Nagy-Britannia 17 legjobb írója és költője

Nagy-Britannia minden bizonnyal a történelem legnagyobb irodalmi alakjainak otthona. A lista az életben lévő zseniktől egészen azokig terjed, akiknek a tehetségét csak évekkel a haláluk után értékelték. Íme egy válogatás a tíz legjobb közül.

Irodalmi zsenik: Nagy-Britannia legjobb írói és költői

Jelölés Írta Kulcsművek
AZ ANGOL IRODALOM KLASSZIKUSAI William Shakespeare (1564-1616).) Rómeó és Júlia, Hamlet, Othello, Macbeth, Lear király, IV. Henrik király
Oscar Wilde (1854-1900).) Dorian Gray képe, Canterville-i kísértet, Egy ideális férj
George Gordon Byron (1788-1824).) Childe Harold zarándoklata, Don Giovanni, Keleti versek, Giaur
Charles Dickens (1812-1870).) Twist Olivér kalandjai, Nagy várakozások, Copperfield Dávid élete, általa elbeszélve
John Galsworthy (1867-1933).) The Forsyte Saga, Justice, Sötét virág
William Thackeray (1811-1863).) Vanity Fair, The Virginians, The Newcomers, The Book of Snobs, Pendennis
George Bernard Shaw (1856-1950).) Pygmalion, Az ördög tanonca, A ház, ahol a szívek összetörnek, Cézár és Kleopátra, Az özvegyember otthona, Mrs Warren szakmája..
Joseph Conrad (1857-1924).) ) A sötétség szíve, Tájfun, Lord Jim
A huszadik század első felének zsenijei Arthur Conan Doyle (1859-1930).) Sherlock Holmes (Sherlock Holmes kalandjai, A baskerville-i kopó, A négyes jel stb.).), A Study in Crimson, Az elveszett világ, White Company
William Somerset Maugham (1874-1965) a szerzője a.) Az emberi szenvedély terhe, A Hold és a Groschen, Színház
Agatha Christie (1890-1976).) Az egérfogó, Gyilkosság az Orient expresszen, Tíz néger, Roger Ackroyd meggyilkolása, A halál a végéhez ér, Halál a Níluson..
George Orwell (1903-1950).) 1984, Állatfarm
Herbert Wells Az időgép, A láthatatlan ember, A világok háborúja
A huszadik század második felének géniuszai John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973).) A hobbit, avagy oda és vissza, A Gyűrűk Ura, A Silmarillion
William Golding (1911-1993).) A legyek ura, A látható sötétség, Az örökösök
Kazuo Ishiguro (1954) A nap hátralevő része, A megrendült világ festője, Vigasztalhatatlan, Amikor árvák voltunk, Ne engedj el, Ahol a dombok füstben vannak, Az eltemetett óriás
John Fowles (1926-2005).) A gyűjtő, A mágus, A francia hadnagy szeretője, Az ébenfa torony stb.

Az angol irodalom klasszikusai

William Shakespeare (1564-1616).)

Értékelés: 4.9

William Shakespeare (1564-1616)

Kulcsművek: Rómeó és Júlia, Hamlet, Othello, Macbeth, Lear király, IV. Henrik király, Szentivánéji álom.

Nemcsak a brit, hanem a világtörténelem egyik legnagyobb drámaírója. Ennek az életre szóló zseninek az öröksége hatalmas sokszínűség, színes karakterek, gyönyörűen kidolgozott cselekmények és több száz évvel később is népszerű. Egyetlen más író sem büszkélkedhet azzal, hogy darabjait a világ minden táján ilyen gyakran színpadra állítja.

Shakespeare életéről kevés ismeretünk van. A szkeptikusok és ellenzői tanulatlan parasztnak kiáltották ki (annak ellenére, hogy művei híres szókincsükről és történelmi ismereteikről). Annyit tudunk, hogy a színház hihetetlenül gazdaggá tette a drámaírót (résztulajdonosa volt a Lord Chamberlain’s Men-nek), és sok tudós szerint az ő műve a modern angol nyelv alapja.

Érdekes tény. Shakespeare-nek négy unokája volt, de egyikük sem termelt örököst, így a nagy drámaíró sora elég hamar megszakadt.

Oscar Wilde (1854-1900).)

Értékelés: 4.8

Oscar Wilde (1854-1900)

Kulcsművek: “Dorian Gray arcképe”, “Canterville-i kísértet”, “Egy ideális férj”, “The Importance of Being Earnest”.

A híres írót és költőt a késő viktoriánus dráma egyik kulcsfigurájának, valamint az esztéticizmus és az európai modernizmus szimbólumának tartják. Oscar Wilde jómódú, művelt családba született, így kiváló oktatásban részesült, az Oxfordi Egyetemen szerzett diplomát. A fiatal Wilde-ot, aki még ismeretlen ember volt, a társaság hamarosan támadta szellemességéért, csodálatos ruházati ízléséért és bájaiért.

Az ír zseni első novellái és verseskötete hozta meg számára a hírnevet, és egyetlen regénye, a kilenc évvel később megjelent Dorian Gray hozta meg számára a vitathatatlan hírnevet. Oscar Wilde hihetetlenül esztétikus volt, és ez szinte mindenben megmutatkozott: a beszédében, a viselkedésében, az öltözködésében, sőt még a művészetében is.

Wilde szellemességének és szerénytelenségének megható példája egy New York-i repülőtéren történt incidens volt. A vámvizsgálat során arra a kérdésre, hogy van-e valamit bejelenteni, Wilde így válaszolt: “Nincs semmi bejelenteni valóm, kivéve a zsenialitásomat.

Az írót már hírneve csúcsán elítélték szodómia miatt, és közel két év kényszermunkára ítélték. Ez a család, a barátok, a pénz és az olvasóközönség jóindulatának elvesztéséhez vezetett. szabadulása után az író Nagy-Britanniából Franciaországba utazott, ahol néhány héttel később szenvedve halt meg akut agyhártyagyulladásban.

George Gordon Byron (1788-1824).)

Értékelés: 4.7

George Gordon Byron (1788-1824)

Főbb művek: “Childe Harold zarándoklata”, “Don Giovanni”, “Keleti versek”, “Gyaur” stb.

Az összes költő közül, akit a ködös Albion adott a világnak, Byron talán az egyik legfontosabb. Népszerű a saját életében, mintha az író kihívást jelentett volna önmagának, hihetetlenül keményen és nagyon produktívan dolgozott volna. Ez azonban semmiképpen sem csökkentette a művek minőségét: mindegyikük figyelemre méltó az érzelmek finomsága és mélysége, a lírai áthatóság és a stílus szépsége miatt.

Byron 1807-ben adta ki első verseskötetét, amelyet az Edinburgh Review-ban kemény kritikával illettek. A kritikai cikk azonban csak egy évvel Byron gyűjteményének megjelenése után jelent meg, ami nagyban befolyásolta a fiatalember költői sorsát. Byron maga írta később, hogy ha a kritika közvetlenül a könyv megjelenése után jelenik meg, talán végleg felhagyott volna a költészettel.

És ez alatt az egy évig tartó “sajtócsend” alatt Byron “214 oldalnyi regényt, egy 380 versszakos verset, 660 sornyi ‘Bosworth Field’-et és egy csomó kisebb verset írt…”, és emellett egy szatírát, a The English Bards and the Scottish Critics címűt, amely válasz a negatív kritikákra… A szatíra sikere óriási volt, és szórakoztatta a fiatal költő sérült egóját.

Olvasson tovább  Oroszország 10 legjobb rappere

Rövid alkotói élete során Byron számos kiváló művet tudott írni, amelyek olyan jelentős hatást gyakoroltak a költészetre általában, hogy még egy külön irodalmi műfaj is megjelent, amelyet “byronizmusnak” neveztek el.

Érdekes tény. A szerencsejáték és az alkohol iránti szeretete ellenére Byronra kiváló sportolóként emlékeztek. Nem kis részben a veleszületett sántaságának és a túlsúlyra való hajlamának köszönhetően, ami megrémítette, komolyan érdekelte az úszás, a sziklamászás, a lövészet, a lóversenyzés, és még bokszolni is szeretett.

Charles Dickens (1812-1870).)

Értékelés: 4.7

Charles Dickens (1812-1870)

A legfontosabb művek közé tartozik a Twist Olivér kalandjai, a Nagy várakozások, a Copperfield Dávid élete saját maga által elbeszélve, a Pickwick Klub posztumusz feljegyzései, a Hideg ház stb.

A történelem egyik legnagyobb angol nyelvű írója, jelentős regényíró, esszéista, a 19. század híres prózaírója. Bár Dickens regényei egyszerre meseszerűek és szentimentálisak, műveit a realizmus csúcspontjának tekintik. Életében hatalmas sikereket ért el, Dickens grandiózus irodalmi örökséget hagyott ránk. A nagy klasszikus művei alapján több mint 180 film, tévésorozat és rajzfilm készült.

Bár Dickensnek életében sikerült elkényeztetetté válnia – híres, tisztelt, imádott, fáradhatatlanul dolgozott, gyakran a kimerültség határára sodorva magát. Ahogy élete a naplemente felé halad, úgy erősödik az író fejében az a melankolikus gondolat, hogy “a politikai arisztokrácia a… parazita elemekkel együtt megöli Angliát”. Művei egyre keményebbek lettek, és még ha a humor rózsaszínű szemüvegén keresztül nézzük is az életet, a dickensi valóság körvonalai nagyon élesek voltak.

A vicces az, hogy az író nemcsak írói és magánéletében (10 gyermeke volt), hanem viselkedésében is termékeny volt: sok furcsa szokása volt. Például gyakran és váratlanul transzba esett, minden 50 leírt sor után forró vizet ivott, és mindig szigorúan észak felé fordított fejjel aludt. Saját elmondása szerint gyakran kísértették, és hogy megszabaduljon tőlük, esténként gyakran sétált a zsúfolt utcákon.

John Galsworthy (1867-1933).)

Értékelés: 4.6

John Galsworthy (1867-1933)

Főbb művek: The Forsyte Saga, Justice, The Dark Flower (A sötét virág).

A nagy regény- és drámaíró, az irodalmi Nobel-díjas Galsworthy nagyon gazdag családban született, de a társadalmi igazságosságért folytatott heves harcnak számított. Sokrétű munkásságában radikális változásokat szorgalmazott az igazságszolgáltatásban, a nők társadalmi helyzetében, az állatok jogaiért folytatott küzdelemben stb. Amikor John Galsworthy-t lovaggá ütötték, visszautasította, azzal érvelve, hogy a reformerek és írók nem kaphatnak kitüntetést.

John Galsworthy 20 regény, 27 színdarab, 3 verseskötet, több mint 170 novella, számos esszé, több száz levél stb. szerzője. Figyelemre méltó, hogy a művek népszerűbbek voltak az író életében. Halála után az érdeklődés Galsworthy munkássága iránt erősen csökkent, Lawrence és Virginia Woolf támadta őt. De miután 1967-ben megjelent Galsworthy kultikus művének sikeres filmadaptációja (The Forsyte Saga), ismét megnőtt az érdeklődés Thackeray művei iránt.

Érdekes tény. Az írónak 10 éven belül titkos viszonya volt unokatestvére feleségével, Adával. Amikor Galsworthy apja halála után anyagi függetlenségre tett szert, Ada elvált férjétől, és feleségül ment az íróhoz.

William Maykpiss Thackeray (1811-1863).)

Értékelés: 4.6

William Maykpiss Thackeray (1811-1863)

Főbb művek: “Vanity Fair”, “The Virginians”, “The Newcomers”, “The Book of Snobs”, “Pendennis” stb.

A realista regény zsenije, William Thackeray már cambridge-i diákként megmutatta igazi tehetségét a szatírához, amikor megírta első versét, a Timbuktu címűt. Miután elhagyta a főiskolát, a leendő író egy ideig Európában utazott, és a festészet művészetét tanulta, ami később jól jött: önállóan illusztrálta műveit, nagyon finoman karikatúra formájában közvetítve a karakterek fő jellemzőit.

Thackeray első regénye, a Katherine nem hozta meg neki a hírnevet. Thackeray csak öt évvel később, a Vanity Fair című kultikus regény megjelenése után vált igazán híressé. Thackeray korának legtöbb írójától a történetmesélés szokatlan megközelítése különböztette meg magát: műveiben az angol élet reális, sőt pesszimista szemlélete jelenik meg.

Ugyanakkor a szerzőnek sikerült olyan mesterien ábrázolnia a gonoszságot és a bűnösséget a karaktereiben, humorral ötvözve és kiváló művészi érzékkel ruházva fel őket, hogy az olvasó akaratlanul is élénken érdeklődött irántuk. Thackeray összes regénye tele van szatírával és hihetetlenül objektív.

Érdekes tény. Thackeray, aki már súlyos beteg volt, elkezdett dolgozni utolsó történelmi kalandregényén, a Duval-napon, de soha nem fejezte be. Charles Dickens Thackeray gyászjelentésében a regényt a legjobb művének nevezte.

George Bernard Shaw (1856-1950).)

Értékelés: 4.5

George Bernard Shaw (1856-1950)

Kulcsművek: Pygmalion, Az ördög tanonca, A ház, ahol a szívek összetörnek, Caesar és Kleopátra, Az özvegyember otthona, Mrs. Warren’s Profession stb.

A kiváló ír regényíró, drámaíró és irodalmi Nobel-díjas Shaw-t a brit színház második legnépszerűbb drámaírójaként tartják számon (Shakespeare után). Bernard Shaw-t kortársai a szokatlan, borotvaéles szellemesség emberének ismerték. A drámaíró volt az egyetlen, aki egyszerre kapott Nobel-díjat és Oscar-díjat (forgatókönyvéért). Említésre méltó, hogy Shaw elutasította az irodalmi díjjal járó pénzjutalmat, de elfogadta a kitüntetést.

Kevesen tudják, hogy Shaw komoly bokszoló volt, és még a középsúlyban is versenyzett. Ennek a tudásnak köszönhető, hogy az író olyan mesterien tudta átadni a megfelelő hangulatot A Cashel Byron szakmája című regényében, amelyben Shaw első bokszoktatója, Ned Donnelly Ned Skene alakjában jelenik meg.

Figyelemre méltó, hogy Shaw már első évtizedes tevékenységében drámaíróként is hírnévre tett szert. Bernard Shaw hosszú pályafutása során 63 színdarabot, számos regényt, kritikai művet és több mint negyedmillió levelet írt. A nagy drámaíró műveire jellemző volt a hagyományos, akkoriban primitív erkölcsiséggel való szakítás. A szerző a dolgokat a saját nevükön nevezte, és gyakran mutatott be bármilyen világi kérdést műveiben, így némileg a naturalizmus követőjévé vált.

Bernard Shaw darabjai nemcsak szellemes (sőt, a viktoriánus korhoz képest túlságosan is szellemes) humorral voltak tele, hanem politikai, gazdasági és erkölcsi kérdéseket boncolgató különböző témákkal is. A drámaírónak pszichológiai darabjai is voltak, olyan művek, amelyek az emberiség jövőjének problémáját érintik. Az író gyakorlatilag élete utolsó éveiig dolgozott, ami egyébként meglehetősen hosszú volt (Shaw 94 évet élt), de csak néhány művei közül csak néhány műve kapott széles körű elismerést a nyilvánosságtól.

Olvasson tovább  A világ 10 legmagasabb vízesése

Joseph Conrad (1857-1924) a világ embere volt.)

Értékelés: 4.5

Joseph Conrad (1857-1924)

Főbb művek: A sötétség szíve, Tájfun, Lord Jim.

Joseph Conrad, egy lengyel forradalmár leszármazottja, aki az Orosz Birodalomban (Kijev tartomány) született Jozef Kozheniewski néven, az angol irodalom egyik klasszikusaként vonult be a történelembe. A kutatók a brit író munkásságát a neoromantikus műfajba sorolják, amelyet erős karakterek, egzotikus környezet, viharos, szokatlan események és a hőstett imperatív eszménye jellemez.

Conrad tengerészként töltött élete is szerepet játszhatott irodalmi fejlődésében. Több évet töltött matrózként különböző hajókon, majd másodtiszt lett, és végül a brit állampolgársággal szinte egy időben kapta meg a kapitányi képesítést. Hamarosan megírta első novelláját, A fekete kormányos címűt.

1890-ben Conrad a Rois de Belge gőzhajó kapitányaként látványos utat tett a Kongó folyón. Ebben az időszakban maláriában és reumában megbetegedett, ami tovább rontotta egészségét. Mégis afrikai kalandjai és élményei voltak azok, amelyek később a legismertebb művének, A sötétség szíve című kalandregényének alapjául szolgáltak.

Érdekes tény. Conrad életművének egyik fő műve, a Sötétség szíve tükröződik a kortárs kultúrában. A regény alapján Francis Ford Coppola rendező megalkotta az “Apokalipszis most” című kultuszfilmet, a vietnami háború idejére helyezve a cselekményt, és a főszereplőket katonákká alakítva.

A 20. század első felének zsenijei

Arthur Conan Doyle (1859-1930).)

Értékelés: 4.9

Arthur Conan Doyle (1859-1930)

Kulcsművek: a híres Sherlock Holmeshoz kapcsolódó összes mű (Sherlock Holmes kalandjai, A baskerville-i kopó, A négyes jel stb.).), A Study in Crimson, The Lost World, White Squad és mások.

A gótikus irodalom kiváló képviselője, számos történelmi, humoros, detektív és sci-fi műfajú mű szerzője, Conan Doyle klasszikus irodalmi karaktereket teremtett – Sherlock Holmes detektív, Challenger professzor, Gerard.

A kortársak Arthur Conan Doyle-t nemcsak hihetetlenül jól nevelt és gáláns emberként, hanem sokoldalú személyiségként is jegyezték. Az író aktív életmódot folytatott, szerette a motorsportokat (bár a biliárd mindig is a kedvenc sportja volt), sőt, önként jelentkezett az egyik első motorkerékpár prototípus tesztelésére is.

Az író a legendás “Sherlock Holmes”-ban eddig ismeretlen törvényszéki technikákat alkalmazott. A rendőrség csak a könyv megjelenése után vette őket őrizetbe.

Érdekes tény. Conan Doyle volt az, aki feltalálta a felfújható mentőcsónakokat és a golyóálló mellényeket. Ő volt az első, aki javasolta a Franciaország és Nagy-Britannia közötti jelenlegi alagút megépítését.

William Somerset Maugham (1874-1965).)

Értékelés: 4.8

William Somerset Maugham (1874-1965)

Főbb művei: “Az emberi szenvedély terhe”, “A hold és a fillér”, “A színház”.

A brit írót méltán tartják az 1930-as évek egyik legragyogóbb és legnagyobb hatású regény- és drámaírójának. Hosszú élete során Maugham 78 könyvet írt, színházak több mint 30 darabját vitték színre. Az irodalmi szó leendő mestere örökös jogászcsaládba született, de nem tervezte, hogy életét az ügyvédi hivatáshoz köti: az egyetemen filozófiát és irodalmat tanult. Ekkor kezdett el az irodalommal is próbálkozni.

Maugham 1897-ben írta első művét (a Liza of Lambeth című regényt), de a siker csak 1907-ben, a Lady Frederick című darab színpadra állítása után következett be. Az író sokat utazott, új kultúrákból és helyszínekből merített ihletet. 11 évnyi termékeny írás után Maugham már megengedhette magának, hogy villát vegyen a francia Riviérán. Ez lett az otthona és a kor egyik legbefolyásosabb irodalmi és társadalmi szalonja.

Érdekes tény. Az első világháború alatt az író együttműködött a brit hírszerzéssel (MI5), és 1917-ben az Orosz Birodalomba küldték, hogy segítse az Ideiglenes Kormányt. Az októberi forradalom kitörése és küldetésének kudarca után Svédországon keresztül elhagyta az országot.

Agatha Christie (1890 – 1976).)

Értékelés: 4.8

Agatha Christie (1890-1976)

Főbb művek: Az egérfogó, Gyilkosság az Orient expresszen, A tíz néger, Roger Ackroyd meggyilkolása, A halál a végére, Halál a Níluson stb.

A detektívpróza tökéletes mestere, drámaíró, minden idők egyik legtöbbet publikált szerzője (ebben a kritériumban Christie a Biblia és Shakespeare művei után a második helyen áll). Dame Agatha Mary Clarisse, Lady Mallowan, a híres írónő (Christie volt első férje neve) élete során 60 regényt (köztük 6 pszichológiai regényt), 19 novelláskötetet és 16 színdarabot publikált. Hercule Poirot és Mrs Marple legendás detektívfiguráinak megalkotója.

Az egyik darab, Az egérfogó egyfajta rekordot tart: 1952-es első előadása óta a lehető legtöbbször játszották, és még ma is játsszák. Bár Christie maga is azt állította, hogy Az egérfogó nem a kedvenc darabja…

Agatha gyermekként operaénekes és zeneszerző akart lenni, de felnőttként meggondolta magát, és gyógyszerész lett. Christie másodszor is megnősült, sokat utazott keleten (férje Közép-Ázsiára szakosodott régész volt), gyakran vezetett, repült repülővel, imádott lovagolni, de hírnevet a detektív műfaj forradalmasításával szerzett. De még amikor híres regényíró lett, akkor is csak hobbinak tekintette a munkáját.

George Orwell (1903-1950).)

Score : 4.8

George Orwell (1903-1950)

Kulcsművek: “1984”, “Állatfarm”.

A híres regényíró, költő, esszéista (valódi neve Eric Arthur Blair), az 1984 című elismert disztópikus regény szerzője. Ő alkotta meg a “hidegháború” kifejezést. A totalitarizmus minden megnyilvánulásának lelkes ellenzője és a polgári szocializmus elkötelezett híve volt, utolsó napjaiig úgy vélte, hogy a szocialista inkább a zsarnokság megdöntésére törekvő személy, mint aki hozzájárul annak kialakulásához.

Rövid alkotói élete során Orwell irodalomkritikus volt, az amerikai BBC csatorna műsorvezetője, számos komoly szociológiai és kulturológiai művet publikált, és 16 olyan verset jelentetett meg, amelyekről csak kevesen tudnak. Orwell is az önkéntesek között volt, Spanyolországba ment, amikor kitört a polgárháború, de hat hónapnyi harc után egy náci mesterlövész a torkán sebesítette meg, és majdnem életét vesztette.

Vicces tény. Orwell fiatalemberként imádta H. G. Wells műveit, de amint híres író lett, kritizálni kezdte őt. A neheztelő Wells levelet küldött Orwellnek, amelyben felszólította, hogy különös figyelemmel olvassa újra korai műveit.

Herbert Wells

Értékelés: 4.7

Herbert Wells

Főbb művek: Az időgép, Láthatatlan ember, A világok háborúja.

Egy hihetetlenül élénk képzelőerővel rendelkező író, akinek sikerült olyan alkotásokat létrehoznia, amelyek fő gondolatai évtizedekkel megelőzték korukat. Wells számos irodalmi műfajban dolgozott sikeresen, de a fantasy művei hozták meg számára a világhírnevet. Herbert Wells 10 évvel azelőtt, hogy Albert Einstein bejelentette volna ezt az elméletet, kijelentette, hogy a tér négydimenziós. Leírta az atombombát 30 évvel a feltalálása előtt, megjósolta a második világháborút, az első Holdra repülést, a vezeték nélküli kommunikáció feltalálását és még sok mást.

Olvasson tovább  A 10 legnagyobb gejzír a bolygón

Érdekes tény. 1938-ban tömegpánik tört ki A világok háborúja rádióprodukciója közben az Egyesült Államokban: az amerikai rádióhallgatók azt hitték, hogy a cselekményről készült riportot hallgatták.

A zseniális fantasztikumíró 1923-ban elsőként vezette be a párhuzamos világokat az irodalomba. Műveiben említést tesz a láthatatlanságról, az antigravitációról stb. is. Bár ezek az eszmék nem öncélúak voltak a szerző számára, hanem technikai eszköz a társadalom szociális problémáinak kiemelésére. Az Időgép című művében Wells például eltért a fantázia témájától, és a realizmusra helyezte a hangsúlyt. A realizmusra való áttérés után munkái idővel sokkal kevésbé lettek népszerűek.

A huszadik század második felének géniuszai

John Ronald R.R. Tolkien (1892-1973) a titokzatosság és a rejtélyek embere.)

Értékelés: 4.9

John Ronald Roel Tolkien (1892-1973)

Főbb művek: A hobbit vagy oda és vissza, A Gyűrűk Ura, A Silmarillion.

Legendás író, filológus, fordító, nyelvész, angolszász professzor. Egy új irodalmi műfaj – az epikus fantasy – megteremtője. Természetesen Tolkien előtt is voltak más fantasy szerzők, de ő nagy hatással volt a műfajra, és őt tartják a high fantasy “atyjának”. A The Times 2008-ban a 6. helyre sorolta az “50 legnagyobb brit író 1945 óta” című listáján.

Az első világháborúból való visszatérése után Tolkien kizárólag a tudományos pályának szentelte magát. Ő volt az egyik legfiatalabb professzor Oxfordban (akkoriban 30 éves volt), és hamarosan a világ egyik legjobb filológusaként ismerték el. Ebben az időszakban kezdett el dolgozni a Középföldéről szóló legendák és mítoszok egész sorozatán, amelyből később a Silmarillion lett, és amelyet az író fia posztumusz adott ki.

Gyermekei számára kezdett meséket írni, majd kodifikálta őket, és papírra vetette A hobbitot, amely 1937-ben jelent meg. A mű sikeres volt, ezért Tolkien kiadója azt javasolta, hogy írjon egy folytatást. A Gyűrűk ura munkálatai azonban 16 évig elhúzódtak. Az 1954-ben megjelent könyv átütő sikert aratott, ami meglepte a kiadót és magát a szerzőt is.

Vicces tény. A 20-as években Tolkien egy feltehetően a 7. vagy 8. századból származó brit eposz lefordítására vállalkozott, amely a “barbár” európai irodalom legrégebbi fennmaradt példája. Az író befejezte a művet, de nem adta ki. A vers majdnem 90 évvel a befejezése után mégis napvilágot látott: az író fia, aki sokáig szerkesztette apja műveit, 2014-ben adta ki.

William Golding (1911-1993).)

Értékelés: 4.8

William Golding (1911-1993)

Főbb művek: A legyek ura, A látható sötétség, Az örökösök.

Megbecsült brit író, 12 regény Nobel-díjas szerzője, melyek közül az elsőt, A legyek urát a 20. század világirodalmának egyik legjelentősebb művének tartják.

Miután beiratkozott az Oxfordi Egyetem Braysnose College-ába, hogy természettudományokat tanuljon, a fiatal Goldingnak két évébe telt, mire rájött, hogy hibásan döntött, és megváltoztatta a tantervét, hogy az irodalomra helyezze a hangsúlyt. Az angol nyelv iránti érdeklődése, valamint az antikvitás iránti rajongása határozta meg később komoly műveinek alapját.

Oxfordi egyetemistaként Golding elkezdett verseket írni. Egy barátja összeállította és kiadta őket. A fiatal író később sajnálta, hogy a gyűjtemény napvilágot látott (bár a versek kiválóak voltak). Egyszer még egy példányt meg is vett, de aztán megsemmisítette (később kiderült, hogy egy gyűjtői darabot semmisített meg).

Golding első regényét (“A legyek ura”) 21 kiadó utasította vissza, a 22. pedig a bimbózó író művét adta ki. A brit munkája végül igazi kultusz lett, és nemzetközi hírnévre tett szert.

Kazuo Ishiguro (1954)

Értékelés: 4.7

Kazuo Ishiguro (1954)

Főbb művek: A nap hátralevő része, A megrendült világ festője, Vigasztalhatatlan, Amikor árvák voltunk, Ne engedj el, Ahol a dombok füstben vannak, Az eltemetett óriás.

Az író Japánban született, de 5 éves korában szüleivel az Egyesült Királyságba költözött, ahol Kazuo apját meghívták, hogy óceánkutatással kapcsolatos kutatásokat végezzen. Ishiguro a Kenti Egyetemen végzett, majd a Kelet-Angliai Egyetemen lett Master of Arts. Az író 1981-ben kezdte irodalmi pályafutását 3 novella megjelentetésével.

Az író debütáló regényéért, az Ahol a hegyek ködben vannakért Winifred Holtby-díjat kapott. Második regénye, Az ingatag világ művésze az év könyve volt Nagy-Britanniában. A harmadik (The Rest of the Day) elnyerte a Booker-díjat. A kritikusok úgy vélték, hogy a japánnak sikerült megírnia “a 20. század egyik legangolabb regényét”. A regény volt az alapja az Anthony Hopkins és Emma Thompson főszereplésével készült A nap végén című elismert filmnek.

Ishiguro a szerzője Stacey Kent jazzénekesnő több dalának is. A diploma megszerzése után Ishiguro egy évet töltött Kanadában és az Egyesült Államokban utazgatva, részmunkaidőben éjszakai klubokban dolgozott, miközben egy producert keresett, aki segít elindítani zenei karrierjét. Egy évekkel későbbi interjúban azt mondta, hogy ez az élmény nagyban befolyásolta az életét.

John Fowles (1926-2005) több dalszöveg szerzője egy jazzénekesnő, Stacey Kent számára.)

Értékelés: 4.7

Kulcsművek: A gyűjtő, A varázsló, A francia hadnagy szeretője, Az ébenfekete torony stb.

A híres regényíró, esszéista, a posztmodern irodalom legjelesebb képviselője. Fowles sokáig tanított a franciaországi Poitiers-i Egyetemen, majd Görögországban dolgozott, ahol megismerkedett jövendőbelijével, aki 35 éven át hűséges társa lett. Jelentős hatással volt Fowles személyiségére, és számos hősnőjének prototípusa lett.

A feltörekvő író 1963-ban adta ki első regényét, A gyűjtő címűt. Néhány évvel később pedig filmet is forgattak belőle. A könyv sikere lehetővé tette Fowles számára, hogy felhagyjon a tanítással, és az irodalomnak szentelje magát. A hatvanas évek végén Fowles két újabb regénye jelent meg, mindkettő elképesztően merész koncepcióval és rendkívül elbeszélő kivitelezéssel.

Fowles visszahúzódó emberként volt ismert, aki meglehetősen visszahúzódó életet élt, és ritkán vett részt társasági eseményeken. Az író mindig is a csendesebb, otthonosabb környezetet kedvelte a zajos…

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: