence Griffith Joiner

Ország: USA

Magasság: 170 cm

Súly: 57 kg

Rekordok: 100 m 10.49 mp; 200 m 21.34 mp

Logikus lenne, ha a ranglistánkon az egyetlen nővel kezdenénk. A háromszoros olimpiai aranyérmes sok férfit le tudott győzni a pályán. Florence mindig is kiemelkedett a többi női sportoló közül, többek között a külseje tekintetében is: soha nem engedte meg magának, hogy haj és smink nélkül jelenjen meg egy versenyen (különösen, ha fotózásra vagy videózásra készült). Szakmai körökben nem véletlenül nevezik “stílusikonnak”.

Griffith Joyner először az 1984-es olimpiai játékokon vált ismertté, amikor 200 méteren második lett, majd három évvel később Rómában megismételte az idejét. 1988 mérföldkő volt Griffith Joyner számára, aki Indianapolisban hihetetlen 10,49 másodperces idővel új női 100 méteres világrekordot állított fel.

Egy több mint 30 évvel ezelőtti fenomenális rekord, de meglepő módon még mindig veretlen. Joyner 1990-ben, pályafutása csúcsán hirtelen abbahagyta a sportot. Rövid idő elteltével egészségügyi problémái lettek, és elég súlyosak. Szívroham-sorozat vezetett a halálához 1998-ban.

Florence Griffith Joyner feltehetően epilepsziás rohamban halt meg álmában (más információk szerint szívrohamban). Bár még mindig tartanak a találgatások, hogy esetleg doppingolt, két fő oka van: a versenyeken gyorsan javuló eredményei és a korai halála, amelyet szívroham gyanúja okozott.

Olvasson tovább  A 12 legérdekesebb tinifilm

Usain St Leo Bolt a leggyorsabb futó a bolygón

Rangsor: 5.0

Usain St. Leo Bolt

Ország: Jamaica

Magasság: 195cm

Súly: 94kg

Rekordok: 100 méteres síkfutás, 9,58 másodperc; 200 méteres síkfutás, 19,19 másodperc; 4×100 méteres síkfutás, 36,84 másodperc

A jelen egyik legnagyobb sportolója éstovábbra is veretlen olimpiai rekorder– Usain Bolt a világ leggyorsabb futója, és ezt a címet megosztja saját lendületes becenevével: “Villám”. Hatszoros olimpiai bajnok, négyszeres rekordtartó és egyszerűen látványos ember. Az atlétikában elért páratlan eredményeiért számos neves sportkiadványtól elnyerte a “bajnokok bajnoka” címet.

Mind az orvosok, mind a vezető fiziológusok azt állítják, hogy Bolt egyedülálló izomszerkezettel rendelkezik, ami megkülönbözteti őt a többi futótól: fizikai teljesítmény tekintetében harmadával múlja felül riválisait. A rendszeres és kitartó edzés szintén hozzájárult a sportoló sikeréhez. Az eredmény egy elképesztően erőteljes, 2,6 méteres “lépés” volt, ami még egy átlagos starthoz képest is jól állt neki. Ő az egyetlen atléta, aki egymás után három olimpián (2008, 2012 és 2016) is aranyérmet nyert sprintben, és ő tartja a legtöbb aranyérmet (11).

A leggyorsabb futó legutóbb Rio de Janeiróban szerzett aranyérmet, pedig azt hitte, hogy megdöntheti saját rekordját, ami sajnos nem sikerült. Miután súlyos ínsérülést szenvedett, a sportoló úgy döntött, hogy visszavonul a sportágtól. Sportkarrierje mellett Usain Boltot lelkes autórajongóként és autóversenyzőként is ismerik. A Nissan a tiszteletére egy különleges Premium Edition GT-R Bolt Gold kiadást dobott piacra.

Donald Lipicott az első rekordtartó a rövid maratonban

Rangsor: 4.9

Donald Lipicott

Ország: USA

Magasság: 178 cm.

Súly: 72 kg.

Rekordok: 100 m futás 10,6 másodperc alatt

Az Atlétikai Szövetségek Nemzetközi Szövetségét 1912-ben alapították (néhány nappal az olimpiai atlétikai program befejezése után). A szervezetet az atlétika irányító testületének égető szükségessége hívta életre, amely akkoriban ugrásszerűen fejlődött: új futótechnikákat alkottak és fejlesztettek, a sportolók egyre professzionálisabb képzésben részesültek, új, speciális diétákat dolgoztak ki a futók számára.

Mindezen mozgás hátterében a futók által felállított rekordok megállíthatatlan hulláma állt, és 5-6 évente új, még lenyűgözőbb eredmények jelentek meg. Néhány évtized alatt több mint 18 sportolónak sikerült rekordot döntenie. Donald Lipicott az egyikük. Nemcsak világrekordot állított fel, hanem ő volt az első rövid maratoni futó, aki ezt megtette, és kilenc évig a csúcson maradt.

Olvasson tovább  10 leghosszabb utca Oroszországban

Egy sportoló teljesítménye nem tűnik különösebben jelentősnek, de abban az időben ez egy lenyűgöző szám volt. Ráadásul akkoriban nem voltak speciális cipők a futók számára: bőrszandált használtak, ami súlyos lábszárfájást okozhatott. Nem voltak a mai sportolók által általánosan használt fejlett edzésprogramok sem.

Donald Lipicott a sportnak szentelte az életét, és három évvel a rekord felállítása után sikerült újra megdöntenie azt, amikor egy váltócsapat tagjaként futotta a 100 métert.

Jesse Owens – leghosszabb rekord

Értékelés: 4.8

Jesse Owens

Ország: USA

Magasság: 180 cm

Súly: 80 kg

Rekordok: 100m gyorsúszás – 10.2s

A kor híres atlétája és rekordtartója, Jesse Owens négyszeres olimpiai bajnok volt az 1936-os játékokon, megnyerte a 100 méteres, 200 méteres és 4×100 méteres futást, valamint a távolugrást. Egy másik amerikai sportolónak, Carl Lewisnak 48 évvel később, 1984-ben sikerült megismételnie a rekordot.

Jesse Owens volt az 1936-os németországi olimpia igazi sztárja. A német válogatott és a sporteseményen jelenlévő Hitler diadalát ezért némileg beárnyékolta a. A legenda szerint a győzelem annyira feldühítette a Führert, hogy nem volt hajlandó kezet fogni Owensszel. Tény, hogy Hitler akkoriban senkit sem üdvözölt kézfogással, csupán a páholyából köszöntötte a vendégeket. Elmondása szerint egyáltalán nem a német vezető, hanem saját elnöke sértette meg: Roosevelt még egy születésnapi üdvözlőlappal sem tisztelte meg.

Jesse Owens jelenleg az egyetlen atléta, akinek a rekordját ugyanilyen hosszú ideje, 20 éve nem döntötték meg (!). Sajnos, miután diadalmasan hazatért az Államokba, a futó szembesült a kemény rasszista valósággal, és hosszú éveken át keményen dolgozott, hogy valahogy eltartsa a családját. Hazájában csak 40 évvel később ismerték el, amikor beiktatták az USA Atlétikai Hírességek Csarnokába, és néhány évvel később Ford elnök a Szabadság Érdeméremmel tüntette ki.

Kenenisa Bekele Beyecha – a kis olimpiai maratonista

Rangsor: 4.7

Kenis Bekele Bejetsch

Ország: Etiópia

Magasság: 165 cm

Súly: 56 kg

Rekordok: 5000 méteres futás – 12:37.35 percet, 26:17-es 10.000 méteres időt futott.53 perc

A nagyszerű és gyors etióp futót verhetetlen maratonistának tartják: a hosszú futóversenyeken (5 és 10 km) gyakorlatilag verhetetlen. A háromszoros olimpiai aranyérmes, 16-szoros nemzetközi terepfutó és ötszörös világbajnoki aranyérmes etiópot a világ egyik leggyorsabb férfi futójaként tartják számon, és az egyik legkitüntetettebb atlétának számít.

Olvasson tovább  10 legdrágább repülőgép a világon

Bekele sokoldalú futó, aki a terepfutásban és a futópályán egyaránt otthonosan mozog. Nem utolsósorban kiváló távfutása miatt, amely lehetővé teszi számára, hogy mind a középtávú, mind a távfutásban nagyszerű eredményt érjen el, valamint a maraton utolsó 500 méterén való gyorsulási képessége miatt.

Az elmúlt években ritkán lehetett látni a pályán, mivel pályafutása végét jelentő sérülését követően úgy döntött, hogy korlátozza a fizikai aktivitását.

Michael Johnson a legjellegzetesebb futó

Score : 4.6

Michael Johnson

Ország: USA

Magasság: 185cm

Súly: 78kg

Rekordok: 200m gyorsúszás: 19.32 másodperc; 400m gyorsúszás: 43.18 másodperc

A négyszeres olimpiai aranyérmes és nyolcszoros világbajnok Michael Johnson kétségtelenül az 1990-es évek leghíresebb atlétája és sprintere. A gyakori olimpikon nemcsak győzni akarásáról, hanem eredeti futóstílusáról is ismert, amelyet riválisai barátságosan “nevetségesnek” neveztek: enyhén megdöntött háttal, egyenes háttal és kis lépésekkel fut. Ezt a futópad taktikát még senki sem próbálta ki, de az idő bebizonyította, hogy Johnson esetében bevált.

Pályafutását 2000-ben fejezte be, miután megnyerte a 400 méteres síkfutást a sydneyi olimpián. Ezt követően sokáig sportkommentátor volt, sportrovatot írt a nagy presztízsű Daily Telegraphnak. Ma leginkább a cég tulajdonosaként ismert

  A sportmenedzsment területén dolgozó előadóművész.

  David Lekuta Rudisha a legígéretesebb futó

  Rangsor: 4.5

  David Lekuta Rudisha

  Ország: Kenya

  Magasság: 188 cm

  Súly: 71kg

  Rekordok: 800 m futás 1:40 alatt.91 perc

  A kétszeres világbajnoki, olimpiai és afrikai aranyérmes, valamint kétszeres Gyémánt Liga-győztes Rudisha egy olyan sportoló, aki karrierje csúcsán van, és aki még meglepetést okozhat, annak ellenére, hogy lenyűgöző a kitüntetéseinek listája. 2010-ben a “világ sportolója” címet kapta, és a legfiatalabb sportolónak számít, akit ezzel a címmel tüntettek ki. Ez a színes bőrű maszáj nem véletlenül kezdett el sportolni: édesapja – aki olimpiai ezüstérmes volt – inspirálta.

  A 2013 és 2014 közötti időszakot a futó számára rossz időszaknak lehet nevezni. Ez idő alatt több sérülést szenvedett, és a térd- és vádliizom problémái miatt gyakorlatilag kisiklatta saját terveit, hogy teljes mértékben részt vegyen a nemzetközi versenyeken. De 2015-ben erősen visszatért, amikor Dávid hatalmas teljesítménnyel könnyedén visszaszerezte a világbajnoki címet 800 méteren.

  A rangsorban bemutatott világ futóhősei mindegyike rendkívüli akaraterővel, kiemelkedő fizikai tulajdonságokkal, eredeti futóstílussal és így tovább különbözik a többiektől. De egy dolog közös bennük: a hihetetlen győzni akarás, amelyet soha nem lehet megtörni.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: