Top 10 módja a teafoltok eltávolításának

Tea – a felnőttek és a gyerekek egyik kedvenc itala. De a véletlenül a ruhákra, szőnyegre vagy bútorokra kerülő teafoltokat nehéz tisztítani. Még sok drága szintetikus mosószer sem képes megbirkózni az évszázados jelekkel. De a háziasszonyok malacperselyében van néhány módszer a teafoltok eltávolítására, amely mindenki számára elérhető. Szakértőink tesztelték, mennyire hatékonyak ezek a módszerek, kísérleteket végeztek, és készen állnak arra, hogy a 10 leghatékonyabb módszert ajánlják a teafoltok eltávolítására.

Tippek a teafoltok eltávolításához

A tea nyomai

A tea különleges anyagokat – tanninokat – tartalmaz, amelyek cserző tulajdonságokkal rendelkező fenolos vegyületek. Színt és fanyarságot adnak az italnak, de a kiömlött teafoltokat nehéz tisztítani.

De néhány szabály ismeretében könnyen megszabadíthatja ruháit a szennyeződésektől.

 1. A legjobb, ha a teafoltokat a lehető leghamarabb langyos vízzel (40-50 °C) távolítjuk el0C) bármilyen tisztítószerrel (por, mosogatószer, szappan, sampon). A fenolos vegyületek sajátossága, hogy színező képességük idővel eltűnik. Ha túl sokáig késlelteti a mosást, akkor a foltot csak azért kell tisztítani, hogy az újra olyan legyen, mint az eltávolítása előtt volt.

 2. Távolítsa el a teafoltokat a szekrényről vagy a bútorokról papírtörlővel vagy pamutkendővel való letörléssel, hogy megakadályozza a foltok beivódását és csökkentse a folt területét.

 3. A ruhadarab alján lévő teafoltokat mindig törölje le egy feltekert zsebkendővel vagy egy nem kívánt ruhával. Felszívja a szennyeződéseket és a mosószer-maradványokat.

 4. Ha nem tudja azonnal kimosni a foltot, áztassa be egy tál meleg vízbe és mosószerbe, vagy szappanozza be a foltos területet fehérítővel vagy glicerines szappannal. Ez megakadályozza, hogy a folt kiszáradjon, és a csersav mélyen behatoljon a szövetszálakba.

 5. A fenolos vegyületek könnyen lebomlanak, ha savakkal érintkeznek. Egy savas oldat (ecet, citromlé, kefir) használható a frissen foltosodott teákra, hogy gyorsan és könnyen megszabaduljon a foltoktól.

Hogyan lehet eltávolítani a makacs teafoltokat

A friss teafoltok általában nem jelentenek problémát. Meleg víz, por, mosógép – újra olyan, mintha új lenne.

Ahhoz, hogy a foltot szilárdan megragadja, kezelje a foltot folteltávolítóval (pl. Vanish vagy Amway).

De ha már túl késő, akkor lehet, hogy keményen meg kell dolgozni, hogy megszabaduljon a teafoltoktól.

Olvasson tovább  16 módja annak, hogy megszabaduljon a gépolajfoltoktól

A magazinunk munkatársai különböző információforrásokban (háztartási könyvek, internetes oldalak és fórumok) sok különböző módszert találtak a teafoltok eltávolítására. Ezek közül nem mindegyik bizonyult hatásosnak a makacs foltok esetében. Íme a szakértői lista a legjobb gyógymódokról a teafoltok eltávolítására.

Citromsav vagy citromlé

Az egyik legmegfizethetőbb, legolcsóbb és legbiztonságosabb termék, amely hatékonyan távolítja el a teafoltokat. Fehérítő ereje kiváló. A teaivók valószínűleg észrevették, hogy az ital könnyebbé válik, ha citromlével facsarják ki. Hasonló folyamatot érhetünk el, ha néhány cseppet nyomunk a szennyezett területre.

Régi, makacs foltok esetén citromsavport kell használni:

 1. 1 .. Hígítsuk fel 100g meleg vízben (35-400);

 2. öntse az oldatot egy kanál segítségével a foltra;

 3. Várjon 10-15 percet;

 4. dörzsölje fogkefével;

 5. mossa ki a foltot kézzel vagy mosógéppel és mosószerrel.

Hátránya, hogy csak világos szöveteken használható. Színes tárgyakon elszíneződések maradhatnak.

Ecet

Ecet

Az ecet szinte minden háztartásban megtalálható, így ez egy könnyen hozzáférhető módszer is. Alkalmas a teafoltok eltávolítására bármilyen szövetből, színes és fehér anyagból egyaránt.

Hogyan kell használni:

 1. Áztassa a foltos területet 9%-os ecetben, vagy áztassa a ruhadarabot egy tál meleg vízben és ecetsavban (1 evőkanál (50g) arányban), hogy eltávolítsa a foltot.. 1 liter víz);

 2. Hagyja ázni 15-20 percig, vagy amíg a sárga foltok eltűnnek;

 3. A szokásos módon mossa ki.

Hátránya: kellemetlen szag, amely azonban mosás után megszűnik, a tea maradványaival együtt.

Ne alkalmazzon hígítatlan ecetsavat a ruhákra! Károsíthatja a szövet szálait. A vízzel való hígításnál óvatosan kell eljárni, és gumikesztyűben kell dolgozni.

erjesztett tejital

A kefir, a természetes joghurt vagy a tejsavó tejsavat tartalmaz, amely szintén kiválóan alkalmas a teafoltok eltávolítására. Vigye fel a folyadékot egyenletesen a szennyezett terület felületére, és hagyja megszáradni.

Nagyobb foltok esetén a legjobb, ha 40%-os tejsavat használunk, amelyet egyes drogériákban vagy szappanboltokban lehet kapni. Oldja fel 1:1 arányban vízzel, és áztassa a szövetet ebben az oldatban.

Miután szappannal vagy mosószerrel kimosta a ruháit, a kiömlött teának nyoma sem marad.

Mosószappan

A mosószappan szinte mindenféle szennyeződést eltávolít. A teafoltok sem kivételek. Óvatosan szappanozza be a szennyezett ruhát, és hagyja rajta 10-15 percig.

Reszeljünk le egy fél szappant, és oldjuk fel meleg vízben. Áztassa a szennyezett ruhadarabot ebben az oldatban 1-2 órán át, és időnként mossa ki a kezével. Mossa és öblítse ki, ha a folt elhalványult.

A termék hátrányai – a szappan eltávolítja a foltokat mindenféle szövetből, színes és fehér dolgokból.

Olvasson tovább  Hogyan lehet eltávolítani a sárgulást

Hidrogén-peroxid 3%

Hidrogén-peroxid 3%

Egy olcsó orvosság, amely bármelyik gyógyszertárban megvásárolható, bizonyítottan gyógyítja a véletlenül kiömlött tea nyomait. Fehérítő hatású, ezért csak fehér és világos ruhák foltjainak eltávolítására alkalmas.

Hogyan kell használni:

 1. áztassa be a foltot vízbe;

 2. Adjunk hozzá egy csepp peroxidot;

 3. Várjon 15-20 percet;

 4. Ha maradnak nyomok, az eljárást meg kell ismételni.

A hidrogén-peroxid helyett használhat kontaktlencse-tároló folyadékot – ez is jelentős arányban tartalmazza ezt a vegyi anyagot.

Glicerin és só

A glicerinből és sóból készült paszta a legjobb a finom ruhák (gyapjú, vászon, selyem) foltjainak eltávolítására.

A hatékony tisztítószer elkészítéséhez szükség van:

 1. A glicerint vízfürdőben addig melegítjük, amíg a hőmérséklet eléri a 40-50 fokot0;

 2. 1:1 arányban keverjük össze konyhasóval.

Az elkészített keveréket 20-30 percen keresztül vigye fel a folt teljes felületére, rendszeresen súrolva a foltot fogkefével. E műveletek után öblítse le a folyadékot vízzel, és mossa ki a ruhadarabot a szokásos módon.

Nátriumtetraborát (bórax)

Bour glicerinben vagy nátriumtetraborátban, amely bármelyik gyógyszertárban kapható fertőtlenítőszerként. Fehérítő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért használható a világos ruhák teafoltjainak eltávolítására. Tegyen egy vastag réteg bóraxot közvetlenül a foltra, vagy hígítson 30 g-ot 2 liter meleg vízben. Hozzáadható a mosóporhoz. Fél óra múlva sárga foltoktól mentes, kopottas.

Hígított bórax (1:1 arányban vízzel) szintén használható gyapjú mosására. Hatékonyan tisztít, és nem károsítja a szövet szálait.

Szóda és só

A szódabikarbóna és a só keveréke nagyszerűen eltávolítja a ruhákról az áporodott teafoltokat. Elkészítéséhez keverjen össze 1 teáskanál fehérítőt és 1 teáskanál mosószert.. Bőséges mennyiségű szódabikarbóna és só, plusz 2 evőkanál.. víz. Az így kapott keveréket 20-30 percig alkalmazza a foltos területre, majd fogkefével vagy szivaccsal súrolja le a foltot.

A tárgyat 1-2 órán át szódabikarbóna, só és víz koncentrált oldatába (1:1:5) áztathatja, majd mosóporral moshatja.

A módszer minden típusú szövet és festett szövet esetében alkalmazható.

Klórmész

A világos szöveteken lévő teafoltok fehérítővel is eltávolíthatók. Komet súrolópor, Domestos gél vagy Belizna is megteszi. Ezek mindegyike tartalmaz klórt, és rendkívül hatékonyan távolítja el az ételfoltokat.

Egy kis mennyiséget közvetlenül a foltra kenhet, vagy a szövetet hígított fehérítőoldatba áztathatja. Miután eltávolította a vörös teafoltot, alaposan mossa ki.

Az érzékeny szövetek vagy színes tárgyak helyrehozhatatlanul károsodnak a fehérítőszerrel való érintkezés következtében: lyukak vagy elszíneződések maradhatnak. a fehérítő nem ideális a foltok kezelésére ezeken a tárgyakon.

Olvasson tovább  Le lehet fagyasztani a káposztát?

Tisztított benzin

A makacs teafoltok eltávolítására utolsó megoldásként a benzin. Ne azt a fajtát használja, amit általában az autó tankjába tesz (zsíros nyomokat és tartós szagot hagy maga után), hanem szennyeződésektől mentes keveréket használjon. Megtalálható az öngyújtókészletekben.

Vigyen fel egy kis mennyiségű benzint a foltra, és dörzsölje be egy vattakoronggal vagy szivaccsal. Ne hagyja 2-3 percnél tovább bekapcsolva.

A folt eltávolítása előtt minden gyógymódot ki kell próbálni egy feltűnő helyen. Ha a szövet nem veszíti el a színét és a textúráját, akkor használhatja a teafoltok eltávolítására.

Hogyan lehet eltávolítani a teafoltokat a szőnyegekről vagy a bútorok kárpitjáról?

Tisztítsa meg a kanapét

Szakértőink tesztelték a következő szerek hatékonyságát a teafoltok eltávolítására bútorokon, szőnyegeken, szőnyegeken és szőnyegeken. Mindannyian dolgoznak!

A bosszantó gyömbérfoltoktól való megszabaduláshoz olyan tárgyak felületén, amelyeket nem lehet normál módon kimosni, szükség van:

 1. Fújja be a foltot az általunk tesztelt tíz szer bármelyikével.

 2. Hagyja a ruhadarabot 15-20 percig száradni.

 3. Dörzsölje át a szennyezett területet szivaccsal, kefével vagy pamutkendővel.

 4. Öblítse le egy ruhával és tiszta vízzel, amíg a mosószert és a foltot el nem távolítja.

A régi teafoltok nem mindig távolíthatók el elsőre. Néha a tisztítási folyamatot többször is meg kell ismételni, a tisztítószereket egymással kombinálva. Ha kitartó vagy, még a legkeményebb folt is el fog halványulni.

Szőnyeg- és kárpitszakértőink azt tanácsolják, hogy ne tisztítson benzinnel, joghurttal vagy ecettel. Ezeknek a termékeknek olyan szaguk lehet, amitől nem könnyű megszabadulni.

Szakértői vélemény

Bár a teafoltokat nehéz eltávolítani, mégis meg lehet tőlük szabadulni. Itt jönnek be igazán a képbe a boltban kapható folteltávolítók és a 10 kipróbált és tesztelt termékünk, amelyek minden konyhában vagy gyógyszeres szekrényben megtalálhatóak.

A teafoltok eltávolításával kapcsolatos kísérleteink alapján szakértőink levontak néhány következtetést:

 1. A fehér és természetes szövetek tisztítására a legjobb módszer a citromsav, a hidrogén-peroxid, a fehérítőszer, a bórax vagy a mosószappan használata;

 2. Csak a glicerin és a só, a tejsavas termékek és a mosószappan alkalmasak a kényes szövetekre;

 3. A színes tárgyakat ecettel, szódabikarbónával és sóval vagy benzinnel lehet megszabadítani a teafoltoktól;

 4. a foltok eltávolítása a szőnyegekről és a bútorok kárpitjáról bóraxszal, hidrogén-peroxiddal, citromsavval vagy szódabikarbónával és sóval.

Ezek azok a módszerek, amelyek a legjobb módszernek bizonyultak a teafoltok eltávolítására számos különböző felületről. Minden otthonban megtalálhatóak, és ugyanolyan hatékonyak, mint a bolti folteltávolítók (és gyakran jobbak is, mint a bolti folteltávolítók). Könnyen megszabadulhat a friss és a makacs szennyeződésektől egyaránt.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: