12 módja a tintafolt eltávolításának | Tesztelt módszerek

Egy megszáradt ragasztó vagy egy véletlen tintafolt jelenléte a ruháján igazi gondot jelenthet – nem könnyű megszabadulni a tintafoltoktól. De csak akkor, ha nem tudja, hogyan és mivel távolítsa el őket. A háziasszonyi könyvekben vagy az interneten rengeteg módszert találhat arra, hogyan szabadulhat meg tőlük. De nem mindegyikük mutat jó eredményeket. Szakértőink minden létező módszert teszteltek. A tintafoltok eltávolításának leghatékonyabb módjainak megismeréséhez.

A tinta eltávolításának alapvető szabályai

A tinta eltávolításának alapvető szabályai

A töltőtollak, pecsétek vagy bélyegzők tintája víz-glicerin alapon vagy oldószert és alkoholt tartalmazó diszperziós közeggel készül. A tinta olyan színpigmentet tartalmaz, amely nem vízben oldódik. A tinta hajlamos gyorsan és erősen behatolni a felületekre (megtapad az anyagokon), ezért nehéz megszabadulni tőle. A hagyományos mosószerek (szappan, por, mosógél) nem képesek eltávolítani őket – olyan anyagokat kell használni, amelyek feloldják az alapanyagot és a pigmentet.

A legtöbb töltőtoll tinta vízben oldódik, így a vízzel érintkezve a tinta szétterjedhet a felületen. A tintafoltos ruhák nedvesítése tehát nem ajánlott.

Kövesse az ökölszabályokat:

 1. Szórja meg a foltot keményítővel, zúzott krétával vagy hintőporral. A púder nem csak felszívja a pigment egy részét, de megakadályozza annak szétterjedését is.

 2. Mosás előtt mindig távolítsa el a szennyeződéseket, különben a tinta szétkenődik a ruhákon.

 3. A kiömlött tintát azonnal el kell távolítani a ruházatról. Nehezebb eltávolítani a makacs jeleket.

 4. Tisztítsa meg a szennyezett területet a szélektől a közepéig. Ez egy jó módja a csíkok elkerülésének. Elővigyázatosságból hintőport vagy keményítőt is szórhat a folt szélei köré.

 5. A tintafolt eltávolításakor helyezzen egy összehajtogatott zsebkendőt vagy ruhát a szövet érintett területe alá. Ügyeljen arra, hogy kövesse a szabályt, amikor eltávolítja a szennyeződéseket a nadrágról vagy a ruhák ujjáról, különben a tinta a másik oldalon jelenik meg.

 6. Előzetesen tesztelje a tisztítószert a ruhadarab egy feltűnésmentes részén. Ha a szövet színe vagy textúrája nem változott, használhatja ruhák tisztítására.

 7. A biros oldószeres tisztítószerek alkalmazásakor nem kell várni – a foltot azonnal el kell távolítani, anélkül, hogy az oldószert hagyni kellene megszáradni.

 8. Az agresszív anyagokkal történő szennyeződés eltávolításakor kesztyűt és légzőkészüléket kell viselni. Védje a gyermekeket és azokat, akik allergiásak ezekre az anyagokra, a belégzéstől. Lehetőleg nyitott ablaknál vagy a szabadban végezzük.

Tisztítsa meg ruháit a Vanish folteltávolítóval, amely szagtalan és egészségre ártalmatlan.

12 módja a tintafoltok eltávolításának

12 módja a tintafoltok eltávolításának

Csapatunk 12 módszert talált a tintafoltok eltávolítására. Teszteltük őket, hogy megnevezzük az ilyen jellegű szennyeződések eltávolításának leghatékonyabb eszközét.

Olvasson tovább  Hogyan kell tisztítani a viaszolvasztót

Hidrogén-peroxid

3%-os hidrogén-peroxid oldat – mindenféle szennyeződést eltávolító, univerzális tisztítószer. Úgy találtuk, hogy nagyon jól működik a tintafoltokra is. Vigyen fel néhány cseppet közvetlenül a tintafoltra, és dörzsölje a foltot egy vattapamaccsal vagy tamponnal, amíg el nem tűnik.

A módszer előnyei:

 1. Nagyon jól eltávolítja a friss szennyeződéseket;

 2. olcsó és hozzáférhető (bármelyik gyógyszertárban 12-18 rubel/100 ml áron megvásárolható)

 3. szagtalan, egészségre ártalmatlan.

A hátrányok:

 1. Színesek számára nem ajánlott (a hidrogén-peroxid fehérítő hatású);

 2. Nem megy jól a régóta fennálló jelekkel.

A hidrogén-peroxidnak bizonyítottan pozitív hatása van – a tinta eltávolítására használható.

Etil-alkohol

Az alkohol a legnépszerűbb módja a tintafoltok eltávolításának. A töltőtollak és bélyegzők sok tintája alkohol alapú, így bármely alkoholtartalmú termék feloldja a pigmentet és könnyen eltávolítja a foltot. A szennyezett területre kell felvinni és vattakoronggal vagy pálcikával bedörzsölni. A tinta elkezd halványulni a szeme előtt, és néhány másodperc múlva már nyoma sem marad belőle.

Előnyök:

 1. Percek alatt feloldja a tintafoltokat;

 2. megfizethető – bármelyik gyógyszertárban kapható;

 3. Fehér és színes szöveteken egyaránt használható;

 4. Megszabadulhat a makacs foltoktól.

Hátrányok:nincs észlelve.

Bármilyen alkoholtartalmú anyag használható a tinta eltávolítására a ruhákról: pl. WC-víz, hajlakk, vodka, különböző tinktúrák. A foltokat kényelmesen le lehet súrolni alkohol alapú törlőkendőkkel.

Folteltávolító (pl. Vanish, ACE)

Vanish folteltávolító

A folteltávolító eltávolítja a különböző eredetű foltokat. Meg tudnak szabadulni a tintafoltoktól?? Szakértőink tesztelték a tisztító erejüket friss és régebbi tollnyomokon egyaránt.

Az alkalmazás módja ugyanaz – vigye fel az anyagot a foltra, és dörzsölje át egy vattakoronggal. Ha szükséges, hagyjuk állni egy ideig – 15-20 percig – és tisztítsuk meg újra alaposan.

Előnyök:

 1. Az ecet jó módszer a friss tintafoltok eltávolítására;

 2. kellemes illatú;

 3. Fehér és színes színekhez egyaránt kapható

Hátrányok:

 1. Az ecet a makacs foltok rossz eltávolítója;

 2. Drága (120-700 rubel. 500 ml-hez);

 3. Allergiás reakciókat okozhat;

 4. Óvatosan használja szintetikus szöveteken.

A speciális háztartási tisztítószerek eltávolíthatják a tintafoltokat, de csak a frisseket. Az otthoni jogorvoslatokhoz képest sokkal drágább.

Ecet és ecetesszencia

Az interneten találtunk olyan recepteket, amelyekben a tintafoltok eltávolítását 7%-os asztali ecettel javasolják. Ellenőriztük – az ecet nem távolítja el az ilyen szennyeződéseket. A folt még hosszabb expozíció után is (1 óra elteltével) és az azt követő extra fogkefével történő tisztítás után is megmarad a folt. Talán csak egy kis villámlás.

A szakértők úgy döntöttek, hogy tesztelik az ecet hatékonyságát 70% -os esszencia. Az ecethez képest nagyon jól eltüntette a tintafoltot.

Olvasson tovább  Hogyan kell tisztítani egy zománcozott edényt

Előnyök:

 1. Az esszencia elég jól eltávolítja a tintát;

 2. megfizethető és olcsó;

 3. Színes és fehér dolgok tisztítására használható.

Hátrányok:

 1. Nem alkalmas érzékeny szövetekhez;

 2. Kellemetlen szag;

 3. Kesztyű nélkül bőrégést okozhat.

Az ecet esszencia használható a tintafoltok kezelésére, ha nincs más jogorvoslat kéznél. Az ecet nem távolítja el a biros foltokat.

Ammóniaalkohol

Ammónia

Az ammóniát (ammóniaalkohol) szintén széles körben használják a háztartásokban a különböző szennyeződések eltávolítására. Szakértőink néhány cseppet tettek a tintafoltra, és egy vattapamaccsal bedörzsölték. A folt lassan, de biztosan kezdett elszíneződni, kék csíkokat hagyva maga után, amelyeket később szintén kezelni kellett. Az ammónia nem távolítja el a makacs tollnyomokat.

Előnyök:

 1. Eltávolítja a friss tintafoltokat;

 2. megfizethető és olcsó (bármely gyógyszertárban 15-20 rubelért megvásárolható).

Hátrányok:

Nem alkalmas érzékeny szövetek folteltávolítására;

Nagyon csípős, szúrós szaga van;

levelek csíkok.

A friss tintafoltok ammóniával eltávolíthatók, de csíkokat és kellemetlen szagot hagynak maguk után.

micellás víz

A különböző foltok micellás vízzel történő eltávolításának módszere még nem olyan népszerű, mint a hidrogén-peroxid vagy az ecet, és hiába. A kozmetikai tisztítószer speciális anyagai nagyszerűen vonzzák a szennyeződéseket, mint kiderült, nem csak az arcon. Néhány csepp micellás víz a tintafoltra csepegtetve könnyen feloldja azt, akárcsak az alkohol.

Előnyök:

 1. Gyorsan feloldja a tintát, nem hagy maradványokat;

 2. biztonságos a fehér és színes, finom és természetes anyagokhoz;

 3. szinte minden sminkelő lány vagy nő otthonában megtalálható.

A hátrányanem található.

Glicerin és nátrium-tetrarborát

Mivel egyes golyóstollak víz-glicerin alapúak, a glicerin képes lehet eltávolítani a nyomokat. Ez a folteltávolítási módszer megtalálható a háztartási könyvekben. A szakértőink kísérletében részt vevő tinták esetében azonban a glicerin nem működött. A folt még fél óra érintkezés és alapos fogkefés tisztítás után sem jött le.

A glicerin nem képes eltávolítani a foltokat egy szabványos birosról. Az ezen alapuló termék, a nátrium-tetrarborát szintén nem mutatott eredményt.

Oldószer

Ezzel szemben a 646-os hígító nagyon hatékony a tintafoltok eltüntetésére. Gyorsan és csíkmentesen oldja fel őket. Az egyetlen hátránya, hogy nem használható színes szövetek, szintetikus anyagok és finom ruhák tisztítására.

Fogkrém vagy borotvahab

Tinta eltávolítása fogkrémmel

A fogkrém vagy a hab mindig megtalálható otthon, így vészhelyzetben mindig jól jön, ha nem találsz semmi mást. De egyik sem tudja teljesen eltüntetni a foltot – csak enyhítheti, de még mindig észrevehető.

Előnyök:

 1. minden otthonban megtalálható;

 2. Felszívja a pigmentet, így a folt kevésbé láthatóvá válik;

 3. Segít megakadályozni a tinta kiszáradását, így könnyebben eltávolítható más termékekkel

 4. minden szöveten használható.

Olvasson tovább  Fehéret moshatok színekkel: Mit tegyek, ha a ruháim kifakultak egy mosás után?

A hátránya:

 1. Nem távolítja el teljesen a töltőtollból visszamaradt tintát, további tisztítási technikákat igényel.

 2. A fogkrém vagy a borotvahab vészhelyzetben használható a ruhákra kiömlött tinta eltávolítására. Nem távolítják el teljesen a foltot.

Mosogatószer

“A Fairy vagy a Sortie nagyszerű a friss foltok és foltok eltávolítására. Cseppentse a folyadékot a foltos helyre (ne áztassa vagy hígítsa vízzel), várjon 3-5 percet, majd súrolja le – a tinta feloldódik. Mindössze annyit kell tennie, hogy öblítse le a foltot tiszta vízzel a habból vagy mossa le a dolgot.

Előnyök:

 1. minden otthonban megtalálható;

 2. Hatékonyan eltávolítja a friss biros foltokat;

 3. Biztonságos minden szövethez, fehérhez és színhez.

A hiba:

 1. Utána le kell mosni vagy alaposan ki kell öblíteni a habot vízzel;

 2. Csúnyán eltávolítja a makacs szennyeződéseket.

A mosogatószerek kiválóan alkalmasak a friss tintafoltok eltávolítására, de ez időbe és sok erőfeszítésbe kerülhet.

Whitewash

A Whitewash szinte minden foltot eltávolít a ruházati felületekről. A tinta sem kivétel. A fő hátránya – csak fehér vagy pamutszöveten használható. A színeket, valamint a szintetikus anyagokat, a gyapjút vagy a selymet visszafordíthatatlanul károsíthatja a fehér foltok.

Fermentált tejitalok

Fermentált tejitalok

A tintafoltok eltüntetésére tejsavó vagy kefir (joghurt) használható. Tejsavat tartalmaznak, amely fehérítő hatású. Javasoljuk, hogy a szennyezett dolgot 1-2 órán át áztassuk erjesztett tejitalban (vagy öntsük a szennyezett területre), majd súroljuk le fogkefével. A folt nem halványul el teljesen, de mosószeres mosás után nem hagy nyomot.

A módszer előnyei:

 1. biztonságos az anyag és az egészség szempontjából;

 2. Jó a kényes szövetekhez.

Hátrányok:

 1. Nem távolítja el a foltokat anélkül, hogy maradványokat hagyna maga után; további tisztítási módszereket igényel.

A szennyezett ruhadarab kefirbe vagy tejsavóba áztatása gyors megoldás lehet a kiömlött folyadékra, mivel megakadályozza, hogy a szennyeződés behatoljon a szálakba, és megkönnyíti az eltávolítást.

A szakértők következtetése

A szakértői vizsgálatok kimutatták, hogy a tintafoltok ruhákból való eltávolítására talált 12 módszer közül nem mindegyik hatékony. Néhány, például a glicerin, az ecet és a nátriumtetraborát nem fog működni.

Gyengén távolítja el a tintafoltokat, és további kezelést igényel:

 1. fogkrém;

 2. borotvahab;

 3. szérum;

 4. kefir.

A friss szennyeződéseket sikeresen el lehet távolítani:

 1. mosogatószer;

 2. A makacs foltok eltávolításának legjobb módja a kemény mosószerek és erős folteltávolítók használata;

 3. ecet esszencia

 4. hidrogén-peroxid;

 5. Ammónia.

A legjobb módja a tintafoltok eltávolításának:

 1. alkohol;

 2. Alkohol alapú folyadékok;

 3. 646;

 4. micellás víz;

 5. fehérség.

A fenti gyógymódok mindegyike ideális a foltok eltávolítására a fehér és pamut ruhákból. A színeket csak alkohollal és micellás vízzel lehet tisztítani.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: