Hogyan tisztítsuk meg a kanapét otthon

Minden otthonban van egy szép, puha kanapé, ahol esténként az egész család összeül. De a kényelmes bútordarab birtoklásának öröme gyorsan elvész, amint megjelennek rajta a különböző foltok, amelyek elrontják a megjelenést. Persze, egy profi vegytisztítót is felkérhetsz, de ez nem olcsó. Ezért sok háziasszony logikus kérdés – de lehetséges-e a kanapé tisztítása saját maguk, anélkül, hogy szakemberek szolgáltatásait igénybe vennék?? A válasz igen, és nem olyan nehéz, mint gondolnád. Ebben a cikkben megtudhatja, hogy melyek a kárpitozott bútorok tisztításának egyszerű és hatékony módszerei a különböző szennyeződésektől.

Hogyan tisztítsuk meg a kanapét otthon - professzionális és népszerű szövet tisztítószerek használatával

A háztartási vegyi anyagok segítenek gyorsan, hatékonyan és csíkmentesen tisztítani a kanapét

Ha azt szeretné, hogy a kanapé tisztítása után minimális erőfeszítéssel jó eredményt érjen el, vásárolhat egy speciális tisztítószert, amelynek a flakonján az áll, hogy “kárpittisztító”. A mai háztartási tisztítószerek piacán nagyon sok ilyen termék van; különböző formulákkal és hatásmódokkal rendelkeznek. A női kézitáskák trükkös darabok, és a kiskereskedők szinte minden költségvetéshez kínálnak folyadékokat. Mivel nem kell minden nap takarítania, érdemes néha-néha spórolni és venni egy “au pair”-t. Íme egy lista a legnépszerűbb és legelterjedtebb házi szerekről, amelyekkel könnyen tisztítható a kanapé:

 1. Vanish Gold Oxi Action.Minden foltot megtisztít, nem hagy csíkokat, a folteltávolítók rangsorának abszolút vezetője. Különböző formulákban kapható, beleértve a por, spray és folyadék formulákat. A legjobb a folyékony tisztítószer a kanapéhoz.

 2. Bissell szőnyeg és kárpit aeroszol. Ideális tisztítószer a kanapék és a háziállatok szőrének és szennyeződésének kezelésére. A palackban egy praktikus kefe van. Alkalmas vízálló szövetekhez, teljesen nem mérgező és nagyon gyorsan szárad, nem hagy nyomokat.

 3. Bugs szisztichonit.Eltávolítja a szennyeződéseket a kárpitokról, eltávolítja a szagokat és fertőtlenítő hatású. Permetezős flakonban kapható.

 4. Hoover platina kollekció szőnyeg kárpit tisztítószer.A professzionális bútortisztítás “arany standardjának” tekintik. A felhasználókat vonzza a nagy, 1500 ml-es térfogat, de elégedetlenek lehetnek a magas ár és az időigényes tisztítási folyamat miatt.

 5. Nordland.Ez egy nagyon kellemes illatú hab, amely segít eltávolítani a szennyeződések túlnyomó többségét. Mivel bármilyen felületen használható, nem csak a kanapé borításán, univerzális háztartási segítőnek tekinthető.

 6. Megdöbbentő fa
  ic folteltávolító.
  Ezt a terméket tartják a legjobbnak, ha a kanapé kárpitján lévő friss foltokat azonnal el kell távolítani, amint azok megjelentek. Gyorsan és hatékonyan eltávolítja a szennyeződéseket, nem igényel további kezelést, nem tesztelték állatokon, és kedvező árú.

 7. Ecos folt- és szagtalanító.Ez az egyik legjobb bútortisztítószer környezetbarát összetétellel. Természetes enzimeket és növényi összetevőket tartalmaz, amelyek nem akadályozzák meg abban, hogy megbirkózzon a zsírokkal és más háztartási foltokkal, és eltávolítja a szagokat minden típusú textíliából, a kárpitoktól a szőnyegekig és a kárpitokig.

 8. Dr beckmann szőnyeg folteltávolító.A legjobb kárpit és szőnyeg folteltávolító, praktikus eltávolító kefével. Kiválóan alkalmas makacs foltok, például vörösbor, vér- és zsírfoltok kezelésére.

 9. Astonish folteltávolító szappan.Ez egy szokatlan tisztítószer szinte minden típusú szövethez, szappan formájában kapható. Ez egy környezetbarát termék, amely alkalmas azok számára, akik nem akarnak nagy palackos mosószereket vásárolni. szagtalan, nem tesztelt állatokon, nagyon jó áron. További előnyként az Astonish folteltávolító szappan ruhafolteltávolítóként is használható, nagyon hasznos például az ing mandzsetták és gallérok esetében.

Ez csak egy kis töredéke a háztartási kárpittisztítóknak, amelyek a helyhez kötött és online kiskereskedőknél kaphatók. A fenti termékek segítenek gyorsan és egyszerűen tisztítani a kanapét, anélkül, hogy professzionális vegytisztítóra lenne szükség, és pénzt takaríthat meg, amelyet professzionális szolgáltatásokra költhetett volna.

Hogyan válasszuk ki a legjobb terméket

Tekintettel arra, hogy a speciális kárpittisztítók választéka széles, sok kárpitos felhasználó tanácstalan a megfelelő kárpittisztító kiválasztását illetően.Összességében itt az az ajánlás, hogy döntsön egy árkategóriáról, és az ilyen tényezők alapján válasszon univerzális tisztítószert:

 1. Szövet típusa, Az Astonish folteltávolító szappan alkalmassága a kanapé kárpitozásához, valamint a tisztítószer kompatibilitása a kárpit anyagával. Különösen a bőr, a velúr és a velúr nem feltétlenül kompatibilis a pamutra, vászonra és bőrre jóváhagyott termékekkel.

 2. A termék összetétele.Jobb, ha a természetes anyagokon alapuló tisztítószereket részesítjük előnyben. Vegyük például az oxigénes folteltávolítókat, amelyeket főként olyan összetevők alapján állítanak elő, amelyek ártalmatlanok a természetre és az egészségre, és nem lehetnek negatív hatással a legtöbb szövetre, amelyeket a kanapé kárpitozásához használnak.

 3. A bútordarabra vonatkozó ápolási utasításokat a termék adatlapján találja. Ha kanapét vásárol, akkor használati utasítással és egyéb dokumentációval kell rendelkeznie. Nézze meg, hogy vannak-e olyan tisztítószerek, amelyeket a kárpit tisztítására használhat. A gyártók például egyes anyagokhoz vízbázisú tisztítószereket, illetve vízmentes termékeket, porokat, habokat, nedves ruhákat stb. javasolnak..

 4. Termékértékelések független tematikus fórumokon és szakosodott internetes oldalakon. Ha megismeri az emberek történeteit, akik már használtak bizonyos kárpittisztítókat, az segíthet abban, hogy magabiztosabb döntést hozzon.

Bármelyik mosószert is választja, mielőtt az egész kanapét megtisztítja vele, tesztelje egy kis, nem feltűnő területen, például a kanapé hátulján, ha az a falnak támaszkodik. Ha a szövet nem reagál negatívan a tisztítószerre, és a szövet 5-10 percen belül nem válik le azonnal a szeme előtt, akkor készen áll a termék teljes használatára.

Porszívó használata

Hogyan tisztítsuk meg a kanapét otthon - professzionális és népszerű jogorvoslatok használatával

Ha van bútorokat tisztító tartozékkal ellátott nedves porszívója, akkor már elérte a professzionális takarító szintjét. Ez a készülék segít megszabadulni a szennyeződésektől és foltoktól a bútorokon percek alatt. Egyszerűen porszívózza ki a bútordarabot minden oldalról, vagy használjon száraz kefét a nagyobb szennyeződések és porszemcsék eltávolításához. Ezután kezelje a foltokat bármilyen folteltávolítóval (speciális vagy a recept szerint készített, amelyet a cikkben tovább ismertetünk), majd végezze el a kanapé nedves tisztítását. Ha nincs nedves tisztítószer, akkor is használhatja, mielőtt háztartási folteltávolítót használna, hogy eltávolítsa a por és a szennyeződés nagy részét.

Gőzfejlesztő vagy gőztisztító használata

Egy gőztisztító vagy hasonló ugyanolyan hasznos, mint egy porszívó. Gőztisztító vagy gőzfejlesztő segítségével nemcsak a kanapé kárpitját tisztíthatja meg, hanem eltávolíthatja a kellemetlen szagokat, fertőtlenítheti a szövetet, megszabadulhat a különféle élősködőktől (bolhák, atkák, poloskák stb.), és fertőtlenítheti a bútorokat..).A gőztisztító használatához a következő eljárás ajánlott:

 1. Az első előkészítő lépés a kanapé kárpitjának száraz tisztítása, bármilyen módszerrel. Távolítsa el a port és a durva szennyeződéseket porszívóval, seprűvel, porszívóval.

 2. Kezelje a nyilvánvaló vagy jól látható foltokat/szennyeződéseket tisztítószerrel vagy folteltávolítóval.

 3. Öntsön vizet a gőztartályba. Kívánatos, hogy ez volt a tisztított desztillált víz, így nem vízkő képződik a készülék belsejében, és a kanapé kárpit foltok világosan körülhatárolt határokat.

 4. Kezdje a legtisztább területekkel, és dolgozzon egymás után a kanapé mentén. A legmakacsabb foltokat szükség esetén többször is kezelje. Tisztítsa meg a foltot tiszta mikroszálas ruhával. Ügyeljen arra, hogy a gőz ne érintkezzen a kanapé kemény felületeivel, például műanyaggal, tömörített fával vagy fémmel.

 5. Kárpitozás a nehezen hozzáférhető helyeken a gőzfejlesztőhöz mellékelt speciális tartozékok segítségével.

Általánosságban elmondható, hogy a tisztítószer + porszívó vagy mosószer + gőzfejlesztő kombinációja a legjobb módja annak, hogy otthon, szakemberek segítsége nélkül tisztítsa meg a kanapét. De néha nincsenek háztartási tisztítószerek vagy speciális tisztítószerek, és sürgősen meg kell tisztítani a bútorokat, mert észrevehető foltok vannak, és a vendégek vagy a rokonok “a küszöbön” vannak, és nagyon gyorsan meg kell tisztítani a helyet. Ilyen helyzetben a népi receptek segítenek, amelyek alkalmasak a különböző foltok és szennyeződések eltávolítására a kárpitozott bútorok felületéről.

Praktikus eszközök használata

A hagyományos receptek alapján készült mosószereknek vannak előnyei:

 1. A legegyszerűbb és legkönnyebben hozzáférhető összetevőkből készülnek, amelyeket gyakran nem is kell megvásárolni, mert már megtalálhatóak a konyhában vagy a gyógyszeres szekrényben.

 2. Elég hatékonynak bizonyulnak, mivel a professzionális mosogatószerek gyakran ugyanazokat az összetevőket tartalmazzák.

 3. Nem tartalmaznak olyan agresszív anyagokat, amelyek a kárpitanyagot, a környezetet vagy az emberi egészséget támadhatják.

 4. sokkal olcsóbbak, mint a legolcsóbb háztartási mosószerek.

 5. Sorozatban is használhatók – ha az egyik nem működik, akkor egy másik is használható.

Ha a tisztítást sürgősen el kell végezni, használhat citromsavat, ecetet, szódabikarbónát, hidrogén-peroxidot, alkoholt, sőt normál mosószappant is. Olvasson többet a receptekről ebben a cikkben.

Népi receptek a kanapé otthoni tisztítására

Hogyan tisztítsuk meg a kanapét otthon - használjon professzionális és népszerű jogorvoslatokat

A makacs szennyeződések eltávolításának legegyszerűbb módja a kárpitozott bútorok és kanapék kárpitjáról a mosószappanból és szódabikarbónából készült mosószer használata. Jobb, ha kalcinált szódát veszünk, mivel ez kifejezettebb tisztító tulajdonságokkal rendelkezik, mint a szokásos szódabikarbóna. A kalcinált szappan nem károsabb a környezetre vagy az egészségre, mint a közönséges szappan, mivel hőkezelésen (keményítésen) esett át, ami megkönnyíti a felesleges nedvesség elpárolgását. A tisztító gél elkészítéséhez egy negyed mosószappant reszelővel vagy késsel őrölünk, és körülbelül ugyanannyi szódabikarbónával keverjük össze, az arányoknak nem kell pontosnak lenniük, “szemmel” mérhetjük. Ezután öntsön forró vizet a keverékbe. Használjon annyi folyadékot, hogy az ön számára kényelmes állagú gélt készítsen, akár sűrű, akár híg, mindenképpen működik. Ha a kanapé és esetleg más kárpitozott bútorok tisztítása után felesleges mosószer marad, ne aggódjon, nem kell kidobni, ez univerzális. Használható mosáshoz, felmosáshoz, mosogatáshoz és mindenféle más tisztítási feladathoz.

Hogyan használjuk a mosószappan gélt a kanapé tisztítására?

 1. Hígítsa fel a gélt vízzel, és verjen kemény habot.

 2. Távolítsa el a port és a szennyeződéseket a bútorokról kefével vagy seprűvel.

 3. Nedvesítse be a kezelendő területet tiszta, langyos vízzel.

 4. Vigye fel a habot a kárpitra, és puha szivaccsal dörzsölje be az anyagba. Ha szükséges, ne csak a habot, hanem egy szappanos folyadékot is alkalmazzon, a lehető legalaposabban súrolva egy szivaccsal. Hagyja a ruhát áztatni, hogy a folt vagy szennyeződés feloldódjon.

 5. 15-30 perc elteltével vegyen egy új szivacsot vagy egy tiszta, fehér pamutkendőt, áztassa be vízbe, és kezdje el a kárpitot törölgetni és mosni. Így járjon el, amíg a hab és a szappan teljesen el nem tűnik.

 6. Használjon papírtörülközőt, rongyot vagy WC-papírt a terület gyors megszárításához. Végső megoldásként hajszárítót is használhat, de ne tartsa túl közel a kanapé kárpitjához.

A szappan és a szódabikarbóna oldat mellett más háztartási szereket is használhat a kanapé tisztítására:

 1. Mosogatószer (egy evőkanál két pohár hideg vízhez).

 2. Mosószappan és ecet. Oldjuk fel a szappant egy pohár vízben, majd adjunk hozzá két teáskanál közönséges ecetet. A keveréket 5-10 percig vigye fel a szennyeződésre.

 3. Vízzel paszta állagúra hígított szóda. Vigyen fel egy bőséges réteg mosószert a kárpitra, és hagyja alaposan megszáradni, majd öblítse le szappanos oldattal és tiszta pamutkendővel.

 4. A citromlé vagy a citromsav vízben hígítva segít megszabadulni a bűzös szagú foltoktól.

 5. Peroxid, víz és szódabikarbóna. Vegyen 250 ml-t. Folyékony, 100 gramm szódabikarbóna és 150 ml. Peroxid, keverjük össze, várjuk meg, amíg feloldódik, öntsük egy szórófejes flakonba, vigyük fel a szennyezett felületre, töröljük le tiszta ruhával vagy szivaccsal.

A professzionális tisztítószerekhez hasonlóan minden házi készítésű megoldást a kanapé egy kis, nem feltűnő területén kell tesztelni. Agresszív vegyületeket az olyan anyagokon, mint a velúr, a velúr és a bőr, egyáltalán nem szabad használni.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: