A világ 10 legmagasabb kosárlabdázója

A kosárlabdát hagyományosan a magas sportolók játékának tartják. A magasság elég nagy előnyt jelent, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a kosár valamivel több mint egy méterrel a föld felett van. Ezért keresik a tehetségkutatók és az edzők mindig a magasabb srácokat, amikor új tehetségekre vadásznak. Csak kevesen voltak sikeresek a profi kosárlabdában, akik alacsonyabbak voltak, mint például Tyrone Curtis Boggs, egy NBA-játékos, aki mindössze 1,70 méter magas. Általában a profi ligákban a játékosok többsége 190 centiméternél magasabb, míg a csatárok és a centerek általában két méter körüli magasságúak. És bár szinte minden kosárlabdázó magas, vannak olyan jó kosárlabdázók is, akik óriások.

A világ legmagasabb kosárlabdázóinak rangsora

Jelölés hely Kosárlabdázó Magasság
A 10 legmagasabb kosárlabdázó a világon 10 Mark Eaton 224cm.
9 Pavel Podkolzin 226CM.
8 Chuck Nevitt 226CM.
7 Yao Ming 229SM.
6 Shawn Bradley 229CM.
5 Slavko Vraneš 230CM.
4 Manute Bol 231CM.
3 Gheorghe Muresan 231CM.
2 Sun Minmin 236CM.
1 Alexander Sizonenko 245CM.

Mark Eaton

Értékelés: 4.1

Mark Eaton

Mark Eaton a National Basketball Association profi klubjában, a Utah Jazzben játszott. Magassága eléri a 224 cm-t, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az egyik legjobb védekező játékosnak nevezzék. Mark több rekordot is felállított a blokkolt lövések számát tekintve egy szezonban.

Érdekes módon Mark Eaton diákként vízilabdaórákat vett, és nem különösebben érdekelte a kosárlabda, nemhogy azt tervezte volna, hogy profi szinten folytatja. Akkoriban minden eredménye az egyetemi csapatában való alkalmi szereplésekre korlátozódott. Phoenixben autószerviz-technikusnak tanult, és több évig autószerelőként dolgozott. 1982-ben azonban a Utah Jazz edzője érdeklődött iránta, mivel úgy gondolta, hogy Mark magas termete jó lehetőséget rejt magában.

Pavel Podskolzin

Értékelés: 4.2

Pavel Podkolzin

Pavel nem annyira a kosárlabda-karrierjéről híres, hanem arról, hogy 2017-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint Oroszország legmagasabb lakosa 226 centiméteres magasságával. A novoszibirszki születésű játékos tizenhat éves koráig a helyi Sibirtelecom-Lokomotiv csapatában játszott, majd Olaszországba ment, és több évre szóló szerződést kötött az olasz Varese klubbal. Már akkoriban is 2 méter 26 centiméter magas volt. Legközelebb a Dallas Maverickshez szerződött, miután a Nemzeti Kosárlabda Szövetség (NBA Draft) kiválasztotta. A sportoló két szezont töltött a csapatnál, Texasban játszott, de nem váltotta be az edzők elvárásait a testfelépítésével szemben. Podskolzin végül hazatért, és a Khimki Moszkva klubjához csatlakozott.

Olvasson tovább  A világ 10 leghidegebb városa

Chuck Nevitt

Értékelés: 4.3

Az amerikai az Észak-Karolinai Egyetemen kezdte pályafutását. Az 1982-es draft során a Houston Rockets kiszúrta őt. Érdemes megjegyezni, hogy nehéz volt nem észrevenni Nevittet, tekintve, hogy 226 centiméteres magasságot ért el. Chuck Nevitt magassága és képességei miatt kilenc sikeres szezont húzott le az NBA-ben, öt amerikai csapatban és az olasz Fulgor Libertas Forliban játszott. 16 rájátszásbeli mérkőzésen szerepelt, közel egymillió dollárt keresett, és nyert egy NBA-bajnokságot. Nevitt 1993 óta sportolói pályafutását az informatika területén fejezte be.

Yao Ming

Rangsor: 4.4

Yao Ming

Yao Ming profi sportolók családjában nőtt fel: apja és anyja is kosárlabdázott, és mindketten magas termetűek voltak. Yao Ming maga 165 centiméter magas volt tízévesen. Tizenévesen kezdett el sportolni, a Shanghai Sharks csapatában játszott. Ötödik évében a csapatnál sikerül megnyernie a Kínai Kosárlabda Szövetség bajnoki címét. 2002-ben Yao csatlakozott az amerikai Houston Rocketshez, ahol center lett, és számos bemutató mérkőzésen játszott. Ő volt a legmagasabb játékos a csapatban, 229 cm magas, ami nagy előnyt jelentett számára.

Az olimpia alatt Yao Minget bízták meg azzal, hogy vigye hazája zászlaját, ami még híresebbé tette őt. 2008 óta azonban olyan egészségügyi problémákkal küzdött, amelyek miatt meg kellett műteni, és végül kénytelen volt visszavonulni a profi sporttól. Ennek ellenére még mindig a leggazdagabb és legnépszerűbb emberek közé tartozik Kínában, a Kínai Kosárlabda Szövetség elnöki posztját tölti be, számos nagyvállalattal van szerződése, és még a Shanghai Sharksot is felvásárolta, ahol kosárlabdázói karrierje kezdődött. Yao Mingnek sportolói képességei mellett eredeti arckifejezése is van, így a nevető arcáról készült fotó egy híres internetes mém prototípusaként szolgált.

Sean Bradley

Értékelés: 4.5

Sean Bradley

Az amerikai és német kosárlabdázó 229 centiméteres magassággal büszkélkedhet. A középiskolában kezdett el kosárlabdázni, majd a Brigham Young Egyetemen tanult. Bradley-t tartották a legtehetségesebbnek a Utah-i egyetemi kosárlabdázók közül. De a mormon egyház tagjaként a diploma megszerzése után kétéves misszióba ment Ausztráliába, így szünetet tartott a sportolásban. Hazatérése után Seant azonnal kiszúrták a drafton, és bekerült a Philadelphia Seven-Sixers csapatába.

Olvasson tovább  A 10 leghosszabb folyó Oroszországban

Sean Bradley komoly verseny közepette vált híressé lövő-akadályozói képességeiről. Ennek ellenére a klub eladta őt a New Jersey Netsnek, majd 1997-ben a Dallas Maverickshez került, miután a vezetőségben változás állt be. Ő volt a liga egyik legjobb dobásblokkolója. Bradley részt vett a 2001-es törökországi Eurobasketben is.

Slavko Vraneš

Rangsor: 4.6

Slavko Vraneš

Montenegrói kosárlabdázó, 230 centiméter magas. Slavko Vranes tizenévesen kezdett el kosárlabdázni, és a szerb Zeleznik klubban kezdte pályafutását. 2000-2001-ben a török Tofas és az Efes Pilsen csapatában játszott, mielőtt visszatért Montenegróba. Egy évvel később kiválasztották az NBA drafton, és az amerikai New York Knicks tagja lett. Vraneš később rövid távú szerződést kötött a Portland Trail Blazersszel, ahol mindössze egy mérkőzésen játszott, és ezzel befejezte National Basketball Association karrierjét. Sokáig a belgrádi Crvena Zvezda és a Partizan csapataiban játszott, mielőtt 2013-ban a Metalachoz igazolt.

Manute Bol

Értékelés: 4.7

Az afrikai óriás Szudánban született egy dinka törzsfőnök gyermekeként. Honfitársai számára a magas volt a jellemző, és mind édesapja, mind édesanyja, Manute Bola két méternél magasabb volt. A leendő kosárlabdázó gyermekkorát vidéken töltötte, ahol a családi csordákat gondozta. Miután a nagyvárosba költözött, szudáni csapatokban kezdett el játszani, mígnem egy amerikai edző kiszúrta. Manute eleinte küszködött az angol nyelvtudásával Amerikában, így mivel esélye sem volt az első ligába kerülni, a Bridgeporti Egyetemnél játszott. Ezután azonban beindult a kosárlabdakarrierje: csatlakozott a Washington Bulletshez, és kiváló védőnek bizonyult, amihez nagyban hozzájárult 231 centiméteres magassága és kiváló fizikuma. Manute Bol összesen négy klubot váltott az NBA-ben töltött idő alatt, és népszerűvé vált a közönség körében. Miután a kilencvenes évek vége felé felhagyott karrierjével, jótékonysági tevékenységet folytatott szülőföldje, Szudán javára.

Gheorghe Muresan

Értékelés: 4.8

Gheorghe Muresan

A román kosárlabdázóGeorghe Muresan megosztva Manute Bollal az NBA történetének legmagasabb kosárlabdázója lett. Ő 231 cm magas. Muresan szülei nem voltak túl magasak, ő maga pedig agyalapi mirigyproblémák miatt vált óriássá. Egyedülálló alkata meghatározta nevelő éveit – a kolozsvári egyetemi csapatban kezdte, majd a francia Pau-Orthez klubban játszott a bajnokságban. 1993-ban az amerikai Baltimore Bullets draftolta. Gheorghe Muresan a gyakori sérülések ellenére is jól játszott az NBA-ben. A sportoló az Óriásom című vígjátékban is főszerepet játszott.

Olvasson tovább  Oroszország 10 legnagyobb vulkánja

Mureshan 1999-től a New Jersey Nets játékosa volt. Egy évvel később azonban térdműtét után távoznia kellett az NBA-ből. A kosárlabdázó ennek ellenére a Pau-Ortheznél folytatta pályafutását. Muresan 2002-ben visszatért az NBA-be, ahol egy szezont játszott, majd befejezettnek nyilvánította pályafutását. Az Egyesült Államokba költözött, ahol saját kosárlabdaiskolát nyitott.

Sun Minmin

Rangsor: 4.9

Sun Minmin

236 centiméteres magasságával a kínai Sun Mingming a legmagasabb jelenlegi profi kosárlabdázó. 15 éves korában kezdett el sportolni, 2005-ben megpróbált csatlakozni a Los Angeles-i NBA klubhoz, de nem sikerült. 2005 nyarán agydaganatot operáltak rajta az agyalapi mirigy közelében, ami után teljesen felépült, és folytatta sportolói pályafutását. Számos amerikai kisebb ligás csapatban játszott, egy ideig mexikói és japán klubokban is játszott. 2009-ben visszatért szülőhazájába, Kínába. A Beijin Ducks csapatában játszó Sun Mingming 2012-ben kínai bajnok lett. A kosárlabda mellett a televízióban is szerepelt, és volt egy cameo jelenete a Rush Hour 3 című filmben.

Alexander Szisonenko

Értékelés: 5.0

Alexander Sisonenko

A világ legmagasabb kosárlabdázója 1990-ben a világ legmagasabb embereként bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is. Zaporozsjában született, abnormálisan magas volt, és emiatt agyalapi mirigy műtéten esett át. Alekszandr Szisonenko a szovjet kosárlabda igazi legendája volt, magas és 245 centiméteres. Az FC Spartak Leningrád, majd az FC Sztroitel Szamara középpályása volt. Az edzők elismerik az ösztöneit és az egyedi hozzáállását a pályán. Szisonenko magassága lehetővé tette, hogy a labdát egy kézmozdulattal a kosárba dobja. 1989-ben a kosárlabdázót meghívták a “The Brave Tailor” című csehszlovák fantasy film forgatására, ahol egy óriás szerepét játszotta.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: